Blade mCPX II - tipy, triky, nastavení a opravy

Vrtulníky do velikosti 450
Zamčeno
Zpráva
Autor
eco

Re: Blade mCPX II - tipy, triky, nastavení a opravy

#1261 Příspěvek od eco »

baui píše:@kolaCZek: No, já na podobné pokusy nemám tu odvahu :D Ale proti gustu...znáš to. Pokud si nejsem jistý stavem baterie, použiju toto. Když dávám libovolnou baterku do libovolného poletovadla, používám toto. Když ji odtam vyndávám, používám, přepkavpivě a opět....toto. Že bych někdy letěl na prázdnou baterku nebo nabíjel plnou se mi nestalo.

eco: Mám nabíječku na 95% kvůli životnosti baterek, takže bych řekl, že by bylo spíš divné, kdyby se některá baterka dostala na 4,2V vůbec ;) Ale funguje to v klidu i se setovkou, neboj.

Ok, tak jinak...příklad

1čl 3,5V
2čl 3,5V
3čl 4,1V
fakt se všechny při paralelním zapojení srovnají?
nemám takový kabel, jinak bych to vyzkoušel :)
PS:já taky můžu měnit koncové nabíjení...
baui

#1262 Příspěvek od baui »

Konečně jednou rozumná otázka do diskuse :D
Já jsem pro lehká příruční řešení. Jinak bych mohl totiž tahat i tohle abych mohl používat toto a napájet to odtud :lol: :lol: :lol:. To je pak totiž UNLIMITED POWERRRRR* :twisted:

*Do výše zálohy za elektřinu :mrgreen:
Tom
baui

#1263 Příspěvek od baui »

eco: To je situace, ve které jsem nikdy nebyl, nebyl důvod. Lítám na stopky, když mi odpípají, jdu na zem. Kdyby mi někde zbyla jedna baterka z poloviny nabitá, tak bych ji nabíjel sólo tak jako tak.
Jak už jsem psal, solidní nabíječka, která na balančním portu uvidí tak brutálně rozjetou sériovou sadu ti okamžitě vyhodí chybu, že baterka je poškozená a nabíjet ji nebude. Pokud by se totiž jednalo o běžnou například 3S sadu, kde by dva články měly kolem 3,7V a jeden z nich 4,1V, znamenalo by to jednoznačně problém článku a potenciální nebezpečí požáru při nabíjení (tenhle scénář není úplně reálný co se týká hodnot, spíš pro ilustraci).
Tom
Alli25
Kontaktovat uživatele:

#1264 Příspěvek od Alli25 »

no nevim, nejlepsi bude, vyzkouset si to. zatim budu pouzivat ten paralelni kabel a pokud budou mit po nabiti clanky hodne rozdilne napeti, predelam ho na ten seriovy. neni nad to vsechno si to vyzkouset sam :-)
Solo Pro V2 - HK450 - HK500 - Blade mCPX - EasyCub
Spektrum DX6i - Phoenix 4
Kenny McCormick

#1265 Příspěvek od Kenny McCormick »

neviem presne o akych clankoch sa tu bavite, pokial ide napr. o trojclanok, urcite je blbost nabijat dva v serii s balancovanim, pokial sa v serii nepouzivaju v modeli. Jednak sa s tym nabijacka uplne zbytocne trapi a tym dlhym balancovanim - pripajanim zataze aj skracuje zivotnost bateriek. Ani bez balancovania /s pripojenym bal. kablikom/ to nieje vhodne. Bez pripojeneho bal. kabliku nevhodne az nebezpecne.

