Pátrání po významu slova flaperony

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
RiMr
Kontaktovat uživatele:

Re: Pátrání po významu slova flaperony

#16 Příspěvek od RiMr »

Vojín Lněnička, nástup!!! :D

#17 Příspěvek od Lubor »

RiMr píše:Vojín Lněnička, nástup!!! :D

vojin Lnenicka je - tusim - na sluzebce - bylo to prece v rozkaze - no pamatujes?

Jeste doplneni k tem flaperonum:
pokud lze flaperony z konstrukcniho hlediska protahnout az ke konci kridla, je nutne si uvedomit jednu vec, a to, ze vetsi prohnuti profilu kridla zpusobi narust vztlaku. Narust vztlaku je zpusoben vetsim rozdilem tlaku na spodni tlacne a horni saci strane profilu/kridla. A co udela slusne vychovany tlakovy rozdil, kdyz se ocitne na konci kridla? Inu zacne se vyrovnavat, tj. zpusobi proudeni - tj. vznikne koncovy vir. Vetsi tlakovy rozdil = silnejsi koncovy vir. A zase jsme si "nabehli" - neni ucelem mechanizace kridla "vrazet" energii do "roztaceni" luftu za kridlem (i kdyz se tomu snazime vsemozne branit montazi wingletu apod. ten vir nikdy uplne nezmizi). Proto muzeme videt i pripady, kdy na konci odtokove hrany jsou pouha kridelka (i ten Airbus ma u konce kridla vychylku klapek - tedy vlastne flaperonu - jen par stupnu). Co konstrukcni kancelar - to jine pojeti. Aerodynamika je proste veda o kompromisech.
JMalik

Re: flaperony - brzdy nahoru/dolu?

#18 Příspěvek od JMalik »

Lubor píše:............

Asi jsem mohl napsat, že flaperon nemusí být nutně po celém rozpětí, ale reagoval jsem na toto:
".......Multiplex u EasyGlideru doporučuje flaperony....."
Takže jsem napsal, že flaperon je klapka po celém rozpětí. Kolik kdy chybí flaperonu do konce křídla jsem také už psal. Teď by tedy byla zajímavá diskuse o tom, kdy se to jmenuje ještě flaperon, pokud ta klapka nezačíná od trupu :wink:
Easy Glider Multiplexu nemá flaperon. Je to křidélko. Ale může vzniknout další polemika o tom, kdy je to ještě křidélko a kdy vztlaková klapka. Prostě další se tady začne vyptávat, kolik je ta vzdálenost od trupu, nebo od konce křídla.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pepin

#19 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:
Lubor píše:............

Asi jsem mohl napsat, že flaperon nemusí být nutně po celém rozpětí, ale reagoval jsem na toto:
".......Multiplex u EasyGlideru doporučuje flaperony....."
Takže jsem napsal, že flaperon je klapka po celém rozpětí. Kolik kdy chybí flaperonu do konce křídla jsem také už psal. Teď by tedy byla zajímavá diskuse o tom, kdy se to jmenuje ještě flaperon, pokud ta klapka nezačíná od trupu :wink:
Easy Glider Multiplexu nemá flaperon. Je to křidélko. Ale může vzniknout další polemika o tom, kdy je to ještě křidélko a kdy vztlaková klapka. Prostě další se tady začne vyptávat, kolik je ta vzdálenost od trupu, nebo od konce křídla.

to je jak u debilu 8O když už se tedy ví,že je uplně jedno,jak je křidélko veliké a odkud kam sahá a jen jde o to,že pokud je ten mrskací kus používán k náklonu letadla i ke změně zakřivení odtokovky,tak se tomu prostě říká flaperon,nestačilo by to pro normální debatování do budoucna do toho už neštourat? :roll:
JMalik

#20 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:
to je jak u debilu 8O ............

Tak co?
Má ten Easy Glider flaperon, nebo křidélka? :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pepin

#21 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:
pepin píše:
to je jak u debilu 8O ............

