Máte OBŘÍ model letadla? Tak ho přihlaste na úřad a plaťte !

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
kocour
Kontaktovat uživatele:

Re: Máte OBŘÍ model letadla? Tak ho přihlaste na úřad a plať

#61 Příspěvek od kocour »

Victronix píše:Účel ze strany byrokratů je jasný. Dostat z lidí peníze. Já éro přes 20 kg nemám ani zdaleka. Ale rozčiluje mě to stejně. Je mi vás modeláři obřích modelů líto. Nejlepší řešení, myslím si, je prostě jim nedat vydělat. Dokud nemají udělaný jakýkoliv seznam lidí, kteří už letadlo nad 20kg mají, tak nemají koho sledovat (zní to jako z doby protektorátu). Kdybych takový éro měl, přestal bych s ním lítat na akcích, ale lítat bych určitě nepřestal. Tak a teď si to někdo z nich přečte a za rok budeme platit všichni. :evil:

Získat ten seznam není těžké. Stačí si stáhnout seznam přihlášených na srazech obřích modelů a máš tak 80% těch, co se obry zabývají. Zaslechl jsem nějaké zmínky o tom, že to nemusí být tak drahé (???). Těch řádově půl mega státní dluh asi nezachrání.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Drondys

#62 Příspěvek od Drondys »

kocour píše:Zaslechl jsem nějaké zmínky o tom, že to nemusí být tak drahé (???).

Jen v případě, že dojde k takové změně zákona o poplatcích, která přinese snížení příslušných poplatků nebo že bude případně zákonem umožněno jejich prominutí což v současnosti u těchto poplatků možné není. Údajně už existují nějaké snahy o inicializaci těchto změn, ale dokud se zákon skutečně nezmění tak budou poplatky takové jaké jsou nyní a v řadě případů i bez možnosti prominutí jak bylo zmíněno již dříve.
madbull

#63 Příspěvek od madbull »

Na toto forum chodím potěšit svoji modelářskouduši, něco se přiučit a málokdy i poradit když jsem zrovna chytřejší.Nikdy by mne nenapadlo, že se u tohoto fora budu i rozčilovat.To jsem opavdu nečekal.
Chápu, že jsou dnes voli co neuměj lítat a nejsou ochotni dát 500 za simulátor a měsíc polítat na něm než jsou schopni dát deset za model který mnohdy ani nedostaví.Vím i ze své práce servismana v naši prodejně že jsou lidi co přidou a chtějí něco rychlého a většího na naučení i když se nám většinou podaří jim to vymluvit.Vím ale také bezpečně, že kolem mně je spousta modelářů kamarádů co lítají roky, staví století a svému hobby opravdu rozumí.Většinou lítají mimo lidi, obydlí atd a na akce chodí takové kde je vše zajištěno např sítěmi proti vpádu modelu mezi přihlížející.Takže si nemohu pomoct, ale tohle je prostě buzerace, buzerace,buzerace.Ty paka co seděj někde hoře na hradě už nevědí kde by nahrábly peníze a z nás udělaly ovce co jen spí a nebo makají aby nechcíply hlady.Co kdyby ta banda kreténů taky šla a řekla:tady máte kuci modelářský prostor pro svoje hobby a tady si lítejte.Pravdila jsou taková a snažte se nikoho nezabít jinak se vše bude řídit dle předpisů a zakonů čr.Například brát to jako investice do vzdělání a zručnosti národa.Mám spoustu kamarádu co jim je kolem dvacky a neuměj ani pájet ty vole.Tak radší řeknou nic nesmíte a radši si ani nic nepořizujte.U nás v Jablonci nad Nisou se během posledních dvou let postavilo asi deset hřišť na fotbal kam chodí pár špuntů co hrajou nějakou tu jejich ligu a když netrénujou tak je všech deset hřišť prázdnejch a nikdo na ně nesmí.Tak nechápu tu spravedlnost tohoto státu.Na letošní model hobby už asi ni nepojedu páč tam člověk už asi ani neuvidí pořádný model jen pár hraček který nespadaj ZATIM pod žádnej zákon..... :evil:
nerušit...bastlím :-)
mbiron
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od mbiron »

Rozhodne nekoho nazvat volem je trochu echt. :(
Beta 1400, FS-CT6B, HPI HELFIRE 4,6, Nomadio React, Duratrax Vendetta ST
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od RadimHnilica »

