Točenie sa termických prúdov

Název je dostatečně samovysvětlující...

Ako sa točia termické prúdy?

najčastejšie doľava (proti smeru hodín)
6
29%
najčastejšie doprava (po smere hodín)
1
5%
niekedy doľava, inokedy doprava - asi rovnomerne
7
33%
netočia sa - stoja
2
10%
ani jedno, je to úplne inak
5
24%

Celkem hlasů: 21

Zpráva
Autor
vitousek
Kontaktovat uživatele:

Re: Točenie sa termických prúdov

#31 Příspěvek od vitousek »

albisko píše:za urcitych podmienok staci takato

Někdy i méně :wink:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=I4BD3wQ3_qw[/youtube]
Rychlost, výška, myšlenka.Pro úspěšné létání je třeba mít alespoň dvě.
ferenc

#32 Příspěvek od ferenc »

A poradíte nejakú základnú literatúru pre začiatočníka?
tomashr

#33 Příspěvek od tomashr »

Tak naokraj, nic proti zájmu o literaturu, ale z docela velkých zkušeností ze soutěžního létání si dovolím říct, že absolutní většina pilotů (do značné míry se to týká i mne) má primární problém někde úplně jinde.
Je totiž třeba se v první řadě naučit číst model - umět rozlišit termiku od "knypltemiky", tedy nepřesné pilotáže, je nutno umět číst směr větru, tedy rozlišit zpomalení a vyplavání proti větru od termiky atd. Následně je nutno umět zatáčet - a to vůbec není snadné, v podstatě umí slušně točit jen minimum lidí. Ještě tak to jde s malými lehkými F3K, které si nechají hodně líbit, ale s většími modely je to horší.

Prostě létat, létat a pak znovu létat :D
albisko
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od albisko »

este doplnim Tomaša,
vyber sa na nejake f3j alebo f5j preteky a sleduj ako lietaju termiku
pepin

#35 Příspěvek od pepin »

ferenc píše:A poradíte nejakú základnú literatúru pre začiatočníka?

http://www.kosmas.cz/knihy/169196/termika/

moc neváhej,je to další dotisk,většinou se po ní jen zapráší,nemusíš to študovat celý,a snažit se pojmout komplet všechnoi stačí to v rychlosti přelouskat a pak se jen vrátit k určitým kapitolám
pepin

#36 Příspěvek od pepin »

[quote="tomashr"]Tak naokraj, nic proti zájmu o literaturu, ale z docela velkých zkušeností ze soutěžního létání si dovolím říct, že absolutní většina pilotů (do značné míry se to týká i mne) má primární problém někde úplně jinde.

s tím bych rozhodně nesouhlasil,pokud nemáš totiž soutěž,v první řadě tě zajímá a měl bys být podle teorie vubec schopný alespon částečně posoudit,jestli tento den má vubec smysl jít nějakou termiku lovit,případně podle postavení slunce odhadnout,kde ji momentálně asi tak hledat.něco si o tom přečíst je podle mého základ uspěchu a nějaké utržkovité vyptávání kolegu,kteří se možná také jen někdy někoho na něco vyptávali je spíš o ničem,dozvíš jen nějaké utržky---umění ustředit model je už další fáze,dokud ale bublinu nenajdeš,mužeš točit kolečka jak divej nejlíp na světě.

samozřejmě pokud má někdo názor,že četba a teorie při cestě za termikou pouze uškodí je to jeho věc :wink:
robotmz

#37 Příspěvek od robotmz »

Na F5J sa dá pekne vidieť, ako niekto sklesá a pristane za 3-4 min. a iný to nemôže dostať dole až ku konci, kedy to pustí takmer kolmo dole 8)
tomashr

#38 Příspěvek od tomashr »

pepin píše:s tím bych rozhodně nesouhlasil,pokud nemáš totiž soutěž,v první řadě tě zajímá a měl bys být podle teorie vubec schopný alespon částečně posoudit,jestli tento den má vubec smysl jít nějakou termiku lovit,případně podle postavení slunce odhadnout,kde ji momentálně asi tak hledat.něco si o tom přečíst je podle mého základ uspěchu a nějaké utržkovité vyptávání kolegu,kteří se možná také jen někdy někoho na něco vyptávali je spíš o ničem,dozvíš jen nějaké utržky---umění ustředit model je už další fáze,dokud ale bublinu nenajdeš,mužeš točit kolečka jak divej nejlíp na světě.

