uplny zaciatocnik a jednorotor?

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
tomasvrx1
Kontaktovat uživatele:

Re: uplny zaciatocnik a jednorotor?

#31 Příspěvek od tomasvrx1 »

zdzd píše:Máš pravdu, ale trošku o něčem jiném. Tady se bavíme o začátečníku a ne o 3D. Kolik učení ti dalo zaletět první zatáčku s letadlem a kolik s helinou? Můžeš začátečnické letadlo nechat nějakou dobu letět bez řízení a pak zatočit a vrátit se? Může totéž udělat začátečník s helinou?

Mimochodem, to že ti připadá, že by jsi helinu nasměroval někam a ona tam letěla až do nevidím, je jen o tom, že máš řízení zautomatizované natolik, že zásahy už nevnímáš. Ani naprosto přesně seřízená helina to nedokáže, pokud tedy nemá FBL. Vyzkoušej někdy ne neřídit, ale sundat ruce z páček. Třeba ve visu nebo přímém letu. Řekněme na 5-10 sec. Půjde to?

No právě, bavíme se o začátečníkovi. Zaletět první zatáčku mně dalo stejně práce s vrtulníkem jako s letadlem. I když těžko říct. U letadla mě učil řídít můj taťka a držel mi ruce a u heliny jsem musel sám. Ale jsem si jistý, že kdyby mi ty ruce nedržel tak bych to zazdil (začátky jsem nelítal na simulátoru -nebyl k mání), protože si myslím, jestli to s heli není dokonce jednodušší!! S heli totiž odstartuješ ocasem k sobě a visíš, model Ti nikam neuletí a nemusíš tím pádem dávat hned zatáčku a jen se snažíš páčkovat na místě, což u letadla nejde, to furt letí do předu a zatáčku prostě udělat musíš. Když neumíš řídit letadlo čumákem k sobě tak to prostě za pár sekund zazdíš. V tom je mnohem složitěší než vrtulník. U vrtulníku si v klídku heli držím ocasem k sobě a učím se páčkovat, pak pomalu řídím heli natočenou o 45° pak bokem - pak třeba čumákem k sobě, bez stresu prostě v klidu, pak udělám zmíněnou zatáčku. Letadlo? To ti prostě uletí, když to neumíš otočit a řídit čumákem k sobě. Já jsem letadlo bez pomoci nezvládl a heli s přehledem sám. Ano, začátky jsou těžké, ale to jak u letadel tak u vrtulníku. Když jsem se učil létat jak s plošníky a jak s heli tak po letu jsem si připadal, jako bych složil 10 metráků uhlí :D Jak jsem říkal, heli má více možností, letadlo neumí létat do boku, tak zatáčka u heli není jako prvořadý manévr. Tím je klonění, klopení, bočení. Dnešní doba přináší i stabilizační systémy, které začátky ještě urychlí. No ano mám FBL, zde to samo opravdu letí, u pádlovky máš pravdu, tam to s tou přímočarostí tak moc není. Ikdyž by mnozí mohli namítnout! A asi bych se snimi nepřel.

Vyzkoušej někdy ne neřídit, ale sundat ruce z páček. Třeba ve visu nebo přímém letu. Řekněme na 5-10 sec. Půjde to?[/quote]

Samozřejmě, že to jde a to více jak na 10 sekund, klidně na 5 minut. A to pomocí helicomandu, flimentor atd. bude to stát na místě. Můžeš toto říct o letadlu? U FBL v přímém letu to klidně na 10 sec pustím. Sundej z letadla na byť 2 minuty ruce. Když model neztratíš, bude to zázrak. Ale tím se dostáváme do dost odlehlého tématu.....
Naposledy upravil(a) tomasvrx1 dne sob 14.01.2012 16:02, celkem upraveno 3 x.
T-8FG,GOBLIN 700 HPS-HC3sX,Diablotin XL,Eagle foto http://tomasvrx1.rajce.idnes.cz/
Fakir

uplny zaciatocnik a jednorotor?

#32 Příspěvek od Fakir »

mirkol píše:platí to i pro Blade 120 SR ???

Jistě. Stejná konstrukce.

