Hunger píše:Kraťasi kategoricky s tebou nesouhlasim, jsem nešika, dobře nejsem sice mám podvozek, ale vrtuli jsem po 3 týdnech lítání nezničil. Na čumák jsem spadl jen jednou a to, když jsem chtěl rychle přistát ohnul jsem lehce přední kolo. Easyg sice nemá podvozek, ale zase má sklopku, takže nevim jestli jsem výjmka nebo ne, ale podle mě stačí natrénovat na simu a poslouchat rady lidí z letiště. Mám teprve asi 30 přistání, třeba to někdy zapíchnu, ale příjemně mě ty přistání překvapily.
Probůh proč tak silná slova? Kategoricky se mnou nesouhlasíš v čem? Přiznám se, já již vrtuli 3x zlomil a to modelařím 4tým rokem. Nicméně pojďme k mému příspěvku.
- Nesouhlasíš se mnou v tom, že EasyStar II je stejně kvalitní produkt jako EasyGlider Pro (oba od firmy Multiplex(?
- Nesouhlasíš se mnou v tom, že EasyGlider II a Beta mají křidélka stejně jako EasyGlider?
- Nesouhlasíš se mnou v tom, že pokud narazím do země čumákem tak je větší pravděpodobnost, že u letadla s motorem můžu poškodit motorové lože nebo ohnout hřídel nebo poškodit motor?
- Nesouhlasíš se mnou v tom, že letadlo s tlačným motorem je na poškození motoru méně náchylné až imunní oproti letadlu s motorem v čumáku?
- Nesouhlasíš se mnou v tom, že u začátečníka je jistá pravděpodobnost, vyšší než u zkušenějšího, že s letadlem havaruje (Přetáhne letadlo, to sklopí čumák a narazí o zem? Neodhadne prostor při přistání? Neodhadne prostorovou orientaci a narazí do překážky? Nezvládne řízení a s letadlem spadne? Zafoukne ho vítr a spadne? Nezvládne přistání a udělá hodiny? atd. atd.)
- Nesouhlasíš se mnou v tom, že výhodou EasyGlidera Pro je to, že má větší rozpětí?
- Nesouhlasíš se mnou v tom, že výhodou EasyGlidera Pro je to, že vypadá více jako větroň?
- Nesouhlasíš se mnou v tom, že nevýhodou EasyGlidera Pro je jeho větší cenová náročnost (drak + vybavení) oproti EasyStar II či Betě?
- Nesouhlasíš se mnou v tom, že EasyGlider Pro je vzhledem k poškození o trochu větší roziko než Easy Star II a Beta?
- Nesouhlasíš se mnou v tom, že je vhodné si najít pro první lety průvodce, který má zkušenosti a poradí, pomůže?
- Nesouhlasíš se mnou v tom, že je vhodné před prvními lety trénovat na simulátoru, aby si člověk aspoň trochu zažil páčkování?
- Nesouhlasíš se mnou v tom, že u začátečníka je mnohem větší pravděpodobnost havárie než u zkušeného?
- Nesouhlasíš se mnou v tom, že i výjimka potvrzuje pravidlo a že tedy jsou i tací, kteří neměli v začátcích vážnější nehodu? (Já osobně si 2x bouchl až s FW190 před rokem a půl. Do té doby musím zaklepat ťuk ťuk a teď taky OK i když krizovky byly - zaseknutá klapky za 3m kompozitu v silném větru.)
- Nesouhlasíš se mnou v to, že by měl poslechnout rad zkušených i když se mu to v počátcích nemusí úplně líbit?
- Nesouhlasíš se mnou v tom, že žádný učený z nebe nespadl?
Vím, tato odpověď je úlet, ale Tvůj kategorický nesouhlas s něčím, co bylo stokrát, tisíckrát ověřeno a vyzkoušeno je v tomto dosti podobné. Nechci se nad nikoho povyšovat a tak nebudu uvádět kolik mám odlítáno a s čím, ale několika lidem jsem už v začátku pomáhal a pořád pomáhám dalším. Byli i tací jako Ty, kteří to zvládli naprosto dokonale, ale byli i tací, kteří s tím chvíli zápasili.