Podívej, já jsem už v diskusích vypozoroval, že pro řadu lidí je "soutěž" vnímaná jako sprosté slovo... Jenže to nic nemění na tom, že to doporučení jít se podívat, jak se to řeší soutěžně, je na místě.
Já se třeba docela směju nad tvou větou "jestli tento den má vubec smysl jít nějakou termiku lovit". Představa, že budu chodit na letiště jen když mi to bude připadat super je pro mě naprosto absurdní, ono se totiž dá něco ulovit prakticky kdykoli, prostě si prolétneš své okolí a "počteš" vzduch. Když tam opravdu není vůbec nic, tak ti žádná teorie nepomůže, ale pokud tam něco je, tak rozhodne právě ta schopnost číst ovzduší a využít toho, co se najde. A právě v tomhle je ten rozdíl mezi piloty, ono to totiž vůbec není jednoduché. Sám si klidně dovolím tvrdit, že jsem proti velké většině diskutujících v této schopnosti úplně jinde, jenže bohužel mám občas možnost srovnání s opravdu HODNĚ DOBRÝMI piloty a ti jsou pro změnu úplně jinde než já :( Musím se ještě moc (ale fakt moc!) učit :roll:

Jinak k té literatuře - využitelnost knihy, kterou jsi odkazoval, je pro modelářské účely trochu problematická. Také jsem podobné věci četl, problém je ale v tom, že u modelu tě až tak moc nezajímá let pod řadou kumulů atd., naopak tě ale velice zajímají věci, které nemá šanci využít pilot skutečného větroně, typicky malé bubliny trhané nad nějakou překážkou atd. Tím ani v nejmenším neříkám, že to nemá smysl číst, to by byla hloupost (koneckonců žádná znalost není zbytečná), přínos ale nebude zas tak velký, jak by někdo mohl čekat.
Naposledy upravil(a) tomashr dne úte 12.06.2012 16:30, celkem upraveno 1 x.
JMalik

#39 Příspěvek od JMalik »

tomashr píše:Tak naokraj, nic proti zájmu o literaturu, ale z docela velkých zkušeností ze soutěžního létání si dovolím říct, že absolutní většina pilotů (do značné míry se to týká i mne) má primární problém někde úplně jinde.........
.........Prostě létat, létat a pak znovu létat :D

S tím létáním souhlasím, ale pokud nebude dotyčný teoreticky nic vědět o termice, tak bude jenom zbytečně spotřebovávat pokusy s volnými modely a s RC si tenhle výcvik značně prodlouží.
(Ve stoupákách kolem nuly a nízko nad zemí do musí být skutečně pilotážně dost borec, aby se z toho dokázal zvednout. V padesáti metrech a stoupání 5m/s se v tom ale dokáže motat nahoru i naprostý začátečník)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
tomashr

#40 Příspěvek od tomashr »

Trochu upřesním - podle mě nejvíc teorie je potřeba právě pro ty volné modely. Tam je okamžik startu opravdu zásadní a vyhraje ten, kdo tohle nejlépe odhadne. U RC větroňů už ale hraje větší roli to počínání za letu, dnešní výkonný model toho dokáže hodně "oblétat" a tam je to o pilotovi.

Mimochodem to jsme zase u soutěží - vím, že pro dost lidí to má až hanlivý nádech, ale člověk se na nich prostě naučí nejvíc - jakmile máš start na klakson bez možnosti si vybírat, tak zkrátka musíš za letu ukázat, co zvládneš. Někdy je to kruté :(
pepin

#41 Příspěvek od pepin »

tomashr napsal:

