letadlo pro MVVS 2ccm?

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
kasssy
Kontaktovat uživatele:

Re: letadlo pro MVVS 2ccm?

#136 Příspěvek od kasssy »

720g má model bez vybavení, tj. bez elektroniky. Vážený byl potažený model, plus kola, podvozek, šroubky, páky, táhla.... a další drobnosti...
Chybama se člověk učí..hmm asi jsem jeden z nejvzdělanějších lidí...
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#137 Příspěvek od StanleyT28 »

Za mě bych to zhodnotil tak, že dát do tohodle éra "dvojku", je koledování si.

No a určitě pro montáž spalováku potáhnout tu žbrblinkovou konstrukci v motorovém prostoru minimálně např. Oracoverem, nebo lépe balzou a ještě potáhnout folií. Honiči gramů budou teď remcat, ale žhavík kolem sebe prská palivo a to dokonale promastí takhle otevřený trup a znehodnotí brzy celý model. Krom toho je to konstrukce pro elektro a spalovák má vibrace výrazně vyšší, takže zpevnění by tu bylo na místě.
madman
Kontaktovat uživatele:

#138 Příspěvek od madman »

Nazdar - dvojku lítám (juniora) a do tohohle bych to určitě nedával. Ta hmotnost není málo a ona ta dvojka umí pěkně prskat a žbrblat, takže s konstrukcí bych to taky moc růžově neviděl. Navíc je to Z-50 se všemi klasickými vlastnostmi - takže výkon je potřeba, ostatně je to akrobat, ačkoli polomaketa. Dvojka by se v tom trápila a ty s ní. U ní vydím jako maximum u akrobatů hodně odlehčené 3DP-mini a už tam toho bude mít plné zuby, aby se to pěkně vrtělo.
kasssy
Kontaktovat uživatele:

#139 Příspěvek od kasssy »

poslušně hlásím, že motor dneska ožil. Sice na chvilku, ale běžel. Akorát sám zhášel i když jsem žhavil, nebo po přidání plynu
kasssy
Kontaktovat uživatele:

#140 Příspěvek od kasssy »

psal jsem Kostkovi ohledně návodu a slíbil, že ho dodá a rovnou jsem se optal na nějakej elektromotor a doporučil mě tento:
http://www.kostkamodelcentrum.cz/obchod ... olozek=288

A k němu 4čl. li-pol, ale já chci zůstat u 3čl. bo už ho doma mám :D Ale nevím, pro mě značka motoru nezmámá :oops:
já nenapravitelnej bych asi koupil tento :D
http://www.kostkamodelcentrum.cz/obchod ... olozek=288
DAF
Kontaktovat uživatele:

#141 Příspěvek od DAF »

Dal jsem si tu práci a zvážil jsem motor s vrtulí MA 8x4, (obyčejným) tlumičem, kuželem a baterkou 4čl. 1100mAh je nějakých 312g. S laděným výfukem (černým) to bude o 16g víc. Nádrž 75 - 110 ml. nemám, mohu jen odhadnout na nějakých 30 - 40 g (fakt nevím), k tomu 4 serva (nebo 5?, jak je to s křidélky?) bratru po 10 - 12g a nakonec řekněme 10g přijímač. Celkově by mohla instalace v této konfiguraci vážit kolem +/- 400g. Pak bys byl na nějakých cca 1100 - 1150g, což by nebylo zas až tak špatné a s tou dvojkou by to mohlo létat obstojně. Motor máš, tak není v téhle otázce co řešit. V úvahu může přicházet např. ASP .15, který je papírově silnější (reálně o moc ne). Pokud bys měl lehčí baterku a serva na dolní hranici (ale při dostatečném krouťáku) mohl bys být blíže spodnímu odhadu. Každý má na to svůj názor.
Hitec Aurora 9X
madman
Kontaktovat uživatele:

#142 Příspěvek od madman »

