Bf 109 G od FSK

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zpráva
Autor
FlyermanRC

#61 Příspěvek od FlyermanRC »

Tomasino píše:Flyermane, díky za přání, já osobně tomu věřím :-) Řekni mi prosím jak se Tě lítá se Sky Beetlem? Jestli budu mít ještě někdy čas, chtěl bych si postavit od FSK taky nějaký ten park flyer. Momentálně se mi zamlouvá Fatty Sparrow.

Je to hodný éro na vyblbnutí, dokonce aji moja s tím líta a baví ju to. Takže pro začátečníka dobrý. Navíc to všude budí pozornost.

Toho Fatty Sparrowa má kámoš, taky sem s tím lítal a je to taky docela prdel.
Tomasino

#62 Příspěvek od Tomasino »

Využil jsem pár svátečních dnů a víkendů a pohnul s křídlem.

Prvně jsem ubrousil a sestavil mechanismus podvozku: Obrázek
Aby se nohy mohly zasouvat do šachet, bylo nutné uříznout kus stávající výstuhy křídla a nahradit jej náhradní výstuhou, umístěnou za šachtu. Zapomněl jsem sice udělat otvor pro lepší proudění vzduchu, ale při zasunutém podvozku to není tak podstatná chyba.
K tomu všemu jsem zjistil, že vyříznuté šachty je třeba prodloužit co nejvíc podle originálu, ale i tak je noha po vysunutí o dost kratší :cry:
Díky tomu mi nevyšla délka nohou, což nakonec přineslo zajímavý zlepšovák. Otvory v mechanismu podvozku jsou mnohem větší než dodané dráty pro podvozek, takže jsem dráty napájel do malého samičího konektoru a teď to sedí jako ulitý :idea:.
Tím pádem je podvozek pevnější a neriskuju rozlomení otvoru pro drát.
Ještě dodávám, že zlepšovák na zdejších fotografiích nebyl ještě přítomen, a protože tu nechci zamořovat prostor přílišným množstvím fotek, zachytím to při závěrečném focení hotového modelu.

Aby byla kola rovnoběžná s osou letounu a zároveň byla po zasunutí rovnoběřná s hranami křídel, vyřeší fyzika pro základní školy nastavením úhlu nohou dopředu.
Obrázek
Bohužel jsou to všechno úpravy, se kterými stavebnice nepočítá, tak mi pneumatiky trochu vykukují na konci, kde se to dá v pohodě přežít.
Nakonec celý proces zasouvání a vysouvání podvozku vypadá takto:
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Výsledek je sice mechanismus jako živý, ale situaci zkomplikovalo pár bodů.
1. podvozkové nohy jsou nižší. Narazil jsem ale na foto Messera s paťatým podvozkem tak, jak to mám já - Obrázek. Tím pádem jsem někde mezi ideálem a optickým klamem, čili žádný zásadní problém ohledně vzhledu.
2. po instalaci upravené V spojky křídla má sice model realistické vzepětí, ale předlepené přechody křídel do trupu jsem musel opatrně sundat, protože křídlo nelícuje se spodní hranou trupu asi o půl centimetru, což vytvoří díru jako kráva.
Problém lze vyřešit vybroušením trupu až k podlaze kabiny a opětovném nalepení přechodů, kterým jsem maximálně ubrousil horní hrany.
Po studiu nákresů a fotografií originálu mám dojem, že jsem spíš posílil realističnost modelu a tyto problémy ve skutečnosti představují zlepšováky.
Výsledek je ale další snížení osy trupu, takže nastává problém s velikostí vrtule.
Abych pravdu řekl, problém s křídlem je jediné velké mísnus, které stavebnici vytýkám.
Říkám si tak trochu: "Budiž, FSK vždycky dělalo pro pokročilé modeláře, ale proč pořád v ČR musíme všechno dělat napůl. I zkušenému modeláři by usnadnilo život, kdyby nemusel zasahovat do úprav, předhotovených výrobcem. Budiž SOP vychýlené stranou, tomu není snadné zabránit už díky schnutí lepidla, ale předpřipravit přechody křídel tak, aby křídlo vyčumovalo z trupu, to bych uměl taky..."
Navíc nejsem sám, kdo si stěžuje, podívejte sem: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=921885. Tam to řešili prasením - seřezáváním zmíněné disproporce.
Na druhou stranu musím zase výrobce hájit, že model není klasifikován jako začátečnická stavebnice a pokud to uděláte jako já, maketovost zůstane a žádná složitost v tom taky není :wink:.