Podívej, já jsem už v diskusích vypozoroval, že pro řadu lidí je "soutěž" vnímaná jako sprosté slovo... Jenže to nic nemění na tom, že to doporučení jít se podívat, jak se to řeší soutěžně, je na místě.
Já se třeba docela směju nad tvou větou "jestli tento den má vubec smysl jít nějakou termiku lovit". Představa, že budu chodit na letiště jen když mi to bude připadat super je pro mě naprosto absurdní, ono se totiž dá něco ulovit prakticky kdykoli, prostě si prolétneš své okolí a "počteš" vzduch. Když tam opravdu není vůbec nic, tak ti žádná teorie nepomůže, ale pokud tam něco je, tak rozhodne právě ta schopnost číst ovzduší a využít toho, co se najde. A právě v tomhle je ten rozdíl mezi piloty, ono to totiž vůbec není jednoduché. Sám si klidně dovolím tvrdit, že jsem proti velké většině diskutujících v této schopnosti úplně jinde, jenže bohužel mám občas možnost srovnání s opravdu HODNĚ DOBRÝMI piloty a ti jsou pro změnu úplně jinde než já :( Musím se ještě moc (ale fakt moc!) učit :roll:

Jinak k té literatuře - využitelnost knihy, kterou jsi odkazoval, je pro modelářské účely trochu problematická. Také jsem podobné věci četl, problém je ale v tom, že u modelu tě až tak moc nezajímá let pod řadou kumulů atd., naopak tě ale velice zajímají věci, které nemá šanci využít pilot skutečného větroně, typicky malé bubliny trhané nad nějakou překážkou atd. Tím ani v nejmenším neříkám, že to nemá smysl číst, to by byla hloupost (koneckonců žádná znalost není zbytečná), přínos ale nebude zas tak velký, jak by někdo mohl čekat.[/quote]
---------------------------------------------------------------------

trošku si to projedem bod po bodu :D

soutěž--sprosté slovo----vubec né,pro mraky lidí jediná příležitost jak létat termiku,stačí jeden človíček co tu bublinu najde a přiženou se za ním všichni :D

jastli má vubec smysl tento den jít lítat ?

je spoustu dnu,kdy pujde létat termiku jen trouba,maximálně se dočká nějaké nudné celoplošné bubliny a tím celá denní aktivita končí,leda by byl tak nabuzenej,že tam to ero bude mrskat do zblbnutí :D rozuměj,když jdu létat,vždy létám jen a jen v termice,ochota zkoušet zda je ten den příznivý,nebo ne mi vydrží tak maximálně deset minut,pokud do deseti minut nechytnu první stoupák balim a jdu na pivo,zvlášt nějaké pokusnictví s větší maketou opravdu nepodnikám,.na to je mi jí líto,i tak né vždy to je to správné počasí,ale něco se poznat jen od oka prostě nedá,ale pokud třeba než seskládám ero přijde mrak,který zastíní celou oblohu,takl to pak opravdu nemá smysl se o nějaké termicko příjemné létání pokoušet,no a na to jsou dobré právě ty knížky,páč dojít ke všemu dlouhodobým provozem je mrhání časem,dojdeš jen k tomu,co už dávno ví tisíce lidí.

samozřejmě pokud si z dostupné literatury vysaješ jen pojednání o celodenním přeletu větroně pod řadou kumulu už je opravdu pouze tvoje věc,já tam hledal a našel jiné informace a mohu s čistým svědomím říct,že rozhodně jsem alespon já po přelouskání nějaké literatury sakra postoupil---vytěsnil jsem především nesmysli a doměnky.

ještě abych upřesnil o jaké termice nemluvím,to je právě ta,kdy létáš imrvére na motor a najednou se stane zázrak a celý nebe nosí :D ,pokud to tak někdo provozuje,nic proti,mě to ale takto nebaví,rád létám přelety na bubliny,na správných místech to vubec není problém,jednu bublinu točíš 300m vlevo,trochu nastoupáš a letíš na jinou třeba 300m vpravo---to je pro mě létání v termice s modelem pro zábavu.

teorie je podle mého prostě základ,pokud pujdeš dělat nějaký kurz závěsného,nebo jakéhokoli létání,budeš to študovat povinně.
hellmut
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od hellmut »

Dobrá debata pánové :D
Můj tip je :
Trénovat termiku z ruky, ze svahu, za slabého větru, co tě neunese, ale v intervalu přináší bublinu.
Po startu zvolna prolítáváš co největším obloukem (co ti dovolí klouzavost - abys ses moc nenachodil) celý prostor a podle toho, co se děje, eventuálně kroužíš. Pořád máš model zhruba v úrovni očí a detailně můžeš sledovat pohyb modelu na nějakém pevném pozadí. Dělám tímto stylem třeba 15 startů, než se to povede a vůbec se nenudím - o mrhání časem nemůže být řeč :lol:
http://hellmut.rajce.idnes.cz/
JMalik

#43 Příspěvek od JMalik »

hellmut píše:Dobrá debata pánové :D
Můj tip je :
Trénovat termiku z ruky, ze svahu, za slabého větru, co tě neunese, ale v intervalu přináší bublinu........

