Začátek s létáním

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
Honza Kucera

Re: Začátek s létáním

#31 Příspěvek od Honza Kucera »

Porid nabijecku ktera pujde pouzivat i a letisti a zvladne nabijet rozumnou rychlosti. Dve sady by mnely bohate stacit, pokud jednu nabijes nez vylitas druhou. Osobne doporucuju na nabijecce moc nesetrit - na ES ti staci 6A/50W, ale pokud pujdes dal do vetsich baterek bude to malo.

Ahoj, tak mám tuhle nabíječku:

http://www.savage.cz/cz/zbozi/rc-nabije ... dc-eq.html

a podle specifikací co jsi napsal, by měla plně dostačovat. Co se týče nabíjení na letišti, tak jsem tam byl teprve jednou, jinak létám sám. Ta možnost nabití přímo tam tu je, dneska se tam chystám, pokud to dobře dopadne :) Jinak mám prozatím dvě baterie: Li-Polky, 1300mAh + 2000mAh.
Bartn
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Bartn »

Honzo pokud chceš s ES lítat především na motor a chceš kupovat další aku,tak vezmi kapacitu 2200 mAh. Pokud je mě známo (já mám ES původní) tak se do modelu vejde. Já teda na rozdíl od Tebe používám motor pouze k vytáhnutí modelu do výšky. A pak jen plachtění. Pokud jsou dobré podmínky tak jeden aku 2200 mAh na hodinu i víc lítání. I tento způsob má něco do sebe. Ještě dotaz: když používáš aku 1300 mAh tak dovažuješ, nebo Ti to vyjde pouze na posun aku?
Honza Kucera

#33 Příspěvek od Honza Kucera »

Bartn píše:Honzo pokud chceš s ES lítat především na motor a chceš kupovat další aku,tak vezmi kapacitu 2200 mAh. Pokud je mě známo (já mám ES původní) tak se do modelu vejde. Já teda na rozdíl od Tebe používám motor pouze k vytáhnutí modelu do výšky. A pak jen plachtění. Pokud jsou dobré podmínky tak jeden aku 2200 mAh na hodinu i víc lítání. I tento způsob má něco do sebe. Ještě dotaz: když používáš aku 1300 mAh tak dovažuješ, nebo Ti to vyjde pouze na posun aku?

Ahoj, jasně, já vím, máš pravdu. Používat motor pouze k vytáhnutí a pak si jen v klidu plachtit je super, ale k tomu jsem měl příležitost zatím jen jednou, v den záletu EasyStara kdy mi Pán na letišti model předal, až byl vysoko. V ten den bylo fakt nádherně a úplné bezvětří, takže se to dalo praktikovat. Bohužel, od té doby (venku jsme byl cca asi 6x), byl vždy vítr, někdy slabší, jindy silnější, ale byl...
Proto jsem musel mít vždy zapnutý motor (abych si alespon trochu ten let užil a model měl aspon nějakou rychlost) a vypínal jsem ho převážně jen těsně před přistáním. Poslední dny je fakt větrno, snad se to v příštích dnech trochu uklidní...
Co se týče baterie, tak jak tu 1300mAh, tak i tu 2000mAh nechávám v čumáku letadla, úplně vpředu. Nějaký velký rozdíl jsme neregistroval (při startu ani při létání). Přijde mi, že jsou váhově zhruba nastejno (zatím jsem je ale vážit nezkoušel) a model létá úplně v pohodě s oběmi bateriemi :) Jsem sice začátečník, asi nemám pro začátek takový odhad, ale mě osobně to přijde dobře vyvážené tak, jak to momentálně mám :-)
Jardátor

#34 Příspěvek od Jardátor »

Čau kolego,kamaráde,stejně jako já-začátečníku.Píšeš to všechno moc pěkně,je to doslova jako z mé hlavy.Už delší dobu prožívám stejné pocity,má radost,že dokážu letět a přistát bez havárie je obrovská.Navíc se v tom "plácám"sám,ale o to víc mám radost,že spoustu věcí už zvládnu sám.Ale to je hlavně zásluha zde přispívajících zkušenějších.A hlavně už se mi před startem netřepou kolena,a nemusím preventivně na WC.Tak ať nám to lítá a letu zdar! :D
Hunger

#35 Příspěvek od Hunger »

Každá rána dobrá :). Proto se tomu říká modelařina a ne létařina ne? :D Ikdyž ten pocit při přistání...
"Šmirgl to jistí!"
Honza Kucera

#36 Příspěvek od Honza Kucera »