Pravda, pokud je dvojka pěkně naladěné a hezky "sedne" tak to je paráda. Ostatně s tím má DAF o dost víc zkušeností než já. Já bych měl jenom strach, jestli to bude úplně ono, je to Z-50, pokud by to ve vzduchu chcíplo, tak to nebude nic moc, obvykle se pak chová jako cihla. Ale každý pokus se cení! Ostatně přece je vždycky hezčí, když letadlo bručí a čmoudí... Já bych se bál té stavebnice, na letišti má jeden člen již druhého od tohohle výrobce (většího bratříčka) a létal ho v první verzi na spalovák a palivo a sajrajt z motoru prý celé letadlo prakticky slíkli z potahu. Ale možná, že dobře umístěný výfuk by zamezil přílišnému svinění a všechno by klaplo. Co vím, tak papírově by dvojka měla mít právě nějakých 0,4kW (tedy jako to, co ti kostka doporučil), ale srovnávat tohle u elektra a spalováku je trochu diskutabilní. Každopádně budu držet palce!
DAF
Kontaktovat uživatele:

#143 Příspěvek od DAF »

No, zkušenosti, spíše ze staveb (klasických z balsy). Ale pravda, že mám hlavně menší kubatury a pohodové (rekreační) modely. Nedělám ani kombat, ani akro. Vlastně po většinu mého modelářského života to byly menší motory, dříve "Déčka", nyní už také "G". Ale přes kombat a akro jsou zde lepší. Jo, kde jsou časy Oriona, Astira, dokonce jsem měl (asi dvoukilového) Čochtánka na 1,5 (také proto pořádně nelétal :lol: ), a dalších modelů. Ale ta brněnská dvojka fakt není špatná.
P.S. Většina akrobatů po zhasnutí motoru se nebude chovat jako větroň. V tom je určitá výhoda elektriky, pokud zůstane trochu štávy v baterce, dá se dotáhnout. U čmouďáka to je pak na rukách a případně štěstí. Určitě ta padesátka bude s 2,5 až 4kubíkem svižnější a živější, ale domnívám se, že i s tou dvojkou, pokud udrží rozumně hmotnost, to bude chodit. Akorát to nebude chtít viset, na to watíky budou chybět.
Hitec Aurora 9X
von boberov

#144 Příspěvek od von boberov »

Kasssy má hodného ježíška, ale trošku mu udělal čáru přes rozpočet. Bude to těžké rozhodování, jaký pohon zvolit. No když vezmu, že se se spalovacím motorem musíš teprve skamarádit, tak hlasuji pro ELEKTRO pohon. Není nic horšího ,než akrobat (který přesně reaguje na kormidla) bez dostatku výkonu, pohybující se blízko pádové rychlosti. Další věc je, že motor pod krytem se obsluhuje také o něco hůře a vrtule je dost tím krytem zastíněna. Výrobce též doporučuje 2,5 až 4 -snad ví proč. Pořad mě vychází Elektro nebo silnější žhavík. Zároveň ale chápu, jsou to zase prašule navíc, které je třeba schválit rozpočtem :wink: Přeji dobré rozhodnutí :D
kasssy
Kontaktovat uživatele:

#145 Příspěvek od kasssy »

von boberov píše:Kasssy má hodného ježíška, ale trošku mu udělal čáru přes rozpočet. Bude to těžké rozhodování, jaký pohon zvolit. No když vezmu, že se se spalovacím motorem musíš teprve skamarádit, tak hlasuji pro ELEKTRO pohon. Není nic horšího ,než akrobat (který přesně reaguje na kormidla) bez dostatku výkonu, pohybující se blízko pádové rychlosti. Další věc je, že motor pod krytem se obsluhuje také o něco hůře a vrtule je dost tím krytem zastíněna. Výrobce též doporučuje 2,5 až 4 -snad ví proč. Pořad mě vychází Elektro nebo silnější žhavík. Zároveň ale chápu, jsou to zase prašule navíc, které je třeba schválit rozpočtem :wink: Přeji dobré rozhodnutí :D

Rozhodnutí už padlo. Bude to elektromotor. tento http://www.kostkamodelcentrum.cz/obchod ... olozek=288

Taky nepatří k nejsilnějším, ale měl by stačit a serva tyto: http://www.kostkamodelcentrum.cz/obchod ... olozek=288