Dnes mě opět inspiroval googie ve svém článku zde:
modules.php?name= ... ic&t=31771
Podle mě sehrálo svoji roli i nerealistické vzepětí, na které jsem narazil i u svého modelu (soudě dle přiložené V-spojky) + příliš obří vrtule, kterou neměly ani originály.

Obecné poučky k vzepětí a vrtuli z webu Libora Kolmana (http://www.kolmanl.info/):
- při malém vzepětí se letadlo obtížně dostává z jednoho náklonu (zatáčky jedním směrem) do opačného náklonu. V extrémním případě nelze zatáčku směrovkou vybrat.
- velké vzepětí usnadňuje uvedení letadla do zatáčky, ale let je kolíbavý ze strany na stranu.
- příliš velké vzepětí prakticky znemožňuje uvedení letadla do zatáčky
- u třílistých vrtulí se uvádí, že by vrtule měla mít o palec menší průměr a o palec větší stoupání než vrtule dvoulistá. Když se podíváte na doporučované vrtule na stránkách výrobců motorů, tak to tak odpovídá.

Z toho plyne, že je dobré udělat křídlo co nejopatrněji směrem k originálu a podobně se zachovat u vrtule. Konstruktéři originálu věděli co dělají a pouze totální změna koncepce modelu by se měla řešit změnami v konstrukci.
Protože jsem přišel o odpružení podvozku, jeho snížení odstraňuje riziko vylomení z křídla při nouzovém.
Všechno je to ale jenom teorie a sám jsem moc zvědavý, jaká bude letová praxe...

Na závěr fotka serva křidélek:
Obrázek

Problémy s křídlem mě teď nutí lícovat, měřit, upravovat, měřit a zase lícovat. Jakmile napípám a zkalibruju elektroniku a přilepím křídlo, dodám další článek.
Nakonec mám smutnou zprávu. Díky ovládání podvozku, které místo do trupu směřuje do křídla by docházelo k přílišnému namáhání plastových táhel, kterým opravdu nevěřím, že by to dlouho vydržela. Nic proti čínskému zboží, ale po zralé úvaze bych za současné situace měl raději kovový mechanismus, než riskovat, že se něco po pár zasunutí a vysunutí ulomí a nepůjde opravit.
Proto podvozek zaaretuji ve vysunuté poloze a pokud budu chtít létat bez podvozku, jednoduše jej kleštičkami zasunu.
Pořád mám velkou výhodu, že pořád bude model vypadat ve vzduchu i na zemi realisticky a změna podvozku bude možná jedním tahem, aniž bych něco musel rozebírat a vyndavat.
Naposledy upravil(a) Tomasino dne pon 30.01.2012 2:13, celkem upraveno 2 x.
Tomasino

Re: Bf 109 G od FSK

#63 Příspěvek od Tomasino »

Po dlouhé odmlce, zaviněné nemocí v rodině, stěhováním a dalšími peripetiemi jsem se znovu vrhnul na stavbu.

Nejdřív jsem otestoval soupravu, regulátor a motor. Spokojenost přinesl kromě bezchybné funkce fakt, že napípávat netřeba.
Tím pádem jsem rychle osadil, co se dalo, protáhl anténu trupem a pořídil dvě fotky.
Obrázek
Obrázek
Záležitost s anténou jsem řešil zde: viewtopic.php?f=16&t=47872

Jakmile jsem se přesvědčil, že nikde nic nečouhá ani nepřžekáží v pohybech pák, konečně jsem přilepil křídlo a seřídil ocasní plochy.
Vzhledem k polním podmínkám se ukázali jako výborní pomocníci lego a dvě lahve od piva.
Obrázek
Obrázek

Bohužel ještě není čas aplikovat purlak a já jen smutně koukám, jak začíná být model posetý jizvami, a to se ještě nedostal do vzduchu. Přitom křídlo je zespoda přímo pancéřové, tak mi tak trochu není jasné, proč nešlo zpevnit stejným způsobem celý povrch modelu.
Naposledy upravil(a) Tomasino dne čtv 19.04.2012 12:39, celkem upraveno 1 x.
Tomasino

#64 Příspěvek od Tomasino »

Tak mám za sebou první házení do trávy a model se zatím chová jak by měl. Skutečné stodevítky trpěly při nízkých rychlostech velkými riziky pádu do vývrtky a model se stáčí doleva a na čumák. Až budu vyvažovat, mělo by to být v pohodě. Před aplikací purlaku ještě zkusím fén nebo horkovzdušnou pistoli k opravě povrchu.