Paralelne nabijat sa odporuca packy vybite na velmi blizke napetie. Zapojit pack nabity na 4,20 na clanok s packom vybitym na 3,70 znamena podkurit jednak tej nabitej ako aj vybitej baterke hned po zapojeni. Prvych par sekund potecu hodne vysoke prudy z nabitej do vybitej kym sa zrovnaju priblizne na rovnaku uroven...
kolaCZek píše:A co se stane, kdyz dam do 6S kabelaze pet uplne vybitych a jednu nabitou? :wink: Nez se dozene prumer na 4,2V, tak ta nabita uz bude tancovat pekelnej cardas po pokojit..? :D
cize to je odpoved na tvoju otazku, nebude tancovat, po spojeni sa velmi rychlo vybije, ako sa bude snazit "dobit" ostatne. Mozno by to bol jej posledny vybijaci cyklus.
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
RadekCe

#1266 Příspěvek od RadekCe »

RadekCe píše:I když je to balancované, tak to u mCPX není vhodné řešení, protože články nejsou vybité rovnoměrně (tak jako u 3článku) a pak to strašně dlouho balancuje. Takže je lepší to nabíjet po jedné nebo mít více nabíječek :wink:. PS: Nejlepší balanční kabel s dobře pasujícími konektory je tento: http://www.rcking.eu/cs/blade-mcp-x-mic ... treme.html
Tuhle větu jsem napsal 5 stránek zpátky a vy jste do této stránky schopni o tom polemizovat :D. Kdybych s tím neměl vlastní zkušenost, tak to tu nepíšu. Balanční kabel bylo to první, co jsem si obstaral, ale jelikož se mi to neosvědčilo, tak nabíjím každou zvlášť. Samozřejmě závisí na více faktorech, nejen na tom, jak jsou jednotlivé články vybité, ale i na typu nabíječky, atd. jak psal Baui. Moje Equilibrium 3.0 třeba chybu článku nevyhlásilo, ale z té nejvíce nabité to dorovnávalo napětí těch zbývajících článků a proto to trvalo tak dlouho. Co se týče toho odkazu, tak ty konektory k baterkám opravdu perfektně sedí (lépe jak originál) a mám je použité na různé redukce (třeba pro nabíjení jednotlivých článků na mých nabíječkách). Ale opravdu záleží na vás, jak si s tím poradíte :wink:.
Blade 130X, FPV Quady QX90, 200, 210, 250, Mini Prôtos FBL Brain
DX7s, Phoenix
eco

#1267 Příspěvek od eco »

RadekCe píše:
RadekCe píše:I když je to balancované, tak to u mCPX není vhodné řešení, protože články nejsou vybité rovnoměrně (tak jako u 3článku) a pak to strašně dlouho balancuje. Takže je lepší to nabíjet po jedné nebo mít více nabíječek :wink:. PS: Nejlepší balanční kabel s dobře pasujícími konektory je tento: http://www.rcking.eu/cs/blade-mcp-x-mic ... treme.html
Tuhle větu jsem napsal 5 stránek zpátky a vy jste do této stránky schopni o tom polemizovat :D. Kdybych s tím neměl vlastní zkušenost, tak to tu nepíšu. Balanční kabel bylo to první, co jsem si obstaral, ale jelikož se mi to neosvědčilo, tak nabíjím každou zvlášť. Samozřejmě závisí na více faktorech, nejen na tom, jak jsou jednotlivé články vybité, ale i na typu nabíječky, atd. jak psal Baui. Moje Equilibrium 3.0 třeba chybu článku nevyhlásilo, ale z té nejvíce nabité to dorovnávalo napětí těch zbývajících článků a proto to trvalo tak dlouho. Co se týče toho odkazu, tak ty konektory k baterkám opravdu perfektně sedí (lépe jak originál) a mám je použité na různé redukce (třeba pro nabíjení jednotlivých článků na mých nabíječkách). Ale opravdu záleží na vás, jak si s tím poradíte :wink:.

