Luboš ZLÍN píše:Jako RC modelář / letec čekatel jsem z toho jelen :-)
Někomu stačí Cadet a je spokojený, jiný ho haní. Někomu "stačí" Optik 6 a je také O.K., jiný by se na něho ani nepodíval. Setová rádia někdo chválí, že to k danému modelu stačí, jiný rezolutně řekne NE, NIKDY. Rozhodnout se musím sám, ale doufal jsem, že mi to diskuse a vaše zkušenosti usnadní. Vzhledem k tomu, že na létání budu mít času jako šafránu (1-2 za měsíc), tak bych rád létal s EPP motorovým větroněm S,V,K,M (bez klapek) a nepředpokládám, že budu mít více jak jeden (první model). Těch rádií, co jste tady probrali, je hafol. Kudy se mám ubírat? Děkuji za jakékoliv rady či postřehy.
Jsem v podobné situaci byť již ne čekatel a myslím, že je potřeba to moc neřešit. Hraju si zatím s Elektro Trenérem, tam mi čtyřkanálový 35 MHz Cadet (mám ho z rozbité Sky Lady) bohatě stačí. Vyzkoušel jsem si Mode 1 i Mode 2, ujasnil jsem si, co mi víc vyhovuje, přitáhnout potlačit doleva doprava a motor fungují. Víc není potřeba a ještě nějakou dobu potřeba nebude. Bazarové to stojí pár stovek čili míň než shořelý regulátor.
Za pár měsíců asi koupím Sky Climber / A200 -- rozdíl mezi ARF a RTF je 1300 Kč a je v tom LiPolka za cca 600 Kč a nabíječka a Tx + Rx, čili ten pětikanál tam vyjde pod sedm stovek. To se nedá překonat ani tou 9x. Víc než pět kanálů na ten EPP větroň s křidélky stejně potřeba není a funkce klapek se tam dá namixovat taky.
Pokud se do té doby objeví bazarová nabídka na Optic 6 v mém okolí za dva tisíce, asi ho vezmu, prostě proto, že tady všichni píšou, že je super, jinak prostě pořídím Sky Climber RTF a tím pádem vysílač a přijímač a to mi vystačí na další nejmíň rok. Nebudu mít pocit, že těch sedm stovek za ten setový J5 jsou vyhozené peníze, v nejhorším ho za další rok za tři stovky prodám.
Naopak poslat na toho koníčka o víc než tři tisíce víc (za nový Optic 6 nebo MX12-Hott ) dnes, kdy nevím, kolik času na to budu mít, by mi přišlo zbytečné. To za ně radši koupím nějaké další letadlo, až mě ten Sky Climber přestane bavit.
Myslím, že ty setové vysílače v zásadě fungují a že je lepší vrazit peníze do spolehlivého regulátoru než se hned na začátek fixovat na to, jestli souprava má paměť na pět nebo 30 modelů -- to fakt pro čekatele není podstatné.