Zatím jsem vyztužil čumák podle návodu a možná podle rady googieho přidám o pár výztuh navíc, podle váhy. Už teď se mi zdá, že pro správnou polohu těžiště to bude jen dobře.
V zásadě mě čeká už jen montáž kužele, upevnění regulátoru a baterie, maketa antény + oprava radiomajáku, kryty podvozkových noh, retušování, obtisky a purlak.
wolf
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od wolf »

Přeji úspěšný zálet. Sám lítám Spitfire Mk Vb / LF Mk Vb od Alfa model
http://www.rcshop.eu/spitfire-mk-vb-lf- ... 11055.html
(totožný materiál)
a při 440 gramech to lítá parádně. Jen je skutečně nutné s tím sedat na posekanou trávu aby bylo éro bez šrámů.
Tomasino

#66 Příspěvek od Tomasino »

Hm, hm, krásné éro :wink:. Chtěl bych to vidět ve vzduchu..

Pokud mi vyjde Googieho tip, purlak mi umožní nepoškrábat model i v náročnějším terénu, ale vzhledem k handicapu s podvozkem to stejně vypadá na přistávání ve vysoké trávě u zasunuté varianty a když budu lítat s vysunutým, tak zpevněnou plochu. Ostatně o tom jsem tu psal několik příspěvků, tak se už nemůžu dočkat na výsledek.
Tomasino

#67 Příspěvek od Tomasino »

Omlouvám se, ale zdržel jsem se stavbou této multifunkční postele:
Obrázek

Model prochází závěrečnými úpravami, těším se, že už toto vlákno brzy zavřu :).
Tomasino

#68 Příspěvek od Tomasino »

Práce stojí a zůstávám slibotechnou :roll: .
Protože jsem si při finišování připekl některé plastové maketoviny (kus čumáku a levý chladič), objednal jsem si nové výlisky. Problém je, že mi je FSK dodalo až po třech měsících, ale za to mi dali takové podmínky, že musím smeknout nad profesionalitou této firmy. Nejmaketovější stavebnice se špičkovým zákaznickým servisem, kam se čínské konkurence hrabou.

Dostal jsem kompletní plastové plato a celý trup!

Fotky z oprav zde:
Obrázek
Obrázek

Co jsem všechno udělal než díly přišly?

Nejvíc, NEJVÍC, a to nejen za celou dokončovací dobu, jsem studoval, jaké mám vlastně možnosti ohledně Hartmannovo letních G-6, příp. G-14. Po chybě výrobce v podobě vydávání Rity za uvedené typy jsem chtěl mít alespoň dostatečnou jistotu pro svůj dobrý pocit.
Celé měsíce jsem brousil po historických fórech a studoval odbornou literaturu, abych měl skutečnou létající maketu. Poté, co jsem vyházel řadu stále žijících domněnek a pověr, jsem na stejně tenkém ledě jako před tím. Pokud někdo z Čech nebo USA nezveřejní ukradené Hartmannovo materiály, stále budeme mít omezený přehled o posledních strojích tohoto letce.
Postupně se sice dostávají na světlo světa různé fotografie a texty, které mění některé zažité teorie na fakta či blud, víceméně se však stále spoléháme na výrobce modelů, zdroj historických reálií v obecné pravdě slabý.

První fakt, daný stavebnicí je, že se musí jednat o letní stroj před Hartmannovo povýšením z velitele letky na velitele eskadry. Taky nechci použít velký obtisk šípů a lemovat ho bílou barvou – prostě už není vůle k další práci navíc :-).
Druhý fakt je, že kvůli montáži překrytu kabiny potřebuju sloupek antény a stále to musí být pozdní verze produkce díky širším pneu a dlouhé směrovce.
Musím taky dodat, že historicky doložený letoun G-6 z konce října 44 měl standardní směrovku a užší pneu, a to jsou konverze, které bych musel vyrobit z verze E (a ještě k tomu díly přiobjednat).
Můj názor je, že Hartmann operačně létal pouze na verzi G-6 a na konci války G-10.
Resumé je, že z praktických důvodů nakonec zvítězila verze bílá 1+-.
Ačkoliv už vím, že stavím verzi G-6, výrobce použil kamufláž pro verzi G-14 a jelikož jsem zavrhl vytvořit nějaký anonymní vzor (ideálně sem pasuje červená dvojka ze starého Ečka 1/15), musí už tohle martyrium skončit. Krom toho výlisky nenesou žádné stopy po komponentech MW50, tudíž maketovost směřuju k šestce bez ohledu na vše ostatní.
Naposledy upravil(a) Tomasino dne čtv 19.04.2012 12:43, celkem upraveno 2 x.
Tomasino

