Rada s maketou větroně
- pert
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rada s maketou větroně
No jo ale já respektoval tvoji cenu. A neboj, s takovým érem se nebrnká. Ono to taky něco vydrží, neboj. Kolmý náraz asi né ale menší plochá hvězda při přistání v poho a nebo nepovedený odhoz kolegy=dopad z 1,5m naplocho na zem a taky v poho na to jaká to byla šupa. Uvědom si že všechno je jednou poprvé. A záleží jen a jen na tobě jak se s tím popereš. Letu zdar.
No jak říkáš:vše je jednou poprvé a vždycky se stím musíš nějak poprat. A ty kdybys byl na mojím místě bys volil jakou variantu? Musím si všechno prvně ujasnit tak se nedivte 
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
http://royal-model.sweb.cz/b4.htm http://royal-model.sweb.cz/asw-28.htm RKM Topmodel už Pilatuse 3m v nabídce nemá, jen asi 2,15m. Pokud jde o ty havárky větroňů, není to tak hrozné. Už jsem několikrát opravoval zlomené křídlo (konstrukční i s pěnovým jádrem) i přeražený trup a vždy to pak lítalo. Jen ta váha pomalu narůstá, ale u takovéhohle modelu moc nevadí, jestli má zatížení 50 nebo 55 g/dm2, jen se to pak hodí na svah do silnějšího větru
O opravách velmi pěkně píše "veka1".
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
- pert
- Kontaktovat uživatele:
mimas píše:No jak říkáš:vše je jednou poprvé a vždycky se stím musíš nějak poprat. A ty kdybys byl na mojím místě bys volil jakou variantu? Musím si všechno prvně ujasnit tak se nedivte
Na tvém místě? Jsem už taky byl a dopadlo to tak, že mi menší větroň než 3,5m nesmí do domu
já nevim,pořád mi to vrtá hlavou,pokud radíte netroškařit a rovnou jít do 4m tak asi jo,konec koncu,moje peníze v tom nebudou,ale když si vezmu jak jsem se k nim dopracoval já,tak si samozřejmě vubec neumím představit jak by to mohlo jít hned a bezbolestně po nějakém hodném školním modelu.Jo jasně,odtrimovanou a seřízenou hodnou 4metrovku klidně někomu v dostatečné výšce pujčim,pokud budu mít pocit,že to není zmatkář,ale jiná věc je s takovým modelem odstartovat a přistát,pokud je těžiště tak nějak na první let,výškovka tak nějak odhadem na první let,brzdy a klapky a kompenzace výškovky tak nějak na první let a v podstatě,během toho prvního letu bys měl alespon základ nějak odtrimovat-takže asi jen výškovku a její kompenzace v letových režimech,to pro začátečníka sranda nebude,pokud to zázrakem přijatelně nepoletí rovnou napoprvé.Já vubec nelituji těch pokusu a pruseru a trápení s těmi menšími modely.Osobně si myslím,že jako školné nějakých 3000 za holý model nějaké hnusně létající 2,5 metrovky není špatná investice ,vubec to nepovažuji za vyhozené peníze,naopak,za velice levné školné a možnost si zažít reakce na opravdu většinou neposlušný model.jenom když si vezmu tak podstatnou věc,jako je moment,kdy má smysl ten model vubec provozovat-povětrnostní vlivy.Dvacet tisíc mi už prostě přijde jako školné poměrně dost peněz.Ale pokud říká většina,že v poho,no tak asi v poho
moje prachy to nejsou 
pokud by byl někdo ochotný model zalétat-nejlépe nějaký kámoš a model si odladit na svém vysílači a pak to zkopírovat-přenést hodnoty výchylek a kompenzací,třímetrovka by byla dobrý kompromis,ale 4 a víc mi přijde totální hovadina,zvlášt pokud to vyjde těžké.Viděl jsem na Rané zalétávat jednu kompozitovou orchidei-Discus,nebo něco podobného,ultraštíhlé křídlo něco přez 4m během 20 minut zalétávání,vytracení rychlosti při odchodu na přistání a model totál na sračky,zavrtal a byl konec.
