Zranil Vás někdy model?

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Dulen

Re: Zranil Vás někdy model?

#61 Příspěvek od Dulen »

Tak jsem dnes pročet všechny ty příhody a myslím že by to vydalo na pořádnej HOROR a přidám taky kousek do mlýna.
Začínal jsem jako kluk v mod. kroužku ve 12ti letech a vedoucí mě odhad na spalováka.Byla to tehdy upoutaná loď motor JENA 2.0 detoňák a samozžejmě ne šroub ale vzduch.Po výrobě modelu přišlo naučit se to natočit a naladit a týden před prvním závodem natočíno naladíno a loď si přehmátout.Jak to bylo mastný a žádný extra zkušenosti šup a ukazovák se najednou vešel mezi trup a vrtuli,krve jako z vola ale ani mi to nešili.Dodnes je tam jenom jizvička ale lítam pět let a jedině čouďáky a od toho mládí to mám nějak zažraný a nějaký ty kopance to k tomu prostě patří.Ale jednou se mi podařilo zastavit sedmapůlu při štolování prstem jenom volnoběh a kolega modelář se mě zeptal když to vzdechlo,,nezlomil si vrtuli"? na mojí odpověď se zkrveným palcem řek, to máš štěstí.
Katana50 rozpětí1350mm délka1270mm váha3.0kg motor PH 8.5ccm,Swallow-90 rozpětí1680mm
coro

#62 Příspěvek od coro »

Dulen píše:...
,,nezlomil si vrtuli"? na mojí odpověď se zkrveným palcem řek, to máš štěstí.

To mi pripomína malého syna jednoho známeho - strašne spadol z biku, celý bol odratý, ruky nohy, ešte aj tvár... a strašne reval. Na otázku čo ho tak strašne bolí že tak reve, odpovedal " na to kašlem to sa zahojí, ale to tričko so skapatou rybou som si roztrhol!!"
coro

Re:

#63 Příspěvek od coro »

krtek2k píše:Osobně mám throtle cut na jednom přepínači a autorotaci na druhým, takže musím odjistit dva přepínače, aby se začal motor roztáčet.

Fakt? ... aj keď dáš reverz na kanál plynu ako v spomenutom prípade???
!
Fakir

#64 Příspěvek od Fakir »

Já si teda u elektropohonu dávám setsakramentskýho majzla a zatím se mi to vyplácí. Když programuju elektrický éro, tak během toho vždycky a bez výjimky sundavám vrtuli. Během nastavování módu (FC-18 má prázdnou paměť defaultně v módu 2 a já létám mód 1) a reverzů se to téměř s jistotou roztočí, a co udělá splašená 1 kW Optima v obýváku si asi každý umí představit (ale nechtěl bych to koupit ani od 150 W Minitornáda). Před pár dny jsem si programoval do vysílače vrtulníček Blade 120 a i tam jsem sundal listy (což se samozřejmě vyplatilo, než jsem zjistil, kde maj amíci kanál plynu). Ale obecně blokování plynu nepoužívám, snažím se dávat bacha na páku.

Co se týče zranění modelem, tak už jsem párkrát dostal minitornádem po hlavě a pár povrchových škrábanců na ruce od startování modeů s tlačnou vrtulí. Jinak nic (musím zaklepat). :)
Fenius
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od Fenius »

Fakir píše:Během nastavování módu (FC-18 má prázdnou paměť defaultně v módu 2 a já létám mód 1) a reverzů se to téměř s jistotou roztočí, a co udělá splašená 1 kW Optima v obýváku si asi každý umí představit

Keď pripojíš baterku, motor sa roztočí? Tam bude niečo špatně :).
Fakir

#66 Příspěvek od Fakir »

Fenius píše:
Fakir píše:Během nastavování módu (FC-18 má prázdnou paměť defaultně v módu 2 a já létám mód 1) a reverzů se to téměř s jistotou roztočí, a co udělá splašená 1 kW Optima v obýváku si asi každý umí představit

Keď pripojíš baterku, motor sa roztočí? Tam bude niečo špatně :).

