princip serva - řízení - ovládání
princip serva - řízení - ovládání
Ahoj
Chci poprosit ty co mají znalosti o servech o radu. V práci potřebujeme ovládat pohyb speciální sondy. Zatím jsme to vyzkoušeli tak že jsme použili dvě serva pro otáčení a náklon. Vše jsem napojil na svoje součástky ( vysílač, přijímač, baterie, regl) A ted ,když máme odzkoušen pohyb potřebujeme to nějak řídit.
Otázka ?
Dá mi někdo radu kde sehnat nebo jak vyrobit zařízení, které mi bude suplovat výbavu ( vysílač, přijímač, regl, baterii) tak aby jsem je kabelem připojil na serva a mělo to nějaký ovládací prvek ( joystik, tlačítka ). Nikdy jsem něco takového neviděl tak se mi špatně hledá.
Tak jestli máte někdo nápad budu vděčen.
Díky
Tom
Chci poprosit ty co mají znalosti o servech o radu. V práci potřebujeme ovládat pohyb speciální sondy. Zatím jsme to vyzkoušeli tak že jsme použili dvě serva pro otáčení a náklon. Vše jsem napojil na svoje součástky ( vysílač, přijímač, baterie, regl) A ted ,když máme odzkoušen pohyb potřebujeme to nějak řídit.
Otázka ?
Dá mi někdo radu kde sehnat nebo jak vyrobit zařízení, které mi bude suplovat výbavu ( vysílač, přijímač, regl, baterii) tak aby jsem je kabelem připojil na serva a mělo to nějaký ovládací prvek ( joystik, tlačítka ). Nikdy jsem něco takového neviděl tak se mi špatně hledá.
Tak jestli máte někdo nápad budu vděčen.
Díky
Tom
Re: princip serva - řízení - ovládání
Nevyřešil by to servotester?
Multiplex FunCub // Konstrukční větroň // Beta 1400 // Mitshubishi Zero (Hacker) // Flysky TH9X //
podívej se po arduinu..to se používá k takovým potřebám...
Klubas píše:Nevyřešil by to servotester?
Ahoj
Jsem lůza to mě nenapadlo, jeden jsem viděl v obchodě za 300,- na 3 serva dojdu se na něj podívat to by nám úplně stačilo.
Díky
Tom
Ok jsem rád že jsem pomohl 
Multiplex FunCub // Konstrukční větroň // Beta 1400 // Mitshubishi Zero (Hacker) // Flysky TH9X //
Budeš ale asi muset mít ty servotestery dva, i když je pro více serv, tak s nimi většinou pohybuje se všemi naráz...
pripadne lze pouzit SOS-AT z http://shop.snailinstruments.com/index.php?main_page=index&cPath=68_70 - v kombinaci s JOY-SOS plni zadani (JOY-SOS vyrabi z joysticku [8x potenciometr] seriovy signal, JOY-SOS ze serioveho signalu ovlada osm serv).
[ne, ten shop neni muj
]
[ne, ten shop neni muj
Pokud jich budeš potřebovat víc tak bych vzal ty z hc. Jsou tam levné a mají je i de warehouse.
(taky nevlastním hobbyking
)
(taky nevlastním hobbyking
Jestli aspoň trošku bastlíš, tak můžeš použít pětsetpadesátpětku:
- Přílohy
-
- servo4.gif (5.48 KiB) Zobrazeno 3516 x
Zdar
Tak bastlení není problém takže děkuju za plánek.Je jasný že v případě těch servotestrů by se muselo jednat o dva kusy aby šlo nezávisle pohybovat s oběma naráz. Musím ještě zvážit jak by se choval ten joystik protože se bude jednat o to aby pohyb sondou byl uživatelsky přívětivý tak to ještě prokoumám a pak se uvidí
Chlapi moc vám všem děkuju za rady. Každopádně až to vymyslím, dám řešení do placu pro případ, kdyby jsem třeba tím mohl pomoct někomu jako vy mě
Díky
Tom
Tak bastlení není problém takže děkuju za plánek.Je jasný že v případě těch servotestrů by se muselo jednat o dva kusy aby šlo nezávisle pohybovat s oběma naráz. Musím ještě zvážit jak by se choval ten joystik protože se bude jednat o to aby pohyb sondou byl uživatelsky přívětivý tak to ještě prokoumám a pak se uvidí
Chlapi moc vám všem děkuju za rady. Každopádně až to vymyslím, dám řešení do placu pro případ, kdyby jsem třeba tím mohl pomoct někomu jako vy mě
Díky
Tom
semby píše:............
jeste je moznost to cele rozpohybovat pomoci krokovych motoru. Servo aby zustalo v nejake poloze, potrebuje stale prislusny signal a joystyk s neutralizaci se porad vraci do stredove polohy.
Krokove motory stoji a teprve na prichod kroku se hnou o presne definovany uhel, obvykle je to 200 kroku na otacku v zakladu a pri vhodnem rizeni to muze byt az 8-nasobek. Jednoduse jde udelat driver pro pulkroky (400 pulkroku na otacku), k tomu jednoduche zdroje impulzu a vysledek muze byt krabicka se 4 tlacitky nahoru-dolu a doleva-doprava s tim, ze se to bude hybat dokud se bude drzet prislusne tlacitko. Da se tomu udelat referencni bod pomoci mechanickych dorazu - motor "oprit" o doraz a pak je vychozi poloha presne definovana.
Zda se mi to do provozu vhodnejsi nez modelarska serva s jejich vrtochy - teplotni drift, poskakovani pri pohybu (zvlast u tech levnejsich), vrneni, ......
jyrry.webnode.cz
-
Frenk
- Kontaktovat uživatele:
cilek píše:Jestli aspoň trošku bastlíš, tak můžeš použít pětsetpadesátpětku:
Ahoj, oprašuji toto vlákno s prosbou o radu s řízením serva.
