To je něco podobnýho - chemicky očistí a pocínuje. Osobně se tomu snažím předcházet pravidelným otíráním o houbičku a nanesením cínu na hrot když je ve stojánku (a snížením teploty )popřípadě když to už nestačí tak mosaznými šponami popřípadě kartáčem . Přece jen ta chemie je dost agresivní a hrotu to zrovna asi moc dobře nedělá. Radek
Když budeš hrot čistit mechanicky - o pilování ani nemluvě - dlouho se z něj těšit nebudeš. Jakmile se dostaneš přes povrchovou vrstvu (zpravidla nikl), rychle o hrot přijdeš, protože jeho základní materiál (měď) se dost slušně rozpouští v cínu. TO je hlavní příčina konečné životnosti hrotů.
JardaRůžička píše:Když budeš hrot čistit mechanicky - o pilování ani nemluvě - dlouho se z něj těšit nebudeš. Jakmile se dostaneš přes povrchovou vrstvu (zpravidla nikl), rychle o hrot přijdeš, protože jeho základní materiál (měď) se dost slušně rozpouští v cínu. TO je hlavní příčina konečné životnosti hrotů.
Měď rozpouští v cínu.... Už mě to dochází. Na pájení trubek se používá pájka Sn-Cu. Tak na tom ubývání mědi něco bude. Doma to asi nejde poniklovat
DX6i Minimag, Windrider FOX, CAP 232 EPP MS Composit, Mono2, Extra 300 EPP
Doma bych to nedoporučoval. Ne že by to bylo úplně nemožné, ale určitě bude lepší buď koupit náhradní hrot, nebo - pokud jde o nějakou specialitu - ho nechat poniklovat v některé galvanizovně.
Ono to mizne čím hlbšia je tá diera, tým menej - ale zas tam potom asi rastie tepelný odpor lebo namiesto medi tam je cín. Ale nie je to nejak tragické, mne to vydržalo s tou dierou takého domáceho občasného použitia, fakt dlho.
Podstatné ale bolo, že buď hrot nebol celý medený, len vnútri bola 2-3mm tyčka narazená v nejakom železe či čom.., alebo akýmsi zázrakom či žeby hrubým poniklovaním (to sa mi nezdá) povrch držal a nerozpadol sa, vznikla a rástla dierka len v strede.
JardaRůžička píše:Když budeš hrot čistit mechanicky - o pilování ani nemluvě - dlouho se z něj těšit nebudeš. Jakmile se dostaneš přes povrchovou vrstvu (zpravidla nikl), rychle o hrot přijdeš, protože jeho základní materiál (měď) se dost slušně rozpouští v cínu. TO je hlavní příčina konečné životnosti hrotů.
Teď nevím na koho jsi reagoval. Na ty moje mosazný špony a kartáč? Radek
Aha takhle- to souhlasím. Jako nějaká provizorka na pár spojů snad- i když ta měď co se rozpouští do pájky tam dělá slitiny prapodivných vlastností. O životnosti hrotu ani nemluvě. Rozpouštění hrotu se dá omezit použitím pájky s obsahem mědi - třeba Sn62Pb37Cu1 nebo Sn60Pb38Cu2 ....Jinak tohle video na výrobu "homemade" minivlny bylo tuším na Youtube(samozřejmě ho nemůžu najít) -nějaký rus tam zbrousil šikmo hrot a pak dremelíkem a brusným tělískem(kulička) tam udělal ten konkávní tvar. Fungovalo mu to perfektně-ale jak dlouho než se vyžral netuším. Na Wellera minivlnu nemám ale na JBC mám tenhle- http://test.jbc.es/pdf/C245-038.jpg Radek
WSD 80 byla druhá mikropáječka, se kterou jsem pracoval. Před tím jsem měl akorát mikropájku domácí výroby. Potom jsem na různých místech přišel do styku s jinýma mikropáječkama a teprve potom mi došlo, proč je ten weller tak drahý.
DX6i Minimag, Windrider FOX, CAP 232 EPP MS Composit, Mono2, Extra 300 EPP
Dělal jsem nějakou dobu servis (i právě na ty pájky) firmě, kde s pájkami Weller pracovali prakticky nepřetržitě. Kromě přerušení některé žíly kabelu k hrotu neexistovaly jiné poruchy. Stane se to v místě, kde kablík vychází z rukojeti a k nápravě pak stačí ten kablík o kousek zkrátit až na zdravé místo. Kabel je dostatečně dlouhý na to, aby se to dalo provést několikrát. Vzhledem k poměru vytížení pájky ve zmíněném provozu a v běžné modelářské praxi by Ti měla vydržet na několik životů.