VYPÍNEJTE BATERKY !!!

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
coro

Re: VYPÍNEJTE BATERKY !!!

#46 Příspěvek od coro »

zdzd píše:
coro píše:.O toho je throttle hold..
ten podrží plný.. (pre regly čo nie sú Futaba)
A ak išlo o model v aute, tak to predsa pri štarte vypneš..

Kde jsi na to přišel? Podrží to, co jsi na vysílači nastavil.

Prečítaj si o čo išlo.
O varovanie že pri inštalácii keď to ešte nie je nastavené to má futaba naopak.
Tak je úplne jedno či je len stiahnutý alebo aj hold,
- odpoveď of Joza bola o ničom -
stále je bez nastavenia naplno, ak to niekto stihol reverznúť čiže ten pozor si na to dal, je jedno či mal hold alebo len stiahnuté kniplom.. Dokonca ten knipel môže rýchlejšie prehodiť keby sa mu to roztočilo niekde v byte, ako najprv odomykať hold a potom až dať plný aby to vyplo (alebo sa nebodaj hrabať v menu a hľadať reverz...)
A o tom bola moja pripomienka.

A ešte o tom, že kto to vypne len z vysielača, pred štartom to aj tak zase zapne pri rozbiehaní druhého modelu, takže aj tam je nejaký hold nanič.
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od Jameson »

Stalo sam mi pri Duplexe. Strčím batériu, zapojím, kývem pákami, nič. Nechápačky, kontrolujem elektroništaláciu, zapínam, vypínam, régel pípal ako keby nemal signál, éro nič. Priznám sa, že mi to trvalo dosť dlho, kým mi došlo, ze som zabudol vypnúť druhý model, ktorý som už odložil do auta... Našťastie išlo o spalovák, takže skaza sa nekonala, akurát že zatiaľ čo odložený model veselo mával všetkými pohyblivými plochami v kufri auta, druhý model hral mŕtveho chrobáka na ranveji...
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
Eduard
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od Eduard »

Já sem taky blbej jak daleko vidim. Taky sem nechápal jak někdo může nechat cokoli volně ležet na střeše auta. :roll: Až jsem letos v lednu zkončil s lítáním, "vše naházel do auta" a dojel asi 4km domů s vysílačkou na steše. Holt se štěstí unavilo!!! :D
jio

#49 Příspěvek od jio »

Celeron píše:Vsechno tohle je duvod, proc litat motoraky, co coudej. Ten sam od sebe nenastartuje. :lol:
Jirka , Yak55, RC factory, FX30 :wink:

No, já motoráky nikdy neprovozoval a taky mi to nikdy nenastartovalo. A na 35 MHz každý přijímač na stejném kanálu také přijímá.
Jestli to nebude spíše tím, že po každém letu vytahuji baterku, popřípadě, když už jedu domů a jsem hodně líný, tak alespoň odpojím jeden fous.
jez_cz

#50 Příspěvek od jez_cz »

Po přechodu ze Spektrum na FrSky jsem byl také překvapený, že po přepnutí na jiný modelový kanál na vysílajdě se do komunikace zapojuje i napárovaný přijímač na kanále předchozím.
Syn už si také po drobné zkušenosti pamatuje, že nejdříve se odpojí baterie z modelu a až potom vysílajda. To když nastavoval Trexe 450 v bytě, vypnul dříve vysílačku a rotor se nekontrolovaně roztočil. Naštěstí to skončilo troškou krve z ruky a několika novými díly na Rexovi. Známý vyprávěl, že stejná příhoda s Trex 500 skončila u jeho kamaráda v bytě rozsekaným křišťálovým lustrem a rozseklou plazmovou televizí. Někdo si dá holt řici a jiný na to musí přijít vlastní zkušeností. Ono podobné je to třeba při předletové kontrole, když si nevšimnu, že jsou zreverzovaná kormidla. Přitáhnout výškovku a zaklovnout éro do země je také z kategorie nabírání vlastních zkušeností :) .
I květák je jen vycepované zelí
bitovod

#51 Příspěvek od bitovod »

Asi před čtrnácti dny jsem udělal něco podobného - lítal jsem s větroněm s kamerou, přistál jsem a kolem bylo dost lidí, co se chtěli hned podívat na video. Tak jsem jen vyndal kartu z kamery, na notebooku pustil přehrávání a chvíli jsme se kochali.