Uprvuji model formule kde natáčení předních kol bylo ovládáno změnou polarity SS motorku s převody, tento system byl ale poškozen a tak jsem ho nahradil servem.
Servo řídím výše uvedeným zapojením 555, vychylování funguje bezvadně, ale řeším jak donutit servo aby se vracelo do neutrální polohy(jízda rovně).
Z původního přijímače získávám 3 stavy (0v,+6V,-6V), zatáčení řeším přes dva optočleny které spínají při +6V a -6V ty pak mění odpor na P1 ve schématu.
Otázka tedy zní jak servu posílat signál při stavu 0V ? (snad jsem to trochu logicky popsal, připadně sem hodím nákresy)
Díky za jakékoli nápady.
Phoenix2000 EPP; Elan od Reicharda; Kestrel od Nine Eagles; Sim:Phoenix v3.0; DX6i(Mod2)+AR6100E
Ukaz, jak to mas zapojene, tj tve sve schema, ale z principu - pri +6 sepne jeden optoclen, pri -6 druhy, kdyz je na vystupu rizeni 0, jsou oba rozeple -> pokud temi optocleny zkratujes P1 (jezdec pripojis bud na horni nebo dolni kontakt), tak pri rozepnuti obou zustava obvod dal generovat pulsy.
Ano, neni to uplne hezke reseni, zkratovanim menis celkovou hodnotu odporu, bude se to spatne kalibrovat, tj i R1 a R2 by mohli byt promenne, ale z principu by to fungovat mohlo. Pripadne celkem pet optoclenu. Pri +6 sepnou dva, pri -6 dalsi dva. Z tech dvou vzdy jeden pripoji vyvod 7 bud na horni nebo dolni vyvod P1 (tj mezi P1 a R1 nebo P1 a R2). Tema zbyvajicima dvema zkratovat diodu posledniho optoclenu, ktera je pres odpor neustale napajena. Tj sepnutim bud +6 nebo -6 prestane svitit posledni optoclen. No a ten spina vyvod 7 na bezec P1.
Vsech tech pet optoclenu jde nahradit dvema prepinacimi relatky a dvema diodami - na ten vystup pripojit relatka, vzdy jedno buzeni v serii s diodou - pri +6 sepne jedno rele, pri -6 druhe. Prepinaci kontakty v serii v klidu spojuji 7 s bezcem P1, jeden prepina 7 mezi P1 a R1 a druhy 7 mezi P1 a R2.
Ano, neni to uplne hezke reseni, zkratovanim menis celkovou hodnotu odporu, bude se to spatne kalibrovat, tj i R1 a R2 by mohli byt promenne, ale z principu by to fungovat mohlo. Pripadne celkem pet optoclenu. Pri +6 sepnou dva, pri -6 dalsi dva. Z tech dvou vzdy jeden pripoji vyvod 7 bud na horni nebo dolni vyvod P1 (tj mezi P1 a R1 nebo P1 a R2). Tema zbyvajicima dvema zkratovat diodu posledniho optoclenu, ktera je pres odpor neustale napajena. Tj sepnutim bud +6 nebo -6 prestane svitit posledni optoclen. No a ten spina vyvod 7 na bezec P1.
Vsech tech pet optoclenu jde nahradit dvema prepinacimi relatky a dvema diodami - na ten vystup pripojit relatka, vzdy jedno buzeni v serii s diodou - pri +6 sepne jedno rele, pri -6 druhe. Prepinaci kontakty v serii v klidu spojuji 7 s bezcem P1, jeden prepina 7 mezi P1 a R1 a druhy 7 mezi P1 a R2.
No ja nevim, 5 optoclenu...
Kdyz budes mit vazny zajem, naprogramim procesurek ktery tohle bude delat, jeho velikost je uplne stejna jako ta 555-ka a moznosti uplne jinde.... cena sice neni par korun jako za 555 (jinak genialni obvod, to nepopiram), ale pohybuje se kolem 30,-Kc (GES, GM) coz neni zase takova pecka...
Ty 3 stavy - 0V, +6V a -6V - jak to je napajene ze tam je proti zemi -6V ??? To mi prijde divne... Spis tam je na dvou dratech polarita +- / nic / -+ neni-liz pravda ... ?
Kdyz budes mit vazny zajem, naprogramim procesurek ktery tohle bude delat, jeho velikost je uplne stejna jako ta 555-ka a moznosti uplne jinde.... cena sice neni par korun jako za 555 (jinak genialni obvod, to nepopiram), ale pohybuje se kolem 30,-Kc (GES, GM) coz neni zase takova pecka...
Ty 3 stavy - 0V, +6V a -6V - jak to je napajene ze tam je proti zemi -6V ??? To mi prijde divne... Spis tam je na dvou dratech polarita +- / nic / -+ neni-liz pravda ... ?
jyrry.webnode.cz
-
Frenk
- Kontaktovat uživatele:
jyrry píše:No ja nevim, 5 optoclenu...
Ano, jsou tam jen 2 dráty(co šly k původnímu motoru), mění se na nich polarita nebo žádné napětí.
Návrh MartyhoCZ je promyšlený, ale zdá se mi už překombinovaný... 5 optočlenů je už opravdu dost.
Jyrryho varianta s PICkou mne taká napadla, ale bohužel nevládnu znalostí ani výbavou na programování PIC
Napadla mne ještě kombinace tří samostatných zapojení s 555 které by se vzájemně blokovali a pulzy by generoval vždy jen jeden obvod podle vstupního stavu...
Phoenix2000 EPP; Elan od Reicharda; Kestrel od Nine Eagles; Sim:Phoenix v3.0; DX6i(Mod2)+AR6100E