#69 Příspěvek od Tomasino »

A jsme na konci.

Finišovací práce sestávaly z oprav poškození horkovzdušnou pistolí, umytí letadla, výroby různých maketovin, obnovení povrchových detailů, nanesení patiny a obtisků a nakonec přelakování matným Polyurexem, který jsem nakonec upřednostníl před Purlakem.
Musím ale říci, že I toto byla odysea, ve které jsem si sám napáchal takové problémy, že jen jejich řešení protáhlo práce, na které jsem I tak neměl moc času. Pro začátek povolila rez na dně plechovky sportakrylu a měl jsem celý večer o zábavu postaráno :lol:.

Nejprve k opravám depronu. Výrobce tvrdí, že se provádí horkovzdušnou pistolí, případně fénem.
Z mé zkušenosti vyplynulo, že na efektivní opravy musí mít člověk za sebou řadu pokusů a omylů.
Depron se nafoukne poměrně rychle, ale jakmile člověk včas nepozná hranici, povrch se mu lehounce zkrabatí, načež zmizí povrchové detaily, jako spáry a nýty, které pak musí pracně hodiny obnovovat.
Zrovna tak se mi stalo, že jsem si omylem zkroutil chladiče oleje a na spodním krytu motoru mi vznikl efekt, který známe z nařezaných buřtů nad táborákem.
Díly bylo nutné znovu objednat, ale využil jsem toho k doplnění detailů, které jsem před tím nedělal, jako otevření chladičů a přilepení mřížky, výroby antény ze zbytků plastových plat a chemlonového vlákna, otevření zbývajících otvorů do letounu a já už ani nevím co vlastně ještě.
Foto na téma chladič:
Obrázek
Pokroucené plasty lze velmi snadno opravit vsunutím dílu mezi dvě na formát A6 složené A4 a vyžehlením žehličkou na cca střední teplotu.

Rovněž jsem znovu rozšířil podvozkové šachty, a to směrem ven, čímž se ještě zvětšila maketovost a zároveň se mi zdá, že dostávám šanci dostat výšku podvozku blíž původní úrovni.
Výměnou spodního krytu motoru jsem zjistil příjemnou novinu. Čumák najednou úplně plynule přechází do křídel. To znamená, že původní model měl tuto část nějak divně rozeschlou.

Dalším krokem byla obnova panelů, naznačení nýtů a patina. Nakonec jsem si černou pastelkou předkreslil požadovaný efekt, který jsem zvýraznil práškem ve složení černá a hnědá pastelka + nejměkčí obyčtužka. Špínu jsem pak umocnil ušním tampónem, namočeným ve vodě, čímž de facto vznikl wash, který stačilo setřít ubrouskem nebo ještě lépe prstem a práškem eventuálně došmouhovat. Oprýskání jsem vyřešil ťupkováním stříbrným linerem a šmouhy udělal linerem počmáraným mokrým tamponem. Nakonec vznikla povrchovka, kterou jsem při svých znalostech ani nečekal. Akorát vyžaduje rychlé nalakování, jinak se dostane na štětec, což se mi stalo, ale patinu to ještě umocnilo efektem prosvítajícího stříbra pod lakem. Najzajímavější je to na kuželu vrtule, kde vznikl efekt vzduchem se odkrývajícího plechu.

