Griffin 450 RTF

Vrtulníky do velikosti 450
Odpovědět
Zpráva
Autor
kolaCZek

Re: Griffin 450 RTF Novinka za super cenu?

#76 Příspěvek od kolaCZek »

Fiiiha... Grffin 450 ARF 4 000,- + Pastorek 64,- + Gyro se servem 3 099,- = cca 7 200,-.
Za to uz by byl poradnej vrtulnik. Treba Rexik... :lol:

Ted jde o to, na kolik vyjde drubnout o zem s Griffinem a na kolik s Rexem. :?:
SuperZoom 4D, Blade mCP X BL, SAB Goblin 500 @ Spirit
Spektrum DX8, PhoenixRC
RadekCe

#77 Příspěvek od RadekCe »

V mém případě: Griffin 450 RTF 6000Kč, gyro se servem 3000Kč, 3 x servo Savöx SH-0350 1200Kč = 10.200Kč :lol:.
Nepočítám do toho Auroru 9 + Optima 7 ... to je ale dlouhá historie :wink:
Blade 130X, FPV Quady QX90, 200, 210, 250, Mini Prôtos FBL Brain
DX7s, Phoenix
kolaCZek

#78 Příspěvek od kolaCZek »

Takze po prvnim padu (coz nebude za dlouho :lol: ) vezmu rovnou i 3ks SH-0350 digital servo micro.
Jeste, ze jsme tak pri penezich, ze si muzem dovolit kupovat levne veci... :lol:

EDIT: Takze nakonec to vyjde jeste draz jak T-REX 450 Pro Super Combo. :lol:
Spektrum DX8, PhoenixRC
OPR
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od OPR »

... a to se vplatí. :wink:
kolaCZek

#80 Příspěvek od kolaCZek »

Tak na prvni mlaceni o zem to urcite bude stacit. Cena nahradnich dilu je taky zcela urcite plus pro Griffina... :wink:
A az zacnu umem prevysovat schopnosti Griffina, tak ho postavim na policku a hurara do neceho lepsiho.
Spektrum DX8, PhoenixRC
VitezslavRais

#81 Příspěvek od VitezslavRais »

Bora píše:Ahoj Vitěslave.

Nevím co máš za gyro ani jaké máš zkušenosti z jeho nastavením (ve vrtulníkové sekci zpúsob nastavení určitě najdeš) ale gyro za letu trimovat nemúžeš to se bude pořád někam točit.Zpúsob jak se to dá doladit při lítání je že vypneš heli,na rádiu si posuneš trim a heli znovu zapneš,gyro si načte novou středovou polohu,tento postup prováděj do té doby až se rotace zastaví.U levnějších gyroskopů se to nemusí zcela uplně podařit.

Díky za odpověď,
problém je v tom, že při startu normálně vše v pohodě drží. Po nějaké chvíli cca 2 - 3 minuty začne pomalu stáčet nos na stranu. Dotrimuji to a za chvíli opět. Totéž pak bývá v různém rozsahu při každém startu - roztočím rotor a začne se pomalu stáčet - trimuji a pak dokola od začátku. Zkoušel jsem nastavení zisku, ale to vedlo spíš k horšímu, případně kmital ocas do stran (velký zisk). GYRO mám KDS 800, stálo cca 1300,- takže spíš z kategorie levnějších, servo HS 55.
Tak nevím, ale lítal jsem i T rexem 450 a tam to nebylo.

Dík.
RadekCe

#82 Příspěvek od RadekCe »

kolaCZek píše:EDIT: Takze nakonec to vyjde jeste draz jak T-REX 450 Pro Super Combo. :lol:

Jasně :D, ale ono je to trochu jinak.
Když přeskočím IR hračku dvourotor a Colibri V4.5, tak to začalo tím, že jsem koupil jen a pouze Griffina 450ku RTF. Takže za 6000tis. jsem měl vše potřebné "k letu" - TX, RX, aku, nabíječ a osazený (spíš ošizený :lol:) vrtulník. Nechtěl jsem do toho moc investovat, protože jsem něvěděl, jestli mě to chytne? A pak to začalo. Odešlo snad úplně všechno z čeho se vrtulník skládá. Strávil jsem u toho strašně moc hodin, ale nelituju ani minuty. Byla to pro mě perfektní škola, která mě naučila hodně věcí :), kromě lítání :(. Ono se strašně blbě učí lítat s vrtulníkem, kterému za letu vypadne drátek ze serva nebo praskne tyčinka aretace desky cykliky. To je ale fakt dlouhá historie ... to be continued. :wink:
DX7s, Phoenix
VitezslavRais