Diskuze na MH kolem toho byla sáhodlouhá a už sem nad tím zrochu zlomil hůl se svým modelem si certifikací projdu.Nejhloupější na tom ale je že všude okolo v zemích EU mají limit do 25kg a tak byla i většina letadel stavěna. U nás ale musí být vše ještě lepší takže 20 a basta. To že takový certifikát nebude platit venku znamená že venku si tím musíme projít znovu.
Byl jsem u certifikací v lehrte ale to co tady požadují po nás je taky vymyšleno od stolu (např předvedení vývrtky ) to může být pro některé makety taky konečná-nebo teorie na úrpvni pilota ULL-no budiž).Nejhorší však je že zatím vlastně ani ÚCL neví kde jak tyto certifikace budou probíhat prostě chaos. a vlastně ani nemáme možnost ty certifikace včas udělat (nemluvě o lhůtě 30-60dní). takže prostě mnohé modely letos na sletech nebudou (pokud se to rychle nevyřeší)
Osobně se nebráním čemukoli co přispěje k bezpečnosti ale tohle?
Ostatně jsem za těch x let navštívil mnoho sletů a nezažil jsem nikde žádný problém že by kdokoli komukoli ublížil- jak již někdo někde psal to při jiných lidských aktivitác je mnohem více průserů.

A obávám se toho že nebude trvat až tak dlouho a nebude to jen o 20+ a pak si zalítáme jen na ofic letištích mnohdy mnoho km vzdálených a samozřejmě za pořádný poplatek

Závěre nejvíce mě rozesmutnil postoj některých modelářů kteří se k tomu staví "jen ty zbohatlíky s těma nebezpečnejma velkejma hračkama kterýma si prodlužují velikost svého přirození pořádně utněte vždyť mě se to netýká" je to asi na stejné úrovni jako zdejší jednapanipovídalo o čínském sračkoidním vybavení ve velkých modelech :lol:

No líp už bylo
Radim
madbull

#66 Příspěvek od madbull »

Nikoho jsem tim nenazýval.to mělo být podložení mé naštvanosti a lítosti nad tim jak to tady ten náš stát vede!
nerušit...bastlím :-)
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od JirkaA »

RadimHnilica píše:... to co tady požadují po nás je taky vymyšleno od stolu (např předvedení vývrtky ) to může být pro některé makety taky konečná-nebo teorie na úrpvni pilota ULL-no budiž).Nejhorší však je že zatím vlastně ani ÚCL neví kde jak tyto certifikace budou probíhat prostě chaos. a vlastně ani nemáme možnost ty certifikace včas udělat (nemluvě o lhůtě 30-60dní). takže prostě mnohé modely letos na sletech nebudou (pokud se to rychle nevyřeší)
....

Diskutoval jsem nad dokumenty k oněm certifikacím s kolegou, jehož se to týká (zejména proto, že to rpovozuje komerčně). Spousta těch požadavků je docela úsměvná, nicméně netřeba panikařit třeba zrovna nad potřebou předvést vývrtku - u všech těchle požadavků je poznámka, že požadavky na konkrétní model budou stanoveny po domluvě s pilotem, je blbost aby požadovali po letadle něco, co nemůže umět.. Splnění požadavků na teoretické vědomosti se má prokazovat čestným prohlášením žadatele atd. atd.... Největší problém bude IMHO v tom, že nedílnou součástí žádosti o certifikování takového modelu resp. UAS je potvrzení o pojištění, které (doufáme zatím) žádná pojišťovna nenabízí.
Ono to nakonec dopadne tak, že se úřední vlk nažere, kozy zůstanou celý a lítat se bude dál..
První sešlost pánů z UCL a pokusných králíků z řad modelářstva má proběhnout ještě v březnu, myslím že potom budeme informovanější.
BTW dodnes platilo to, že model je do 20 kg. Co bylo víc lítalo v podstatě ilegálně (což by zřejmě promptně využily pojišťovny v případě plnění atd.). Teď se změní situace tak, že při splnění podmínek a nakrmení úřední obludy se bude dát modely nad dvacet kilo provozovat legálně. Nemyslím, že by to pro jejich majitele bylo až tak úplně špatně..
OK2WY
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od RadimHnilica »

Tohle já všechno vím.
Radim
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od RadimHnilica »

RadimHnilica píše:Tohle já všechno vím.

Nahovno je tady to že něco platí od 1. a ještě se neví jak tomá platit kdo to bude dělat kde se to bude dělat a jak to bude probíhat jen se ví kolik to bude stát
Radim
msob

#70 Příspěvek od msob »

Zákon o civilním letectví řeší modeláře??? A to se mi nezdá (podotýkám, že jsem onen zákon nestudoval :-) )

Dále - nevím jak odvodí kontrolní orgán právo vstupu na pozemek po soukromé cestě, že chce zkontrolovat nějaké poletovadlo co tam v dálce bzučí - omyl - nemá právo vstupu... pokud si vzpomínám, tak když pominu zákony ve vztahu k silovým složkám (armáda-policie apod.) tak jediný přístup na soukromé pozemky ze zákona mají tuším rybáři. Jestli mě paměť nešálí, tak ani myslivci nemůžou do mojí zahrady, že se jim tam schovala srna :-)

No a nakonec - to, co se píše v "Dodatku" není ZÁKON - Dodatek je v tomto smyslu pouhým prováděcím předpisem - ten může maximálně stanovovat kdo kontroluje a kdy, případně že na to musí mít váhu a metr a služební průkaz, který vypadá tak a ne jinak, ale nemůže už z principu uložit povinnost nad rámec zákona.

