Kdo tohle mohl vymyslet

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
mior
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdo tohle mohl vymyslet

#31 Příspěvek od mior »

LV píše:Len treba rozlišovať LiIon a LiPol. Od LiPol sa už upustilo jak v mobiloch tak v notbukoch :wink:

Pravda! Len spojenie "sa už upustilo" evokuje, že LiPol v mobiloch a notebookoch niekedy boli, ale zdá sa mi, že tam nikdy neboli... A či?
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
zdzd

#32 Příspěvek od zdzd »

mior píše:
LV píše:Len treba rozlišovať LiIon a LiPol. Od LiPol sa už upustilo jak v mobiloch tak v notbukoch :wink:

Pravda! Len spojenie "sa už upustilo" evokuje, že LiPol v mobiloch a notebookoch niekedy boli, ale zdá sa mi, že tam nikdy neboli... A či?

LiPol v mobilech? Naprosto běžně.
pepin

#33 Příspěvek od pepin »

zdzd píše:???

To je tak akorát nechat ho zapnutý přes noc a nemuset hlídat. Navíc accu asi přežijí mnohem delší dobu. Nevidím na tom nic špatného.

ten bych si chtěl vzít na dovču někam pod stan,že ho třeba v hospodě doštouchnu,to fakt jo :D

jinak doma máme 220,tam nabijecí nepotřebuju :wink:

je pravda,že u rychlonabijecího mi baterka odešla poměrně brzy,ale 8 hoidinové nabijení je síla-teda v dnešní době rozhodně.
Diskobarel

#34 Příspěvek od Diskobarel »

Ty se holíš na dovolený pod stanem? A ještě strojkem? :-)
Myslím si, že lidé by měli chodit bosi, je to mnohem zdravější.
Například já když se ráno vzbudím obutý, tak mě bolí hlava...
pepin

#35 Příspěvek od pepin »

Diskobarel píše:Ty se holíš na dovolený pod stanem? A ještě strojkem? :-)

ted už ne,ale bývalo,je na tom něco špatnýho?jako že když jsem pod stanem,tak jsem děsnej tvrdák :D
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

Re: Re: Kdo tohle mohl vymyslet

#36 Příspěvek od JirkaA »

pepin píše:
Diskobarel píše:Ty se holíš na dovolený pod stanem? A ještě strojkem? :-)

ted už ne,ale bývalo,je na tom něco špatnýho?jako že když jsem pod stanem,tak jsem děsnej tvrdák :D

Paďoure... ;)
OK2WY
Diskobarel

#37 Příspěvek od Diskobarel »

No když jsem na vodě, tak na holení zrovna nemyslim :-)
pepin

#38 Příspěvek od pepin »

Diskobarel píše:No když jsem na vodě, tak na holení zrovna nemyslim :-)

né,že bych se holil každý den,ale jak mě to začne svědět,muže mě šlehnout,takže já v poho i pod stanem.
mior
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od mior »

zdzd píše:
mior píše:

Tak teraz neviem - bežne alebo sa od toho upustilo...?
mhabr

#40 Příspěvek od mhabr »

Dřív bývaly běžné, Nokia 6310, ale pak se od nich upustilo.
Fakir

Kdo tohle mohl vymyslet

#41 Příspěvek od Fakir »

A teď je v těch mobilech a noteboocích podle vás co, pánové? Palivové články? :) Samozřejmě, že tam JSOU LiPol články, nic jiného totiž nejde dost dobře (čti: levně) vyrobit v libovolném tvaru a tloušťce. Sice se všude píše Li-Ion, ale to je zcela v pořádku, protože články Li-Pol (i Li-Fe) jsou součástí "rodiny" několika různých typů článků lithium-iontové technologie. Od klasických Li-Ion článků se Li-Pol liší jen materiálem elektrod a použitím pevného vodivého polymeru jako elektrolytu (odtud název). Právě díky tomu lze vyrobit libovolné tvary "pytlíčků", zatímco klasická technologie s kapalným elektrolytem, napuštěným v separačním materiálu, vyžadovala pevný kovový obal, aby tlakem držel článek pohromadě. Také ačkoliv je spousta Li-Pol článků v mobilech atd. značena jako Li-Ion, bývá jejich nominální napětí 3,7 V, což taky leccos napovídá.

Li-Pol články se používají:
- snad ve všech moderních mobilech a PDA
- v MP3 přehrávačích (iPod, Zune,...)
- v některých noteboocích (všechny MacBooky, všechny "ultrabooky", spousta netbooků)
- snad ve všech tabletech (např. v iPadu, který mám zrovna na klíně a bez obav z exploze píšu tenhle příspěvek, je velmi tenký tříčlánek)
- v mnoha dalších zařízeních, na které si teď zrovna nevzpomenu.