Mám 120 SR doma, koupený z druhé ruky na inzerát a už měsíc se to snažím rozlítat, ale zatím nepříliš úspěšně. :-/ Má plovoucí uchycení stabilizátoru a z toho mi už začínají šednout vlasy. Poloha stabilizátoru vůči rotoru je udržována jen pomocí samotných táhel ve dvou "vidličkách", což je hodně náchylné na vůle vlivem opotřebení a poškození. Vůle pak způsobují, že není úhel stabilizátoru přesně 45 supňů, ale o pár stupňů se opožďuje a to je průser, protože to způsobuje masivní toilet-bowl efekt. Výsledek je, že ten krám nejde ani při nejlepší snaze udržet na místě, protože má tendence začít dělat kruhy, které se neustále zvětšují až to sebou někam pleskne. Už jsem vyměnil komplet hlavu, gripy, listy, stabilizátor a desku cykliky (čímžto jsem dorovnal pořizovací cenu novýho :-/), ale zřejmě to nestačí. Už zbývá původní jen hřídel (která nehází), antirotační kroužek (spodní "vidlička") a čtyři plastová táhla. Pokud to nebude lítat ani po výměně toho, tak už to asi fakt rozšlapu.

PS: rád bych přiznal, že to je rukama, ale jelikož s Colibri Pro v4.5 lítám běžně a přestává mě bavit, tak se mi nechce věřit, že bych tuhle stejně přestabilizovanou zvětšeninu nebyl schopnej udržet na místě.

Každopádně už jsem z tý 120ky tak namíchnutej, že jí asi stejně vyměním za mSR X, nebo rovnou mCP X. Nic s 45 st. Stabilizátorem už mi nesmí do domu.
zdzd

#33 Příspěvek od zdzd »

tomasvrx1 píše:...

Na helikomandy, FBL a podobně zapomeň. To se musí umět seřídit. Bavíme se o heli jako principu, bez pomocné elektroniky a bádání při seřizování.

A porovnání zatáčky plošníku a heliny ti vůbec nesedí. U cvičného letadla zaletíš zatáčku jen směrovkou a pokud ji nemá, tak křidélky a výškovkou bez podpory směrovky. Jeden až dva kanály.

A heli? Musíš řídit cykliku (dva kanály). Ocas vykroužit vrtulkou (třetí). Výšku a rychlost korigovat kolektivem. To jsou rovnou čtyři kanály. Navíc se to chová jinak doleva a jinak doprava. Valnou většinu lidí z letadel teprve helina naučí páčkovat směrovku, protože ta na rozdíl od letadla jinak zatáčku nezvládne.
blade120
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od blade120 »

Blade 120 SR mám vyše roka, je pravda že vôle tam sú, ale šmejd to nie je.
tomasvrx1
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od tomasvrx1 »

zdzd píše:
tomasvrx1 píše:...

Na helikomandy, FBL a podobně zapomeň. To se musí umět seřídit. Bavíme se o heli jako principu, bez pomocné elektroniky a bádání při seřizování.

A porovnání zatáčky plošníku a heliny ti vůbec nesedí. U cvičného letadla zaletíš zatáčku jen směrovkou a pokud ji nemá, tak křidélky a výškovkou bez podpory směrovky. Jeden až dva kanály.

A heli? Musíš řídit cykliku (dva kanály). Ocas vykroužit vrtulkou (třetí). Výšku a rychlost korigovat kolektivem. To jsou rovnou čtyři kanály. Navíc se to chová jinak doleva a jinak doprava. Valnou většinu lidí z letadel teprve helina naučí páčkovat směrovku, protože ta na rozdíl od letadla jinak zatáčku nezvládne.

Dobře, pomineme-li stabilizační systémy. Bavíme se tu o jednorotoru pro začátečníka. A o CVIČNÉM VRTULNÍKU. Dám příklad: Kolibry V 4.5 jednorotor- zatáčka se s ním nechá bez problému létat jen vrtulkou a klopením, což jsou 2 kanály!!! Plyn musíš přidávat i u letadla, takže ho nepočítám.. Pokud to není větroň bez motoru. Postupně když budeš chtít a budeš se zdokonalovat, tak si můžeš přidat i klonění + vrtulku, u zmíněného Kolibry V4.5 to bezproblému díky jeho stabilitě jde. Takže nevidím problém! Ano, pokud se budeme bavit o ostřejším vrtulníku, který není cvičný třeba T-rex 250 -450 atd. zde si už jen s vrtulkou nevystačíš!! Ale to už nejsou cvičné vtrulníky, ale stroje schopné plné 3D!
T-8FG,GOBLIN 700 HPS-HC3sX,Diablotin XL,Eagle foto http://tomasvrx1.rajce.idnes.cz/
zdzd

#36 Příspěvek od zdzd »

tomasvrx1 píše:Takže nevidím problém! Ano, pokud se budeme bavit o ostřejším vrtulníku, který není cvičný třeba T-rex 250 -450 atd. zde si už jen s vrtulkou nevystačíš!! Ale to už nejsou cvičné vtrulníky, ale stroje schopné plné 3D!