Na svahu má to termické trhání bublin svá specifika a je to nejjednodušší způsob jak se v tom držet, případně odletět. Tyhle postupy ale potom nejdou moc zužitkovat v rovině bez podpory toho nasvíceného svahu.
Klidně může foukat 4m/s ze směru 060 a normálně půjde létat termicky nasvícený svah na směr 240 ve 2, nebo ve 4 hodiny odpoledne. Jít to tam ale zkoušet v deset dopoledne bude většinou blbost. Pokud to bude ještě navíc podporované prakticky nulovým základním prouděním, pak je ten nasvícený svah téměř vždy jistota. V rovině to ale funguje trochu jinak.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pepin

#44 Příspěvek od pepin »

hellmut píše:Dobrá debata pánové :D
Můj tip je :
Trénovat termiku z ruky, ze svahu, za slabého větru, co tě neunese, ale v intervalu přináší bublinu.
Po startu zvolna prolítáváš co největším obloukem (co ti dovolí klouzavost - abys ses moc nenachodil) celý prostor a podle toho, co se děje, eventuálně kroužíš. Pořád máš model zhruba v úrovni očí a detailně můžeš sledovat pohyb modelu na nějakém pevném pozadí. Dělám tímto stylem třeba 15 startů, než se to povede a vůbec se nenudím - o mrhání časem nemůže být řeč :lol:

to ale předpokládá plochu,kde mužeš přistát pod sebou ,tam kde létám povětšinou já,bych po 14ti neuspěšných startech měl v nohách minimálně 7km ,zadek plý osin a v urovni očí leda tak kukuřici :D jediný co si tam lajsknu hodit bez motoru je maximálně kompozitové béčko,nebo menší lehkou třímetrovou polomaketku,s tím se ještě dá nějak rozumě přistát do protisvahu hned pod sebe,určitě bych to ale netrénoval s něčím okolo 4 kil 4m rozpětí i když to jde vcelku v pohodě hodit jen na závan termiky,tak se ale stejně ten model sakra prosedne a nějaké vracení vubec nepřipadá v uvahu.

jinak těch 14 startu určitě zabere nějaký čas--třeba 30minut,zkus někdy těch 30 minut prostě pouze pozorovat svah před sebou,určitě se naběháš mín,těch indicií,kdy by to tam mohlo být je vcelku hodně,samozřejmě stoprocentní to není nikdy,ale dá se ten počet pokusu pozorováním snížit,zvlášt když se jedná o pravidelné létání na jednom místě. dříve jsem tam ty era taky házel do zblbnutí jak divej ale nepřišlo mi to nikdy,že bych byl nějaký zapálený modelář pro věc,prostě jsem ještě vubec nevěděl kdy to hodit,pak jsem se seznámil s kolegou,který když hodil,tak letěl,no a to se mi moooc líbilo,tak se dnes už snažím taky o trošku jiný přístup,víc pozorovat a méně běhat,věřím,že pokud se dožiji duchodu tak se to hodí :D

rozhodně ta termika není zase nějaká šílená věda,teda alespon pro potřeby nás modelářu,jen budu každému vždy tvrdit,že pokud se nechce jen trápit,měl by si o tom něco přečíst a občas se k nějakému odstavci i s přibývajícími zkušenostmi vrátit,ono zase nejde dát si celou knížku bez praktických výsledku celou do hlavy ,navíc ta praxe je opravdu o docela dlouhé cestě,ze dne na den se nic moc nezmění.
kope
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od kope »

pepin píše:...těch indicií,kdy by to tam mohlo být je vcelku hodně...

A pro nás nováčky - jaké ty indicie jsou ?
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Odpovědět

Zpět na „Větroně“