Přátelé - to vše vzniklo samo jako vedlejší efekt mé nezkušenosti! Proto tady prosím nezoufejte nad mým puntíčkářstvím :lol:.
Teď nemůžu najít link - ale minulý měsíc jsem se ocitl na webu jednoho modeláře, který dokonce v detailech podvozku i kabiny piloval vylisované díly a vyráběl místo nich vlastní zmenšeniny... 8O

Obtisky se ukázaly být zásadním ořechem, stejně jako před tím problémy s křídlem.
Ačkoliv jsem zásadně proti hanění české firmy, musím přesto říci, že aplikace amerických obtisků šla jako po másle a ve finále na letadlo “patří.”
Oproti tomu hlavní sada od Propagteamu, dodávaná se stavebnicí, vyžaduje opravdu velkou zručnost při aplikaci velkých prvků. Při doladování pozice se velké obrazce rychle mačkají a trhají. Naštěstí jsem si prozřetelně objednal se stavebnicí rovnou sady dvě. První dva kříže na trup jsem musel nakonec vyhodit, náhradní se mi podařilo udělat alespoň tak, že dotváří zajímavou patinu.
To samé se mi stalo na spodní straně křídel.
Řešením je předrýsovat si zmíněné prvky a obtisk umístit rovnou z papíru na připravený rys. Disproporce k doladění by pak měly být vyloženě minimální a jakmile je obtisk usazený a dokonce stále vlhký, už s tím na rozdíl od Aeromasteru nelze vůbec nic dělat, ani po opětovném namáčení. Skoro se mi povedlo nakonec s křížem pohnout, ale jeden malý bod ve středu přece jen držel drobet víc a roztrhlo se to na několik dílů. Uváděných patnáct sekund na Propagteam nedoporučuji. Stačí ponořit do vody dle návodu, ale vyndat ihned poté, co se obtisk narovná, což není více jak 3 vteřiny. Chviličku si to odpočine a pak už je to aplikovatelné.
To je důležitá věc, pokud totiž nelakujete, tak nechcete, aby při ranním větrání odsněžily veklé části aplikovaných obtisků, jako se mi to kdysi stalo se sadou k dvaasedmdesátině Me-262b, jakkoliv jsem dodržoval návod k obtiskům.

Na závěrečnou záležitost (lakování) jsem se těši už od začátku po debatě s googiem a pak v samostatných vláknech zde na fóru.
Vybral jsem si inovovaný polyurex, který nemění odstíny barev a dokonce zabraňuje jejich postupnému žloutnutí. Rozhodl jsem se pro kompromis. Nejprve jsem se rozhodl pro kompromis. Nemělo být tolik vrstev, jako měl googieho fokouš, který byl na nějaké to “pancéřování” stavěný. Udělal jsem jen jednu vrstvu, která povrch hodně zlepšila, ale stále bylo možné i menší havárií nadělat nepříjemné škody.
Rozhodně se ale ještě víc zpevnilo křídlo a už do něj nelze udělat důlek, pokud bych si na to vyloženě nevzal kladivo.
Problém ale je, že jsem touto metodou nakonec povrchovku zkazil. Polyurex Vám aplikaci štětcem na první vrstvě odpustí. Pak, jak postupně směs v plechovce mění své vlastnosti, tak už jsou na dalších vrstvávh děsně vidět tahy a zůstal mi tak tygrovaný povrch. Proto jsem to zkoušel kompenzovat dalšími vrstvami, pořádně ředěnými vodou, kde až ta třetí vypadá rozumně.
Protože trup není tak exponovaná část a spodek křídel je tvrdý už z výroby, nechal jsem na trupu dvě vrstvy laku a na křídlech čtyři.

Uvidím, jak se bude model chovat ve vzduchu. Jestli to bude raketa, aplikuju ještě další vrstvy podle potřeby. Motor je sice předimenzovaný, ale nebude to všelék, když je drak projektován na 340 – 370 gramů. Moje finální hmotnost, měřená kuchyňskou váhou činí cca 410 bez podvozku. Tusím, že bych tedy ve finále neměl přesáhnout oněch 600g.

Jestli teda můžu na závěr tohoto bodu něco doporučit, tak je nejlepší model zalakovat hned po vyndání z krabice a eventuální předchozí vrypy opravovat spíš fénem. Bude to sice delší a patrně namáhavější proces, jenže v porovnání s opravami problémů, způsobených špatným použitím horkovzdušné pistole, je zanedbatelný.
Horkovzdušná pistole má ale jednu výhodu a zároveň nevýhodu. Když se to přežene a povrch zkrabatí, zmizí z něj sice povrchovka, ale ztvrdne způsobem, jako je to na spodní části křídla už z fabriky.
Tím jsem konečně přišel na to, proč byl spodek křídla pancéřový a vršek klasický měkkoučký depron. Nevýhoda je, že další ťuknutí se musí opravovat už na příliš vysoké teplotě, což už je riziko. Nedoporučuju tím plošně “pancéřovat.” Moc bych totiž nedal za to, že by se celý díl nakonec zkroutil, neboť prohřátí nebude všude stejné.

