ERGO píše:Jen elektro.
No to porad nic neznamena... muze to litat s 70W ale taky s 700W
Já se torzky radši držím i u pomalejších věcí, hlavně kvůli flutteru kdybych to potřeboval poslat dolů. Nebo na gumicuku-je lepší mít rychlejší start než ztratit rychlost a rozmlátit to - na gumicuku jsou nejhorší havárie. U elektry to odpadá, ale přece jen se občas hodí trochu zrychlit, jinak bych doporučil jiný profil. A při použití dobrého profilu a správně řešené konstrukce se rychlost a dlouhé létání nevylučuje, spousta dnešních relativně pomalých modelů umí letět i rychle. Mně se víc líbí široký rozsah rychlostí než jedna konkrétní rychlost, na které to letí dobře. Proto bych tam ten D-box dal - a také proto, že jinak by to musel potáhnout poměrně tuhou fólií, takhle klidně i hajzlpapíremRobertek píše:Co jsem si tak zběžně přečet tak ještě můžu dodat že elektra může bejt i bez torzky (D-boxu), záleží na tom co od toho člověk čeká, jestli ryhlej stroj nebo lehkou elektru na dlouhý polítání.
Jinak vzepětí dělám podle oka a zase záleží na typu elektry. Hotliner může mít klidně pod 1cm na koncích vzepětí, a klidná elektra bez křidýlek 10cm a víc. Na 1500mm rozpětí.
Jinak tady můžu asi nejvíc doporučit jednu věc a to je postavit si buď stavebnici v rozsypu nebo podle nějakého ověřeného plánu, na tom se člověk naučí víc než co si přečte z diskuze. Po takové zkušenosti se už navrhuje o něco líp.
woro píše:Na 480 by šla určitě i dvoumetrovka(jenom by to nebyl žádný vrtulník-ale k čemu pak u heliny křídla?), to je výkonu dost... ...kolik vlastně?
Robertek píše:Člověče když tak koukám na ten 3D obrázek tak se mi vybavil můj první model: TRACYod svoru
To je celkem naše univerzální klubové letadlo pro začínající rc-modeláře a piloty. Člověk se na tom dobře naučí jak má takovej bezkřidýlkatej větroň přibližně vypadat a na učení létání je skvělej. Ta konstrukce je sice trochu předpotopně jednoduchá a design taky ale pro začátek do rcček a lítání je to vděčnej model... Ta elektro verze už je slabší ale i tak sem jich pár viděl.
woro píše:Jiná rada (Guppy je sice kráska, ale je s tím dost $raní)