#83 Příspěvek od VitezslavRais »

RadekCe píše:
kolaCZek píše:EDIT: Takze nakonec to vyjde jeste draz jak T-REX 450 Pro Super Combo. :lol:

Jasně :D, ale ono je to trochu jinak.
Když přeskočím IR hračku dvourotor a Colibri V4.5, tak to začalo tím, že jsem koupil jen a pouze Griffina 450ku RTF. Takže za 6000tis. jsem měl vše potřebné "k letu" - TX, RX, aku, nabíječ a osazený (spíš ošizený :lol:) vrtulník. Nechtěl jsem do toho moc investovat, protože jsem něvěděl, jestli mě to chytne? A pak to začalo. Odešlo snad úplně všechno z čeho se vrtulník skládá. Strávil jsem u toho strašně moc hodin, ale nelituju ani minuty. Byla to pro mě perfektní škola, která mě naučila hodně věcí :), kromě lítání :(. Ono se strašně blbě učí lítat s vrtulníkem, kterému za letu vypadne drátek ze serva nebo praskne tyčinka aretace desky cykliky. To je ale fakt dlouhá historie ... to be continued. :wink:

Máš pravdu, mě to chytlo, takže základy umím a příště půjdu do velkého a dražšího stroje. Na první oťukávání to stačí. Je to stejné jako u RC setů letadel. Nelze očekávat od setu za 3000,- totéž co od pořádného stroje. Škoda jen, že Čína cenou likviduje naše výrobce. Mám Spitfira od Hackera a nemá konkurenci. Bohužel je už olétaný a nový se nevyrábí. Ale jen pro srandu - jen éro stálo ve verzi ARC (nenastříkaná stavebnice) cca 7000,- . Ale lítal a zatím lítá dobře, jen s díly je už problém.
Bora

#84 Příspěvek od Bora »

VitezslavRais píše:
Bora píše:Ahoj Vitěslave.

Nevím co máš za gyro ani jaké máš zkušenosti z jeho nastavením (ve vrtulníkové sekci zpúsob nastavení určitě najdeš) ale gyro za letu trimovat nemúžeš to se bude pořád někam točit.Zpúsob jak se to dá doladit při lítání je že vypneš heli,na rádiu si posuneš trim a heli znovu zapneš,gyro si načte novou středovou polohu,tento postup prováděj do té doby až se rotace zastaví.U levnějších gyroskopů se to nemusí zcela uplně podařit.

Díky za odpověď,
problém je v tom, že při startu normálně vše v pohodě drží. Po nějaké chvíli cca 2 - 3 minuty začne pomalu stáčet nos na stranu. Dotrimuji to a za chvíli opět. Totéž pak bývá v různém rozsahu při každém startu - roztočím rotor a začne se pomalu stáčet - trimuji a pak dokola od začátku. Zkoušel jsem nastavení zisku, ale to vedlo spíš k horšímu, případně kmital ocas do stran (velký zisk). GYRO mám KDS 800, stálo cca 1300,- takže spíš z kategorie levnějších, servo HS 55.
Tak nevím, ale lítal jsem i T rexem 450 a tam to nebylo.

Dík.

Pokud máš KDS gyro tak bych k němu dal vrtulkové servo KDS, někdy je problém u guroskopů zvolit vhodné servo v případě že to výrobce neuvádí.Konkrétně u tohoto gyra jsem to jednou řešil dal jsem k němu savox SH-257MG a problém jsem vyřešil(Minititan 325) někdo ještě doporučuje uzemnit ocasní trubku na kostru motoru.
VitezslavRais

#85 Příspěvek od VitezslavRais »

Díky za radu, zkusím.
V. Rais
kolaCZek

#86 Příspěvek od kolaCZek »

