Jak ohnout ocelový drát 4mm

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
lukrismodel
Kontaktovat uživatele:

Jak ohnout ocelový drát 4mm

#1 Příspěvek od lukrismodel »

Zdravím potřebuju poradit jak bych ohnul ocel.drát průměr 4mm potřebuju ho do pravýho úhlu.Když to ohnu ve svěráku tak praskne a nahřátej nad vařičem než ohnu je zas tvrdej:-(
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

Re: Jak ohnout ocelový drát 4mm

#2 Příspěvek od rampa_mckvak »

Co mu v tom pravém úhlu nechat nějaký rádius. Nebo to nahřát letlampou.
Co neubrzdíš neukecáš.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od arda1 »

Na co to bude? Radek
ICQ 638556901
corsair
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od corsair »

tkzv. popouštěním,ale pokud nejsi zrovna zručný kovář, který to odhaduje podle barvy ohřátého kovu, tak hodně blbě......a po popuštění a ohnutí se to musí znova zakalit,aby to nebylo měkké v ohybu a moc tvrdé aby to prasklo,prostě věda
malcomx

#5 Příspěvek od malcomx »

zkus ho PB horakem ohrat do cervena a nechat vychladnout, pak ohnout
ja to delam s malymi draty 1-2mm a funguje to
robotmz

#6 Příspěvek od robotmz »

to je to "popúšťanie"...
corsair
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od corsair »

no a když se ti to povede, a budeš ho chtít zakalit-aby to opět ztvrdlo , tak ohřát do ruda
/barva zralé třešně!!!/ a ponořit do vody, ale prý je nejlepší na to minerální olej-není z mé hlavy, telefonicky jsem vyslechl kámoše co se trochu živil jako kovář,no trochu přes 50 let to už dělá :D
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Nakadah »

Pokud je to pruzinovy drat, z pruzinove oceli podobne 14260 atd., tak kalit do oleje. Oceli s vyssim obsahem uhliku je potreba kalit v oleji tj. asi 10x pomaleji nez vodou. Ve vode se kali oceli v nizsim obsahem uhliku. Cim mene uhliku ocel ma, tim rychleji se pro kaleni musi ochladit. Pokud tohle aplikujes na ocel s vyssim podilem uhliku, tak to bude hodne krehke a nejspis to pri zatizeni praskne. Ale bude to krasne tvrde :D muzes s tim vetsinou rypat i sklo (tvrdost 7). Nak
robotmz

#9 Příspěvek od robotmz »

Si pamätám na pokus zo základnej školy že keď sme chceli pružinu z "propisky" zakaliť vo vode, tak sa okamžite rozpadla skoro na prach...
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od StanleyT28 »

Já měl také tento problém, nakonec jsem úspěšně naohýbal ve svěráku bez ohřívání, ale velmi pozvolným ohýbáním kladivem :) po ohnutí asi na 45 stupňů, jsem to asi o dva milimetry celé povytáhl nahoru, aby se drát nelámal o hranu svěráku a měl trochu prostor, a opět pozvolným klepáním dostat do pravého úhlu. Takhle jsem naohýbal několik podvozkových noh ze čtyřky ocelového drátu. Jinak mi to taky praskalo.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“