Pátrání po významu slova flaperony
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pátrání po významu slova flaperony
Vojín Lněnička, nástup!!! 
RiMr píše:Vojín Lněnička, nástup!!!
vojin Lnenicka je - tusim - na sluzebce - bylo to prece v rozkaze - no pamatujes?
Jeste doplneni k tem flaperonum:
pokud lze flaperony z konstrukcniho hlediska protahnout az ke konci kridla, je nutne si uvedomit jednu vec, a to, ze vetsi prohnuti profilu kridla zpusobi narust vztlaku. Narust vztlaku je zpusoben vetsim rozdilem tlaku na spodni tlacne a horni saci strane profilu/kridla. A co udela slusne vychovany tlakovy rozdil, kdyz se ocitne na konci kridla? Inu zacne se vyrovnavat, tj. zpusobi proudeni - tj. vznikne koncovy vir. Vetsi tlakovy rozdil = silnejsi koncovy vir. A zase jsme si "nabehli" - neni ucelem mechanizace kridla "vrazet" energii do "roztaceni" luftu za kridlem (i kdyz se tomu snazime vsemozne branit montazi wingletu apod. ten vir nikdy uplne nezmizi). Proto muzeme videt i pripady, kdy na konci odtokove hrany jsou pouha kridelka (i ten Airbus ma u konce kridla vychylku klapek - tedy vlastne flaperonu - jen par stupnu). Co konstrukcni kancelar - to jine pojeti. Aerodynamika je proste veda o kompromisech.
Re: flaperony - brzdy nahoru/dolu?
Lubor píše:............
Asi jsem mohl napsat, že flaperon nemusí být nutně po celém rozpětí, ale reagoval jsem na toto:
".......Multiplex u EasyGlideru doporučuje flaperony....."
Takže jsem napsal, že flaperon je klapka po celém rozpětí. Kolik kdy chybí flaperonu do konce křídla jsem také už psal. Teď by tedy byla zajímavá diskuse o tom, kdy se to jmenuje ještě flaperon, pokud ta klapka nezačíná od trupu
Easy Glider Multiplexu nemá flaperon. Je to křidélko. Ale může vzniknout další polemika o tom, kdy je to ještě křidélko a kdy vztlaková klapka. Prostě další se tady začne vyptávat, kolik je ta vzdálenost od trupu, nebo od konce křídla.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik píše:Lubor píše:............
Asi jsem mohl napsat, že flaperon nemusí být nutně po celém rozpětí, ale reagoval jsem na toto:
".......Multiplex u EasyGlideru doporučuje flaperony....."
Takže jsem napsal, že flaperon je klapka po celém rozpětí. Kolik kdy chybí flaperonu do konce křídla jsem také už psal. Teď by tedy byla zajímavá diskuse o tom, kdy se to jmenuje ještě flaperon, pokud ta klapka nezačíná od trupu![]()
Easy Glider Multiplexu nemá flaperon. Je to křidélko. Ale může vzniknout další polemika o tom, kdy je to ještě křidélko a kdy vztlaková klapka. Prostě další se tady začne vyptávat, kolik je ta vzdálenost od trupu, nebo od konce křídla.
to je jak u debilu
pepin píše:
to je jak u debilu............
Tak co?
Má ten Easy Glider flaperon, nebo křidélka?
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik píše:pepin píše:
to je jak u debilu............
Tak co?
no tak podle toho co jsem o tom tady četl,tak pokud je používá pouze na zatáčení,tak má jen křidélka,ovšem pokud je používá i na změnu vztlaku,tak už mužýe majitel i easyglideru hovořit o tom,že u easiglidera použíévá křidélka jako flaperony a všichni mimo tebe budou už ted vědět o čem mluví,hlavně to bude podstatně jednodušší na tukání do klávesnice,když napíše flaperony,než když bude psát------mám tam křidélka,ale taky je používám jako vztlakovky a kdyby byli po celé délce Malík by tomu říkal bez problému flaperony
pepin píše:
no tak podle toho co jsem o tom tady četl,tak pokud je používá pouze na zatáčení,tak má jen křidélka,ovšem pokud je používá i na změnu vztlaku,tak už mužýe majitel i easyglideru hovořit o tom,že u easiglidera použíévá křidélka jako flaperony a všichni mimo tebe budou už ted vědět o čem mluví,hlavně to bude podstatně jednodušší na tukání do klávesnice,když napíše flaperony,než když bude psát------mám tam křidélka,ale taky je používám jako vztlakovky a kdyby byli po celé délce Malík by tomu říkal bez problému flaperony
Na jednom letadle mám na konci křídel takové mrňavé křidélka. Na brzdění to vyklápím nahoru. Dohodneme se tady, že se to bude jmenovat flaperon.