Rád bych vyvrátil některé mýty, které se v tomto tématu během těch skoro dvou let objevily.
Pokud hrozí, že se něco poškrábe, stačí mít více vrstev polyurexu. Pokud se něco oláme, lze to snadno přilepit.
Poškození depronu lze snadno opravit horkým vzduchem a poškození plastů zase žehlením přes papír.
Model se nedá rozlomit, pokud jako já přilepíte přechody křídel epoxidem a vyztužíte celý nos všemi třemi výztuhami od výrobce (třetí je tuším nějaký obecný náhradní trám). Ještě se to dá vylepšit viz. níže.

Co doporučuji a v návodu nebylo:
Pokud nechcete, aby se zadní část trupu po stisku prohýbala a vznikly tam čáry, vyztužte jí alespoň dvěma žebry. Já to neudělal a když porovnám pancéřový nos s křehkým zbytkem, pokládám to za škodu. Hmotnostně by se to příliš neprojevilo a model by šlo brát do ruky v kterékoliv části trupu.
Problém s křídlem lze odstranit úpravou kterou jsem popsal a je to mnohem lepší, než zkoušet něco ořezávat viz. zahraniční článek, co jsem ho linkoval.
Horkovzdušnou pistolí nechte zmizet původní rytí podvozkových šachet a předryjte a vyřízněte jej znovu. Nebude to ve finále poznat a šachty budou autentické. To zásadní ale je, že získáte větší manévrovatelnost při přistání. Mně to začne přesně při dosažení vodorovnosti brousit vrtuli. Vědět to, vyříznu šachty jinak a měl bych najednou jeden centimetr k dobru.
Naposledy upravil(a) Tomasino dne čtv 19.04.2012 12:57, celkem upraveno 1 x.
Tomasino

#70 Příspěvek od Tomasino »

Zde jsou slíbené fotky:

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tomasino

#71 Příspěvek od Tomasino »

A na samý závěr několik technických poznámek.

Rozměry modelu jsem zachoval kompletně:
délka: 690 mm
rozpětí: 825 mm
plocha křídla: 11,2 dm2.
Váha se mi zastavila na 460g, čili o 90g víc, než činí rozmezí dané výrobcem (340-370g).
Místo stejnosměrného motoru SPEED 300 jsem použil střídavý EMax BL2210/30, který utáhne až 600g.
Tříkanál na ovládání regulátoru, křidélek a výškovky jsem nahradil čtyřkanálem a přidal směrovku/ostruhu.

Seznam použitých součástek:

Bf 109 G, Hartmann grey, Baterie Hyperion G3 CX - 2S 1300 mAh, 2x konektor 3,5 mm zlacený, ESC regulátor EMax 18A, Unašeč 3DL M5, Nabíjecí kabel 3.5 mm 2.5Qmm 50 cm, Motor EMax BL 2210/30, Zebra 4 FM 35 MHz Micro, O kroužek guma, 4 variabilní koncovky 1,0 mm c.172, papírové závěsy z roku 96, 2 smršťovací bužírky, Quicklocky 1 a 1,5mm, Zatahovací podvozek GWS-RG-MMN, Sada šroubů a matic M1, Mikrokoncovka táhla snap 1mm, Stavěcí kroužky dural 2mm, Páky mikro, Závěsy malé plast, Suchý zip, Serva HS 50 a HS 55, Obtisky Aeromaster AN32021, Balsa 1 a 2mm, překližka 3mm, nějaká ta bižuterie a cena za dopravu.

Přibližná celková cena se podle mě pohybuje okolo 7300 Kč, s dopravou a nějakou tou bižuterií by neměla překročit 7500.

Video ještě nemám, ale na youtube nějaké jsou a letově je na tom tohle éro nadprůměrně.

Jak bych hodnotil tuto stavebnici?

