Nenabíjejte LiPolky bez dozoru

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
Mrkvak

Re: Nenabíjejte LiPolky bez dozoru

#16 Příspěvek od Mrkvak »

Dalším krytickým faktorem bývá mechanické poškození, které nemusí být ani tak drastické jako viz další video.

No teda, to je taky kus vola, igeliťák místo rukavice. Oškrabávat plast připálený na kůži... Mlask!
Alpha 1500 a nějaký ten plackolet /* T9X (ER9X) */
Fakir

#17 Příspěvek od Fakir »

Diskobarel píše: noteboku je lionka ne?

LiPol i LiFePo4 jsou v principu taky LiIonky, jen vylepšená technologie. Ale máš pravdu, že ve většině (starších) notebooků jsou články LiIon klasické konstrukce. Nové a superplacaté notebooky (MacBook Pro/Air, různé "ultrabooky" (proboha to je zas název), atd.) používají technologii LiPol, protože se dá vyrobit v požadovaném tvaru. Jinak, měl jsem rozebráno několik baterek z notebooků a ta elektronika tam není vůbec hloupá. U většiny novějších kousků je tam speciální čip na battery management, který hlídá napětí na jednotlivých článcích, nabíjecí a vybíjecí proud, teplotu (bývá tam malý termistor) a poskytuje počítači poměrně přesné info o stavu, zbývající kapacitě a často i vlastní odhad zbývajícího času při současném zatížení, takže se operační systém nemusí sám pouštět do divokých odhadů. Některé čipy komunikují s počítačem přes sběrnici i2c, takže by se teoreticky dalo si s baterkou pokecat i z nějakého jednočipu. :)
Diskobarel

#18 Příspěvek od Diskobarel »

No tak mi řekni proč se mi baterka v notebooku podvybila :(
Myslím si, že lidé by měli chodit bosi, je to mnohem zdravější.
Například já když se ráno vzbudím obutý, tak mě bolí hlava...
Mrkvak

#19 Příspěvek od Mrkvak »

Protože ten obvod nemůže zamezit samovybíjení? :)
Alpha 1500 a nějaký ten plackolet /* T9X (ER9X) */
Diskobarel

#20 Příspěvek od Diskobarel »

To ano, ale to nebylo samovybíjení, měl jsem to připojený a neseplo to a baterka byla v pr...
JMalik

#21 Příspěvek od JMalik »

Když dám nabíjet NiMh vysílačový pack, Nixx baterky dětem do autíček, apod. malým proudem, tak jdu spát, nebo jdu do práce.
Když nabíjím lipol sady, tak od toho nikam nechodím.
Není třeba tady vyvolávat katastofické scénáře, ale na druhou stranu jenom blb to dá na nabíječku a půjde od toho s tím, že až přijde, tak to bude nabité, jenom to sundá z nabíječky.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Trinom

#22 Příspěvek od Trinom »

Mrkvak píše:
Ticcino píše:Li-Po aku (v mobilech a noteboocích co jsem viděl) mají přímo na sobě jakousi elektroniku, velmi jednoduchou, která nevím co dělá, ale určitě nebude tak sofistikovaná, aby řídila nabíjení.

Ochranné články - u těch jednodušších je tam jen vratná pojistka, u těch složitějších i ochrana proti podvybití a přebití.
Když jsem kupoval zrcadlovku, tak byla bez nabíječky. Tudíž jsem si jednu vyrobil, nabíjí dvoučlánkové Lipolky a liionky v pohodě. Jestli to mělo 5 součástek, tak moc. Vlastní čip byl maličkej osminohej šváb, na nehet od malíčku by se mi jich vešlo nejmíň 5. Takovýhle srandy můžou strkat i k baterkám do mobilů a nikdo si jich ani nevšimne. Dělaj se totiž pro 1 - 4 články, jestli si dobře pamatuju datasheet.
A o bezpečnosti a pevnosti baterek do mobilu si myslím své - jsou to úplně stejné (typicky) jednočlánky, jako používají hobíci, maj mizernej vybíjecí proud a hlavně, celá jejich ochrana spočívá v tenkém plastovém rámečku a ještě tenší plastové fólii která je v tom rámečku drží, dalo by se říct izolepy. Tady máš fotku jedné takové. Fotku jsem fotil osobně během psaní tohoto příspěvku. To jen tak pro případné rejpaly.
Obrázek
Ve zbývajícím prostoru je nabíjecí elektronika. Tu vyndavat ale nebudu.
Tricopter ála RCExplorer, Rabbit, FlySky TH9x
Tamiya TT-01D typ E, FlySky GT3
Diskobarel

#23 Příspěvek od Diskobarel »

Tak to nevim co je tohle za baterčičku, ale z pořádného telefonu to neni.
Drondys

#24 Příspěvek od Drondys »

Diskobarel píše:Tak to nevim co je tohle za baterčičku, ale z pořádného telefonu to neni.