No přesně ten kabel mám...moje nabíječky balancují 300 a druhá 500mA, takže pokud nabíjím 0,5A tak to bez problémů stačí balancovat, tak nevím.
Chtěl jsem dělat zajícovy nabíječky na každý článek zvlášť ale nejsou lidi co by vyrobili tišťáky :(
8exit

#1268 Příspěvek od 8exit »

Jak psal EvzEn - "Podle mě ten paralelní kablík z HK není špatný a když má někdo jen tu setovou nabíječku, tak se fakt hodí A ta cena baterek taky není nijak závratná, tak co"

Dá se tedy ten paralelní kablík použít se setovkou? a můžete na něj hodit odkaz, nemůžu najít, dík moc :)
Blade Scout CX > Colibri V4.5 > Blade mCPX V2
SCOUT Pelikán
Spektrum DX6i - Phoenix v4
Alli25
Kontaktovat uživatele:

#1269 Příspěvek od Alli25 »

odkaz je tento:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=18867

A se setovkou? To nevim, musela by se udelat nejaka redukce. A stejne si myslim, ze tech 0,7A je na paralelni kablik malo pokud se zapoji 6 baterek. Pokud to ta nabijecka vubec zvladne
Solo Pro V2 - HK450 - HK500 - Blade mCPX - EasyCub
Spektrum DX6i - Phoenix 4
8exit

#1270 Příspěvek od 8exit »

Jasný, pořízení lepší nabíječky mě stejně nemine. Co ten Raytronic C14, je to dobrá volba? Zatím mám jen mcpx, ale plánuju nějakou 450ku, asi MiniTitana, pak nějaký letadlo na relax :) Dík
Blade Scout CX > Colibri V4.5 > Blade mCPX V2
SCOUT Pelikán
Spektrum DX6i - Phoenix v4
baui

#1271 Příspěvek od baui »

Na setovou se to samozrejme zapojit da a neni duvod, proc by to nezvladla - dalsi z vyhod paralelniho kablu, mimochodem. Porad stejne napeti, jen tech 0.7A budes hnat pres cely obvod delsi dobu. Zase nejsi nuceny menit baterky nez je cely balik nabity :)
Raytronic je fajn, nebal bych se ho. Neni to spicka, ale o 100% lepsi nez Accucel a dalsi podobne popularni volby. Je to jedna z tech nabijecek s lepsimi balancnimi obvody.
Tom
Tsisters

#1272 Příspěvek od Tsisters »

Já ji mám a zatím naprostá spokojenost.Jednoduchá obsluha a jde pouzít i pro nabíjení z baterky na letišti
AGILE 7,2/ AGILE 5.5/ DEVIL 420/ T-REX 500PRO-Sportline/ RJX X-TRON 500/ EXTRA 300/ FPV QAV 210/
EvzEn

#1273 Příspěvek od EvzEn »

Na ten kablík je nutné bud přeipájet jiný konektor, který pasuje do origo nabíječky, nebo si s tím samým konektorem vytvorit redukci :)
Já však při té ceně normal přepájím kablík a rovnou i zkontroluju, jestli maj všecky konektory správnou polaritu, protože náký borec tam psal, že měl kablík, kde byla otočená..
Konektor beru z ss motoru 180, který jsem měl pro starou heli, ale dá se použít i konektory od malých větráčku do PC :)
michalll
Kontaktovat uživatele:

#1274 Příspěvek od michalll »

Nemáte někdo, prosím, po ruce náhradní hlavní hřídel? Chtěl bych udělat novou z uhlíkové kulatiny. Potřeboval bych celkovou délku a pozice dírek. Původní je pro odměření trochu moc zmasakrovaná...
PROTOS 500, BLADE 130 X

Heli kabinky: http://michalpa.rajce.idnes.cz/
RadekCe

#1275 Příspěvek od RadekCe »

Délka 64.60mm, horní dírka pro hlavu 4.60mm od shora, nižší dírka pro fixační kroužek 27.50mm od shora, délka zbroušení pro hl. ozubené kolo 4.00mm na průměr 2.55mm. :wink:
Blade 130X, FPV Quady QX90, 200, 210, 250, Mini Prôtos FBL Brain
DX7s, Phoenix
Zamčeno

Zpět na „Heli - do 450“