Na jednom letadle mám na konci křídel takové mrňavé křidélka. Na brzdění to vyklápím nahoru. Dohodneme se tady, že se to bude jmenovat flaperon.
no asi jo,pokud to i vyklápíš nahoru,tak to asi bude pro většinu podle toho co jsem tady četl mrnavý Malíkuv flaperonek,pokud s tím budeš souhlasit,věřím,že se mraky lidem uleví,páč se bude moct řešit další hovadina.možná ale v případě jen vyklápění nahoru,co by brzdy ten název flaperon třeba nebude na místě,osobně by mi to sedělo víc,kdyby se prioritně počítalo s upravou profilu dolu a ta výchylka nahoru by byla už tak nějak mimo---spíš něco k brždění,zabránění utržení proudnic,nevím,fakt nevím,já bych se s názvem flaperon spokojil,kdyby to v jakékoli velikosti a kdekoli na křídle mělo učel napomáhající k náklonu a zvýšení vztlaku,né ke ztrátě.prostě pokud se daný profil pomocí křidélka zakřivuje dolu,tak je to flaperon,pokud jen nahoru,no tak budeme pátrat dál,to zatím za flaperon považovat nebudeme.
pepin píše:.............já bych se s názvem flaperon spokojil,kdyby to v jakékoli velikosti a kdekoli na křídle mělo učel napomáhající k náklonu a zvýšení vztlaku.............
No vidíš, přišel jsi na to sám
Kdybychom se ještě shodli na úpravě:
".......mělo účel efektivního příčného řízení a zvýšení vztlaku...."
Tak to bude skoro pravda.
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
No tak kdyz chodí nahoru, tak je to brakeron? Nebo ailerobrake? 
- Kontaktovat uživatele:
JMalik píše:Tak co?
Podľa nás ÁNO, podľa:
JMalik píše:To se jmenuje řiditelná odtoková hrana.
prípadne:
JMalik píše:Výrazů je více, ale v podstatě to reprezentuje část odtokové hrahy křídla, kde můžeš řídit proudění
Najhoršia je možnosť výberu...
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
A ako sa to bude volať u 4-servového krídla? Keď na prelety sa odtokovka dva hore(ako krídelka tak aj vztlakové klapky) a pri krúžení v termike sa zase odtokovka dáva dole, takže vlastne krídelko sa stáva flaperonom ale nikto tomu flaperon nehovori. A pokiaľ niekto používa aj mix , kedy aj vztlaková klapka plní funkciu krídelka (ale s menšou výchylkou ako krídelko) ako sa vtedy hovorí tej vztlakovej klapke?
Naposledy upravil(a) jetylo dne pát 25.05.2012 10:05, celkem upraveno 1 x.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
jetylo píše: takže vlastne krídelko sa stáva flaperonom ale nikto tomu flaperon nehovori.
Takže se o tom bude muset tak začít mluvit...
Jsem fanda přesné terminologie (říkám sekundové lepidlo místo vteřinového
Flaperon = krídelko v združenej funkcii vztlakovej klapky.
Ale ak tá klapka (krídelko) pôjde nižšie o viac stupňov, že už nebude vztlaková, ale brzdiaca - hovorí sa tomu stále flaperon?
Ale ak tá klapka (krídelko) pôjde nižšie o viac stupňov, že už nebude vztlaková, ale brzdiaca - hovorí sa tomu stále flaperon?
"kridelka s funkci vzdusnych brzd"