Serva padnou přesně do šachet. Kostka mě rozmluvil serva s plastovými převody...
Jak psal Von boberov, nemám zkušenost se spalovákem a ježíšek mě fakt udělal radost, ale zároveň i trošku přidělal vrásky :D
Ale rady ohledně toho motoru i vhodnýho modelu určitě nezapadnou, protože do něčeho ten spalovák určitě dám. Asi do něčeho co bude dobře klouzat, když motor řekne dost :D
On totiž ten pocit když to blafne a běží se fakt s elektrikou srovnat nedá!!!
Hlavně chci poděkovat Dafovi, který se mě dost věnoval.... A doufám, že ještě poradí až budu ladit naostro mimo svěrák :D A ono to nebude trvat dlouho, protože mě to nedá a do jara to musí být, pak totiž budu muset stavět garáž.... :( a to mě fakt nebaví.... :cry:
kasssy
Kontaktovat uživatele:

#146 Příspěvek od kasssy »

Dnes jsem provedl první zvážení kompletního modelu a i se závažím 1220g. Musím do čumáku usadit cca 100g olova, nebo něčeho těžkýho. Aku mám 3s 2200mah, takže do budoucna tam nacpu přiměřeně větší a olovo nebude třeba :)
puma163

#147 Příspěvek od puma163 »

kilo dvacet, tam bych dal motor alespoň min 500-700 W, nějakou 3536ku. Protože ten co tam chceš dát 340W max s kilo dvacet érem tak tak poletí a to ještě jen možná. tedy podle mě a podle mého kilo třicet těžkýho éra. měl jsem tam motor 400 W a sotva to letělo. Ale už jsem ho dal pryč a ted čeká na 3.5 žhavíka :)
Každý modelář se stane pilotem, komu se to nepodaří, zůstane modelářem navždy.
mnov

#148 Příspěvek od mnov »

Se zájmem jsem toto vlákno sledoval, ale nyní je to již o jiném pohonu a to mě nezajímá. Jděte s tím do příslušné rubriky.
72ka

#149 Příspěvek od 72ka »

Ahoj, jen čtu co je nového. Toho Zlína dobře znám, MVVS 2 je na něj málo, sice bys to odlepil od země a letělo by to, ale nic moc by se s tím nedalo dělat, je to ideální na 3,5ku. Jinak vždy je třeba to ošetřit proti palivu, vše okolo motoru kde je styk folie-balsa vždy přetřu epoxydem zředěným ředidlem, mírně i přes okraje folie, získá se tím nepropustný povrch a model nenasákne olej. Při šikovném použití odvodu spalin (deflektrou) z výfuku a syntetického oleje, pak není třeba model skoro utírat. Já po Vánocích zalítával Jaka54 (z časových důvodů jsem si pro radost zakoupil ARFko... moje první) a po dvou letech jsem model nemusel vůbec utřít. S elektromotorem ti to bude lítat dobře, ale nemá to zvuk, takže to ani není moc zážitek (pro mě). Do mého Jaka jsem dal ze skříně ASP 8,5ccm a s vrtulí MA 12x5 mě překvapil zvuk, který mi roztřásl kolena, klasický zvuk od vrtule v otáčkách když řeže vzduch :) a ty průlety pak na maximálce - lahoda, i manželka mi říkala, že to je jako když prolítává na leteckém dnu Extra :)
Když letadlo kouří, je to správně!
DAF
Kontaktovat uživatele:

#150 Příspěvek od DAF »

mnov píše:Se zájmem jsem toto vlákno sledoval, ale nyní je to již o jiném pohonu a to mě nezajímá. Jděte s tím do příslušné rubriky.

Týjó, to je skoro, jako bys ho posílal kamsi, že ma raději elektrony. Do poslední chvíle se přikláněl k čmouďáku, sice by z toho byl spíše pouze trenér, ale letělo by to. Tak snad by to tu i přes změnu původního tématu (na poslední chvíli), tedy motoru, už mohlo zůstat.
P.S. Ale nepřisadil sis, co!
Hitec Aurora 9X
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“