Podle mě stavbu zvládne i začátečník i když výrobce ji hodnotí jako pokročilou.
Je pravda, že problémy s obtisky a zejména s křídlem, kde je třeba výrazný zásah, pravděpodobně odradí toho, kdo chce éro rychle sestavit a okamžitě lítat.
Podle mě by to ale bylo hodnocení povrchní. Všechny práce navíc jsem si způsobil buď nešikovností, nebo speciálním tuningem, se kterým výrobce v návodu nepočítal.
Menší nedostatky se dají snadno opravit bez velkých zkušeností, je-li modelář alespoň trochu manuálně zdatný.
Kdo by se vydal mojí cestou a měl aspoň průměrný dostatek času, bude schopen nejpozdějí do měsíce všechno dokončit.
Celkové skóre je tedy v porovnání s víceméně ubohou konkurencí vynikající s rozdílem mnohdy i několika tříd. Maketovost je výtečná a co jsem viděl videa, tak letové vlastnosti taky.
Stavebnici doporučuju a mám z letadla vážně radost!

To je tedy vše, přátelé a přejme si letu zdar :wink:
Tomasino

#72 Příspěvek od Tomasino »

Včera jsem využil předbouřkového období a model zalétal.

První let skončil neslavně, protože jsem z roztržitosti zapomněl hodit do trávy a podle toho vytrimovat, takže jsem to rychle zapíchl do země.
Po zapoxidování, nahřátí, nabarvení a přelakování není nakonec oprava skoro poznat s výjimkou jednoho úseku, kde jsem si nepohlídal schnutí. Opravoval jsem urvaný čumák - měl jsem dát na radu Googieho protáhnout výstuhy až do kabiny a ne je ukončit dle návodu před ní.
I tak ale musím říct, že tahle konstrukce vydržela opravdu blbý pád.
Ono kdo by taky na louce plné husté a vysoké trávy čekal, že letadlo trefí zrovna na zemi pohozenou flašku, co tam ležela už léta :roll:.
Aby ale zase bylo éro perfektní jako před tím, objednal jsem si dva náhradní vrtulové kužele, zatím lítám bez.
A propos, někdo někde kdysi psal, že je-li na louce cokoliv nebezpečného, model vždy skončí v tom. Většinou je to jedno jediné křoví, v mém případě flaška na hektarovém pozemku.

Napodruhé už jsem nic nevynechal a to si už messer užil dlouhé plachtění po svahu á la větroň.
Definitivně vzaly za své domněnky, že bude model náročný na pilotáž. Není!
Problém tkví v tom, že po uvedených peripetiích má model sklony po přidání plynu vyletět vzhůru, udělat levotočivý obrat a svisle se zapíchnout do čumáku.
Zatím to řeším osením motoru plus pokusy s vrtulí a podrobnou zprávu přidám, až to bude dle mého soudu dokonalé.
Naposledy upravil(a) Tomasino dne pon 20.08.2012 17:00, celkem upraveno 1 x.
googie
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od googie »

Tak ti gratulujem, moc pekne to mas :D Mne bohuzial ten Fokac tak pekne neletel a ked som ho rozbil, skusil som na troskach prasacinu, na ktoru som sa tu uz pytal a to vypenenie trupu a kridel nizkoexpaznou PUR penou. Len tak pre zauimavost: Striekal som to na viac krat na balkone, kvoli vlhkosti. Prve boli kridla, tam som to prehnal a kridla sa po tyzdni na balkone nafukli. Potom nasledovalo torzo trupu, kde som narobil mikro diery na mietach, kde to normalne nie je vidiet. Striekal som na 5 krat a cakal vzdy 24 hodin. PUR pena pomaly vyliezala cez tie otvory a asi po mesiaci co sa to valalo na balkone som orezal penu. Na vahe to ziskalo malo, na tuhosti kurva vela. Zrazu sa to nedalo zlomit v ruke, len sa to ohybalo. Samozrejme PUR pena je ohladom vlhkosti nestala, ale ako pisem mesiac bol vypeneny trup na balkone a nic extra som nepozoroval.
F-86 Sabre EDF 92mm, Parkzone Typhoon, Haikong Spitfire, Zero
Tomasino

#74 Příspěvek od Tomasino »

Díky, díky :) Nakonec to dopadlo líp než jsem doufal.

Tos tou pěnou vyplnil komplet celý trup zkrz nazkrz?
googie
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od googie »

No ja som mal len trup bez cumaku, nehovorim ze je to dobre riesenie, ale na troskach som si to mohol dovolit.
F-86 Sabre EDF 92mm, Parkzone Typhoon, Haikong Spitfire, Zero
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“