Letadlo jsem měl položené na střeše auta. No a pak jsem vzal EasyStara, ře si půjdu zablbnout, "odarmoval" jsem motor (používám Throttle Cut společně s celkovými stopkami, příjemná záležitost) a cvičně zamával kormidlama. Krve by se ve mně nedořezal, když jsem slyšel metr za sebou zavrčení serv. Kdybych v tu chvíli přidal plyn, bylo by veselo...

Jinak Assan v Mpx EVO, taky umí komunikovat s více přijímačema najednou.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
zdzd

#52 Příspěvek od zdzd »

jez_cz píše:To když nastavoval Trexe 450 v bytě, vypnul dříve vysílačku a rotor se nekontrolovaně roztočil. Naštěstí to skončilo troškou krve z ruky a několika novými díly na Rexovi. Známý vyprávěl, že stejná příhoda s Trex 500 skončila u jeho kamaráda v bytě rozsekaným křišťálovým lustrem a rozseklou plazmovou televizí.

Opravdu se to roztočilo nekontrolovaně? To by to rádio bylo pěkný zmetek. Já bych si spíše tipnul, že se to roztočilo naprosto kontrolovaně. Jenže kontrolovaně blbě nastaveným FS.
zdzd

#53 Příspěvek od zdzd »

coro píše:Prečítaj si o čo išlo.
O varovanie že pri inštalácii keď to ešte nie je nastavené to má futaba naopak.
Tak je úplne jedno či je len stiahnutý alebo aj hold,
- odpoveď of Joza bola o ničom -
stále je bez nastavenia naplno, ak to niekto stihol reverznúť čiže ten pozor si na to dal, je jedno či mal hold alebo len stiahnuté kniplom.. Dokonca ten knipel môže rýchlejšie prehodiť keby sa mu to roztočilo niekde v byte, ako najprv odomykať hold a potom až dať plný aby to vyplo (alebo sa nebodaj hrabať v menu a hľadať reverz...)
A o tom bola moja pripomienka.

A ešte o tom, že kto to vypne len z vysielača, pred štartom to aj tak zase zapne pri rozbiehaní druhého modelu, takže aj tam je nejaký hold nanič.

Buď jsi nepobral jak se to opravdu nastavuje, nebo já nepobírám jak jsi to popsal.

Pokud někdo jako první věc při instalaci RC zapojí k reglu motor s vrtulí a pak rovnou zapne absolutně nenastavený TX a RX tak to má v hlavě rozdané na betla, tak by pravil jeden místní klasik. A platí to bez ohledu na typ RC i reglů...
Dulen

#54 Příspěvek od Dulen »

Eduard píše:Já sem taky blbej jak daleko vidim. Taky sem nechápal jak někdo může nechat cokoli volně ležet na střeše auta. :roll: Až jsem letos v lednu zkončil s lítáním, "vše naházel do auta" a dojel asi 4km domů s vysílačkou na steše. Holt se štěstí unavilo!!! :D

Já mám DX7 a lítám jenom jednu elektriku jinak čmouďáky tak se mi to asi nestane ale s tou vysílačkou mi to něco připomělo.Opravuju auta s kámošem no a tam kde máme dílnu tak je to 7 km od jeho bydliště.Doma si položil na starý Š120 přední i zadní okno na kapotu motoru a do auta házel další cajky.Zamknul garáž a vyrazil.Když přijel do dílny oněch 7 km tak vylez z Šáde a říká ty vole poď se na něco podívat i když ta silnice má dost zatáček a je hrbatá tak ty okna to přežili :lol:
Katana50 rozpětí1350mm délka1270mm váha3.0kg motor PH 8.5ccm,Swallow-90 rozpětí1680mm
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od jyrry »

Nejak mi neleze do hlavy jak se muze motor poveseny na reglu roztocit jen po pripojeni napajeni a kdyz pri tom ma plyn jinde nez v nule...
Uz dlouho jsem se s takovym reglem nesetkal, kazdy mne hned pipanim sprdnul at si plyn stahnu... Maximalne pri plnem plynu prejde do programovaciho modu, pokud je tak udelany...
Prijde mi to jako modelarska latina...
... nebo jsem to nejak nepochroupnul?
jyrry.webnode.cz
zdzd

#56 Příspěvek od zdzd »

jyrry píše:Nejak mi neleze do hlavy jak se muze motor poveseny na reglu roztocit jen po pripojeni napajeni a kdyz pri tom ma plyn jinde nez v nule...
Uz dlouho jsem se s takovym reglem nesetkal, kazdy mne hned pipanim sprdnul at si plyn stahnu... Maximalne pri plnem plynu prejde do programovaciho modu, pokud je tak udelany...
Prijde mi to jako modelarska latina...
... nebo jsem to nejak nepochroupnul?