Tak co?

no tak podle toho co jsem o tom tady četl,tak pokud je používá pouze na zatáčení,tak má jen křidélka,ovšem pokud je používá i na změnu vztlaku,tak už mužýe majitel i easyglideru hovořit o tom,že u easiglidera použíévá křidélka jako flaperony a všichni mimo tebe budou už ted vědět o čem mluví,hlavně to bude podstatně jednodušší na tukání do klávesnice,když napíše flaperony,než když bude psát------mám tam křidélka,ale taky je používám jako vztlakovky a kdyby byli po celé délce Malík by tomu říkal bez problému flaperony :D
JMalik

#22 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:
no tak podle toho co jsem o tom tady četl,tak pokud je používá pouze na zatáčení,tak má jen křidélka,ovšem pokud je používá i na změnu vztlaku,tak už mužýe majitel i easyglideru hovořit o tom,že u easiglidera použíévá křidélka jako flaperony a všichni mimo tebe budou už ted vědět o čem mluví,hlavně to bude podstatně jednodušší na tukání do klávesnice,když napíše flaperony,než když bude psát------mám tam křidélka,ale taky je používám jako vztlakovky a kdyby byli po celé délce Malík by tomu říkal bez problému flaperony :D

Na jednom letadle mám na konci křídel takové mrňavé křidélka. Na brzdění to vyklápím nahoru. Dohodneme se tady, že se to bude jmenovat flaperon. :wink:
pepin

#23 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:
pepin píše:

Na jednom letadle mám na konci křídel takové mrňavé křidélka. Na brzdění to vyklápím nahoru. Dohodneme se tady, že se to bude jmenovat flaperon. :wink:

no asi jo,pokud to i vyklápíš nahoru,tak to asi bude pro většinu podle toho co jsem tady četl mrnavý Malíkuv flaperonek,pokud s tím budeš souhlasit,věřím,že se mraky lidem uleví,páč se bude moct řešit další hovadina.možná ale v případě jen vyklápění nahoru,co by brzdy ten název flaperon třeba nebude na místě,osobně by mi to sedělo víc,kdyby se prioritně počítalo s upravou profilu dolu a ta výchylka nahoru by byla už tak nějak mimo---spíš něco k brždění,zabránění utržení proudnic,nevím,fakt nevím,já bych se s názvem flaperon spokojil,kdyby to v jakékoli velikosti a kdekoli na křídle mělo učel napomáhající k náklonu a zvýšení vztlaku,né ke ztrátě.prostě pokud se daný profil pomocí křidélka zakřivuje dolu,tak je to flaperon,pokud jen nahoru,no tak budeme pátrat dál,to zatím za flaperon považovat nebudeme.
JMalik

#24 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:.............já bych se s názvem flaperon spokojil,kdyby to v jakékoli velikosti a kdekoli na křídle mělo učel napomáhající k náklonu a zvýšení vztlaku.............

No vidíš, přišel jsi na to sám :wink:
Kdybychom se ještě shodli na úpravě:
".......mělo účel efektivního příčného řízení a zvýšení vztlaku...."
Tak to bude skoro pravda.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od RiMr »

No tak kdyz chodí nahoru, tak je to brakeron? Nebo ailerobrake? :)
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od mior »

JMalik píše:Tak co?

Podľa nás ÁNO, podľa:
JMalik píše:To se jmenuje řiditelná odtoková hrana.

prípadne:
JMalik píše:Výrazů je více, ale v podstatě to reprezentuje část odtokové hrahy křídla, kde můžeš řídit proudění

Najhoršia je možnosť výberu...
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
jetylo

#27 Příspěvek od jetylo »

A ako sa to bude volať u 4-servového krídla? Keď na prelety sa odtokovka dva hore(ako krídelka tak aj vztlakové klapky) a pri krúžení v termike sa zase odtokovka dáva dole, takže vlastne krídelko sa stáva flaperonom ale nikto tomu flaperon nehovori. A pokiaľ niekto používa aj mix , kedy aj vztlaková klapka plní funkciu krídelka (ale s menšou výchylkou ako krídelko) ako sa vtedy hovorí tej vztlakovej klapke?
Naposledy upravil(a) jetylo dne pát 25.05.2012 10:05, celkem upraveno 1 x.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od TomasC »

jetylo píše: takže vlastne krídelko sa stáva flaperonom ale nikto tomu flaperon nehovori.

Takže se o tom bude muset tak začít mluvit...

Jsem fanda přesné terminologie (říkám sekundové lepidlo místo vteřinového :wink:).
leone

#29 Příspěvek od leone »

Flaperon = krídelko v združenej funkcii vztlakovej klapky.

Ale ak tá klapka (krídelko) pôjde nižšie o viac stupňov, že už nebude vztlaková, ale brzdiaca - hovorí sa tomu stále flaperon?
Lubor

#30 Příspěvek od Lubor »

JMalik píše:
pepin píše:

"kridelka s funkci vzdusnych brzd" :idea:
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“