Blade mCPX II - tipy, triky, nastavení a opravy

Vrtulníky do velikosti 450
Zamčeno
Zpráva
Autor
kolaCZek

Re: Blade mCPX II - tipy, triky, nastavení a opravy

#676 Příspěvek od kolaCZek »

RadekCe: Nejdriv bych asi projel kabelaz k motorku, jestli neni nekde neco prelomeny, prodreny nebo neni nekde studenak. A pak bych pokracoval vymenou motorku. :wink:
SuperZoom 4D, Blade mCP X BL, SAB Goblin 500 @ Spirit
Spektrum DX8, PhoenixRC
RadekCe

#677 Příspěvek od RadekCe »

Spíš mě zajímalo, jestli už to někdo po delším používání taky neřešil? To, že nezačnu výměnou podvozku je mi jasné. :wink:
Doma proměřím desku a výstup pro motor, pak ten motor a nakonec koupím nového mCPX, protože už je všechno jeté. :D
Blade 130X, FPV Quady QX90, 200, 210, 250, Mini Prôtos FBL Brain
DX7s, Phoenix
EvzEn

#678 Příspěvek od EvzEn »

Osobně bych zkusil třeba ten motor připojit na nákou baterku nebo jinej zdroj, pokud nemáš náhradní, abys zjistil, jestli vubec jede.. A u toho bych kroutil drátky :D
RadekCe

#679 Příspěvek od RadekCe »

Asi jo, ale tomu objednání nového motoru se chci právě vyhnout, protože chci jít do nového prcka. Současně ale musím přijít na to, čím to je?
No asi bude nejlepší si k tomu nejprve sednout a mrknout na to. :lol:
DX7s, Phoenix
keras

#680 Příspěvek od keras »

kluci prosím nemůžu to tu nikde najít...Jak povolit příčnou hřídel? Jak je jeden křížovej a druhej plochej. Je to nějak zalepené? Musí se to nahřívat? A závity normálně pravé? Nejde mi to. Díky moc...
pár koaxů > colibri v4.5 > blade mcpx2 + dx6i
RadekCe

#681 Příspěvek od RadekCe »

Chce to kvalitní šroubováčky - musí dokonale sednout. Ten plochý je přímo hřídel, ten křížový se musí povolit. :wink:
PS: Na těch šroubováčcích mám ještě omotanou gumovou pásku ... ještě z dob, kdy mi to taky nešlo povolit. :-)
DX7s, Phoenix
zablabla

#682 Příspěvek od zablabla »

RadekCe píše:Hoj, začal mi blbnout hlavní motor. .........? :?

Já osobně tyhle motorky zkouším tak, že je připojím přímo k baterce.
Pokud kvičí a vibrují, nemilosrdně pryč. Je třeba se smířit s tím, že stejnosměrný motor toho většinou až na výjimky moc nevydrží -buďto se na komutátoru vydřou uhlíky, a nebo jsou ty uhlíky tak dobrý, že vydřou komutátor-už jsem v rámci své badatelské činnosti viděl obojí..... takže je to prašť nebou uhoď :roll: :roll: .
Blade msR, mcpx, Trex 250 FBL + DX6i ;Trex 250,Trex 500 FBL + T8FG
keras

#683 Příspěvek od keras »

ano s tím motorem je to přesně tak. Jestli už má nějaké hodiny, tak zkusit na baterii nebo lépe na labor. zdroj. Pokud není konstatní běh s neměnícím se proudovým odběrem (sériově dát ampérmetr a pozorovat odběr) - zkusit na ruzné napětí/otáčky a pokud není i stejný zvuk tak vyměnit. Komutátor je prostě mechanická záležitost a jednou to odejde jako třeba brzdové destičky...

Ohledně povolení příčné hřídele na mcpx. Díky Radku...
Už to mám povolené. Jen pro ostatní: Je to lepené!!! Nakonec jsem to povolil, je třeba dobré šroubováčky. Akorát tedy nevím zda je použité lepidlo tepelné nebo jen mechanické. Nicméně to jde povolit i bez nahřívání. Přemýšlel jsem hrotem pájky ohřát střed hřídele uprostřed kamenu, ale je tam samej plast. Sice ložiska, ale pak plast tak to jsem zamítnul. Nakonec se povedlo zastudena tak to snad bylo mechanické lepidlo. Chce to zabrat a dát bacha aby se nestrhl křížek.
jurenko
Kontaktovat uživatele:

#684 Příspěvek od jurenko »

Tak dneska som lietal a pri tretom lete motor zrazu len tak stratil vykon cca na polovicu.. Momentalne teraz vrtas nejde ani zdvihnut zo zemi na plny vykon..baterkou to nieje pretoze som skusal aj s nabitou a robilo to iste...zeby odisiel motor?zase tolko nema nalietane..asi do 60 letov...
vylizplech

#685 Příspěvek od vylizplech »

jurenko píše:Tak dneska som lietal a pri tretom lete motor zrazu len tak stratil vykon cca na polovicu.. Momentalne teraz vrtas nejde ani zdvihnut zo zemi na plny vykon..baterkou to nieje pretoze som skusal aj s nabitou a robilo to iste...zeby odisiel motor?zase tolko nema nalietane..asi do 60 letov...

S těmi jednosměrnými motory je to těžké,někdy vydrží 50 baterek a jindy 150,záleží na štěstí.
zablabla

#686 Příspěvek od zablabla »

vylizplech píše:
jurenko píše:Tak dneska som lietal a pri tretom lete motor zrazu len tak stratil vykon cca na polovicu.. Momentalne teraz vrtas nejde ani zdvihnut zo zemi na plny vykon..baterkou to nieje pretoze som skusal aj s nabitou a robilo to iste...zeby odisiel motor?zase tolko nema nalietane..asi do 60 letov...

S těmi jednosměrnými motory je to těžké,někdy vydrží 50 baterek a jindy 150,záleží na štěstí.

Tak tak, ještě že máme možnost tuningu na stříďák........ :roll: :roll:
Podle mě v tom prckovi nemá cenu ten odešlý hlavní motor měnit za nový stejnosměrný...... Ty vícenáklady do přestavby se při běžném provozu musí do roka vrátit.
petrct
Kontaktovat uživatele:

#687 Příspěvek od petrct »

:wink: nechápu jak se mužou na vrtulniku náklady do roka vrátit. 8) něco vylepšíš a zas to žere prachy jinde , jako omluva na výdaje před manželkou dobrý ,ale vrtas je strašne hluboká a nenažraná studna. :oops: a právě proto nás to baví či ne :?:
Chase360 SniperII LA 700 Agile 7,2 Rytmus Max
http://petrct.rajce.idnes.cz/
http://www.helitesin.cz/
zablabla

#688 Příspěvek od zablabla »

petrct píše::wink: nechápu jak se mužou na vrtulniku náklady do roka vrátit. 8) něco vylepšíš a zas to žere prachy jinde , jako omluva na výdaje před manželkou dobrý ,ale vrtas je strašne hluboká a nenažraná studna. :oops: a právě proto nás to baví či ne :?:

tak jo - chci lítat, ano chci. Odejde mi stejnosměrný motor - za nový dám - cena astry : 398,- CZK
Pokud půjdu do přestavby na stříďák bude mě to stát: cca 1900,- Za stejné peníze bych koupil 5 stejnosměrných motorů. Myslím že ty by při běžném provozu mohli za rok padnout.
To je moje kalkulace - možná se pletu - já už 2 motory během půl roku měnil ...
Jinak nanažraná studna to je, ale je to lepší než ty prachy prochlastat nebo nechat sežrat inflací..
keras

#689 Příspěvek od keras »

Ohledně výdrže - hlavně záleží jak se k tomu člověk chová.
Chce to prostě dělat mezi letama alespoň malé párminutové pauzy!!!
Ta teplota rozžhaví plast ve kterým jsou kartáčky, ty pak nedolíhají na komutátor a je hotovo. :(

Tak já hlavně myslím, že kluci co to tu dělají na stříďák to dělají kvůli výkonu a ne kvůli investicím :wink:
baui

#690 Příspěvek od baui »

Ano, primárně kvůli výkonu, ale je pravdou, že levnější (slabší) stříďáky jsou svým způsobem investice. Ten pitomý Helimax dáš s reglem a převodníkem dohromady za nějakých 1500 a v životě už nemusíš motor řešit. Když na něm budeš točit civilizované otáčky, řekněme křivka na 70% výkonu, můžeš počítat s tím, že ti jiné komponenty budou odcházet úplně stejně, jako se ss motorem. Jen požitek z letu je o úroveň výš.
Tom
Zamčeno

Zpět na „Heli - do 450“