Podle mne je to jen fabulace založená na tom, že některé regly mají volnoběh natvrdo a naopak než default TX Futaba. Coro pak má představu, že cvakneš chcípátkem a motor se rozjede na plný plyn. Nějak pozapomněl na to, že cvakat můžeš čímkoliv a nic se nestane, pokud chcípák není aktivovaný, nemá přiřazeno nějaké aktivační hejble a nemá nastavenu polohu ku chcípnutí. Pokud to všechno má a místo zastavení se motor roztočí, tak je nastavovatel trotl, zprasil to a rádio za to vůbec nemůže. Stejný případ je aktivace FS při vypnutí TX. Pokud se někomu motor roztočí po vypnutí TX, tak jen proto, že si to sám blbě nastavil.

A vůbec nezáleží na tom, jaký signál posílá TX pro plný plyn. Protože TX umí kanál reverzovat, regly to taky mají různě a nikdy nemůžu předem na nic spoléhat. Musí se to přednastavit, ověřit a pak doladit dle potřeby. A jak už jsem říkal - dokud není uděláno základní napípání typu modelu, serv, neutrálů, koncových poloh, letových režimů a podobně, nesmí být elektromotor vůbec připojen, nedejbože s vrtulí. A až je všechno kolem serv v základu nastaveno, přichází teprve doba k připojení motoru bez vrtule, vyzkoušení a natavení případného reverzu, napípání parametrů reglu a až nakonec vrtule.

Už mnoho lidí si nedodržením těchto pravidel nabilo hubu. Posekali si prsty, rozmlátili ještě nedokončený model, naporcovali sedačku, ubrus či záclony, dokonce vím i o případech uražených lustrů a horké polévky vyfouknuté z talíře na spolustolovníky...
coro

#57 Příspěvek od coro »

2952 píše:...Taky pozor na Futabu-já mám T12FG...při instalaci motoru do modelu má Futaba standardně obráceně plyn-tedy staženo=plný...

Zdzd: , neviem čo je na tom nejasné, skús ešte raz prečítať o čom to bolo.
Podľa mňa pointa upozornenia bola, že na to treba dať pozor, nič viac.
ALE aj keď mali všetko nastavené komplet normálne a s trhottle hold, LEN tam nakoniec pripojili aj motor a na ňom mali rovno aj vrtuľu,
a popri tom všetkom správnom nastavení LEN nemali na plyne reverz lebo veď videli že tam posielajú -100%, bolo to vlastne zamknuté naplno. Nemusel sa roztočiť ako správne píše Jyrry, ale možno niektorý, alebo čo keď náhodou.
A moja odpoveď sa týkala reakcie:
Joza píše:O toho je throttle hold..

Ktorá je ako celok úplne nesprávna lebo to na reverz či nereverz pri pvom zapnutí namá žiaden efekt, a ani na to že po vypnutí tej funkcie a pridaní plynu sa rozbehne viac než jeden model.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od jyrry »

zdzd píše:..............

no jo, neni v mode pouzivat ochlupenou kouli mezi usima a na wikipedii taky vsechno neni ... :-D :-D
jyrry.webnode.cz
Woita
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od Woita »

Moje poučení:
Samosebou, že si budu dávat větší pozor, abych baterku vždy odpojil, ale jsme furt jenom lidi...
Takže do každého modelu si dám takový to miniaturní pípátko za 100,- Kč, který začne pískat když minutu nemá pohyb na kanálu. (Většinou se to používá kvůli vyhledání ztraceného modelu.) To, co se mi stalo, by toto pořešilo. Prostě by mě to upozornilo, že jsem tu baterku nevypnul.
Rád bych tu stovku investoval místo toho luxování pilin :lol:
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od jyrry »

Woita píše:.... ale jsme furt jenom lidi.......

tak tak .... poucit se a predchazet, to je taky pouzivani hlavy, klasicka FMEA po pruseru :-D

Taky se mi loni stalo ze jsem ve fofru sel na start a jen zakvedlal kniplama - jo, hejbe se to. Akorat vyskovka obracene... http://www.jyrry.cbcnet.cz/grafika/Mossie_crash.jpg ....
Ted premyslim jak vyloucit lidsky faktor, zatim to umi jen Spektrum. Udelatko mne zatim nenapadlo jake by slo pouzit/udelat...
Utesuju se tim, ze to je jednou za 7 let - naposled to bylo nekdy v te dobe, taky fofrem na start a tenkrat sly obracene kridylka...
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“