Muzeální kousek z minulého tisíciletí. :D
Fakir

#25 Příspěvek od Fakir »

Diskobarel píše:No tak mi řekni proč se mi baterka v notebooku podvybila :(

To je jednoduchý. :) Tahle ochranná elektronika může pochopitelně selhat. Když jsem ještě dělal ajťáka, tak jsem se o baterky z notebooků docela zajímal a zjistil jsem, že cca třetina chcíplých (tedy ne nízká kapacita, ale úplně mrtvých) baterek, co mi prošly rukama, umřela na elektroniku, zbytek byly vadné články. To je na můj vkus hodně vadných elektronik a chci tím jen říct, že tam můžou být špičkové ochranné funkce, ale vždycky můžou selhat.

P.S.: ta baterka z mobilu, to je tuším nějaká Nokia 6230, nebo něco takovýho, ne? :)
Trinom

#26 Příspěvek od Trinom »

N3310. Stejně vypadá i baterka, co mám v kaiserovi i co jsem měl ve starším sony ericssonu. V jednom hodně starým kousku je dokonce zcela nekrytá, jen je k ní přilepenej držáček, aby šla zacvaknout do telefonu.

Jinak o mrtvých elektronikách baterek v notesech mi něco říkejte. Už mi takhle umřely dvě baterky po sobě v jednom notesu. A jako na potvoru ta baterka není k sehnání na ebayi. U nás za ní chtěli bůra, tak jsem si radši koupil celej novej notes, protože to už fakt byla plečka (P II). Už ho používám jen na řízení plotteru, když ho beru někam jinam.
Tricopter ála RCExplorer, Rabbit, FlySky TH9x
Tamiya TT-01D typ E, FlySky GT3
Diskobarel

#27 Příspěvek od Diskobarel »

V siemensovi sonym a teď teď v HTC Desire jsem měl vždy baterku dobře chráněnou, teď u htc asi nejlépe...
majkos

#28 Příspěvek od majkos »

Já už se s lipolakama taky vyučil...jejich nabíjení jsem nikdy moc neřešil, až mi jednoho krásného dne bouchl fungl nový 2200mAh tříčlánek v pokoji, byl to jeho první a poslední cyklus...nějak se to nedopatřením přebilo, ještě štěstí, že vedle v pokoji byla sestra se svým přítelem, já si seděl na druhé straně baráku u televize..baterka skončila ve sprchovém koutě a zanechala po sobě ohořelou plovoučku s kancelářskou židlí, štěstí v neštěstí. Teď baterky nabíjím a skladuju v upravené plechové krabici na nářadí v garáži a domů už to fakt netahám.. :)
Maxi swift, Swift II, Hexacopter 850R, Quadcopter s multiwii
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od JirkaA »

majkos píše:Já už se s lipolakama taky vyučil...jejich nabíjení jsem nikdy moc neřešil, až mi jednoho krásného dne bouchl fungl nový 2200mAh tříčlánek v pokoji, byl to jeho první a poslední cyklus...nějak se to nedopatřením přebilo, ještě štěstí, že vedle v pokoji byla sestra se svým přítelem, já si seděl na druhé straně baráku u televize..baterka skončila ve sprchovém koutě a zanechala po sobě ohořelou plovoučku s kancelářskou židlí, štěstí v neštěstí. Teď baterky nabíjím a skladuju v upravené plechové krabici na nářadí v garáži a domů už to fakt netahám.. :)

Předpokládám, že jsi vyhodil i tu nabíječku.
OK2WY
majkos

#30 Příspěvek od majkos »

JirkaA píše:
majkos píše:Já už se s lipolakama taky vyučil...jejich nabíjení jsem nikdy moc neřešil, až mi jednoho krásného dne bouchl fungl nový 2200mAh tříčlánek v pokoji, byl to jeho první a poslední cyklus...nějak se to nedopatřením přebilo, ještě štěstí, že vedle v pokoji byla sestra se svým přítelem, já si seděl na druhé straně baráku u televize..baterka skončila ve sprchovém koutě a zanechala po sobě ohořelou plovoučku s kancelářskou židlí, štěstí v neštěstí. Teď baterky nabíjím a skladuju v upravené plechové krabici na nářadí v garáži a domů už to fakt netahám.. :)

Předpokládám, že jsi vyhodil i tu nabíječku.

nabíječce nic nebylo, ségra říkala že to jeblo až po nabití, prý to zapípalo jako že se dokončilo nabíjení a pak slyšeli už jen ránu a sykot, prostě nějaká vadná baterka...s nabíječkou nemám žádné problémy
Maxi swift, Swift II, Hexacopter 850R, Quadcopter s multiwii
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“