T9x a FrSky (s telemetrií) prakticky

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
JuraS.

Re: T9x a FrSky (s telemetrií) prakticky - no flame...

#451 Příspěvek od JuraS. »

midolek píše:otázka : Je rozdíl ve funkčnosti v nacvakávacím FRSky modulem a DIY do T9x? Ptám se protože cenově vychází na HK po odečtení ceny 8ch přijímače obě řešení takřka stejně. S nacvakávacím odpadá následně nějaká vícepráce s montováním.

není..je to jen jiný obal střev uvnitř..měkké a tvrdé sparty...
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#452 Příspěvek od RiMr »

JuraS. píše:blbě se zeptám..proč do low end rádia cpát jeti který je cenově jiná kategorie ? já myslel, že jeti nahrazuje telemetrií frsky a při cenách jeti bych ho dával do něčeho jinýho i když mě nenapadá kam jeti dnes dávat....

Ale Juro, FrSky je taky jiná cenová kategorie... :)

S T9x si já osobně (se žádným systémem) s nějakým nebezpečným modelem "mezi lidi" netroufnu. Chci proto nějaké propracovanější rádio (z hlediska materiálů, konstrukce, zázemí...). A po zkušenostech s FrSky chci, aby to mělo nativní telemetrii. Z toho mi vychází nový vysílač JETI. Jenže v létě běžně vozím rádio s nějakým prckem sebou a na to je zas T9x ideální řešení. Schopná a přitom když mi to někdo šlohne nebo rozsedne, tak to přežiju. A když do toho časem až naškudlím přijímače strčím JETI, tak budu mít jedno "fajnové" rádio na velké a/nebo rychlé éra a jednoho otloukánka na takové to normální lítání a obě na stejném systému..
Ano, JETI má drahé přijímače, ale já jich taky nemusím kupovat deset najednou a nákup rozprostřít do delší doby.

A co tak sleduju, nejsem zdaleka jediný, co uvažuje podobně...
Kontaktovat uživatele:

#453 Příspěvek od RiMr »

mijou píše:No dufam ze hej, ja som tam mal Jeti TxU.

A ještě Mijou, co myslíš, když se takto jednoduše zadrátuje T9x pro Jeti modul, co to udělá, když se tam strčí normální FlySky?

#454 Příspěvek od mijou »

No nic, sak modul jak modul. len k tomu Jeti privedies dva draty navise (a tusim len jeden, lebo GNDmas splocne), tak ako k FrSky.
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#455 Příspěvek od ddano007 »

Takze flasnute ER9x FrSky ver 638, pre nastavene alarmy melodie + vibrovanie nefunguju :-(
Bez ohladu na to, co nastavim v setup-e, stale pipa TX modul, vibrovanie sa nekona...
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
JuraS.

#456 Příspěvek od JuraS. »

Richarde..osobně bych s 90% pravděpodobností vysílač za xxx kč určitě nikde nezapomněl a neztratil (víš že jsou k dostání takové malé přívěšky které když dáš od sebe víc jak tuším 5 metrů tak oba začnou šíleně pištět ???)..takže pokud bych teď na to měl tak bych bral minimálně auroru..i když bych zdaleka její schopnosti nevyužil..takové věci mám rád..nicméně na youtube jsou okolo fpv našel pár videí kde používali t9x s frsky..a o bezpečnosti..když uletí 80 cm kus polystyrenu a napálí to do okna řidiči kamionu co veze panely na nebo 2 metrový akrobat s motorem od sekačky když napálí do země uprostřed pole řepky...co je víc nebezpečné ??? hele jedno video na youtube jsem dal hledat "glider frsky"
další
a na youtube je spousta videi pádů a havárií RC letadel kde pilotem je jistě velmi zkušený rc modelář, velmi zkušený a má v ruce velmi sofistikovanou vysílačku..murphyho zákony platí všude a souběh x faktorů stejně vyrobí havárii...žádná technická závada, zkušený pilot, super drahá nadupaná vysílačka a stejně model na kaši...tak jak jsi to napsal pak t9x je vhodná jen na malé modýlky z polystyrenu v tělocvičně a nebo na dvorečku ale o samotě bez dalších modelářů a pro velké modely se nehodí..takhle jsem to z tvýho příspěvku rozuměl a to se nelíbí..myslíš si, že s t9x by se nedal uřídit velká mnohofunkční model válečné lodi ? máš zkušenosti, že nadupané drahé vysílače nikdy nemají chybu ?
už mi t9x přišla..co mě osobně udivilo (provedl jsem jen kratičký pokuk..počkám na ježuru) bylo to jak je lehká...ta lehkost mi vadí..necítím ji v ruce..oproti opticu je to prostě lehoučké...
6810
Kontaktovat uživatele:

#457 Příspěvek od 6810 »

JuraS. píše:...ta lehkost mi vadí..necítím ji v ruce..oproti opticu je to prostě lehoučké...

