GAMA 2100 - RTF

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Digis
Kontaktovat uživatele:

Re: GAMA 2100 - RTF

#151 Příspěvek od Digis »

dr.pepa píše:Nedaval niekto nejaky vykonejsi motor do gamy?Alebo co by ste doporucily namiesto toho setoveho nech je to troch zivsie,ale zhruba to iste vahovo ?

Proč jsi si nekoupil něco jiného, když chceš aby to létalo rychleji. :roll: Přece Gama svoji konstrukcí už na pohled jasně říká, že není tryskáč. Když chceš břitvu tak se dívej jak jsou štíhlá křídla a hlavně trup. Gama je přece bumbrdlíček.

Jinak kdyby jsi četl celý toto vlákno tak bys zjistil, že tu jeden podobný jako ty už byl a udělal si z toho raketu. Ne že by to lítalo tak rychle ale chvilku to letělo bez křídel, který raději odpadly než by snášely ten tlak a jak dopadlo přistání bez křídel je asi jasné.
trucker911

#152 Příspěvek od trucker911 »

mám malej dotaz.. když dám páčku křidélek doleva tak levé křidélko jde nahoru nebo dolů?? děkuju...
Bradik

#153 Příspěvek od Bradik »

trucker911 píše:mám malej dotaz.. když dám páčku křidélek doleva tak levé křidélko jde nahoru nebo dolů?? děkuju...

Kdyz jde paka doleva, tak leve kridelko jde nahoru, prave dolu...
Spektrum DX7, Beta 1400, Funcub, NoName akrobat
wilder01

#154 Příspěvek od wilder01 »

nejake skusenosti s reglom Hobbywing Pentium 40A? Da sa na to spolahnut, alebo je to risk davat do gamy?
Beta, FOX 1800, Scout, Pioneer, Gama, Hype WOW, Radjet, Alula by Shani,Blast G3
Flysky 9x+Er9x+Frsky
mcgywer

GAMA 2100 - pár postřehů a zkušeností

#155 Příspěvek od mcgywer »

Nazdar piloti.
K mojí Gamě jsem přišel jak slepý k houslím, ale to je na jiné a delší povídání....

...Takže když jsem ji vzal poprvé do vzduchu, tak třebaže jsem úplný začátečník a byl to můj zcela první let, tak byla velmi lehce ovladatelná, čitelná a předvídatelná.... Takže takový pomalejší mazlík. Pravda, měl jsem ji zalétlou od zkušeného kolegy a kamaráda, takže jsem se nemusel tolik bát.
Nicméně jedna vada na kráse je plastový kryt kabinky černé barvy. V den kdy jsem létal bylo slunečno a peklo to celkem solidně a tak se asi není čemu divit, když se kryt kabinky vlivem sluníčka decentně pokroutil (zvlnil).
Aby toho ale nebylo málo, projevil se ještě jeden nepříjemný fenomén. Protože to opravdu na slunci celkem peklo ukázalo se, že neaerodynamicky provedené díry sání vzduchu na čumáku modelu nestačí a po cca. 5ti minutách mého rozlítávání (začátečník si to asi bez motoru moc netroufne) se přehřál jinak 30A regl a odstavil motor. To se stalo napoprvé i při druhém pokusu letu s jinou baterkou.

Takže první let a hned dvě nouzová přistání bez motoru, ale nutno říci že bez újmy. To druhé krátké polítání i s přistáním a spoustou keců kolem a bonusem na konec je tu:
http://www.youtube.com/watch?v=ytJyILIKFCA&feature=g-all-s

Výsledek mého povídání tedy je, že model za ty peníze pohodovej, ale kabinku nutno přestříknout na jinou než černou barvu a díry sání na čumáku je dobré probrat, aby měly dobrý ůhel na vstup vzduchu kolem motoru....provětrávaný kužel vrtule v mém případěš nestačí.

Jen doplním...
Moje Gama 2100 je vybavena standardním střídavým motorem 20A a krmí ji regl který vzládne i 30A

Takže lítejte vesele a Gamy se určitě nebojte. ;-)
McGywer
Bradik

#156 Příspěvek od Bradik »

Pro brňáky: Gama je vystavená ve Vaňkovce v rámci letecké výstavy, kdo by si ji chtěl omrknout v reálu...
Spektrum DX7, Beta 1400, Funcub, NoName akrobat
pachop
Kontaktovat uživatele:

#157 Příspěvek od pachop »

Ahoj, chci se zeptat jestli někdo nemáte v GAME regulátor MYSTERY 40A a kam jste ho umístili? Nějak nevím kam ho dát - na šířku je velký.
Díky moc za pomoc
P
http://www.pacho.cz
wilder01

