OPtic 6 a klapky

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
ExperimentatorPetr
Kontaktovat uživatele:

Re: OPtic 6 a klapky

#16 Příspěvek od ExperimentatorPetr »

Jakto ? vždyť je jendo jestli máš zapojené křidélko a klapku a budeš ho mixovat takle nebo budeš-li mít 2 serva na jendom kabelu (2x křidélko a 2x klapka) a mixovat ne ?
Podle mě bude případný problém v Revezu chodu serva.
Hitec Aurora 9
3DP mini, Loop a další
petan64

#17 Příspěvek od petan64 »

ExperimentatorPetr píše:...přehoď na servo kabelu zapojení (+za-) a bude Ti to fungovat podle tvých představ.

Petr

Tohle jsi myslel vážně? Kde jsi viděl reverzovat servo změnou polarity napájení? Než tu něco takového napíšeš, zkus si to nejdříve u sebe, když už jsi ten "Experimentator". Ale potom se tady neptej proč Ti servo shořelo!!! Takové "rady" by měli admini raději ihned smazat!
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od lubo1 »

ExperimentatorPetr píše:Jakto ? vždyť je jendo jestli máš zapojené křidélko a klapku a budeš ho mixovat takle nebo budeš-li mít 2 serva na jendom kabelu (2x křidélko a 2x klapka) a mixovat ne ?
Podle mě bude případný problém v Revezu chodu serva.

Ak to dáš na jeden kábel ... môžeš mixovať akurát tak starú belú.....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
ExperimentatorPetr
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od ExperimentatorPetr »

Abu píše:
ExperimentatorPetr píše:přehoď na servo kabelu zapojení (+za-) a bude Ti to fungovat podle tvých představ.

Pokud se ovsem tvoje predstavy tykaly hlavne ohne a koure. :twisted:

NE, NEDELEJ TO, spalis servo !!!
Reverzace chodu serva se dela jinak a je to trochu slozitejsi.

Dobře uznávám - řekl jsem trochu zjednodušeně není to na kabelu ale ve uvnitř serva

Reverzací se otočí smysl výchylek serva.
To je užitečné například tehdy, když zabudujete servo do křídla a z křídla vyčuhující páka chodí opačně, než potřebujete. Pokud to můžete udělat ve vysílače, je to jednoduché. Pokud to vysílač neumí, je třeba rozdělat servo a otočit jeho výchylky. Nevýhodou je, že potom máte serva normální a "otočená".
Hitec Aurora 9
3DP mini, Loop a další
jirad
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od jirad »

ExperimentatorPetr píše:To by mě zajímalo jak se to tedy udělá reverz chodu Ale částečně mám pravdu nebo ne ?

Pravdu mas v obraceni polarity, ale POUZE u motorku serva, nikoliv prepolovani CELE elektroniky serva :-) tzn. prepajeni vodicu na potaku a motorku (pripadne proskrabnuti tistaku a pridani krizicich dratku, pokud je motorek pripajenej rovnou), viz treba http://www.rcmodely1.estranky.cz/clanky/revers-serva.html
A sakra, jsem to mel nejak dlouho rozepsany, sorry ...
Naposledy upravil(a) jirad dne úte 25.10.2011 17:06, celkem upraveno 1 x.
Toro 900 a par dalsich poletuch ... - Optic 6 Assan
ExperimentatorPetr
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od ExperimentatorPetr »

přesně takto jsem to myslel
Hitec Aurora 9
3DP mini, Loop a další
zdso

#22 Příspěvek od zdso »

S tím přepólováním to nemusíme dál řešit, tomu na rozdíl od klapek rozumím :D.
Tak napíšu přesně, kam chci směřovat - teď potřebuju vysílačku na Pipera, kde chci mixovat klapky/křidélka, ale do budoucna bych se rád věnoval stíhačkám z WWII, rozpětí kolem 150cm. To znamená klapky oddělené od křídélek a případně i zatahovací podvozek. Otázka tedy zní, vystačím s Opticem nebo ne?
Odpověď podle mě zatím zní: Ano, ale ... :D Pořád totiž nevím, zda bude stačit jeden kanál na křidélka.