Nevím, kde jste vzali to, že se od Li-Pol upouští, ale je to nesmysl, je to přesně naopak. Výhody této technologie jsou velké a riziko (při správném používání dobře navržených přístrojů) malé. Pokud něco nezvorá uživatel (nebo výrobce při návrhu zařízení) je šance, že mu např. najednou z ničeho nic chytne mobil, je zcela zanedbatelná. Stát se to může. Ale taky na váš dům může spadnou dopravní letadlo. Šance je malá, ale možné to je. :)
Diskobarel

#42 Příspěvek od Diskobarel »

Tak proč mi vyhořel vrtulnicek nevím kde jsi přišel na tuhle pravděpodobnost, lionek v tvrdejch obalech se nebojím,ale s tou pravděpodobností nemohu souhlasit...
Fakir

Kdo tohle mohl vymyslet

#43 Příspěvek od Fakir »

Diskobarel píše:Tak proč mi vyhořel vrtulnicek nevím kde jsi přišel na tuhle pravděpodobnost, lionek v tvrdejch obalech se nebojím,ale s tou pravděpodobností nemohu souhlasit...

Pokud jde o pravděpodobnost, vycházím z toho, že na světě se ročně vyrobí miliony kusů různých elektronických zařízení s LiPol bateriemi a ačkoliv občas ty baterky odcházejí, kolik z toho jich ročně chytne, nebo exploduje? Ikdyby stovka (a to nejspíš není), tak je to pořád zanedbatelné číslo. Pokud se nějaká série baterií ukáže jako vadná a náchylná k "horkému" selhání (to už tu bylo několikrát, Toshiba, HP i Apple by mohli vyprávět), výrobce ji preventivně stáhne a vymění za jiné. Sice až na základě hlášených selhání, ale i tak měl majitel vadné baterie prostě jen smůlu na špatný kus a ještě to neznamená, že je technologie jako taková nebezpečná. Teoreticky, každé zařízení, ve kterém je uskladněno velké množství energie (v libovolné formě) je svým způsobem nebezpečné.
Nejde se řídit podle YouTube, tam se dá najít i návod, jak udělat jaderný reaktor z kusu drátu a dvou citrónů (se spoustou jadýrek, pochopitelně)... Zkrátka ty videa hořících baterek tam sice vypadají často zajímavě, ale když nevím, za jakých podmínek přesně k něčemu takovému došlo (mohly být už dopředu elektricky či mechanicky poškozené, ba dokonce je to velmi pravděpodobné), je pošetilé na tom stavět néjaké názory.

Nicméně, toto se netýká modelářských pohonných baterií, ty jsou zatěžovány na samotných limitech technologie a když si spojíme masovou výrobu v Číně, velkou kapacitu a energetickou hustotu, velké vybíjecí a nabíjecí proudy, tlak na nízkou cenu a často nepříliš promyšlenou konstrukci prvků, které s uskladněnou energií nějak nakládají (levné čínské regly a nabíječe, například), jsme v úplně jiné situaci, než u většiny ostatních elektronických zařízení. A je dobré si to při zacházení s pohonnými akumulátory uvědomit.

Proč ti shořel vrtulníček? Nepíšeš sice jaký vrtulníček to konkrétně byl, ale podle zdrobněliny hádám, že šlo o nějakou malou hračku. Tam je důvodů několik: baterky, co dotoho číňani dávají, jsou mizerné kvality (v úplně nejhorším případě u některých tříkanálovych hraček nejsou ani výměnné) samy o sobě a technicky vzato je pohon vrtulníčku už od začátku nad jejich možnosti. K tomu bývá zpravidla setová nabíječka, která je po technické stránce naprostý výsměch a baterku, která je už tak načatá od vrtulníčku, snadno dorazí. A další důvod je ten, že mnoho lidí (samozřejmě ne všichni, ale spousta), kteří si kupují takovéto hračky, neví o pohonných bateriích a specifikách LiPol technologie naprosto nic. Bohužel, funkční modelařina je činnost, která bez určitých znalostí dost dobře dělat nejde, není to bezpečné. :)
mior
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od mior »

zdzd píše:
mior píše:

Tak súhlas, v mobiloch áno, ale v notebookoch? Tam asi nikdy neboli...
Fakir

#45 Příspěvek od Fakir »

mior píše:
zdzd píše:LiPol v mobilech? Naprosto běžně.

Tak súhlas, v mobiloch áno, ale v notebookoch? Tam asi nikdy neboli...

Přečti si prosím, co jsem napsal o kousek výš. Nebývaly, ale v současnosti už jsou běžné. Dlouho se používaly packy z klasických Li-Ion "buřtů", ale trendy ve zmenšování a ztečování notebooků si vynutily přechod na snadno tvarovatelné Li-Pol.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“