Pájení měkké -vše okolo (pájky, páječky, tavidla atd..)

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Victronix
Kontaktovat uživatele:

Re: Pájení -vše okolo(pájky,páječky,tavidla atd..)

#376 Příspěvek od Victronix »

arda1 píše:
Victronix píše:Namatlal jsem to v TIP-SAVEu
To je něco podobnýho http://www.soselectronic.cz/?str=371&artnum=49470 ?
Radek

http://www.wiltsgrove.co.uk/product-det ... d=SER-8021

a toto

http://www.applegate.co.uk/listings/sto ... -4482.html

Nevím jestli to hrot ochrání, ale tož doře to čistí.
DX6i
Minimag, Windrider FOX, CAP 232 EPP MS Composit, Mono2, Extra 300 EPP
arda1
Kontaktovat uživatele:

#377 Příspěvek od arda1 »

To je něco podobnýho - chemicky očistí a pocínuje. Osobně se tomu snažím předcházet pravidelným otíráním o houbičku a nanesením cínu na hrot když je ve stojánku (a snížením teploty )popřípadě když to už nestačí tak mosaznými šponami popřípadě kartáčem . Přece jen ta chemie je dost agresivní a hrotu to zrovna asi moc dobře nedělá. Radek
ICQ 638556901
JardaRůžička

#378 Příspěvek od JardaRůžička »

Když budeš hrot čistit mechanicky - o pilování ani nemluvě - dlouho se z něj těšit nebudeš. Jakmile se dostaneš přes povrchovou vrstvu (zpravidla nikl), rychle o hrot přijdeš, protože jeho základní materiál (měď) se dost slušně rozpouští v cínu. TO je hlavní příčina konečné životnosti hrotů.
Victronix
Kontaktovat uživatele:

#379 Příspěvek od Victronix »

JardaRůžička píše:Když budeš hrot čistit mechanicky - o pilování ani nemluvě - dlouho se z něj těšit nebudeš. Jakmile se dostaneš přes povrchovou vrstvu (zpravidla nikl), rychle o hrot přijdeš, protože jeho základní materiál (měď) se dost slušně rozpouští v cínu. TO je hlavní příčina konečné životnosti hrotů.

Měď rozpouští v cínu.... Už mě to dochází. Na pájení trubek se používá pájka Sn-Cu. Tak na tom ubývání mědi něco bude.
Doma to asi nejde poniklovat :?:
DX6i
JardaRůžička

#380 Příspěvek od JardaRůžička »

Doma bych to nedoporučoval. Ne že by to bylo úplně nemožné, ale určitě bude lepší buď koupit náhradní hrot, nebo - pokud jde o nějakou specialitu - ho nechat poniklovat v některé galvanizovně.
coro

#381 Příspěvek od coro »

Ono to mizne čím hlbšia je tá diera, tým menej - ale zas tam potom asi rastie tepelný odpor lebo namiesto medi tam je cín. Ale nie je to nejak tragické, mne to vydržalo s tou dierou takého domáceho občasného použitia, fakt dlho.

Podstatné ale bolo, že buď hrot nebol celý medený, len vnútri bola 2-3mm tyčka narazená v nejakom železe či čom.., alebo akýmsi zázrakom či žeby hrubým poniklovaním (to sa mi nezdá) povrch držal a nerozpadol sa, vznikla a rástla dierka len v strede.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#382 Příspěvek od arda1 »

JardaRůžička píše:Když budeš hrot čistit mechanicky - o pilování ani nemluvě - dlouho se z něj těšit nebudeš. Jakmile se dostaneš přes povrchovou vrstvu (zpravidla nikl), rychle o hrot přijdeš, protože jeho základní materiál (měď) se dost slušně rozpouští v cínu. TO je hlavní příčina konečné životnosti hrotů.

Teď nevím na koho jsi reagoval. Na ty moje mosazný špony a kartáč? Radek
ICQ 638556901
JardaRůžička

#383 Příspěvek od JardaRůžička »

Victronix : Kuželový hrot jsem upiloval, 1,5mm vrtákem udělal dírku a upiloval z boku...
arda1
Kontaktovat uživatele:

#384 Příspěvek od arda1 »

Aha takhle- to souhlasím. Jako nějaká provizorka na pár spojů snad- i když ta měď co se rozpouští do pájky tam dělá slitiny prapodivných vlastností. O životnosti hrotu ani nemluvě. Rozpouštění hrotu se dá omezit použitím pájky s obsahem mědi - třeba Sn62Pb37Cu1 nebo Sn60Pb38Cu2 ....Jinak tohle video na výrobu "homemade" minivlny bylo tuším na Youtube(samozřejmě ho nemůžu najít) -nějaký rus tam zbrousil šikmo hrot a pak dremelíkem a brusným tělískem(kulička) tam udělal ten konkávní tvar. Fungovalo mu to perfektně-ale jak dlouho než se vyžral netuším. Na Wellera minivlnu nemám ale na JBC mám tenhle- http://test.jbc.es/pdf/C245-038.jpg Radek
ICQ 638556901
arda1
Kontaktovat uživatele:

#385 Příspěvek od arda1 »

Funglovka za hodně dobrou cenu- http://aukro.cz/pajeci-stanice-odporova ... 62406.html - neváhejte - Radek
ICQ 638556901
JardaRůžička

#386 Příspěvek od JardaRůžička »

Souhlas - tohle je opravdu dobrá a osvědčená značka. (Vyzkoušeno v každodenním provozu ve firmě)
arda1
Kontaktovat uživatele:

#387 Příspěvek od arda1 »

To byl docela fofr- tak kdo ji máte? :wink: Radek
ICQ 638556901
Victronix
Kontaktovat uživatele:

#388 Příspěvek od Victronix »

WSD 80 byla druhá mikropáječka, se kterou jsem pracoval. Před tím jsem měl akorát mikropájku domácí výroby. Potom jsem na různých místech přišel do styku s jinýma mikropáječkama a teprve potom mi došlo, proč je ten weller tak drahý. :wink:
DX6i
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#389 Příspěvek od koulinek »

Victronix píše:Potom jsem na různých místech přišel do styku s jinýma mikropáječkama a teprve potom mi došlo, proč je ten weller tak drahý. :wink:

Protože to prostě funguje ;)
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
JardaRůžička

#390 Příspěvek od JardaRůžička »

Dělal jsem nějakou dobu servis (i právě na ty pájky) firmě, kde s pájkami Weller pracovali prakticky nepřetržitě. Kromě přerušení některé žíly kabelu k hrotu neexistovaly jiné poruchy. Stane se to v místě, kde kablík vychází z rukojeti a k nápravě pak stačí ten kablík o kousek zkrátit až na zdravé místo. Kabel je dostatečně dlouhý na to, aby se to dalo provést několikrát. Vzhledem k poměru vytížení pájky ve zmíněném provozu a v běžné modelářské praxi by Ti měla vydržet na několik životů.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“