Jak ohnout ocelový drát 4mm
- lukrismodel
- Kontaktovat uživatele:
Jak ohnout ocelový drát 4mm
Zdravím potřebuju poradit jak bych ohnul ocel.drát průměr 4mm potřebuju ho do pravýho úhlu.Když to ohnu ve svěráku tak praskne a nahřátej nad vařičem než ohnu je zas tvrdej:-(
-
rampa_mckvak
- Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko
Re: Jak ohnout ocelový drát 4mm
Co mu v tom pravém úhlu nechat nějaký rádius. Nebo to nahřát letlampou.
Co neubrzdíš neukecáš.
tkzv. popouštěním,ale pokud nejsi zrovna zručný kovář, který to odhaduje podle barvy ohřátého kovu, tak hodně blbě......a po popuštění a ohnutí se to musí znova zakalit,aby to nebylo měkké v ohybu a moc tvrdé aby to prasklo,prostě věda
zkus ho PB horakem ohrat do cervena a nechat vychladnout, pak ohnout
ja to delam s malymi draty 1-2mm a funguje to
ja to delam s malymi draty 1-2mm a funguje to
to je to "popúšťanie"...
no a když se ti to povede, a budeš ho chtít zakalit-aby to opět ztvrdlo , tak ohřát do ruda
/barva zralé třešně!!!/ a ponořit do vody, ale prý je nejlepší na to minerální olej-není z mé hlavy, telefonicky jsem vyslechl kámoše co se trochu živil jako kovář,no trochu přes 50 let to už dělá
/barva zralé třešně!!!/ a ponořit do vody, ale prý je nejlepší na to minerální olej-není z mé hlavy, telefonicky jsem vyslechl kámoše co se trochu živil jako kovář,no trochu přes 50 let to už dělá
Pokud je to pruzinovy drat, z pruzinove oceli podobne 14260 atd., tak kalit do oleje. Oceli s vyssim obsahem uhliku je potreba kalit v oleji tj. asi 10x pomaleji nez vodou. Ve vode se kali oceli v nizsim obsahem uhliku. Cim mene uhliku ocel ma, tim rychleji se pro kaleni musi ochladit. Pokud tohle aplikujes na ocel s vyssim podilem uhliku, tak to bude hodne krehke a nejspis to pri zatizeni praskne. Ale bude to krasne tvrde
muzes s tim vetsinou rypat i sklo (tvrdost 7). Nak
Si pamätám na pokus zo základnej školy že keď sme chceli pružinu z "propisky" zakaliť vo vode, tak sa okamžite rozpadla skoro na prach...
- StanleyT28
- Kontaktovat uživatele:
Já měl také tento problém, nakonec jsem úspěšně naohýbal ve svěráku bez ohřívání, ale velmi pozvolným ohýbáním kladivem
po ohnutí asi na 45 stupňů, jsem to asi o dva milimetry celé povytáhl nahoru, aby se drát nelámal o hranu svěráku a měl trochu prostor, a opět pozvolným klepáním dostat do pravého úhlu. Takhle jsem naohýbal několik podvozkových noh ze čtyřky ocelového drátu. Jinak mi to taky praskalo.