No, kdyby jsi vlákno četl pozorně, zjistil by jsi, že se od počátku bavím o plnohodnotném 6 kanálovém jednorotoru. Pak tvůj komentář pochopitelně nedával smysl.
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od ddano007 »

Uz su to tri strany nazorov, toz sa tiez pridam:
a) idealny zaciatok by bol Phoenix + nejaka sestkanalova vysielacka ( napr. DX6i a pod). Jedine "negativum" je cca 250Eur ( Phoenix 100 + DX6i 150), co ta to vyjde a v reale si stale este nezalietas. Ale ak to myslis heli vazne, tak je to najlepsie a NAJLACNESIE ucenie ( hovori sa tomu dobra investicia do buducnosti).
b) ak si to chces len skusit tak ja osobne by som sa drzal stvorkanalu ( urcite nie troj, ani keby to malo neviem aku vyhodnu cenu). Ak ti to pomoze, ja mam zo stvorkanalov mam toto
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... F2%5F.html
a toto
http://www.banggood.com/Wholesale-New-W ... 36779.html
a obe su velmi pouzitelne na doma, pri vanku aj na von. Hlavne ta V911ka ma dost precizne ovladanie a moznost nielen na vysielacke prepinat male/velke vychylky, ale aj hardwarovo prehodit tiahla na servach.
Pri troche trpezlivosti sa s tym da naucit lietat, aj ked si s nicim zatial nelietal. Ja to mam na doma do spalne ci do kuchyne, oproti mCP X je to neskutocne odolne a lacne. Nie su to sice setkanaly, ale pre mna je to na ucenie packovania dobre.
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
Fenius
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Fenius »

Však dotaz znel jasne. Vrtuľnik do 60€, trojkanál alebo štvorkanál? Za mňa štvorkanál.
Mikelo

#39 Příspěvek od Mikelo »

Bych jsem řeknul, že se tohle vlákno zbytečně natahuje. Za 60 éček žádný vrtulník jednoduše nebude. Leda hračka co jej připomíná a u té nemá smysl se o plnohodnotném řízení vrtulníku bavit. Prostě z toho vyjde něco na týden, možná dva, zábavy v největší místnosti v bytě a pak sběrný dvůr.
baui

#40 Příspěvek od baui »

Vrtulník do 60EUR = hračka. Bez diskuse. Je jen otázka, jak kvalitní hračka. Jako přiměřeně levný vrtulník do začátku jara bych jednoznačně volil Blade mSR v BNF verzi, Mod 2. Něco se na něm aspoň dá naučit bez zbytečného vysávání peněženky.

@blade120 & Fakir: Blade 120SR není prvoplánově špatný, ale nedosahuje ani zdaleka kvality mSR. Elektronika je o generaci dál už u původního mSR, u mSR X o generace dvě. Blade 120SR nemá na mSR ani elektronikou, ani konstrukčně. Ve své době byl fajn, ale je už zkrátka překonaný a zastaralý. mSR vytáhneš z krabice, zkontroluješ pohledem a mažeš do vzduchu, součástky jsou otázka desítek až stovek korun a většinou se ti při bouračce nic nestane.
Jinak na okraj, toliet bowl efekt nemá nic do činění s úhlem pádel k listům. Je to vrozená charakteristika vrtulníků s pevným úhlem náběhu a projevuje se pádem po straně do zatáčky. Nejedná se o kruhy ve visu. To je pouze důsledek toho, že vrtulník ve visu neřídíš a na místě ho aktivně nedržíš.

@tomasvrx1: Na plně akrobatickém šestikanálu jsem se naučil a nevidím důvod, proč by se na něm nenaučil někdo další. Není to otázka výmluv, že ze začátku "nemáš na to, abys řídil vrtulku". Jestliže máš vůli strávit první měsíc s křížem poskoky půl metru nad zemí než poprvé zavisíš, bude obrovské zadostiučinění jakmile se ti to poprvé podaří.
Tom
tomasvrx1
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od tomasvrx1 »

baui píše:Vrtulník do 60EUR = hračka. Bez diskuse. Je jen otázka, jak kvalitní hračka. Jako přiměřeně levný vrtulník do začátku jara bych jednoznačně volil Blade mSR v BNF verzi, Mod 2. Něco se na něm aspoň dá naučit bez zbytečného vysávání peněženky.

