Odporová pila

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
PEO
Kontaktovat uživatele:

Re: Odporová pila

#16 Příspěvek od PEO »

pdp7 píše:Řekl bych že dotyčný myslí tuhle http://www.gme.cz/stavebnice-pro-rizeni-motoru/f-kh016-p764-001/, mám jí taky, zrovna jsem si taky dodělal zdroj na odporovku a funguje to skvěle.

Jo přesně tuhle mám na mysli :idea:
Samozřejmě,na řezání profilu křídla musí být větší,je to jen na menší věci ( řezání trupu apod. ).
Moje ,,velká pila,, je ustavena ve vodorovné poloze. :wink:
Dej blbci funkci,on vymyslí lejstro!!!
http://www.peomodel.websnadno.cz/
mior
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od mior »

Ja som si tiež urobil rezačku z lupienkovej pílky.
Ako "žhavič" drátu používam regulátor pre jednosmerné motory (je vhodné tam zaradiť aj odpor okolo 4,7 Ohm na veľkú watáž) a regulujem to takým jednoduchým servotesterom (z HC).

Akurát ten drát je nejaký "divný", pri zohriatí sa roztiahne a po vychladení sa nechce stiahnúť...a potom pukne, Ani väčšie predpätie rámom pílky nepomohlo. Preto sa mi páči tá varianta s úvodu príspevku, kde je to napínanie riešené gumou, počtom ôk gumy je možné regulovať silu napínania...si aspoň myslím.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od jyrry »

mior píše:..... napínanie riešené gumou, počtom ôk gumy je možné regulovať silu napínania...si aspoň myslím.

Mam ramove pily 3 - 400mm, 600mm a 1000mm. U vsech napinam drat zkrucovanim svazku slabsich provazku - tak jak to maji klasicke truhlarske ramove pily. Guma mi nikdy nevyhovela co se tyka spravneho napnuti.
Pokud se drat natahne a praskne, je to klasicka struna; pouzivam kanthal 0,4 a 0,6mm. Regulaci mam poresenou "binarnim" trafem s odbockami 1-2-4-8-16-32 V a prepinacema si navolim 1-63V ...
jyrry.webnode.cz
PEO
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od PEO »

PEO píše:Získání dalšího zdroje mi nedalo spát , přemýšlení ,,co s tím,, mi vnuklo nápad,na postavení menší ,,stolní,, odporové pily.Jednu velkou už mám,tak proč ne něco, co zabere míň místa (natož v paneláku :lol: ).
Stačil jeden volný víkend,pár lišt,šroubů,odporový drát,kus desky a zmíněný zdroj - 24V , 6A , regulace proudu bude formou stavebnice z GESu za 170kč.
Pila je rozebíratelná,takže i dobře skladná :wink: Žena už tolik ,,nebrble,, , dokonce si sama i něco vyzkoušela s nadšením,že mi bude pomáhat :roll: :roll: :roll: .
Tady je pár fotek:

ObrázekObrázekObrázek
ObrázekObrázekObrázek
Obrázek
Obrázek

Tak už jsem to dal celé ,,dokupy,, a hned jsem se pustil do stavby
Spada VII.Používám Kanthalový (odporový) drát 0,65,který se mi zatím osvědčil
nejvíc.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
dumast
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od dumast »

Ahojte kolegovia. Som tu nový a rád by som si vyrobil odporovú pílu. Mán rámovú pílu a nabíjačku na auto AKU 220V = 6/12V výstup 4A bez regulácie. Potrebujem radu či bude toto fungovať. Nechcem zatiaľ nič veľké, len na šírku tej píly, 60cm. Ďakujem za všetky rady.
Earl
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Earl »

No napadá mě forma pokus omyl. Udělej si rám na pilu, vlož odporový drát, připoj na zdroj pokud ti drát začne svítit prodlužuj ho až přestane, vezmi materiál a zkus něco vyřezat. Pokud to řezat nebude zkracuj drát až to řezat začne :lol: :lol: :lol: :lol:
Napětí 12V.
dumast
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od dumast »

Earl píše:No napadá mě forma pokus omyl. Udělej si rám na pilu, vlož odporový drát, připoj na zdroj pokud ti drát začne svítit prodlužuj ho až přestane, vezmi materiál a zkus něco vyřezat. Pokud to řezat nebude zkracuj drát až to řezat začne :lol: :lol: :lol: :lol:
Napětí 12V.

Skúsim cez víkend a napíšem ako som dopadol. Ďakujem. :D
fiser.modely
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od fiser.modely »

Já používám nabiječku na auto 12V 5A jenže tam mám poták na regulaci.Pily mám 2,jednu 40cm a druhou 80cm, a řežu strunou na knedliky.
Earl
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Earl »

Myslím si, že by ten knedlíkový drát na 600mm, 12V, 4A mohl řezat.
PEO
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od PEO »

Každopádně bych šel do té regulace,aby ty pokusy a omyly netrvaly dlouho,postupem času stejně asi bude třeba :wink:
Jinak já mám vyzkoušený kanthalový drát průměr 0,5 a 0,6 a jeví se mi zatím nejlepší,dostupný v délkách tuším 1metr za cca 40kč
mior
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od mior »

PEO píše:Jinak já mám vyzkoušený kanthalový drát průměr 0,5 a 0,6 a jeví se mi zatím nejlepší,dostupný v délkách tuším 1metr za cca 40kč

A kde sa to dá zohnať?
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
PEO
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od PEO »

Billy Bob Bean
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Billy Bob Bean »

Já používám nerezové lanko 0,6 mm koupené v modélářském kšeftu. Pila 80 cm. Jako regulaci mám iCharger 1010 a řeže to super.
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
Lubor

#29 Příspěvek od Lubor »

dumast píše:
Earl píše:No napadá mě forma pokus omyl. Udělej si rám na pilu, vlož odporový drát, připoj na zdroj pokud ti drát začne svítit prodlužuj ho až přestane, vezmi materiál a zkus něco vyřezat. Pokud to řezat nebude zkracuj drát až to řezat začne :lol: :lol: :lol: :lol:
Napětí 12V.

Skúsim cez víkend a napíšem ako som dopadol. Ďakujem. :D
... podle mých zjištění (používám laboratorní zdroj s nezávislou regulací jak proudu tak napětí) schopnost drátu řezat není v jeho délce (ta určuje, kolik si to vezme voltů), ale v proudu, který do toho pustíš. Mám knedlíkovou strunu a stačí ji 1.5-1.7A (na 35cm to dělá nějakých 10V). Pokud ti drát již svítí, tak ti dlouho nevydrží. Na 4A ho přepálíš na to šup. Doporučuji začínat odspoda a postupně přidávat. Konečná volba je na tobě. Buď to bude pila nebo žárovka :idea: . :wink:

pozn. tak mne napadá jestli ten Edison taky původně nechtěl spíš něco přefiknout ... :wink:
jio

#30 Příspěvek od jio »

Používám zde dříve popsanou regulaci v primáru trafa a kanthalový drát. Přidávám něco pro inspiraci.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“