Jo to máš recht, měl jsem otika, ale jak jsem 9x vybalil z krabice, tak mi to připadlo jak pírko, ale časem si zvykneš. Potom už do ruky toho Optika neber, jinak ho neuneseš :-D
Solo Pro V2
Cessna 480 RTF Pelikán - darován
Optic 6 35MHz - prodána
DaggyMAC

#458 Příspěvek od DaggyMAC »

Skús tam vožiť baterky, nebude to až taký veľký rozdiel...
JuraS.

#459 Příspěvek od JuraS. »

vím, zvyknu si..je to o tom vývojovém skoku taky trochu..dřív televize vážila 70 kilo, obrazovku měla sotva velikosti A4, černobíle a dálku nahrazoval potomek...dneska už to co dřív bylo několik desek s elektronkami a výkonovými součástkami nahradí šváb na který potřebuješ lupu...
tady je video z indie.....a kde je větší pravděpodobnost při pádu zranit člověka ? u nás a nebo v indii ?
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#460 Příspěvek od RiMr »

Juro, debat ohledně té bezpečnosti už tady je asi milión stran a já do další nepůjdu, stejně bych to dělal jen stylem ctrl+C ctrl+V...
Ty ses mě ptal proč JETI a já jsem ti odpověděl jak to mám JÁ OSOBNĚ v hlavě nastavené. Že to má každý nastavené trochu nebo víc jinak je normální a já tvůj názor repektuju, nakolik s ním třeba nemusím souhlasit. Respektuj prosím i ten můj :)

Strč do toho rádia LiPolku, ona ztěžkne :)

#461 Příspěvek od JuraS. »

Jasně, že každý má to jinak..o tom to je..jinak by to bylo jak v číně před 50 ti lety...
doplnění..dnes mi pošta doručila 2 balíčky z číny..z HK je to telemetrický diy modul frsky který je inovovaný oproti fotkám na netu..panýlek s bindovacím čudlíkem a diodou je opět malý a přepínače na telemetrické a normální rxka se přestěhoval na páčkový přepínač..šikovné řešení..celkově zapouzdření ve smršťovačce je estetický paskvil..jo a modul má pípátko...kabely na modulu jsou tvrdé jak štolverka, raději bych něco měkčího...dále bylo v zásilce modré podsvícení pro t9x a v další zásilce pak usbasp programátor za nějakých 120 kaček i s poštovným...
ten páčkový přepínač se mi taky nelíbí..připadá mi takovej..no čínskej..díval jsem se na gme ale tam je to taky samej čínskej výrobek...doporučíte něco jiného ? něco kvalitnějšího..co bude mít hladký chod cvak-cvak-cvak ? tohle nějak zadrhává...
JuraS.

Re: T9x a FrSky (s telemetrií) prakticky

#462 Příspěvek od JuraS. »

Divnej dotaz...napadlo mě..vysílací modul frsky zvládne kolik kanálů ? to jsem nikde neviděl psáno..v sadě s přijímačem 8mi kanálem je psáno 8 kanálů ale to je dáno počtem kanálů přijímače..namontuje, li se diy modul do 9ti kanálu pak se vysílá 9 kanálů ? a namontoval by li někdo diy frsky do vysílače s 12 ti, 16 ti, 18 ti kanály..přenášel by frsky všechny kanály ? nebo má nějaká omezení ? proč dělá flysky 9 ti aknál když vyrábí jen 8mi kanálové přijímače ? které jsou přijímače kompatibilní s frsky ? jsou vůbec nějaké ?
Drondys

#463 Příspěvek od Drondys »

JuraS. píše:Divnej dotaz...napadlo mě..vysílací modul frsky zvládne kolik kanálů ? to jsem nikde neviděl psáno..v sadě s přijímačem 8mi kanálem je psáno 8 kanálů ale to je dáno počtem kanálů přijímače..namontuje, li se diy modul do 9ti kanálu pak se vysílá 9 kanálů ? a namontoval by li někdo diy frsky do vysílače s 12 ti, 16 ti, 18 ti kanály..přenášel by frsky všechny kanály ?

