T9x a FrSky (s telemetrií) prakticky

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
RiMr
Kontaktovat uživatele:

Re: T9x a FrSky (s telemetrií) prakticky

#571 Příspěvek od RiMr »

Open9x že má pomalejší vývoj? :)
Já bych řekl, že přes Birkyho je reakce bleskurychlá...!

Já Open 9x používám a hodlám tak činiti i nadále :)
Kontaktovat uživatele:

Re: telemetrie do T9X bez TTL prevodniku

#572 Příspěvek od mihlit »

PenJo píše:A dotaz: pouzivam ER9X ale prijde mi ze Open9X my mohlo byt lepsi, zda se mi ze Open9X ma pomalejsi vyvoj ale zase lepsi ficury. Mate nekdo poznatky z praxe?
Již hodně dlouhou dobu nemá žádný jiný firmware rychlejší vývoj než open9x :wink:
birky

#573 Příspěvek od birky »

PenJo píše:Minuly tyden me definitivne prestal bavit DHT-U modul a dokopal jsem se k tomu abych si zapojil telemetrii z DHT diy modulu. Nasel jsem k tomu pomerne cestvej navod jak to udelat bez TTL prevodniku. Vyzkouseno - funguje. V zasade clovek potrebuje jenom kus dratu, neco ostreho na skrabani tistaku a zbavit se trasu rukou. Thread je tady:

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1510047

Jinak, pokud to nekomu pomuze, poznatky k DHT-U a proc sem ho (zatim) odstavil. Myslenka je dobra, zapojeni bezproblemove pro kohokoliv kdo umi pripajet 3 draty, a extra displej se taky hodi. Nicmene cele to zabiji soucasny firmware (mam 2.0) ktery zdaleka nevyuziva potencial a je dost odprudujici.

- nejde ulozit nastaveni alarmu pro vice modelu, vzdy se to musi z menicka rucne prenastavit pro vsechny typy a urovne alarmu (pripadne zmenit delice napeti kdyz clovek nepouziva vsude stejne clankovy baterky) = ale fakt hroznej opruz
- alarmy nastavene v telemetrickem modu jsou aktivni i v netelemetrickem = kdyz si jdu zalitat s modelem se starym prijimacem tak musim rucne vypnout vsechny alarmy jinak to rve neb ma vsehcny hodnoty na 0 = nelogicke
- layout zobrazeni dat neprilis konfigurovatelny a nevyuziva potencial displeje
- pohyb v menu zdlouhavy a zdrzujici

Ale kazdopadne plati ze nez nemit telemetrii vubec, tak je lepsi mit DHT-U a holt tu minutu/dve do rucniho prenastaveni hodnot alarmu pri zmene modelu investovat.

A dotaz: pouzivam ER9X ale prijde mi ze Open9X my mohlo byt lepsi, zda se mi ze Open9X ma pomalejsi vyvoj ale zase lepsi ficury. Mate nekdo poznatky z praxe?

Pen

skus Open9x, je tam super urobene zobrazenie telemetritckych hodnot. pripadne daj vediet ak mas napady na vylepsenie.
PS: asi vyhodim ten TTL prevodnik.
X-Blade

#574 Příspěvek od X-Blade »

Tak jsem dnes dodělal telemetrii a měl bych pár dotazů.
Je nutný kabel k modulu? Nebo jde vše nastavit ve vysílačce.
Nyní tam mám ER9x pokud nahraji Open9x můžu tam hodit zálohu modelů nebo budu muset vše znovu napípat?
A poslední dotaz, nevíte o nějakém českém návodu na nastavení telemetrie, jen něco málo od čeho se člověk odpíchne. Ríšo co tak nějaké malé videjko :) :roll:
birky

#575 Příspěvek od birky »

na prechod z er9x na o9x pouzi c9x 8O (companion9x)http://code.google.com/p/companion9x/downloads/list.
skoro vsetko ti skonveruge. Skontroluj si hlavne Expa a mixi kde si pouzival FULL. A ako vzdy vsetko ostatne :wink:
no a potom zacnes s optimalizaciou mixov, nastavenim telemetrie ... :idea:
super simple navod som dal sem:
http://code.google.com/p/open9x/wiki/Open9xFeatures
uplne dole je TELEMETRY SETUP
ak-tak skusim vysvetlit podrobnejsie
PenJo

#576 Příspěvek od PenJo »

birky píše:skus Open9x, je tam super urobene zobrazenie telemetritckych hodnot. pripadne daj vediet ak mas napady na vylepsenie.
PS: asi vyhodim ten TTL prevodnik.

