Konverze F3B a F3J na elektro

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
Standa Stuchlý

Re: Konverze F3B a F3J na elektro

#256 Příspěvek od Standa Stuchlý »

mne taky spousta věcí sere, ale sem chodím na rady, nápady a když můžu tak přispěju. Že je to někdy trochu bokem ? No a co, o nic nejde.
Poradím Ti, najdi si venku vrbu, nebo manželku.....

Ostatním se omlouvám za odbočení od tématu vlákna :mrgreen:
ST
Kontaktovat uživatele:

#257 Příspěvek od ST »

Suhlas s graup15. Já se díky týhle sekci taky dokopal udělat s F3J elektro a jsem za to tady všem vděčnej. Mám pohon za pár ticek a ENJOY to žene nahoru prvotřídně , viz pár stránek níže. Taky s tím můžu dělat kraviny, ale stejně většinou končíme u toho kdo to vytočí víš a zůstane tam dýl. Jestli tam máš 1kW nebo 5kW není až tak podstatné ale potěší.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
tomashr

#258 Příspěvek od tomashr »

No ono hlavně tak 50% F5J=elektrifikované F3J přesně podle titulku... Pokud bych zrovna sem psal nějak víc do hloubky zkušenosti třeba s Cirrusem od Reicharda, což je model dělaný od začátku jako lehké F5J, tak kritiku beru, ale když se mrknete na tu odkazovanou galérii fotek, tak tam najdete právě těch elektro F3J co hrdlo ráčí - Supra, Aspire, Pike Perfect i nový Perfection, Stork atd...
Navíc jak potvrzují i jiní diskutující, ony ty pohony, létané v F5J, mají běžně velkou rezervu výkonu, takže bych se je nestyděl dát ani do elektro F3B. Kira 480, kterou mám v Shocku, by se určitě dostala přes kilowatt, ta menší Mega asi taky a minimálně 750W bude v dobré účinnosti atd. Takže jsem ten výlev proti fakt moc nepobral :-(
tomashr

#259 Příspěvek od tomashr »

Standa Stuchlý píše:ne, je to dvouzávit s ventilátorem KV 3100. Megy mají docela zajímavou výkonovou rezervu a účinnost taky dobrá. Nikdy bych neřekl, že takový prcek bude tak tahat. Uvažoval jsem, že to dám do Ocelota, byl by to pro něj zajímavý pohon.

Aha, to máš jinou - kV3100 má Mega 16/20/2 o délce 46mm a hmotnosti 106g.
Já mám ale Megy 16/15/2 s kV4180, délce 36mm a hmotnosti 76g. Ta sestava s 16/15/2 má výhodu pro letadlo cílené na plachtění v tom, že jí stačí relativně malá vrtule (u mě RFM12x8,5), což trochu omezuje odpor v kluzu, pro větší výkon jsem zkoušel tuším 13x9, což chodilo taky velmi dobře, ale proud jde nahoru a obecně asi nepadá v úvahu víc než tříčlánek. Jak ty píšeš 22V, tedy 6s, tak to by s ní nešlo, na to je nutná ta tvoje, nebo by se u té malé muselo třeba na 16/15/3...
Standa Stuchlý

#260 Příspěvek od Standa Stuchlý »

já těch 22v provozoval jen chvíli. Bylo mi toho motoru trochu líto a hlavně převodovky. Je to keramika do 700W a asi jsem koupil poslední kus, který se dal normálně sehnat. Proto jsem přešel na 5S ( A123 ) a menší vrtuli. Teď po menší havárii pojeden a 3S Lipol a vrtuli dám prozatím 14/10. Podle projevu pak přidám na 15/x, ale to bude zase vývoj. Uvažuji o RFM vrtuli, ale nevím kde začít. Přece jen nejsou zrovna levné na experimentování.
JMalik

#261 Příspěvek od JMalik »

tomashr píše:No ono hlavně tak 50% F5J=elektrifikované F3J přesně podle titulku... Pokud bych zrovna sem psal nějak víc do hloubky zkušenosti třeba s Cirrusem od Reicharda, což je model dělaný od začátku jako lehké F5J, tak kritiku beru, ale když se mrknete na tu odkazovanou galérii fotek, tak tam najdete právě těch elektro F3J co hrdlo ráčí - Supra, Aspire, Pike Perfect i nový Perfection, Stork atd...
Navíc jak potvrzují i jiní diskutující, ony ty pohony, létané v F5J, mají běžně velkou rezervu výkonu, takže bych se je nestyděl dát ani do elektro F3B. Kira 480, kterou mám v Shocku, by se určitě dostala přes kilowatt, ta menší Mega asi taky a minimálně 750W bude v dobré účinnosti atd. Takže jsem ten výlev proti fakt moc nepobral :-(

O nic nejde, ale v prvním příspěvku je:
"......Aby se to nemíchalo s kde čím a hlavně F5J vláknem, založil jsem ...."
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Standa Stuchlý

#262 Příspěvek od Standa Stuchlý »

Konverze F3B a F3J na elektro.......... autor vlákna měl nejspíš na mysli to, aby se toto vlákno zabývalo " konverzí F3B a F3J " na elektro a ne podrobnostmi kategorie F5J. To, že sem někdo dal jako zajímavost obrázky ze soutěže F5J, kde se to jen hemží omotorovanými F3B a F3J modely je skutečně jen zajímavost a nijak to neodvádí od tématu vlákna. Proto nechápu, proč kolem toho tolik povyku.