pokud by byl někdo ochotný model zalétat-nejlépe nějaký kámoš a model si odladit na svém vysílači a pak to zkopírovat-přenést hodnoty výchylek a kompenzací,třímetrovka by byla dobrý kompromis,ale 4 a víc mi přijde totální hovadina,zvlášt pokud to vyjde těžké.Viděl jsem na Rané zalétávat jednu kompozitovou orchidei-Discus,nebo něco podobného,ultraštíhlé křídlo něco přez 4m během 20 minut zalétávání,vytracení rychlosti při odchodu na přistání a model totál na sračky,zavrtal a byl konec.
jinak Kocoure,díky tvému odkazu jsem asi konečně identifikoval výrobce mého ASW 28
také asi S2g nebo tak nějak,já jsem těch 4.2m a vinglety mám asi z jiného modelu,ačkoli žebrem pasujou,jsou užší než na fotce na stránkách,nebo oni mají jiné
také to byla bazarovka,asi něco pod 7000 holý model se zatahovacím podvozkem,což mě prdělo,páč mi pak bylo líto ho tam nedat a zbytečně jsem se u toho trápil při zprovoznění a hlavně vymýšlení brzdy,aby mi to po přistání na svahu nesjelo z kopečka dolu
to je on:
http://www.youtube.com/watch?v=bDMGtIPwtlI
také to byla bazarovka,asi něco pod 7000 holý model se zatahovacím podvozkem,což mě prdělo,páč mi pak bylo líto ho tam nedat a zbytečně jsem se u toho trápil při zprovoznění a hlavně vymýšlení brzdy,aby mi to po přistání na svahu nesjelo z kopečka dolu
to je on:
http://www.youtube.com/watch?v=bDMGtIPwtlI
pepin:jak říkáš.Taky z toho mám strach. Nikdy sem to neměl a vzlítnout s tím bez nějakýho nastavení a letět rozumně a ještě přistát... Bojím, bojím
Ještě sem přemýšlel jako mezistupeň něco jako Proximu,Sirius nebo Sagitu. Jenže to zas je elektro a nevím zda se pak dá z tohoto navázat na větroně
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Dovoluji si, asi naposledy, shrnout můj názor. Píše se o 2 kategoriích polomaket větoňů. První jsou současné větroně, s velkou štíhlostí. U nich nepochybuji, že nejmenší rozumné rozpětí bude tak 3,5 m, i když zkušený pilot dokáže uřídit i daleko menší model. Pak to ale opravdu něco stojí. Druhá kategorie jsou klasické, obvykle dřevěné větroně, z předválečného období a ještě tak z 50. let. Malá štíhlost, často hranatý trup atd. Takový Pionýr se dá postavit i kolem 2m, letové vlastnosti dobré, ale výkony velmi nevalné. Nebo větší 2,5 - 3 m, což už lítá docela pěkně, ale samozřejmě s těmi orchidejemi se to srovnat nedá. Tedy někdo rád holky a jiný vdolky. Pokud si pořídíš malou polomaketu moderního větroně a budeš se s tím učit lítat sám, skoro určitě to dopadne špatně. I v partě zkušenějších to bude riziko, i když menší. S podobným velkým větroněm při samostaném učení je to riziko, ale ne tolik. V partě zkušených ti to může někdo zalítnout, později nastoupat výšku a v bezpečné výšce předat řízení. U té bedny (2. kategorie) je to všechno podobné, ale daleko snadnější. Pokud je Tvoje činnost ve stavu úvah, tak bych nejdřív prohlížel webové stránky (Retroplane, ale i MK Rokycany, Modelgliderklub atd), pak se šel podívat na nějaké lítání (na Rané třeba můžeš asi i přijet na slepo). Hlavně to chce předchozí praxi s nemaketovými modely, raději těmi jedovatějšími - tedy žádné Easyglidery.
