Opět nabíjení gelovky

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
rakos
Kontaktovat uživatele:

Opět nabíjení gelovky

#1 Příspěvek od rakos »

zdravim -
podobné vlákno tu bylo před rokem, ale to už by mi asi nikdo neodpověděl , proto znovu zakládám... :)
Tedy, mám použitou gelovku 12V/11Ah z ups-ky FIAMM-GS typ FGHL21102,
u níž dávají životnost deset let. Stará asi pět let, nabitá. Udělal jsem test vybíjení proudem 8A (přerušovaně, dvě minuty zátěž a minuta klidu) a odevzdala 7,1 Ah, což považuji za naprosto vynikající vzhledem k vybíjecím křivkám gelovek při téměř hodinovému vybijení. :P
Vybíjel jsem na 11 V, kdy už křivka začala poměrně strmě klesat...

Ale ted problém při nabíjení. Nabiječka ROBE PPI 2, nastaveno na 6článků Pb a proud "jen" 1,5 A (měla by vydržet 1/3 kapacity proud, tedy kolem 3,5A) Napětí se krásně pomalu zvyšovalo, pak koleno a ustálené napětí, proud se snižoval...... a po dodání cca 5Ah nabiječka hlásí nabito a konec. Nap. na baterce asi 13,8V a i když po chvilce opakuji připojení a nabíjení (po poklesu napětí na baterce) tak během dvou-tří vteřin hlásí nabito. :(

Je mi jasné, že U na baterce nemá překročit určité meze. Jak ale docpat další Ah do baterky ?? V příspěvku tohoto vlákna jsem čet u podobné baterie radu.... nabíjet třeba 30 hodin půl amperou.....
ale abych tam dostal nabíjecí proud, musím chtě nechtě zvýšit nabíjecí napětí :? . Baterka nabitá z poloviny je mi k .... :(

Tak jsem vyndal jiný nabiječ, Imax B8 a nastavil stejný program..... a hned po pár sekundách hlaška baterie nabita. Takže tudy cesta nevede. Abych protlačil další nabijecí proud musím zvýšit napětí, i za cenu nepříznivých vlivů na baterku.

Takže jsem nastavil program nab.Pb , ale na 7 článků, proud ještě snížil na pouhé 0,5A aby napětí zbytečně moc nestouplo......
a zatím do baterky prou teče už asi čtyry hodiny, napětí se hned ustálilo na 16,65V a po celou dobu (zatím) se nemění. Prostým dělením vychází U na článek 2,76V takže doufám, že pokud napětí dál moc nepoleze nahoru, že by se mhlo zadařit. :wink:

Otázka tedy nakonec zní. Pokud baterie (gelovka) dosáhne vypínacího napětí pro nabiječku takto předčasně, v polovině dodané kapacity, co s ní ?? :? Vyhodit je to ještě brzy, používat s polovinou použitelné kapacity je podle mě blbost, takže zbývá snad jen popsané řešení. Pokud by byl jiný nápad, rád se poučím.
Opakuji, nevím jak a čím byla nabíjena dřív, ale když jsem ji vzal do ruky, tak dodala náboje až až...viz výše. Ještě jen dodám, že ji chci jako pohonnou baterii do modelu lodi, předpokládaný odběr motoru kolem 6-8 A.

Děkuji za trpělivost, pokud jste to dočetli až sem :)

Poslední vývoj :) napětí nepatrně kleslo na 16,58V a proud stále teče :D
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

Re: Opět nabíjení gelovky

#2 Příspěvek od Nakadah »

Neni to jedna z tech ktere nekdo nedavno inzeroval na modelbazaru? Nabijeci proud by mel byz u PB baterii 1/10 kapacity. Klasicka poucka. Po pravde provozem a casem bude vzdy ztracet kapacitu a navic sem nekde cetl ze i ty uzavrene baterie vysychaji - ztraceji elektrolyt. Ten dotycny popisoval ze trochu gelovku ozivil pridanim elektrolytu do clanku po sundani gumovych cepicek. Nepridal jenom destilku, ale rovnou namichany elektrolyt (dostane se bezne koupit).

Budes to muset brat tak, ze ta pouzita "gelovka" uz proste ma nizsi kapcitu a "zmekla". Nak
JuraS.

#3 Příspěvek od JuraS. »

mám gelovku 12v 7,2ah kterou používám v rybařině k echolotu..koupil jsem si na ni nabíječku na 12 gelovky..taková ta krabička do zásuvky s jedinou diodou a skřipce na drátě..zjistil jsem, že jsem spokojenější nabíjet tímhle než počítačovou nabíječkou s nadupaným programem...hodím to na noc na zásuvku a až zhasne dioda na nabíječce tak to odpojím a je nabito...aku mám už cca 7 let a nebyl nový..a furt funguje...
rakos
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od rakos »

to Nakadah - ok, toto všechno bych měl vědět a snad i vím, :) jj, je to ta
z modelbazaru, ele nééé ta, že by doléval někdo elektrolyt... ale mě ta baterka maximálně nadchla, viz to vybíjení,
takže spokojenost, jen jsem chtěl v podstatě vědět, jak to řešíte, když napětí stoupne dřív než má, a nabiječka to vypne.