Urcite zkusim. Pardon za tu poznamku o pomalem vyvoji. Jde o to ze na rcgroups je o er9x hodne threadu a hromady prispevku a na open9x jsem nejak nenarazil. Ja jsem ho nasel v podstate nahodou (er9x s frsky ale bez telemetrie pouzivam od lonskeho jara kdyz jsem hledal neco s velkym dosahem) pote co jsem poridil na zkousku a vzapeti zjistil ze vario senzor v podani frsky + dht-u je vlastne obycejnej vyskomer a zacal zjistovat zda na to nekdo neudelal nejaky alternativni reseni firmware vysilace ktery by s nim umelo pracovat jako s variem a vubec nejak inteligentne zobrazovat info z telemetrie. A v ramci hledani na me vyskocilo open9x ... no a pak me prislo zvlastni ze jeste nikdo neprelozil ten manual z francouzstiny do anglictiny kdyz si vezmu co je na netu lidi ktery maj spoustu casu pro dobrou vec. Na druhou stranu mi stacilo videt ten kratkej prehled vlastnosti treba s moznosti invertovani krivek a hned jsem tusil ze tady nekdo mysli hodne prakticky.

Jooo, ja bych ideu do vyvoje mel, ale neni to nejaka prakticka drobnost, spis takovy myslenkovy cviceni. Me by se moc libilo kdyby se nekdo ujal myslenky presunout RTH nebo POSITION HOLD funkci z autopilota na palube modelu do vysilace. Frsky telemetrii - mame, gps, vyskomer, akcelerometr - mame. Mame samozrejme asi taky slusnej lag pri prenosu telemetrie a asi pomaly procesor ve vysilaci (i kdyz jsem nekde videl ze na ceste je rychlejsi nahrada) ale se stabilizovanym modelem a vzhledem k rozliseni GPS by to pro zakladni navigaci zpet nebo krouzeni na miste snad nemelo vadit.
Pak by clovek mohl dobrodini jednoducheho autopilota uzivat s kazdym svym modelem ktery vybavi frsky senzory za par supu (a nejakou stabilizaci). A navic by ho nikdo nemohl obvinit ze leta s nepovolenym UAV protoze model by rozhodne neobsahoval zadne zarizeni umoznujici samostatny let na zadane souradnice :)

No nic, az budu mit neco vic k realnemu pouzivani tak reknu. Kazdopadne diky za tip.

Pen
birky

#577 Příspěvek od birky »

skusali ste Akcelerometricky senzor?
v dvoch osiach mi ukazuje na gravitaciu 0.90g a opacne -1.10g
iba v jednej osi ukazuje dobre 1g a opacne -1g

Daju sa senzory kalibrovat?
ma DHT-U kalibraciu akcelerometra?
speto_sk
Kontaktovat uživatele:

#578 Příspěvek od speto_sk »

Ahojte, dnes som nalial o9x a skusil som napipat jeden model. Strelil som tam poslednu verziu ktora je na webe a to: open9x-stock-frsky-heli-templates-audio-en.hex
Ked som sa hral s kalibraciou napajacej baterie, myslim ze som ju zmeral multimetrom a podla toho nastavil aby to ukazovalo spravne (dal som aktualnu hodnotu 11.7V), po niekolkych sekundach som zbadal ze mi to ukazuje 12.4V. Tak som si pomyslel , ze som to asi nepotvrdil. Skusil som to znovu stym nastavenim, zmeral som a nastavil. Podotykam , ze ked som meral napajaciu bateriu bol stale pripojena k TX. a zasese sa to zmenilo. Nieviem ci je to bug FW 8O alebo nieco robim zle. Inac vsetko ostatne facha ako ma. Teda aspon si myslim. :D :D
My plane: http://www.rcalbum.com/index.php?sum=607&amode=
My video: http://www.youtube.com/user/spetosk#p/a

