zdzd píše:Máš pravdu, ale trošku o něčem jiném. Tady se bavíme o začátečníku a ne o 3D. Kolik učení ti dalo zaletět první zatáčku s letadlem a kolik s helinou? Můžeš začátečnické letadlo nechat nějakou dobu letět bez řízení a pak zatočit a vrátit se? Může totéž udělat začátečník s helinou?
Mimochodem, to že ti připadá, že by jsi helinu nasměroval někam a ona tam letěla až do nevidím, je jen o tom, že máš řízení zautomatizované natolik, že zásahy už nevnímáš. Ani naprosto přesně seřízená helina to nedokáže, pokud tedy nemá FBL. Vyzkoušej někdy ne neřídit, ale sundat ruce z páček. Třeba ve visu nebo přímém letu. Řekněme na 5-10 sec. Půjde to?
No právě, bavíme se o začátečníkovi. Zaletět první zatáčku mně dalo stejně práce s vrtulníkem jako s letadlem. I když těžko říct. U letadla mě učil řídít můj taťka a držel mi ruce a u heliny jsem musel sám. Ale jsem si jistý, že kdyby mi ty ruce nedržel tak bych to zazdil (začátky jsem nelítal na simulátoru -nebyl k mání), protože si myslím, jestli to s heli není dokonce jednodušší!! S heli totiž odstartuješ ocasem k sobě a visíš, model Ti nikam neuletí a nemusíš tím pádem dávat hned zatáčku a jen se snažíš páčkovat na místě, což u letadla nejde, to furt letí do předu a zatáčku prostě udělat musíš. Když neumíš řídit letadlo čumákem k sobě tak to prostě za pár sekund zazdíš. V tom je mnohem složitěší než vrtulník. U vrtulníku si v klídku heli držím ocasem k sobě a učím se páčkovat, pak pomalu řídím heli natočenou o 45° pak bokem - pak třeba čumákem k sobě, bez stresu prostě v klidu, pak udělám zmíněnou zatáčku. Letadlo? To ti prostě uletí, když to neumíš otočit a řídit čumákem k sobě. Já jsem letadlo bez pomoci nezvládl a heli s přehledem sám. Ano, začátky jsou těžké, ale to jak u letadel tak u vrtulníku. Když jsem se učil létat jak s plošníky a jak s heli tak po letu jsem si připadal, jako bych složil 10 metráků uhlí
Vyzkoušej někdy ne neřídit, ale sundat ruce z páček. Třeba ve visu nebo přímém letu. Řekněme na 5-10 sec. Půjde to?[/quote]
Samozřejmě, že to jde a to více jak na 10 sekund, klidně na 5 minut. A to pomocí helicomandu, flimentor atd. bude to stát na místě. Můžeš toto říct o letadlu? U FBL v přímém letu to klidně na 10 sec pustím. Sundej z letadla na byť 2 minuty ruce. Když model neztratíš, bude to zázrak. Ale tím se dostáváme do dost odlehlého tématu.....