Zdravím,
evidentně nezáviděníhodná situace. Na rozdíl od některých diskutujících nemám pochybnosti o tom, že původní pohnutky k prodeji (nastavení výchozí ceny, ceny kup teď) byly bez nějakých spekulací. To, že člověk po prodeji zjistí, že to mohl prodat mnohem dráž zamrzí asi každého, co si budeme povídat. Upřímně nedokážu říct jak bych se nakonec zachoval v této situaci osobně, ale každopádně bych se zkusil s kupujícím nejprve domluvit.
Oznámil bych mu, že jsem prodej zprostředkovával postaršímu známému, který se i přes počáteční ujištění nakonec věc rozhodl neprodat, já nemám v ruce žádný nástroj, jak jej k prodeji donutit, ale jelikož si uvědomuji, že jsem se k něčemu v rámci prodeje na aukru zavázal, jsem ochoten akceptovat nějakou odpovídající náhradu (samozřejmě navíc včetně případně již odeslané dohodnuté kupní ceny). Myslím, že již z reakce kupujícího (případnéh návrhu výše navrhnuté náhrady škody) se dá vypozorovat jeho prvotní záměr ke koupi. Tj. pokud požadovaná náhrada škody bude výrazně převyšovat dohodnutou cenu je jasné o co mu šlo. Pokud si bude trvat na svém, že chce předmět koupě, nebo bude neakceptovatelná výše náhrady škody, zkusil bych ještě jednou situaci vysvětlit na aukru, tj. že reálně nejseš schopen dostát závazku a jak máš postupovat.
Protože co si budeme povídat, ať už chceš jednat jakkoliv morálně, pokud ti ten pán ty stopky nepředá, abys je mohl poslat, tak s tím moc nenaděláš... Samozřejmě, že nejlepším řešením by bylo, kdyby pán přivřel všechny oči, zaťal všechny zuby a za dohodnutou cenu prodal... ale věci se dost často pro nás ideální cestou nedějí

Hodně štěstí a bystřejší oko při dalších prodejích...
L.