Konvertoval jsem F3Bčko na elektro a potřebuji poradit s RFM vrtulí, máte někdo zkušenost s touto náhradou místo AE nebo GR ? Používal jsem 13/6,5 AE a 13/7 GR. Popřípadě náhradu za 14/10 GR. V RFM se nevyznám.
JMalik

#263 Příspěvek od JMalik »

Standa Stuchlý píše:............ Proto nechápu, proč kolem toho tolik povyku.......

Protože se tady začnou řešit pohony se kterýma to poleze nahoru 10m/s :wink:

(Ty RF vrtule nejsou úplně levné, je to většinou ve variantě s úzkým listem a s tou širší lopatou. Pokud to nemá už někdo odzkoušené a odladěné na stejné konfiguraci, tak je malá šance, že to trefíš napoprvé.)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Standa Stuchlý

#264 Příspěvek od Standa Stuchlý »

proto právě spoléhám na širokou obec modelářskou, kde by někdo mohl být s touto zkušeností.

A že to někomu poleze 10m/s ... no nejsou všichni v balíku a nemají zrovna vhodný kopec a naviják po ruce. Proto jsou vděčni i levnému pohonu za těch 10m/s a postupně se vypracují. Alespoň vědí jakým směrem jít.
tomashr

#265 Příspěvek od tomashr »

JMalik píše:(Ty RF vrtule nejsou úplně levné, je to většinou ve variantě s úzkým listem a s tou širší lopatou. Pokud to nemá už někdo odzkoušené a odladěné na stejné konfiguraci, tak je malá šance, že to trefíš napoprvé.)

Aby to nebylo tak jednoduché, tak se to u RFM navíc dost liší podle typu. Třeba 13x9 je vyloženě úzká ač nemá S v názvu, "úzká" 14,5x10S je proti ní spíš normálnější. Je to trochu vidět z fotek na http://shop.modellbau-freudenthaler.at/ ... hp?list=30 . Obecně se nicméně dá počítat, že vlastnosti širokých vrtulí RFM jsou podobné jako u AE a GR stejné velikosti, jen jsou pevnější a obvykle o něco účinnější. Ty úzké, ať už mají přímo S v názvu anebo existují jen ve štíhlém provedení, by mělo být možné pro podobný odběr použít o něco větší, budou tahat o něco hůře po startu na malé rychlosti, ale zase spíš lépe na rychlosti (samozřejmě ani vzdáleně nepůjde o tak velký rozdíl jako u čtvercových vrtulí).
kratas
Kontaktovat uživatele:

#266 Příspěvek od kratas »

JMalik píše:Protože se tady začnou řešit pohony se kterýma to poleze nahoru 10m/s :wink:

A v čem je problém, že omotorované F3J půjde nahoru 10m/s?
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
Standa Stuchlý

#267 Příspěvek od Standa Stuchlý »

kratas píše:A v čem je problém, že omotorované F3J půjde nahoru 10m/s?

vůbec v ničem, pro normálního modeláře. Jsou ale mezi nimi i takoví, kteří své ego musí neustále vyvěšovat na odiv. Dalibor tu nasadil laťku pohonů a technického zpracování celkem vysoko a je to v pořádku. On je takový technický guru, kterému se chce většina alespoň přiblížit, včetně mne. Jenže, investice jednoho na dva měsíce, může být pro jiného na dva roky a o tom to celé je. Ve svém posledním příspěvku na napsal velmi dobře, i slabé pohony sem patří. Nejde přece o rekordy a závody kdo má víc KW, ale o technické řešení, které je vlastně v názvu vlákna.

" A v čem je problém......" :D , jen v některých lidech, jinak v ničem.
Standa Stuchlý

#268 Příspěvek od Standa Stuchlý »

tomashr, díky ta osvětlení. Už tuším, kterým směrem se dívat. Asi založím samostatné vlákno, protože RFM vrtule určitě zajímají více lidí a tady by to mohlo zavazet. :D
JMalik

#269 Příspěvek od JMalik »

Standa Stuchlý píše:
kratas píše:A v čem je problém, že omotorované F3J půjde nahoru 10m/s?

vůbec v ničem, pro normálního modeláře. Jsou ale mezi nimi i takoví, kteří své ego musí neustále vyvěšovat na odiv. Dalibor tu nasadil laťku pohonů a technického zpracování celkem vysoko a je to v pořádku. On je takový technický guru, kterému se chce většina alespoň přiblížit, včetně mne. Jenže, investice jednoho na dva měsíce, může být pro jiného na dva roky a o tom to celé je. Ve svém posledním příspěvku na napsal velmi dobře, i slabé pohony sem patří. Nejde přece o rekordy a závody kdo má víc KW, ale o technické řešení, které je vlastně v názvu vlákna.

" A v čem je problém......" :D , jen v některých lidech, jinak v ničem.

A nemůže to být i tak, že si někdo pořídí kompozitový brus F3J, aby tedy ostatní viděli s čím létá a protože dovnitř není vidět, tak tam narve nejlevnější čínu, která tam nepatří?
kratas
Kontaktovat uživatele:

#270 Příspěvek od kratas »

A je to tady, teď se zase pro změnu začne řešit Čína. Nechcete to tady malinko promáznout od těch příspěvků, které jsou o ničem, včetně toho mého. To je furt dokola.
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“