Jardátor píše:Čau kolego,kamaráde,stejně jako já-začátečníku.Píšeš to všechno moc pěkně,je to doslova jako z mé hlavy.Už delší dobu prožívám stejné pocity,má radost,že dokážu letět a přistát bez havárie je obrovská.Navíc se v tom "plácám"sám,ale o to víc mám radost,že spoustu věcí už zvládnu sám.Ale to je hlavně zásluha zde přispívajících zkušenějších.A hlavně už se mi před startem netřepou kolena,a nemusím preventivně na WC.Tak ať nám to lítá a letu zdar! :D

Jsem Rád, že máš stejné pocity, ano, není nad krásné klidné polétání a vzápětí na hladké přistání :) S tím stresem jsem to měl úplně stejné, při prvních startech, nevěděl jsme co se bude dít a nakonec to přece jenom letělo :D Také Ti přeji mnoho úspěchů a pokud možno bez havárky :D

Hunger píše:Každá rána dobrá :). Proto se tomu říká modelařina a ne létařina ne? :D Ikdyž ten pocit při přistání...

Tak popravdě, včera přes den byl u nás šílený vítr. Po celý den. Jen brzy ráno jsem si byl necelou hodinku zalétat u nás na poli, to bylo ještě vcelku bezvětří. Později přes den a hlavně odpoledne se to nedalo ani náhodou, takže jsem si říkal, že si už nezalétám. Ale ejhle, večer se vítr kupodivu uklidnil a já zhruba po 9 hod. večerní vyrazil rychle na pole, než bude úplná tma (bylo v té době ještě viditelno). No asi v 21:15 jsem letadlo hodil a krásně si létal ve slabém vánku, prostě pohoda. Ale po 10 minutách mé večerní létání skončilo docela tvrdým pádem do pole (do trávy, naštěstí)...
Nebyla na vinně má neschopnost model uřídit, ten EasyStar ovládám už celkem v pohodě, i přistání, ale osudným se mi stal chybný odhad vzdálenosti, respektive, na tu vzdálenost, v které jsem zrovna byl už se mi model ztratil z očí :D A je to opravdu nepěkný a napínavý pocit, když nevíte, kde to letadlo momentálně je, ale ještě slyšíte motor, tedy že si ještě lítá...
Já osobně mám zrak velice dobrý (nechválím se, mám to zjištěno i od doktora i z vlastních zkušeností a s porovnáním s jinými lidmi), ale byla to moje hrubá chyba, létat tak pozdě, opravdu už byla docela tma a i když jsem se snažil létat nízko a blízko u sebe, trochu jsem to netáhl dále do pole...
Moje chyba přiznávám. No abych to dokončil, jediné, co mě v té chvíli napadlo, bylo přitáhnout výškovku a čekat, zda model náhodou nevystoupá a já ho svým zrakem náhodou nezbystřím, bohužel, nezbystřil. Uviděl jsem ho až tehdy, když sebou švihlo o zem :)
A škody? Vůbec žádné. nic neprasklo ani se nijak nepoškodilo, jen mi nešel motor, ostatní věci, serva, táhla v pohodě. Doma jsem přišel hned na to, proč motor nepracuje. Jen se tím nárazem rozpojilo propojení motoru od regulátoru (3x konektor), ale nic nepřetrhalo, takže jsem to napojil zpátky a motor vesele točí jako dřív :) Tolik má včerejší zkušenost, aspon ted vím, že se na to příště v tom stmívání mám vykašlat :) Pokud člověk nemá model nějak osvícen např. LED-diodami, tak je jeho rozpoznatelnost na obloze v takovémto prostředí opravdu velmi malá.
Honza Kucera

#37 Příspěvek od Honza Kucera »

Tak jsem si i přes silnější vítr ted ráno krásně zalétal. Motor jsem měl zapnutý trvale asi na půl plynu a polétal jsem si zhruba 15 minut. Přístání i za větru jak do peřinky :-) Mno jo, už nebyla tentokráte tma :lol: :oops: :D

EDIT: Taková věcná otázečka, myslíte si, že bych mohl začít létat s Torem 900? Četl jsem si spoustu článků jak tady na foru, tak i na jiných webech a toto samokřídlo doporučují i začátečníkům. Mě se na něm hrozně líbí ta obratnost, rychlost (i pomalá) a v neposlední řadě i tuhost, jelikož je z EPP. S EasyStarem budu létat i nadále (každý den, pokud budu mít čas a bude dobré počasí), ale chci se učit pomale i trochu obratnější "pilotáž". Jaký je Váš názor, mám si ho pořídit hned, nebo nějaký čas ještě počkat? Předem Díky za reakce :)
davelbc
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od davelbc »

