Harmony - aneb moje prvni F3B elektra - "stavba"

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

Harmony - aneb moje prvni F3B elektra - "stavba"

#1 Příspěvek od Milan Nes »

Zdravím,

tak dlouhá zima mne dokopala konečně začít dělat i na tomhle letadlu. Model sem koupil od velmi příjemného pána za super cenu na bazaru a rozhod sem se že si ho přez zimu předělám k obrazu svému, teda spíš než stavba je to prostě taková celková generálka, eletroniky pujde uplně znova, i táhla aby se omezily za léta provozu vzniklé vůle a asi i nějaké servo se bude měnit.

Základní věcí co řeším je to, zda mám zachovat pohon
Mega 22/30/4 + Jeti Spin 75 + 4s 2200 Hyperion 35C
nebo odfrézovat závaží co je ve špici a pořešit to dodáním převodovky k 22ce
+ 6s kem, momentálně tam je vrtule12x6,5

další věcí co mi neustále vrtá v hlavě je to, jestli nepoužít jiné napájení eletroniky než moje tradiční Sanyo nikláče

harmony.jpg

Harmony 001.jpg

Harmony 002.jpg

no co dodat tohle letadlo je takovej muj sen a i když je to dědula tak lítat bude určitě skvostně a i se mi líbí, nemám moc rád V čka takže plovoucí vejškovka má u mne velké plus

zatim sem teda to jenom obhlíd, vyndal motor a začal frézovat - začišťovat trup a pomalu vyndavat eletroniku
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

Re: Harmony - aneb moje prvni F3B elektra - "stavba"

#2 Příspěvek od Milan Nes »

další fotky detailů co budu muset řešit
Harmony 003.jpg

Harmony 004.jpg

Harmony 005.jpg
SOVA is YouR CO-pilot

pepin

#3 Příspěvek od pepin »

jéé,hezkej mazlík,především tu plovoucí výškovku ti sakra závidím,jak já nesnáším svého motýla :D jinak jak máš ruplé to pouzdro,něco podobného ale jen ucho jsem opravil omotáním v kraji kevlarovou nití-teda rovingem,vedle pouzdra díry až na potah a celé omotoné- jen v kraji , pár zápichu a krkolomějších přistání už to má za sebou a stále to drží,jen už nemám morál ten model dovážit kilovou štanglí.
S tou kevlarkou mi to poradili kluci,co jim takto rupalo pouzdro u nových modelu,pak to snad výrobce dělal už rovnou.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Milan Nes »

je super děkuju za typ :) a ta plovoučka se mi líbí moc, já právě taky mám radši klasiku

jinak se nebránim jakýmkoliv radám, s polyš balzou a 2 metry mám už docela zkušenosti ale taky
je to už jiná liga pro mne :)

jinak pořád řeším to napájení palubní eletroniky, zatím asi vede 4x sanyjka zase ale i ty nějaké Life by asi šly .... nechám si poradit

hlavně pořád nevim jestli do tohodle cpát převodovku
SOVA is YouR CO-pilot

Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Milan Nes »

jenom nemoh bys to vyfotit jak si to dělal ? já si teď totiž jak to čtu nejsem uplně jistej jak si myslel to udělat :)
SOVA is YouR CO-pilot

klingon77
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od klingon77 »

Pekny! :) Trocha prace na tom asi bude, ale poletovadlo to bude dobre.

Jak je tam reseny nosnik? Pasnice v potahu a mezi ne vlepena stojina nebo je cely z formy?
Jak se reseny nahon vyskovky a jeji ulozeni ?
pepin

#7 Příspěvek od pepin »

Milan Nes píše:jenom nemoh bys to vyfotit jak si to dělal ? já si teď totiž jak to čtu nejsem uplně jistej jak si myslel to udělat :)

vedle pouzdra,zhruba di 1cm od kraje křídla jsem z obou stran vyvrtal díru zkrz vrchní potah až do spodního,díry nahoře a dole trochu líznul větším vrtákem,aby nebyl ostrý zlom,kevlarovou nit na jednom konci napustil sekundákem a užmoulal na tenkou jehlu-pokud použiješ klasickou jehlu,je to moc tlustý,navíc se v oušku kevlar cupuje,pak jsem roving napustil prysklyřicí,vytřel i díry a nit provlíknul,kolik se jí tam vešlo-než se začala cupovat,dělá se s tím blbě a raději připrav rovnou náhradní šnuru,jak se to jednou cupne,musí se znovu,pokud se vlákna přetrhnou-zchomtaj,pak jsem už jen do dírek ještě vmáčknul stříkačkou epoxy,nahoře a dole omotané části oblepil lepenkou a stáhnul,aby byla boule na potahu co nejtenčí,nakonec to stejně kreje přelepení lepenkou při skládání letadla,nebo je jen těsně vedle.Ale tak až moc pobořené jsem to já neměl.
Takže já bych asi nejspíš ještě po slepení a omotání tím kevlarem zdrsnil celou plochu žebra,křídlo oblepil nějakou pevnou lepenkou,co udrží profil-nestáhne se za krajem,a celý prostor vyplnil uhlíkem poruznu obmotaným podél spojky a přebíhající poruznu do profilu,když už by to bylo zhusta tuhé,domáčknul bych to na trup a nechal doschnout,podle tvaru trupu,abych to nemusel nějak brutálně dobrušovat.Nakonec bych možná to nové žebro provrtal poruznu do puvodního žebra a nastrkal tam uhlíkové slabé tyčky,podobně jsem to už dělal třeba u toho Weasela a Salta,ještě sem dám fotku z toho Weasela at je ti to víc jasný.