#158 Příspěvek od wilder01 »

Ja mam regl Hobbywing pentium 40 A a zmestil sa v pohode tak ako je v navode.
Gama cez vikend uspesne zalietana, je to uplne pohodove pomale ero. V pomerne silnom vetre bez problemov ovladatelna, pre mna nezvyk ze dost neochotne zataca. Povodne som mal vychylky na 50%, hned som zvysoval na 70%. Termiku chyta krasne, na 1500 mAh kruzila cez hodinu.
Plachti tak dobre ze je zo zaciatku tazke odhadnut pristatie, treba sa k pristavacej drahe priblizovat v malej vyske.
Beta, FOX 1800, Scout, Pioneer, Gama, Hype WOW, Radjet, Alula by Shani,Blast G3
Flysky 9x+Er9x+Frsky
SuperMUF

#159 Příspěvek od SuperMUF »

Ahoj lidičkové,

mám takovou jednu otázku, ohledně dovažování ...

pro kamaráda "uvádím do života" model GAMA 2100 - KIT ( holý model pouze s motorem a vrtulí )

výbava je následující :

Motor a vrtule je tedy "setová" + aku Rhino 3S1 2250mAh + regl HiModel 40A SBEC-5A + výškovka/směrovka HXT900 + klapky Corona 929MG s kovovými převody + na křidélka 17g serva TGY-S3101S ( krásně padly do připravených domečků ) + přijímač Assan 9kanál v plastovém obalu ...

spojení serv do křídel jsem udělal přes zelené "MPX" konektory z HC ...

no musím uznat, že jsem zvyklý z RCEx na to, že 2metrový model má letovou hmotnost mezi 500-600g a tady je letadlo jen o 10cm větší a váží asi milion tun ...

a teď ten můj dotázek ... ačkoliv jsem regl cpal do té drážky mezi servy v kabině nastojato aby byl co nejvíce vpředu, to samé i s přijímačem, baterka je těžká ale také už nejde víc dopředu, vychází mí nutnost dovážení na předku co nejvíce u motoru mezi 20 až 30 gramy ... je to normální ? jsem zvyklý, že dobře navržený model umožňuje stavbu bez dovažování ... ale asi u EPP kde si tam každý nasype co chce je to asi normální - děkuji na postřehy ...
FrSky Horus X12S+Tandem X20, ACES combat a kdejaké jiné poletuchy. www.Smart3D.cz
coro

#160 Příspěvek od coro »

Keď už to teda váži milion tun, fakt tých 20-30 gramov zaváži a niečo zmení na polohe ťažiska? Dôvod môže byť napríklad iná hustota materiálu na chvoste, alebo žeby 3-5g lepidla niekde na výškovke?
Otázka trochu serióznejšieho charakteru - kam sa snažíš to ťažisko dostať, a naozaj ho až tam treba mať?
SuperMUF

#161 Příspěvek od SuperMUF »

coro píše:Keď už to teda váži milion tun, fakt tých 20-30 gramov zaváži a niečo zmení na polohe ťažiska? Dôvod môže byť napríklad iná hustota materiálu na chvoste, alebo žeby 3-5g lepidla niekde na výškovke?
Otázka trochu serióznejšieho charakteru - kam sa snažíš to ťažisko dostať, a naozaj ho až tam treba mať?

no samozřejmě výrazem "milion tun" se rozumí to že už jsem na takto těžké ( míněno tím vzhledem k rozpětí ) modely odvyknul ... ( dle Pelikána je letovka - údaj z krabice - 1150 - 1300g ) - no v křídle jsou 2 uhlíkové výztuhy, dřevěná výztuha, uhlíkové výstuže kormidel a klapek ... ona ta hmotnost docela naběhne ... když čtu na Stoupáku jak u RCEx modelů o stejném rozpětí ladí každý gram ... vyndávají přijímače z krabiček, nahrazují bowdeny nitěmi a pružinkou atd ... moje poslední 3 větroně byly právě z této kategorie a tak jsem si už na takovéto "lehouše" podvědomě zvyknul ... nic víc - ( prosím toto nemá být polemika o tom, jak se snažím porovnávat EPP setovku pro začátečníky s vyladěnými kompozitovými brusy ... děkuji )

jinak těžiště dávám dle návodu 75-80mm od náběžky - celkem jsem nyní někde okolo 80mm ( model čeká zálet, třeba bude nakonec těžiště více vzadu )... a ocas je přilepený předpřipravenou 3M páskou a CA lepidla je tam pár kapek pro klid duše ...

prostě jsem to musel dovážit a zajímá mne zda podobnou věc někdo řešil, kolik dovažoval a při jakém vybavení/letové hmotnosti ...