Coptery , to je diagnoza ;-)
CyCo
Kontaktovat uživatele:

#579 Příspěvek od CyCo »

Čau, dneska jsem přehrál z ER9x na Open9 a nějak nemohu najít jak smazat komplet model.Poradíte? dík
birky

#580 Příspěvek od birky »

musis mat vybraty (*) iny model ako chces zmazat. (model07)
nastavis sa na model, ktory chces zmazat (model01), oznacit ho (kratke MENU) a zmazes ho (dlhe EXIT)
este sa ta spyta, ci naozaj? (MENU)
screenshot-2.png
screenshot-2.png (1.34 KiB) Zobrazeno 1145 x

PS: Ma niekto ten akcelerator?
Triaxial Acceleration Sensor (TAS-01)
meria vam rovnako vo vsetkych osiach +1g -1g ?
CyCo
Kontaktovat uživatele:

#581 Příspěvek od CyCo »

birky, super díky!
birky

#582 Příspěvek od birky »

PenJo píše:Jooo, ja bych ideu do vyvoje mel, ale neni to nejaka prakticka drobnost, spis takovy myslenkovy cviceni. Me by se moc libilo kdyby se nekdo ujal myslenky presunout RTH nebo POSITION HOLD funkci z autopilota na palube modelu do vysilace. Frsky telemetrii - mame, gps, vyskomer, akcelerometr - mame. Mame samozrejme asi taky slusnej lag pri prenosu telemetrie a asi pomaly procesor ve vysilaci (i kdyz jsem nekde videl ze na ceste je rychlejsi nahrada) ale se stabilizovanym modelem a vzhledem k rozliseni GPS by to pro zakladni navigaci zpet nebo krouzeni na miste snad nemelo vadit.
Pak by clovek mohl dobrodini jednoducheho autopilota uzivat s kazdym svym modelem ktery vybavi frsky senzory za par supu (a nejakou stabilizaci). A navic by ho nikdo nemohl obvinit ze leta s nepovolenym UAV protoze model by rozhodne neobsahoval zadne zarizeni umoznujici samostatny let na zadane souradnice :)

Tak som urobil klon open9x kde sa daju pouzit udaje z akcelerometraXYZ mamiesto Pot123 ako vstupy mixov. Treba to otestovat, co s tym budeme vediet robit (stabilizacia?). Prikladam FW.
open9x-frsky-Acc.hex.zip
(63.13 KiB) Staženo 44 x

stock-frsky verzia , keby ste chceli iny dajte vediet poslem vam.

PS: Ma niekto ten akcelerator?
meria vam rovnako vo vsetkych osiach +1g -1g ?
petr64
Kontaktovat uživatele:

#583 Příspěvek od petr64 »

birky píše:PS: Ma niekto ten akcelerator?

TO Rimr: Máme ho ? :)
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#584 Příspěvek od RiMr »

Petře, čoveče ten Acc sensor né.
Máme HUB, GPS, RPM, a vario.
Ani jsem to nerozbalil, to už si ošéfuješ sám :)
Obrázek
já už do toho ani sám nepůjdu, brzo přejdu na JETI modul.

EDIT: teď jsem se díval na leadershobby, že si tam vezmu pro JETI novou TH9x - stav mínus 76 a mínus 620ks!!!
TO by mě zajímalo, jestli to klučinové někdy dostanou...
Kontaktovat uživatele:

#585 Příspěvek od Argo22 »

ja bych treba u open 9x uvital funkci pot scrool jako v er 9x jinak se me zatim open 9x libi vic jak er9x
nema to kridla a prece to leti :D
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“