http://pepin65.rajce.idnes.cz/ach_joo/# ... bro030.jpg
Naposledy upravil(a) pepin dne stř 08.02.2012 0:25, celkem upraveno 2 x.
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od maroslong »

Pekné poletovadlo. Aké tam sú, respektíve aké tam budeš mať servá? (pýtam sa len pre zaujímavosť, viem čo sa používa, ale sám túto kategóriu nelietam).
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Milan Nes »

to pepin : diky moc

to Michal : zitra odlepim krytky a detailne to prohlidnu jak to je delany a napisu
(OT : dneska sem se hecnul a na coradu uhlikem vylaminoval ty loze serv, stvalo mi ze tam mam
trochu vule a premlouval sem se mesic vyoperovat ty serva :-d sem linej ja vim ... uz se tesim jak malej az nebude -15 pod nulou to nechci Corado trapit)
Prace na tom bude ale je to splnenej sen a co delat prez zimu :) na nove nebo nejake treba rok stare z bazaru nejsou finance, to radsi zainvestuju svuj cas ...

sou tam klasika stare F3B graupnery na klapkach (cislo si nepamatuju, proste to co se pred 5++ ti lety vsude litalo) na kridelkach sou HS-82 mg (jeste musim overit)
na ocase HS-81 SOP HS-85MG VOP

ja dam HS-85MG na SOP a na vop Ino-Lab D261HB

klapky zatim necham a premejslim vymenit kridelka ale to ted musim cele rozebrat, dat na servotester, rozebrat a popremyslet :)
SOVA is YouR CO-pilot

pepin

#10 Příspěvek od pepin »

hlavně aby to pouzdro nebylo urvané a roztržené po celé délce,to by asi nějaké zpevnění pouze v kraji bylo tak leda na oko,ale to snad nebude.Hlavně do toho necpi prašule horem pádem,lehce pak muže pojem olétaný,pro mě ale dobrý model pozbýt finančního smyslu.
HURVE83

#11 Příspěvek od HURVE83 »

Jéé super :) Jsem si dlouho říkal kdy se dostaneš s té rýmičky a ukážeš F3B v plné kráse :D
Vypadá to moc pěkně. Sice na tom asi nějakou hodku strávíš,ale výsledek bude stát určitě za to :wink: A vo tom to je :mrgreen:
HURVE83

#12 Příspěvek od HURVE83 »

Jinak dle mně bych motor zachoval. Pokud je letadlo na něm odladěno,tak bych to minimálně prubnul jaké to je :?: Motor myslím prohodíš kdykoli a jistě už takhle to stálo nějakou kačku,tak jestli si to k tomu dostal ,tak určitě bych neváhal :wink: Asi i oprava něco spolkne.
pepin

#13 Příspěvek od pepin »

HURVE83 píše:Jinak dle mně bych motor zachoval. Pokud je letadlo na něm odladěno,tak bych to minimálně prubnul jaké to je :?: Motor myslím prohodíš kdykoli a jistě už takhle to stálo nějakou kačku,tak jestli si to k tomu dostal ,tak určitě bych neváhal :wink: Asi i oprava něco spolkne.

tak to vidim taky,navíc i vzhledem k tomu,že plánuješ Iona na svah,kdo ví,na kolik budeš vubec potřebovat a jak výkonný pohony,v nejhoršim budeš mít o práci postaráno při předělávce na další zimu :D
german

#14 Příspěvek od german »

Aku to ma letovu hmotnost ?
Abu
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Abu »

K tomu pohonu (jen tak narychlo a obecne) -
s prevodovkou samozrejme ziskas vetsi vykon a mnohem lepsi ucinnost na vetsi vrtuli.
Ale je otazka JAKOU prevodovku tam dat, aby tu 1kW bezproblemu prezila ?? Mas nejakou predstavu?

Jinak rychlym vypoctem mi vyslo, ze stavajici pohon bez prevodu bude mit prikon asi 600W, staticky tak lehce pres 2kg, takze to bude takove katolicke stoupani, odhadem max 6-8m/s. S prevodem 3:1 a vrtuli 17x13 na 6s to bude 1kW, 3.7kg staticky a stoupani urcite dvojnasobne, mozna i vic.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“