Není to dáno přijímačem, ale tím jaký signál PCM/PPM8/PPM16 apod. vysílá deska v daném případě T9X do vysílacího modulu a taktéž tím jaký signál PCM/PPM8/PPM16 apod. určitý vysílací modul podporuje či nikoli. Vysílací modul FrSky podporuje PPM8, ale s jiným modulem JETI Duplex a s přepnutím na PPM16 ve firmware ER9X může T9X mít 16 kanálů i s telemetrií od JETI.

JuraS. píše:proč dělá flysky 9 ti kanál když vyrábí jen 8mi kanálové přijímače ?

Protože se na začátku když přišla T9X na trh obecně předpokládalo, že může v budoucnu existovat nějaký PCM 9-ti kanálový vysílací modul, který by mohl být použitelný s T9X, ale FlySky ho vyrábět nezačal a v názvu ta devítka maketingově vypadá lépe. Nicméně jak už jsem zmínil např. výměnou firmware za ER9X a modulu za JETI může mít T9X 16 kanálů i s telemetrií od JETI.

JuraS. píše:které jsou přijímače kompatibilní s frsky ? jsou vůbec nějaké ?

Vysílací modul FlySky/Turnigy je kompatibilní s přijímači FlySky 8/6/3/2 kanál a dále s Turnigy 8-mi kanálem a kromě toho ještě s HK přijímači 6-ti a 3 kanálem, a to proto, že jsou to defacto všechno přijímače FlySky jen prodávané pod různými názvy HK/Turnigy a v různých obalech viz tento odkaz kde je několik přijímačů kompatibilních s FlySky uvedeno. Taktéž i RC souprava Turnigy 9X je vlastně FlySky jen v trochu jiném obalu a pod jiným názvem.

Přijímače FlySky/HK/Turnigy ovšem nejsou vůbec kompatibilní s modulem FrSky. S FrSky modulem jsou kompatibilní jenom přijímače FrSky. Mezi telemetrické přijímače FrSky patři přijímače viz tento odkaz a netelemetrické viz tento odkaz.
JuraS.

#464 Příspěvek od JuraS. »

Díky za odpověď..to že frsky není flysky vím..dotaz na kompatibilitu byl směřovaný spíš na frsky a jejich kompatibilitu...pro mě je jasné, že než do t9x vestavovat jeti a jít jeťáckou cestou pak cenové náklady jsou stejné jako bych t9x švihnul do kontejneru a šel třeba do aurory...např. diy modul jeti a diy modul frsky...jistě..vývoj stál nemalé prostředky se říká...on vývoj je spíš mít toho jediného člověka co sedne k "rýsovacímu prknu" a nakreslí TO za jeden večer...a nebo 10 jiných lidí co se s TÍM mordují 2 roky...
Drondys

#465 Příspěvek od Drondys »

JuraS. píše:Díky za odpověď..to že frsky není flysky vím..dotaz na kompatibilitu byl směřovaný spíš na frsky a jejich kompatibilitu...

To jsi jako předpokládal, že FrSky modul snad nebude kompatibilní s vlastními přijímači ? Nebo jak to vlastně myslíš ?

JuraS. píše:pro mě je jasné, že než do t9x vestavovat jeti a jít jeťáckou cestou pak cenové náklady jsou stejné jako bych t9x švihnul do kontejneru a šel třeba do aurory...

Ono záleží jak k čemu. Pokud by šlo třeba zrovna o těch 16 kanálů tak se obávám, že ani Aurora by nestačila a jít do něčeho ještě podstatně dražšího za předpokladu, že by to mělo být třeba jen pro účel řízení nějaké zavážecí loďky nebo nějakého robota apod. tak bez obav a i cenově zas přijde o dost výhodnější T9X s JETI Duplex modulem a třeba se dvěma 8-mi kanálovými přijímači, které se dají zapojit jako master/slave.
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“