Energic

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
graup15

Re: Energic

#106 Příspěvek od graup15 »

Ještě, že máš v loginu zaklíčované jméno :-) :-)
Jistě, že to není prdel odladit, ale výsledek je super!!!
Navíc zase umíte něco, co každý neumí.
Nippon

#107 Příspěvek od Nippon »

graup15 píše:Probírali jsme trup pro tebe. (O křídla nejde, ty snesou věci které se ti budou líbit). Tak vzhledem k tvojí GM 18/21 budeš mít ještě posílený čumák až za spojku křídla. Trup na Energica je vakuován vnitřním přetlakem přez 2 tmosfery a tím je nejenom lehký, ale i pevný a uvnitř naprosto hladký. Zajímavá technologie...

Na jaký planetě je to vyráběný že je tam vakuum přez 2 bary? :D :D :D
graup15

#108 Příspěvek od graup15 »

Sorry za špatné vyjádření. Křídla se vakuují, trup zevnitř vyfukuje. Omluva za terminus kravinus technikus.
:-) :-) :-)
Normální technologie je u trupu vylaminování a spojení obou poloforem. Nejmodernější je právě ještě doplnění o balonek (po celé délce trupu) a po uzavření formy natlakování na 2 až 4 atmosfery.
Tak teď už je to doufám srozumitelné.
klingon77
Kontaktovat uživatele:

#109 Příspěvek od klingon77 »

graup15 píše: Nejmodernější je právě ještě doplnění o balonek (po celé délce trupu) a po uzavření formy natlakování na 2 až 4 atmosfery.

Zas az tak moderni technologie to neni, spis znovu objevena 8) Timhle postupem se zkousely delat trupy uz v devadesatych letech, jenze ze skla a CHS 110 BG15 to jaxi nebylo to prav orechove :lol:
graup15

#110 Příspěvek od graup15 »

Stejně je Michale úchvatné jaké materiály se dnes dají sehnat a použít.
Uhlíkú druhú kvanta, k tomu herex či pro majetnější Rohacel...jen je problémek, že bez šikovných rukou
co z toho pak udělají High Performance mašinu, to jaksi pořád né a né jít :-) :-)
klingon77
Kontaktovat uživatele:

#111 Příspěvek od klingon77 »

Jojo, pomer pevnost-vaha se posunul neskutecne. Kdyz jsem lital J-cka, tak v r.97 mel muj prvni Pike Plus (pri rozpeti cca 3,21m) vahu 2,48kg. Byl skleneny a krasne gumovy :lol: :lol: :lol: Dnes neni probmem se s 3,7 - 4m celouhlikovym autobusem dostat pod 1900g. Ale podivej se na cenu za 31g Rohacell.... :?
graup15

#112 Příspěvek od graup15 »

Chodím okolo modelu jako mlsnej kocour a vymýšlím, jak a co. není problém to tam prostě nacpat a hurá. Ale to rozhodně není můj styl.
No začal jsem přepážkou na motor. Součástí dodávky je i mot.přepážka z 3mm sklotextitu. Naprosto bohatě vyhoví!! Ale já jsem již zvyklý na ty co vyrábí Jirka Sodomka (http://www.f3x.cz). Energic při dodání má předek uříznutý na kužel 36mm. Já použiji 38mm . Tak jsem přední část zbrousil na tuto míru s tím, že je přepážka rovnou usazena pod 2st vyosení doprava .
Přepážka má úpravu na možnou instalaci převodovek Kontronik 5.2/1. Moje uhlíková je standardně na kužel 40mm a tak jednoduchým přípravkem jsem ji stočil ve vrtačce na přesný průměr do Energica. Viz obrázek.
Vše je nastaveno (délka odsazení)tak aby na model přesně lícoval jak kužel RF (38mm kvůli tomu, že se dá použít i offset kužel-ve 40mm se již nedělají), tak i kužel od pohodaletu s kleštinou. Tento nemá díru průběžnou jako RF a tak se s odsazením přepážky musí počítat.
Ostatní je běžná rutina. Obrousit trup v místě usazení přepážky. Vše odmastit (Perchlorethylenem)..pak na to už nešmatat rukama. :-) A zalepit velmi řídkým kvalitním sek.lepidlem.
PS..oblíbené je přepážky lepit různými epoxy, ale nejlépe drží kvalitní sek.lepidlo. Později se ještě dolepí koutové zajištění, ale to není nezbytně nutné :-)
Přílohy
Přepážka je ze přední strany též lehce zbroušená, pro pozdější lepení koutových zajištění
Přepážka je ze přední strany též lehce zbroušená, pro pozdější lepení koutových zajištění
Přípravek na stočení mot přepážky.
Přípravek na stočení mot přepážky.
P1080760.JPG
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#113 Příspěvek od lakotamm »

sek lepidlo... To asi to čínske 50g za dolár nebude :lol:

Ktoré je naj?
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
graup15

#114 Příspěvek od graup15 »

Kvalitní je buď průmyslový Sicomet nebo od Hořejšího BSI.
Za dolár z rejžolendu opravdu ne :-) :-)
graup15

#115 Příspěvek od graup15 »

Trošku lepších fotek modelu .:-)
Múj mladej má 184cm :-) jen pro porovnání :-)
Přílohy
P1080769.JPG
P1080768.JPG
P1080766.JPG
graup15

#116 Příspěvek od graup15 »

Ještě dvě :-)
Přílohy
Model se vejde do auta perfektně pod zadní okno .
Model se vejde do auta perfektně pod zadní okno .
P1080771.JPG
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#117 Příspěvek od JirkaA »

Dalibore přestaň fotit a POHNI SE STAVBOU ať víme jak to lítá (teda ono to lítá podle prototypu hodně hezky, ale reference od dalších větroňářů nebudou k zahození) :wink: . Klapla mi robota ve Švýcarsku a to znamená, že za a) by na éro mohlo být a za b) proč jezdit v létě přes víkend za rodinou, když jsou Alpy za rohem.. Akorát teda podle zákulisních informací už na Energica u Stonajdy stojí docela obstojná fronta.....
OK2WY
graup15

#118 Příspěvek od graup15 »

Neboj pohnu. :-) Když ono to není Epp srajda, nebo laser shit čajna..tak to chci mít hezké.
Navíc jsem domluvený , že cca za měsíc se tu sejdeme s Pepanem a zalétáme jak Energica tak jeho SpeedFire.
Tak na to mám jen ten měsíc :-) :-)
ST
Kontaktovat uživatele:

#119 Příspěvek od ST »

Hele, Dalibore stavěl jsi určitě BackFire a asi i zalítával. dalo by se to nějak srovnat ? Mě se BackFire nějak vrejvá po kůži víc jak Energic.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
graup15

#120 Příspěvek od graup15 »

Až bude Energic v luftu a bude mít pár hodin nalétáno, dám ti moje subjektivní porovnání.
Jo...BackFire jsem stavěl a i s ním létal.:-) :-)
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“