Naprosto souhlasím s Pepinem a Kocourem a ještě bych podtrhl, že ten vývoj - postupně se k těm větším modelům dostat je strašně důležitá fáze. To prostě v obchodě nekoupíš - k tomu je nejlepší se propracovat, nejde přece o koníček na jednu sezónu a byla by škoda po jednom drahém neúspěchu třeba nějak zahořknout, jak už se to některým stalo a s větroněma třeba sekli úplně 
http://hellmut.rajce.idnes.cz/
- chastra
- Kontaktovat uživatele:
Tohle tema jako kdyby mi z duše vypadlo
Můj postup myšlení v této věci je totožný s pepinem. 4m je dost velká těžká a s toho plynou problémy. Dále i cena neni nezanedbatelná. Já to řešil tak, že sem koupil levnou čínu, kdy sem si řikal, že ikdyž dám ránu, tak se dá koupit nový drak. Nakonec jsem si koupil Condora magic evo4 a předělal ho na elektru. Stavebnice neni moc povedená a je třeba si ji dodělat k obrazu svému. Nicméně pro koupi tohoto modelu hovoří to, že má profil E205 u kořene má mnohem větší hloubku křídla než orchideje. Po drobném seřízení lítá bombasticky a nedá se skoro utrhnout do vývrtky. Pevnost je také ucházející (předvedl jsem hvězdičku s pádem z 5m, kdy mi uletěla výškovka a vyvlíkly se křídla. Model jsem sebral, složil dohromady a lítal dál). Nikomu tento model netlačim, protože jsem už před nákupem věděl do čeho du, ale jsem nějaký modelář. Doporučil bych jít cestou Nějakou hodnou 3m za menší peníz, protože ten pád prostě přijde!!! Větroně lítaji jinak a podle toho se s tim musí zacházet.
Galerka ze stavby.
P.S.: A teď se dostavily abstinenční příznaky. Sakra už ať je hezky!
Galerka ze stavby.
P.S.: A teď se dostavily abstinenční příznaky. Sakra už ať je hezky!
Čau takže to tak asi udělám.kuknu po něčem pro nastudování,buďto nejakej elektrolet typu proxima atd okolo3m a nebo něco z bazáče a poupravit si to.Snad naberu nějaký zkušenosti a pak postoupíme o laťku víš.
Dnes sem si byl zalítat se strykerem a přestalo mě jet servo,naštěstí pád z10m odnesl jen poliš čumák.doma servo zase jelo jak mělo.divný
být to u něčeho už většího tak nevím.takže já du zase brouzdat a hledat nějakej tip
Dnes sem si byl zalítat se strykerem a přestalo mě jet servo,naštěstí pád z10m odnesl jen poliš čumák.doma servo zase jelo jak mělo.divný
mimas píše:Čau takže to tak asi udělám.kuknu po něčem pro nastudování,buďto nejakej elektrolet typu proxima atd okolo3m a nebo něco z bazáče a poupravit si to.Snad naberu nějaký zkušenosti a pak postoupíme o laťku víš.
Dnes sem si byl zalítat se strykerem a přestalo mě jet servo,naštěstí pád z10m odnesl jen poliš čumák.doma servo zase jelo jak mělo.divnýbýt to u něčeho už většího tak nevím.takže já du zase brouzdat a hledat nějakej tip
podle mého ses rozhodl správně,není potřeba pospíchat.
takže po bádání všude možně sem narazil na tyto modely, který bych bral jako mezistupeň. Jedná se o Thermik dreama od tompodelucz nebo Siriuse a Proximu II od Reicharda a Lagunu od kostky. Tak jak je seřazeno bych to asi hodnotil já. Jestli máte nějaký zkušenosti s jedním z modelů můžete doporučit. Už mám hlavu jako jelen z toho všeho 
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Já nejčastěji vidím lítat tu Lagunu. Lítá krásně, ale taky to záleží na rukách na kniplech. Ten kolega lítá seriál GPS přeletů a ta Laguna mu slouží k něčemu jako kondiční lítání.
Kolega na letišti má proximu a je plně spokojen. Nechá si dost líbit a i se na ní také učil po easygliderovi.
T-REX 700N/ Goblin 700Spirit ,PROTOS, EXTRA 330L 3W157 futaba FG12 2,4Ghz