Tak panove... Prvni zkusenost s Griffinem 450. V sedm vecer jsem se na to vrhnul.
Asi hodku jsem marne paroval Optic 6 s Optima 7. Nakonec se zadarilo.
Pak jsem marne hledal, jaky kanal je jake servo. A reknu vam, ze se mi kourilo z usi, jak jsem se snazil prijit na to, jake servicko musi nahoru a jake dolu, kdyz hejbnu touhle packou takhle a takhle, aby se listy natocily takhle... Ale nakonec se snad zadarilo.
Cykliku jsem snad vyrovnal kolmo na osu hl. rotoru v obou rovinach jak s v minimu, ve stredu, tak maximu kolektivu.
Gyro jsem ozkousel jen v ruce. Otacel jsem vrtulnik nad hlavou a kontroloval, jestli spravne reaguje zadni vrtulka. Vse vypada v poradku...
Potom jsem se vrhl na pipani krivek kolektivu a plynu. V rezimu NOR jsem si nastavil kolektiv na 46% (listy -4°) - 50% (0°) - 100% (+10°) a plyn na 0% - 50% - 100%. V rezimu ST1 jsem dal kolektiv 0% (-10°) - 50% (0°) - 100% (+10°) a plyn 100% - 60% - 100%. V ST3(autorotace) jsem nastavil kolektiv stejne jako v ST1.
V jednu v noci jsem si omylem nadrcnul rezim ST1. Vrtulnik na stole v obyvaku vzal 100% plynu, nasal mi manual ze stolu a rozsekal ho na ctyri casti. Tak jsem vyhlasil hnedy poplach a v obavach zacal scitat skody. Nakonec jsem zjistil, ze jedina skoda je na manualu a v pul druhe rano radsi zalehl do perin... :lol:

Ted by se mi ovsem hodila dobra duse, ktera by mi na to jukla, jestli jsem neco nezeslonil (to je jako skonit, jen o hodne vic) a zapojil a nastavil vsechno spravne. :roll: Obetuje se nekdo z Prahy nebo blizkeho okoli?
Spektrum DX8, PhoenixRC
RadekCe

#87 Příspěvek od RadekCe »

Plyn nastav 0/x/80/x/100% s tím, že těch 80 můžeš přizpůsobit a kolektiv nastav přímku -3°/x/x/x/+10°. Idle1 raději nenastavuj, protože to zatím nepotřebuješ (a už vůbec ne s křivkou pro invert). Na to náhodné přepnutí režimů dávej fakt bacha! To, že ti to rosekalo jen manuál, je to nejmenší.
PS: A určitě používej kříž!
DX7s, Phoenix
kolaCZek

#88 Příspěvek od kolaCZek »

RadekCe píše:Plyn nastav 0/x/80/x/100% s tím, že těch 80 můžeš přizpůsobit a kolektiv nastav přímku -3°/x/x/x/+10°. Idle1 raději nenastavuj, protože to zatím nepotřebuješ (a už vůbec ne s křivkou pro invert). Na to náhodné přepnutí režimů dávej fakt bacha! To, že ti to rosekalo jen manuál, je to nejmenší.
PS: A určitě používej kříž!

Kriz jsem namontoval jeste driv nez prijimac... :wink:
Krivky si poupravim dle tvych rad a Idle1 zatim necham plavat. Je pravda, ze na simu si na zadech jeste moc jistej nejsem. Uz se nemuzu dockat, az to zvednu do vzduchu... :twisted:
Spektrum DX8, PhoenixRC
letik

#89 Příspěvek od letik »

...a proto je lepší nastavovat bez hlavních listů. Na první start si rozhodně negativ na kolektivu nedávej. Když zazmatkuješ a stáhnul bys plyn tak tomu akorát pomůžeš do země. :?
Já jsem na své první poskakování měl nastavené nižší otáčky a větší stoupání na listech je to mnohem hodnější. Osobně bych nedoporučoval drtit plyn na plnej kotel a ovládat to jen kolektivem. Pak je to docela živý.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od OPR »

Ono je to trošku jinak.

Kolektiv je něnco co něco ovládá - doporučuju zjistit a nastudovat. :wink:

Jinak k těm otáčkám. Nízké otáčky pro první krůčky nedoporučuju spíš je lepší to omezit elektronicky. Tj nevystavovat listy nosného rotoru tak vysokým kolektivním úhlům. Na začátek klidně bude stačit +8° a -2° .

Doufám, že sa Autor nebude zlobit, když uveřejním jeho užitečný text.

http://www.mojehobby.cz/magazin/detail.php?idclanku=36

http://www.mojehobby.cz/magazin/detail.php?idclanku=37

http://www.mojehobby.cz/magazin/detail.php?idclanku=34

Mužeš mlsat moudra .... :)
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 450“