@blade120 & Fakir: Blade 120SR není prvoplánově špatný, ale nedosahuje ani zdaleka kvality mSR. Elektronika je o generaci dál už u původního mSR, u mSR X o generace dvě. Blade 120SR nemá na mSR ani elektronikou, ani konstrukčně. Ve své době byl fajn, ale je už zkrátka překonaný a zastaralý. mSR vytáhneš z krabice, zkontroluješ pohledem a mažeš do vzduchu, součástky jsou otázka desítek až stovek korun a většinou se ti při bouračce nic nestane.
Jinak na okraj, toliet bowl efekt nemá nic do činění s úhlem pádel k listům. Je to vrozená charakteristika vrtulníků s pevným úhlem náběhu a projevuje se pádem po straně do zatáčky. Nejedná se o kruhy ve visu. To je pouze důsledek toho, že vrtulník ve visu neřídíš a na místě ho aktivně nedržíš.

@tomasvrx1: Na plně akrobatickém šestikanálu jsem se naučil a nevidím důvod, proč by se na něm nenaučil někdo další. Není to otázka výmluv, že ze začátku "nemáš na to, abys řídil vrtulku". Jestliže máš vůli strávit první měsíc s křížem poskoky půl metru nad zemí než poprvé zavisíš, bude obrovské zadostiučinění jakmile se ti to poprvé podaří.

Souhlasím na 100%!! jen né každý tu vůli má, proto to nedoporučuji. A víc lidí to odradí než přiláká Bohužel :-( taková je praxe v mém okolí.
baui

#42 Příspěvek od baui »

tomasvrx1 píše:Souhlasím na 100%!! jen né každý tu vůli má, proto to nedoporučuji. A víc lidí to odradí než přiláká Bohužel :-( taková je praxe v mém okolí.

To ano, ale to se pak už točíme v kruzích, kde "začátečník" není někdo, kdo se zajímá o vrtulníky a chce začít skutečně létat :)
Tom
silcom

#43 Příspěvek od silcom »

tomasvrx1 píše:Souhlasím na 100%!! jen né každý tu vůli má, proto to nedoporučuji. A víc lidí to odradí než přiláká Bohužel :-( taková je praxe v mém okolí.
Bohužel?? A prečo? Ja by som možno toto vyjadrenie trocha parafrázoval - Chválabohu! :) Ak do vrtulníka niekto chce ísť tak tú vôľu prekonať úvodné fázy musí mať. A jedine tak v reále pozná, že lietanie s vrtulníkom (alebo s lietadlom) vyžaduje trocha štúdia, trpezlivosti a disciplíny. Veď sa pozri napríklad na cesty kto každý má vodičák a aký je výsledok - v premávke máme haldu blbov - sorry. No ešteže je ten vrtulník tak zapeklitý a naučiť sa to musí tým pádom každý. Inak by sme tu mali zas hromadu rádoby pilotov a k tomu usekané ruky, nohy atď...
OPR
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od OPR »

silcom píše:
Bohužel?? A prečo? Ja by som možno toto vyjadrenie trocha parafrázoval - Chválabohu! :) Ak do vrtulníka niekto chce ísť tak tú vôľu prekonať úvodné fázy musí mať. A jedine tak v reále pozná, že lietanie s vrtulníkom (alebo s lietadlom) vyžaduje trocha štúdia, trpezlivosti a disciplíny. Veď sa pozri napríklad na cesty kto každý má vodičák a aký je výsledok - v premávke máme haldu blbov - sorry. No ešteže je ten vrtulník tak zapeklitý a naučiť sa to musí tým pádom každý. Inak by sme tu mali zas hromadu rádoby pilotov a k tomu usekané ruky, nohy atď...

Veliký souhlas :wink:
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od koulinek »

silcom píše:No ešteže je ten vrtulník tak zapeklitý a naučiť sa to musí tým pádom každý. Inak by sme tu mali zas hromadu rádoby pilotov a k tomu usekané ruky, nohy atď...

Složitější je to v tom že do toho pilot není žádným způsobem nucenej. Pro řízení je třeba oprávnění tedy autoškola, tesky, praktické jízdy, poplatky, zkouška tedy musí se to řidič naucit do jisté míry, kdežto u modelu nikoliv, může koupít a jít lítat (rozbít to). Dnes ti nic nebrání když máš dost peněz vypláznout je za 700 helinu, nechat si to sestavit a pak stim vyrazit ven...pak nás bože chraň. Kdyby byla modelářská licence, která by ti nařizovala umět šroubkovat, mít teoretické znalosti, praktické letové hodiny pod odborným vedením, pak zkoušku a tu licenci tak by to taky bylo se začátkem jednodušší, ale kdy tohle "donucení základních nároků" není, vyžaduje to holt tu disciplínu, vytrvalost a výdrž naučit se to samostatně a pak se to může zdát těžší.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“