Jo přesně tuhle mám na mysli Samozřejmě,na řezání profilu křídla musí být větší,je to jen na menší věci ( řezání trupu apod. ). Moje ,,velká pila,, je ustavena ve vodorovné poloze.
Ja som si tiež urobil rezačku z lupienkovej pílky. Ako "žhavič" drátu používam regulátor pre jednosmerné motory (je vhodné tam zaradiť aj odpor okolo 4,7 Ohm na veľkú watáž) a regulujem to takým jednoduchým servotesterom (z HC).
Akurát ten drát je nejaký "divný", pri zohriatí sa roztiahne a po vychladení sa nechce stiahnúť...a potom pukne, Ani väčšie predpätie rámom pílky nepomohlo. Preto sa mi páči tá varianta s úvodu príspevku, kde je to napínanie riešené gumou, počtom ôk gumy je možné regulovať silu napínania...si aspoň myslím.
mior píše:..... napínanie riešené gumou, počtom ôk gumy je možné regulovať silu napínania...si aspoň myslím.
Mam ramove pily 3 - 400mm, 600mm a 1000mm. U vsech napinam drat zkrucovanim svazku slabsich provazku - tak jak to maji klasicke truhlarske ramove pily. Guma mi nikdy nevyhovela co se tyka spravneho napnuti. Pokud se drat natahne a praskne, je to klasicka struna; pouzivam kanthal 0,4 a 0,6mm. Regulaci mam poresenou "binarnim" trafem s odbockami 1-2-4-8-16-32 V a prepinacema si navolim 1-63V ...
PEO píše:Získání dalšího zdroje mi nedalo spát , přemýšlení ,,co s tím,, mi vnuklo nápad,na postavení menší ,,stolní,, odporové pily.Jednu velkou už mám,tak proč ne něco, co zabere míň místa (natož v paneláku ). Stačil jeden volný víkend,pár lišt,šroubů,odporový drát,kus desky a zmíněný zdroj - 24V , 6A , regulace proudu bude formou stavebnice z GESu za 170kč. Pila je rozebíratelná,takže i dobře skladná Žena už tolik ,,nebrble,, , dokonce si sama i něco vyzkoušela s nadšením,že mi bude pomáhat . Tady je pár fotek:
Tak už jsem to dal celé ,,dokupy,, a hned jsem se pustil do stavby Spada VII.Používám Kanthalový (odporový) drát 0,65,který se mi zatím osvědčil nejvíc.
Ahojte kolegovia. Som tu nový a rád by som si vyrobil odporovú pílu. Mán rámovú pílu a nabíjačku na auto AKU 220V = 6/12V výstup 4A bez regulácie. Potrebujem radu či bude toto fungovať. Nechcem zatiaľ nič veľké, len na šírku tej píly, 60cm. Ďakujem za všetky rady.
No napadá mě forma pokus omyl. Udělej si rám na pilu, vlož odporový drát, připoj na zdroj pokud ti drát začne svítit prodlužuj ho až přestane, vezmi materiál a zkus něco vyřezat. Pokud to řezat nebude zkracuj drát až to řezat začne Napětí 12V.
Earl píše:No napadá mě forma pokus omyl. Udělej si rám na pilu, vlož odporový drát, připoj na zdroj pokud ti drát začne svítit prodlužuj ho až přestane, vezmi materiál a zkus něco vyřezat. Pokud to řezat nebude zkracuj drát až to řezat začne Napětí 12V.
Skúsim cez víkend a napíšem ako som dopadol. Ďakujem.
Každopádně bych šel do té regulace,aby ty pokusy a omyly netrvaly dlouho,postupem času stejně asi bude třeba Jinak já mám vyzkoušený kanthalový drát průměr 0,5 a 0,6 a jeví se mi zatím nejlepší,dostupný v délkách tuším 1metr za cca 40kč
Earl píše:No napadá mě forma pokus omyl. Udělej si rám na pilu, vlož odporový drát, připoj na zdroj pokud ti drát začne svítit prodlužuj ho až přestane, vezmi materiál a zkus něco vyřezat. Pokud to řezat nebude zkracuj drát až to řezat začne Napětí 12V.
Skúsim cez víkend a napíšem ako som dopadol. Ďakujem.
... podle mých zjištění (používám laboratorní zdroj s nezávislou regulací jak proudu tak napětí) schopnost drátu řezat není v jeho délce (ta určuje, kolik si to vezme voltů), ale v proudu, který do toho pustíš. Mám knedlíkovou strunu a stačí ji 1.5-1.7A (na 35cm to dělá nějakých 10V). Pokud ti drát již svítí, tak ti dlouho nevydrží. Na 4A ho přepálíš na to šup. Doporučuji začínat odspoda a postupně přidávat. Konečná volba je na tobě. Buď to bude pila nebo žárovka .
pozn. tak mne napadá jestli ten Edison taky původně nechtěl spíš něco přefiknout ...