Tedy shrnuto - Modely letadel myslím nespadají pod jurisdikci zákona o civilním letectví (prostě proto, že model letadla není letadlo :-) ) Hranice co je model a co už bezpilotní prostředek by musela být určena přímo zákonem aby mě to nějak zavazovalo se tím řídit - prováděcí předpis tohle fakt řešit nemůže no a nakonec placení poplatků je též stanoveno zákonem a tam se asi něco o nějakém průkazu způsobilosti pro řízení modelu 20+ a poplatku za jeho vydání nehovoří :-)

Nač tedy stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko se kdysi říkalo....

Dneska se stáhne ocas mezi nohy, zanadává se u píva a pak se poslušně platí a mastí kapsa bůhvíkomu.

P.S. Taky by mě zajímalo, jak "orgán" zváží model přímo na letišti - ono provést vážení aby bylo průkazné u velkého modelu zase taková sranda není :-)
EXTRA 330S, VENTUS 2bx, FW 190 A-4, Super Zoom, IL-10, JAK-3, ...
a taky nějaké lodě :-)
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od RadimHnilica »

Jenze ten brod neni pro 20+pred nami nybrz od 1.3 v nem stojime.chtelo by to si o tom neco zjistit hledej treba na MH nebo webech CMMA nebo SMCR
Radim
Drondys

#72 Příspěvek od Drondys »

msob píše:No a nakonec - to, co se píše v "Dodatku" není ZÁKON - Dodatek je v tomto smyslu pouhým prováděcím předpisem - ten může maximálně stanovovat kdo kontroluje a kdy, případně že na to musí mít váhu a metr a služební průkaz, který vypadá tak a ne jinak, ale nemůže už z principu uložit povinnost nad rámec zákona.

Může, protože zákon stanoví, že to může být upraveno prováděcím předpisem.

msob píše:Tedy shrnuto - Modely letadel myslím nespadají pod jurisdikci zákona o civilním letectví (prostě proto, že model letadla není letadlo :-) ) Hranice co je model a co už bezpilotní prostředek by musela být určena přímo zákonem :-)

Zkus tento výklad uplatnit na ÚCL. Dokud to takto neuzná ÚCL tak je to co si o tom myslíš ty všem houby platné, protože ÚCL za nedodržení bude udělovat pokuty. Nakonec není vyloučeno ani to, že dojde i ke změně zákona a tak jako tak to dopadne stejně ne-li ještě hůře.

Na podrobnosti, o které se zajímáš, se poptej přímo na ÚCL a hned jim to tam můžeš patřičně vysvětlit. :lol:
Drondys

#73 Příspěvek od Drondys »

RadimHnilica píše:Jenze ten brod neni pro 20+pred nami nybrz od 1.3 v nem stojime.chtelo by to si o tom neco zjistit hledej treba na MH nebo webech CMMA nebo SMCR

A podle informací z ÚCL nejen pro 20+ viz tento odkaz.
msob

#74 Příspěvek od msob »

Drondys píše:
msob píše:No a nakonec - to, co se píše v "Dodatku" není ZÁKON - Dodatek je v tomto smyslu pouhým prováděcím předpisem - ten může maximálně stanovovat kdo kontroluje a kdy, případně že na to musí mít váhu a metr a služební průkaz, který vypadá tak a ne jinak, ale nemůže už z principu uložit povinnost nad rámec zákona.

Může, protože zákon stanoví, že to může být upraveno prováděcím předpisem.

Prováděcí předpis nemůže zpřísňovat znění zákona - kdokoli (tedy i pánové z ÚCL) mohou protestovat, mohou nadávat, mohou nesouhlasit, ale to je to jediné, co s tím mohou dělat - jak říká klasik :-)

Pochopitelně je mi docela jasné, že pokud by se nějakým způsobem někdo "šprajcoval", tak lobby z pozadí prosadí změnu zákona a bude vymalováno. Ale je to trochu blbě nemyslíš?
msob

#75 Příspěvek od msob »

No nic - jdu popracovat na novém modelu - ovšem pro jistotu lodě....
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“