Asi jak píše Juras prostě nabíjet a nehledět, co se v baterce
děje :D A tyhle baterky jak jsem koukal na netu jsou jedny z nejlepších, takže v pohodě. :wink:
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Doktor »

Těch 13,8V je napětí kdy nabíjedlo přejde z fáze CC do fáze CV a na těch 13,8V to zůstane až do ukončení nabíjení?
rakos
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od rakos »

to Doktor - ano, přejde na CV , proud pomalu "zanikne" a je nebito . (hlásí nabiječka)
ALE ON NENÍ NABITO, jak jsem psal, jen asi zhruba polovina Ah dotekla do baterky... Takže je nutné chtě nechtě zvýšit napětí nab. aby ještě něco doteklo do baterie. Tak jak jsem to psal nahoře...
JuraS.

#7 Příspěvek od JuraS. »

jo a připojím že ji beru na ryby..tzn. klidně týden v listopadu venku položená přes noc v trávě a nebo naopak v srpnu kdy mě druhý den přestane bavit ji přesouvat do stínu a nechávám ji ležet v lodi přímo na slunci...nevím jaký odběr má echolot co živí sondu, sebe a ještě svítí...
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Doktor »

Pokud má nabíječ režim LiFe, tak můžeš využít i ten. Bude to kompromis mezi tím Pb režimem 6S a 7S. Většina výrobců aku Pb doporučuje nabíjecí napětí asi 14,4-14,7V. Pokud dáš režim LiFe, tak seš na těch 14,4V. Lepší nabíječky mají i možnost nastavování koncového napětí pro daný typ aku (pro 1 čl), takže se lze dostat k velmi různým koncovým napětím pro sadu. Jak je na tom ta Robbe ale netušim. V základu je ale nabíjecí napětí pro LiFe 3,6V (4S=14,4V).
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Nakadah »

Rika se ze pro Pb baterie je pro nabijeni lepsi pulzni proud a ne to vyhlazene co leze z modernich nabijecek. Ja si treba udelal jeste takovy desulfator. Trafo, dve usmernovaci schottky paralelne na sobe ale proti sobe. A na jedne do serie napojena 24V zarovicka nejakeho mizerneho vykonu, asi 2W myslim.

Nabijeci pulz projde v plne sile skrze prvni diodu a potom pulz opacne polarity projde skrze druhou, proud poklesne pri pruchodu pres zarovku a baterku trosku vybije. Takze nabije, trosku vybije, nabije, trosku vybije a tak porad dokola :) ja to bohuzel zkousel na uz hodne ponicene baterie takze sem mel smulu, ale jsou takovi co tvrdi ze to umi pomoct. Nak
rakos
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od rakos »

to Doktor
...jj jasně, rozumim ti, ta ImaxB8 má i LiFe, tak na druhou baterku (koupil jsem dvě) zkusim tento program.... pokud by zase vypla předčasně, tak zpátky na vyzkoušený 7S Pb :) .... jinak to napětí TEĎ na baterce krásně nepatrně klesá, což jsem rád, sem měl obavu aby spíš nestoupalo..... takže to vypadá celkem dobře :wink:
rakos
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od rakos »

to Nakadah - jj, to je starý trik, píše se o tom i v knížkách o nabíjení, ale myslím, že to platí hlavně pro automobilové aku, nebo i jiné ale hlavně nalévané. Nevím, jak by se na to tvářily ty naše "gelovky" v té literatuře se píše jen o nabíjení klasických aku, o nabijení gelovek toho moc nenajdeš (autoři Arendáš, Ručka ....)
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Doktor »

Ještě k tomu nabíjení Pb. Teď jsem našel info, že nabíjení gelovek na vyšší nabíjecí napětí jak 14,4V akumulátoru velmi škodí! Doporučeno je napětí 14,1-14,4 jako max. strop!

>rakos

Koukej ten režim 7S hned vypnout! :)

Velmi zajímavé povídání o Pb:
http://www.motola.cz/UserFiles/Diskuzni ... latory.pdf
rakos
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od rakos »

:) Doktore Doktore, to já přece vim, takže CO s baterkou, která dosáhne 14,4V třeba ještě dřív než v polovině nabíjení
(dodaných Ah) a pak už do ní nedostanu ani mAh ?? Jak jsem psal nazačátku, bud vyhodit, což je ještě brzy, anebo dobít mírně zvětšeným napětím.... :idea: i za cenu dalšího poškození.....
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Doktor »

No holt má aku už něco za sebou no. 11Ah z ní už asi nedostaneš. Na druhou stranu mezi napětím 13,8 a 14,4V je celkem dost prostoru pro dodání ještě nějaké energie. Zkusil bych ten režim LiFe. Pak uvidíš a hlavně asi nic nez******. :)

EDIT:
Ještě jedna poznámka. Pokud budeš nabíjet v režimu LiFe, tak nastav raději ten nabíjecí proud 1/10C. Čim větší nastavíš nabíjecí proud, tim dřív nabíječka nabíjení utne protože nabíjení ukončí při poklesu nabíjecího proudu obvykle na 1/10 hodnoty nastavené. Ale to platí pro jakoukoli aku nabíjenou metodou CC>CV.
Naposledy upravil(a) Doktor dne sob 01.10.2011 17:20, celkem upraveno 1 x.
rakos
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od rakos »

:) ok, je tu i prostor pro pokusy :D jinak ten odkaz na baterky jak jsi uvedl si vytisknu, 61 stránek...čtení na dlouhé zimní večery... :P
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“