HonzaKucera píše:Tak jsem si i přes silnější vítr ted ráno krásně zalétal. Motor jsem měl zapnutý trvale asi na půl plynu a polétal jsem si zhruba 15 minut. Přístání i za větru jak do peřinky :-) Mno jo, už nebyla tentokráte tma :lol: :oops: :D

EDIT: Taková věcná otázečka, myslíte si, že bych mohl začít létat s Torem 900? Četl jsem si spoustu článků jak tady na foru, tak i na jiných webech a toto samokřídlo doporučují i začátečníkům. Mě se na něm hrozně líbí ta obratnost, rychlost (i pomalá) a v neposlední řadě i tuhost, jelikož je z EPP. S EasyStarem budu létat i nadále (každý den, pokud budu mít čas a bude dobré počasí), ale chci se učit pomale i trochu obratnější "pilotáž". Jaký je Váš názor, mám si ho pořídit hned, nebo nějaký čas ještě počkat? Předem Díky za reakce :)

jooo litat navecer byva krasna idilka do doby nez zjistis, ze se natolik priserilo, ze ty nevis zda jde ero k tobe ci od tebe ci je hlavou vzhuru a naopak. :D :D :D jelikoz chodim z prace domu nekdy dost pozde neodolam a jdu na louku za barak... par "zlomenin" jsem svym modelum diky tomu taky ustetdril. :D ale o tom jak nekdo uz psal je to modelareni. pekne si to rozlamat a opravit, treba si clovek priste da vetsiho bacha?! :wink:
samokridlo nemam, ale u nas na svahu ho hojne modelari pouzivaji. nevim zda konkretne toro, maji to bez pohonu a letaji s tim i v dost silnem vetru. pokud se ti libi samokridlo tak proc ne, rozhodne dalsi moznost jak si zalitat i kdyz treba zrovna fici a model ktery uz mas musi zustat doma na skrini... ty rany, ktere panove na kopci tem samokridlum davaji jsou az nezkutecne. kolikrat mi malem vypadla vysilacka z ruky, jak jsem se lek kdyz s tim nedaleko me nekdo svihnul. :D vydrzi to opravdu fest.
zdekar

#39 Příspěvek od zdekar »

HonzaKucera píše:EDIT: Taková věcná otázečka, myslíte si, že bych mohl začít létat s Torem 900? Četl jsem si spoustu článků jak tady na foru, tak i na jiných webech a toto samokřídlo doporučují i začátečníkům. Mě se na něm hrozně líbí ta obratnost, rychlost (i pomalá) a v neposlední řadě i tuhost, jelikož je z EPP. S EasyStarem budu létat i nadále (každý den, pokud budu mít čas a bude dobré počasí), ale chci se učit pomale i trochu obratnější "pilotáž". Jaký je Váš názor, mám si ho pořídit hned, nebo nějaký čas ještě počkat? Předem Díky za reakce :)

Klidně si to pořiď. Ze začátku můžeš lítat zvolna a pochvíli už budeš dělat krávovinky. :)

davelbc píše:jooo litat navecer byva krasna idilka do doby nez zjistis, ze se natolik priserilo, ze ty nevis zda jde ero k tobe ci od tebe ci je hlavou vzhuru a naopak. :D :D :D

Od toho jsou led pásky z HC a RC spínač. Když už na model nevidíš, zapneš si na dálku osvětlení a lítáš v pohodě dál. :)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
coro

#40 Příspěvek od coro »

Samokrídla sa netreba báť, ale v porovnaní s "klasickým" modelom je tam trošku dôležitejšie mať ťažisko správne a aj výchylky primerané.
Inak ja si myslím že aby model dobre lietal a poslušne, je to rovnako dôležité aj na normálnych modeloch, ale predsa len tie poletia aj trochu nevhodným ťažiskom a zbytočne veľkými výchylkami, kdežto samokrídlo by mohlo padať.
Dobre nastavené samokrídla sú úplne v pohode, toho sa netreba báť, letí to rovnako dobre a možno ešte aj lepšie ako klasika - samozrejme tam rovnako aj rýchlosť môže byť rozdielna aj podľa hmotnosti a nastavenia pohonu.