( co se celkové výsledné letové hmotnosti týká, dnes doplním ... snad se mi povede najít si čas na zálet )
FrSky Horus X12S+Tandem X20, ACES combat a kdejaké jiné poletuchy. www.Smart3D.cz
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

#162 Příspěvek od rampa_mckvak »

Měl jsem to samé. S baterkou 2200 dovážit mezi 20-30g. Ale nedovážil jsem a lítá to v pohodě i s baterkou 1800. Pelikán kecá - údaj z krabice - 1150 - 1300g . Já ji mám s baterkou 2200 přes 1300g.
Co neubrzdíš neukecáš.
SuperMUF

#163 Příspěvek od SuperMUF »

rampa_mckvak píše:Měl jsem to samé. S baterkou 2200 dovážit mezi 20-30g. Ale nedovážil jsem a lítá to v pohodě i s baterkou 1800. Pelikán kecá - údaj z krabice - 1150 - 1300g . Já ji mám s baterkou 2200 přes 1300g.

Tak jsem dovážil 35g dopředu ... zálet docela "drama" ... nastavil jsem ty větší výchylky co Pelikán uvádí - byť s expem -30% a málem jsem model pohřbill ... s baterkou 3S1 2250mAh je model docela těžký a tak jsem zkoušel jak bude poslušný ve vzduchu. Výsledkem "dive testu" větroně bylo, že se model docela rozutíkal a valil k zemi ...tak jsem přitáhnul ... křídla se prohnula jako luk a kluci na letišti jen vydechli úlevou ... bylo to těsně-každý čekal, že zatleskají. Jen po přistání jsem si všimnul, že dřevěná výztuha v jednom křídle byla špatně přilepená ( vlastně skoro vůbec ) a uvolnila se - na místě zalepena vteřiňákem ...

Celkově model docela poslušný, se setovou vrtulí a motorem se nahoru vyškrábě celkem dobře, klapky byť mají relativně malou možnost vyklopení se ukázaly velmi účinné ( mám je jako Butterfly s křidélky ). jen jsem laboroval s těžištěm ale už je to snad lepší ...

Musím ale říct, že montáž křídel je docela složitější než u jiných EPP větroňů, jsou zde 2 uhlíkové trubky které jdou docela ztuha a i vlastní křídlo do trupu jde taky docela natěsno ( hlavně rozebírání bylo docela těžké, měl jsem strach abych neotlačil do EPP prsty jak těžko to šlo ) - naštěstí alespoň že jsem serva do křídel měl přes zelené MPX konektory, to mi ušetřilo čas ...

no musím přiznat, že se mi docela klepala kolena ... kdybych počkal do večera tak jsem létal v naprostém klidu a pohodě. Bohužel jsem měl čas jen odpoledne kdy byly nepříjemné poryvy větru a i pár kapek spadlo - tak jsem byl vycukaný jako naprostý začátečník ... :oops:
SuperMUF

#164 Příspěvek od SuperMUF »

Tak jsem si říkal, jestli to závaží nenahradit něčím smysluplnějším a výsledek je : nový vrtulový kužel + případně listy ...

už jste to někdo řešil ? a co jste vybrali ?
sigi123

#165 Příspěvek od sigi123 »

Já taky nedovažoval,o těžišti jsem si přečetl asi až za 14 dní,je dané prostorem pro baterku.Lítám i s baterkou jen 3S1500mAh a lítá pěkně bez houpání,naopak líp než když je zatížená 3S2200mAh.Tu dávám spíš když to hodně fouká.To váhové rozpětí co udává pelikán napovídá že se počítá s různou váhou modelu i baterky a gama lítat bude bez problémů.Je to dané taky typem modelu,nemá význam honit milimetry na těžišti a zbytečně ji zatěžovat.Je to termik,tak má být co nejlehčí.A co jsem se za několik let přesvědčil tak těžiště u modelů z epp pelikán není třeba řešit,je to + -,/u dřeva to neplatí/stačí dát doporučenou baterku do určeného prostoru a lítá to normálně.Váha baterek 1500 až 2200 nemá velký vliv na letové vlastnosti.Ovšem taky záleží jak je model z krabice zkroucený a jak si ho kdo umí seřídit.Mě napoprvé letěla bez problémů a lítá perfektně.Jen pozor na minimálku.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“