Neroztočí. Pokud bych měl úplně zresetovanou paměť, tak bude kanál plynu na kniplu výškovky, který je v neutrálu a regl to tím pádem neroztočí. Ale po prohození kanálů 2 a 3 jo, pokud nemám už dopředu nastavenej reverz, nebo knipl plynu nahoře. A na tohle já neustále zapomínám, a to mám to rádio přes 8 let. :D Přestože vím, že po resetu je plyn vždycky obráceně (tj. plnej k sobě), tak si stejně nejdřív přehodím mód (s kniplem dole) a až pak teprve začnu řešit reverzy. :D Proto radši vždycky při ladění čehokoliv elektrického doma sundám vrtuli, překlep se tu může stát velmi snadno. Donedávna jsem sundaval jenom listy, ale od té doby, co mi Optima (bez listů) namotala na čumák deku už radši sundavám listy vcelku s kuželem. :lol:
Fenius
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od Fenius »

Fakir píše:Přestože vím, že po resetu je plyn vždycky obráceně (tj. plnej k sobě), tak si stejně nejdřív přehodím mód (s kniplem dole) a až pak teprve začnu řešit reverzy.

Ja ťa veľmi nechápem. Však niečo nastavím, zapnem batériu a vyskúšam. A dokola.

Proti demontáži vrtule samozrejme nič nemám. Reagujem len, že sa mi to ešte "neroztočilo".
Fakir

#68 Příspěvek od Fakir »

Fenius píše:Ja ťa veľmi nechápem. Však niečo nastavím, zapnem batériu a vyskúšam. A dokola.

No, teď já zase asi moc nechápu tebe. :) Já teda obvykle éro programuju celé najednou a zapnuté... moc si neumím představit, že bych před každou změnou odpojil baterku, něco napípal, zapojil a koknul se, co to udělalo. Dám si smontované letadlo před sebe na stůl tak, abych viděl na ty řídící plochy, které se chystám nastavovat, vysílač na klín, éro zapnutý a hurá pípat... a hned vidím na modelu, co to dělá. Třeba maximální výchylky nastavuju tak, že prostě dám patřičnou páku (s citem, pochopitelně) nadoraz, tam jí držím a současně tlačítkem ubírám hodnotu, dokud se mi poloha kormidla nelíbí. Neumím si teda moc představit, že bych to dělal naslepo. :) Totéž reverzy, diferenciace, subtrimy, klapky, butterfly, mixy, atd., atd... Všechno nastavuju naživo. A pokud si při tom omylem drbnu do plynu (nebo si ho chytře omylem zreverzuju), tak to akorát na chvíli zakvičí a nic víc se neděje... teda krom toho, že se leknou psi a zdrhnou někam za paničkou. :D
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od jozefbb »

oproti tomuto sa vam ani jednemu nic nestalo, len pre silne zaludky

http://www.youtube.com/watch?v=tzXyYX7h ... e=youtu.be

Pre poucenie
ROMI
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od ROMI »

Aj u nás na letisku máme umelcov, ktorých pohrýzol vlastný model a nebolo to nič maličké.
Oba mali nad 2m a 45ccm...
Fun Star 3D & T9x
AR1
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od AR1 »

Kdysi jsem sem dal fotku - už ji nemám - s rozseknutou dlaní od asi 600W elmotoru. Mám přes celou dlaň jizvu. Mám nyní na všech elektrikách blokování plynu, vždy na stejném spínači, který na nic jinýho nepoužívám. Při nastavování modelu, poprvé, začínám plynem a vždy bez vrtule. Elektrika je v tomhle svině, stačí jeden spínač naopak a už to lítá.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
pp
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od pp »

nastartoval jsem 8.5ccm, preruckoval jsem levou rukou abych si model na zemi lip chytil no a nejak jsem zapomnel na tu pravou. Kde se nachazi prava ruka jsem si uvedomil az po jakemsi simrani na vnitrni strane ruky (nekde mezi zapestim a loktem) Mel jsem taky pocit, ze ji mam mokrou;) to byla krev. Stalo se to, ze jsem ruku dal blizko k tocici se vrtuli a ta me zacala hladit po kuzi a pomaloucku se propracovavala do masa. Vubec to nebolelo, jen takove tahani. Bolet to zacalo az jsem se na to podival;) Postrikal jsem to ajatinem z autolekarnicky a stahnul to k sobe naplasti taky odtamtud. K doktorum jsem nesel. Po dvou letech dnes jizva skoro neni videt...
ale jak to tak ctu, tak jsem naprosty zelenac;)