Len Toro900 mi pripadá dosť malý model, to vo všeobecnosti dáva pocit rýchlosti lebo to vzdialenosť na ktorú to je vidno, preletí skorej. Nemám ani som nikdy nemal tak malé samokrídlo, aj keď na letisku s tým lietajú. Ja som vždy volil 1200mm rozpätie ako klasický rozmer čo je ešte dosť malý a skladný a aj nenáročný na výkon pohonu, ale už to je lepšie vidno. Aj letové vlastnosti hlavne ak nie je bezvetrie, sú trošku iné pri väčšom, a navyše je možné to potiahnuť lepiacou páskou (na sprej 3M Super 77) ako pre svahový kombat, čo modelu dodá odolnosť povrchu pri pristávaní aj prevoze...
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od koulinek »

Samokřídla sem se take obával, dost se o tom píše že néni vhodné pro začátečníka. Něco málo sem odlétané měl a i na simu to zkoušel a nakonec šel do Swift 2, nedělal sem z toho raketu, takže pohon 2S aku 1300 mAh (zároven sem to baterkou vyvážil) a i tak to pod plynem je dost živé a taky se stim dá poletovat úplně poklidně a i trochu zadivočit což už si dovoluju. takže podle mého néni problem se samokřídlem začínat.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
gemini

#42 Příspěvek od gemini »

HonzaKucera píše:Tak jsem si i přes silnější vítr ted ráno krásně zalétal. Motor jsem měl zapnutý trvale asi na půl plynu a polétal jsem si zhruba 15 minut. Přístání i za větru jak do peřinky :-) Mno jo, už nebyla tentokráte tma :lol: :oops: :D

Co sa tyka Tora 900, ja by som ho kludne odporicil aj ako uplne prvy model. Vlastne aj ho stale kazdemu odporucam :) . So svojim 9 rocnym synom sme zaciatocnici. Najprv sme mali Omegu 1200 s ktorou sme sa vobec nedokazali naucit lietat....aby som bol presnejsi pristavat... vzlietnut sme este vedeli, ale po par sekundach sme boli na zemi, no pristatim sa to nedalo nazvat :lol: . Ked nas uz zliepavanie Omegy prestalo bavit prelozili sme motor aj ostatne vybavenie do Tora 900 a od vtedy lietame :D a sme velmi spokojny. Dnes litame uz aj so Sky Climberom.... ale uz viackrat sme ho tiez lepili. TORO sme nemuseli lepit ani raz :!: napriek tomu, ze niekolkokrat sme to tak napeckovali do zeme, ze Toro sa vyslovene od zeme odrazilo, ako nedofukana lopta :lol: Ja tvrdim, ze komu nevadi vzhlad, (ze to nevyzera uplne ako lietadlo) nic praktickejsieho si ani neviem predstavit: ziadne skladanie-rozoberanie, na polietanie netreba letisko - staci aj mensia luka, je to skladne, lieta to aj rychlo, ale ked treba aj pomaly, plachti to celkom dobre (po silnom odhodeni z ruky, bez motora to pri zalietavani zaletelo aj viac ako 20 metrov), zvladne to akrobacie, je to fakt velmi tazko rozbitne, celkom bezpecne aj v rukach maleho chlapca, atd....... Kvoli tymto dobrym vlastnostiam samokridiel uz mame doma celu radu Swift-ov (od mini po maxi) v B kvalite a cakame uz len na balicky z HK s vybavenim :)
Naposledy upravil(a) gemini dne pon 21.05.2012 10:53, celkem upraveno 1 x.
gemini

#43 Příspěvek od gemini »

Este by som rad dodal ze so Sky Climberom nelietame kazdy den, ale s Torom lietame skoro vzdy (ked nie je vychrica alebo dazd). Samokridlo zvladne aj silny vietor! Uz sa nam stalo aj to, ze ostatny oteckovia so svojimi detmi pustali riadeneho sarkana na lucke za panelakom, a my sme trosku dalej kludne polietali s Torom :lol:
Honza Kucera

#44 Příspěvek od Honza Kucera »

Mockrát Vám všem Děkuji za reakce :-) Už jsem rozhodnutý a Toro 900 jsem před chvílí objednal u Telinku:

http://www.telink.eu/cz-detail-100207-t ... l-arf.html

V červené barvě, s tím býkem, přijde mi to nejhezčí varianta. Tak už se ted moc těším. S tím vyvážením to budu muset pořešit, to je mi jasné a bude na to mít velký vliv ta baterka, ale to se zvládne :-)
Honza Kucera

#45 Příspěvek od Honza Kucera »

Tak mi v pátek přišlo samokřídlo Toro 900. Bohužel, měl jsem noční směny a k nastavení vysílačky (mixů) a výchylek jsem se dostal až dnes odpoledne. Za chvíli mizím ven na první zálet, věřím, že to dopadne dobře :-) Držte mi palce :-)
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“