Rada s maketou větroně
Re: Rada s maketou větroně
na tu lagunu sem cetl docela nechvalne recenze. Pry ze se v letu kymaci atd.Proxima je asi dobra.Spousta lidi si ju chvali akorat ze obcas se objevi nejakej kus se spatnyma kridlama. Nevim.A co ten Thermic Dream?Ten nikdo nelita?
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
mimas píše:na tu lagunu sem cetl docela nechvalne recenze. Pry ze se v letu kymaci atd.Proxima je asi dobra.Spousta lidi si ju chvali akorat ze obcas se objevi nejakej kus se spatnyma kridlama. Nevim.A co ten Thermic Dream?Ten nikdo nelita?
Jak jsem napsal, vidám tu Lagunu lítat dost často a lítá v rukách dobrého pilota dobře. Skoro každý model a maketa zvlášť má nějaké nectnosti, na které se musíš naučit reagovat. Třeba tomu kolíbání moc nevěřím, bývá to u modelů s příliš velkým vzepětím. Vyloženě špatný model to určitě není. A pak každému vyhovuje něco trochu jiného. Možná někdo s tím lítal na moc velkém úhlu náběhu a potřeboval by potom asi větší negativy. Někdo má raději těžiště víc vepředu, někdo lítá skoro s nulovou těžištní zásobou (vzdáleností mezi těžištěm a neutrálním bodem) a musí tedy model neustále řídit atd. Takže je třeba si model trochu doladit ke svému obrazu. To se týká polohy těžiště a úhlu seřízení, negativů na křídle, případně osazení turbulátoru a jiných věcí. Já jsem před několika lety koupil od kolegy obstarožního Discuse (4m) a vůbec mi s tím nešlo lítat. Pak jsem zjistil, že má úhel nastavení (křídlo - výškovka) asi 5 stupňů. Stavitel modelu mi pak vysvětlil, že vlastně vůbec výškovku nedrží v neutrálu a pořád pracuje s kniplem výškovky. Nevím, jak to uřídil při plachtění nebo aerovleku ve velké výšce, ale on to dokázal a lítal s tím několik let. Mně to začlo lítat teprve po překopání lože výškovky a po zmenšení úhlu nastavení asi na 2,5 stupně.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
- indigo
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím maketárov.Radiť pri výbere prvej makety,tak to je úloha nad sily každého kto aspoň raz hodil maketu na svahu.Mám štyri makety.Ak možem poradit-je velký rozdiel makety 3,5 metra a makety 4 metre.I ked v rozpetí je to len 50 cm .Ale vaha 4-metrovky cca-4 kg je neporovnatelná s vahou 3,5-metrovky cca 2,7 kg.A riadit 4 kilový model to vyžaduje už nejaké skusenosti.Každá chyba a zlé rozhodnutie -končí zle.Ak Ti možem poradit -super lieta ASG-29 od ROyal modelu 4 metrovka a velmi dobre lieta ASW-28 3,5 metra od RKM Topmodel.Rozhodnut sa ale musí každý sám.Tieto dva modely nemajú absolutne žiadne záludnosti a preto ich doporučujem každému ako prvú maketu.