No ale když se nad tím zamyslím, je asi blbost se pohybovat takhle na hraně, takže se poohlédnu po něčem jiném, aspoň bude v zimě o čem přemýšlet.
ExperimentatorPetr
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od ExperimentatorPetr »

plný optic by Ti měl teoreticky stačit
Hitec Aurora 9
3DP mini, Loop a další
zdso

#24 Příspěvek od zdso »

A prakticky? :D
Zba
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Zba »

No.Jdi do eclipse 7+ p Palík.Teď jsem si to pořídil s frsky telemetrickým modulem a mám na to jenom samou chválu.O t9x bych vůbec nepřemýšlel.Možná se s ní pracuje dobře ,ale celý vysílač za 1500kč i s přijímačem,to se musí někde projevit.Já osobně s ní zkušenost nemám,ale rimr tomu věřo matolik,že s tím léta skoro 3m minimou.Optic je výborné rádio,ale z těchto tří rádií vyhrává eclipse s Palíkem a 22 paměťma na modely. :mrgreen:
ExperimentatorPetr
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od ExperimentatorPetr »

zdso píše:

A prakticky? :D

Prakticky bude stačit také :D
Hitec Aurora 9
3DP mini, Loop a další
zdso

#27 Příspěvek od zdso »

U Eclipse mě zarazilo, že jsem ji nenašel na stránkách Hitecu. Jakoby se už nevyráběla.
honzajs
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od honzajs »

Debatujte tady ještě dál, ale já to vidím na 8+ kanál, teda buď devíti kanál, nebo tu Futabu FG8 ,má až 14 kanálů, jestli se nepletu.
Na plně ovládané 4servove křídlo ti 6 kanálu nebude stačit.
MENTOR, PROXIMA II, Sprinter
pepin

#29 Příspěvek od pepin »

Optik mi přijde jako dobrý vysílač,ve smyslu začátku s RC modelařinou a výměna za cenově dostupný vysílač místo náhodně fungující setovky.kdo raději tráví čas tvorbou vlastních nenáročných modelu v dílně a komfort ovládání modelu pro něho není zase až takovou prioritou,muže s ním strávit celý život a být spokojený,kdo se chce pouze na školních modelech dostat k základum možnosti ovládání a jen v první fázi do toho nechce dát mnoho peněz-,poslouží také dobře,ale kdo ten začátek zvládnul třeba s náhodně dobře funkční setovkou a kouká po modelech nad urovní Epp s více ovládanými funkcemi,bude to jen přestupná stanice.I jako šestikanál zvládá pro těch 6 kanálu méně možností nastavení,nežli vícekanálové rádio.pro letce zajímajícíse o klapky vedle křidélek a jednou možná ještě více,to stačit nebude a už s prvním klapkovým erem to bude kompromis.Turnigy určitě zvládá mnohé a mnohem lépe,to bezesporu,ale musí ten daný kus fungovat spolehlivě,což muže být třeba právě problém začátečníka,který nepozná,že jeho vysílač zrovna nefunguje tak,jak má.Pokud má ovšem po ruce protřelého Turnigáře který ví,co a jak,určitě ten Turnigy zvládne opravdu víc a lépe.

Jako SAMOTÁŘSKÝ BURAN :D bych si ale raději koupil toho Optika a raději oželel funkce,na ukor možnosti neodhadnutí nefunkčnosti vysílače pochybného puvodu s proměnlivou kvalitou.

U chytřejších rádií,třeba za 10000 je zase ten problém,že pokud jejich funkce bude někdo potřebovat třeba až za 10 let,tak to bude stejně zastaralé rádio,poplatné době před 10ti lety.Prostě zvážit,jestli ty modelářské ambice jsou vubec reálné a časově rozumě uskutečnitelné.zpravidla každý udělá po prvních kručcích veliký krok vpřed a následně několik velikých kroku vzad podle toho o kolik přestřelil svoje schopnosti po prvním školním modelu.Optik mi přijde dobrý,na několik prvních let modelařiny,pátá,šestá a další funkce nejsou jen o tom,jak je zapnout,ale především,jak je smysluplně zvládnout.
Dakota

#30 Příspěvek od Dakota »

zdso píše:S tím přepólováním to nemusíme dál řešit, tomu na rozdíl od klapek rozumím :D.
Tak napíšu přesně, kam chci směřovat - teď potřebuju vysílačku na Pipera, kde chci mixovat klapky/křidélka, ale do budoucna bych se rád věnoval stíhačkám z WWII, rozpětí kolem 150cm. To znamená klapky oddělené od křídélek a případně i zatahovací podvozek. Otázka tedy zní, vystačím s Opticem nebo ne?
Odpověď podle mě zatím zní: Ano, ale ... :D Pořád totiž nevím, zda bude stačit jeden kanál na křidélka.

No ale když se nad tím zamyslím, je asi blbost se pohybovat takhle na hraně, takže se poohlédnu po něčem jiném, aspoň bude v zimě o čem přemýšlet.

Ano bude ti stačit jeden kanál na křidélka. Zapojíš je přes Y kabel do kanálu č.1. Kanály č. 2,3,4 jsou jasný, č.5 podvozek a č.6 přes Y kabel klapky ovládané levým bočním čudlem. Ale už nenastavíš třeba diferenciaci křidélek..
Jestli jsem něco spletl tak mě zkušení určitě opraví :-)
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“