znamemu jednou vrtule ufikla brisko prstu, natocil motor asi 25ccm a jak sahal kolem vrtule aby odpojil zhaveni tak to nejak neodhadnul... ja stal vedle. Zaregistroval jsem jen zvuk, asi jako by se mu do vrtule dostal jakysi tenky klacek, kolem prolitlo cosi bileho (to byl kus prstu) a na mojem eru byl cakanec krve. (kolega hned startoval auto a jelo se do spitalu) Myslim, ze onen nestastnik byl v minulem zivote jesterka, ten kus prstu mu dorostl. Kost mu nastesti zustala cela...
Naposledy upravil(a) pp dne pon 26.12.2011 23:16, celkem upraveno 1 x.
pp
Kontaktovat uživatele:

Re:

#73 Příspěvek od pp »

Nakadah píše:Trikrat zasek do praveho ukazovaku, jeden az na kost ale nastesti nepretal slachu. I tak trosku omezena hybnost. Nak

Jestli jsi pravak, tak vzhledem k omezene hybnosti vyjadruji uprimnou soustrast tve partnerce :mrgreen:
Rexsters

#74 Příspěvek od Rexsters »

Já lítám Trexe 700E, 5tikilovej vrtulník,jsem si velice dobře vědom,že tahle velikost kam sekne,to bez milosti usekne... :roll:
tak že mám k němu respekt,a zatím nic,jen puchýř kdž mi pod rukama čapnul regl... :) Nicméně vrtulník už jeden křížek má,zabil jsem psa...

Chodím lítat na soukr,a oplocený pozemek,kde není nic,kdysi tam byla továrna...Je to o velikosti asi fotbalového hřiště.Poletuji si to svoje,když za sebou
cítím přešlapuje a hroznej puch z chlastu....a klasický "hovínka" jak vysoko to doletí,jak dlouho letí,na jakej benzín,a bla,bla...Mlčel jsem,když mi zapípala vysílačka,která mi hlásila dochází Ti šťáva,ale pod nohama se mi motal ten pes Jorkšír,tak jsem jen do prostoru poprosil,ať si ho zavolá že budu přistávat!! A ten blb tim vožralím hlasem ať se prej nebojím,že Ona mi to "letadýlko" neponičí.Tak jsem v zoufalství řekl....zavolejte si toho psa nebo ho zabiju..A teď ta situace....vrtulník za 50tis na páčkach 15m nad zemí,a za mnou Idiot co mě začal cloumat rukou a bouchat pěstí do zad.....slovy ty svině,co máš na mýho psa?Tak že jsem pod plynem rychle dosedl až rupla nožička....najednou bum,zakňučení psa a ticho.Ale to mi bylo jedno,neboť jsem se otočil to chlapa proplesk až měl modrý tváře...až pak šel k vrtulníku,který byl až na tu nožičku dobrej (stejně jsem oprvu udělal) nicméně byly tam dva psy,ale neštěkali.... :roll: :roll:

PS: Ještě podotknu,Já do areálu šel brankou,neboť to mám povolené,ale on tam venčil psa,ač tam neměl co dělat a vlezl snad nějakou dírou..
Romis

#75 Příspěvek od Romis »

Jako nováček jsem vůbec netušil, jaká nebezpečí se můžou v RC skrývat...Napadlo mě, že by možná bylo vhodné napsat nějaký seznam ("Best Practices") doporučení na co všechno si dát pozor.

- manipulovat s érem se sundanou vrtulí
- plyn na přepínač (to jsem zjistil nedávno díky Rimrovi)
Turnigy 9 V2 + Beta 1400 & SWIFT II

Bad news is time flies.Good news is you are the pilot.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“