Plán na větroně nebo el. větroně + postup + materiál prosím

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Abu
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od Abu »

ERGO píše:Jen elektro. :wink:

No to porad nic neznamena... muze to litat s 70W ale taky s 700W :D
ERGO

#47 Příspěvek od ERGO »

:D No prostě mám vnivtřnosti z jinyho letedla stejnosměrnej motor mig 480, serva 9g, regl jeti jes 020 a vysílač s přijímačem. Přesnější popis už asi nesesmolím. :D Samozřejmě by to mělo byt na klidny dlouhy polítání. Rychlých potvor už mám dost. :D
Bellanca Decathlon, Heli Blade CP

Může-li se něco pokazit, pokazí se to. ...... Murphyho zákon
woro
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od woro »

Robertek píše:Co jsem si tak zběžně přečet tak ještě můžu dodat že elektra může bejt i bez torzky (D-boxu), záleží na tom co od toho člověk čeká, jestli ryhlej stroj nebo lehkou elektru na dlouhý polítání.

Jinak vzepětí dělám podle oka a zase záleží na typu elektry. Hotliner může mít klidně pod 1cm na koncích vzepětí, a klidná elektra bez křidýlek 10cm a víc. Na 1500mm rozpětí.

Jinak tady můžu asi nejvíc doporučit jednu věc a to je postavit si buď stavebnici v rozsypu nebo podle nějakého ověřeného plánu, na tom se člověk naučí víc než co si přečte z diskuze. Po takové zkušenosti se už navrhuje o něco líp.
Já se torzky radši držím i u pomalejších věcí, hlavně kvůli flutteru kdybych to potřeboval poslat dolů. Nebo na gumicuku-je lepší mít rychlejší start než ztratit rychlost a rozmlátit to - na gumicuku jsou nejhorší havárie. U elektry to odpadá, ale přece jen se občas hodí trochu zrychlit, jinak bych doporučil jiný profil. A při použití dobrého profilu a správně řešené konstrukce se rychlost a dlouhé létání nevylučuje, spousta dnešních relativně pomalých modelů umí letět i rychle. Mně se víc líbí široký rozsah rychlostí než jedna konkrétní rychlost, na které to letí dobře. Proto bych tam ten D-box dal - a také proto, že jinak by to musel potáhnout poměrně tuhou fólií, takhle klidně i hajzlpapírem :wink:

Já jsem vzepětí dělal podle kalkulačky - podle amerických imperialistických bratrů by mělo být vzepětí ekvivalentem 8-9° při lomení do V, což těch 12° v půli splňuje. Bohužel si nejsem jistý, jestli americká konstrukční škola neznamená obrovskou směrovku a vybočení 20° aby to vůbec zatočilo. Takže jsem teď trochu "vyměkl"-možná vy to sneslo i těch 15° - "účinné vzepětí" je 10.7°, tedy tolik, kolik by dal Drela - ten vždy dával velké vzepětí a účinnou směrovku. Negativ 2° na konci totiž ubere trochu účinnosti vzepětí. Nové rozměry směrovky budou hned.

Plánek bych viděl jako dobrou alternativu, ale jak píše, těžko něco sežene. Tohle je asi nejuniverzálnější koncepce (elektro)větroně, jakých už jsem dost postavil i navrhnul, není na tom moc co zkazit. Vzepětí tedy ale radši větší, třeba pro AG profily by to bylo asi trochu málo, protože nemají v oblasti 1-5° úhlu náběhu tak velký nárůst vztlaku jako některé starší "klasické" profily. Pokud by se rozhodl nestavět podle tohoto popisu, určitě něco najde, bohužel co jsem se díval na plánky tak jich není moc zadarmo a ty co jsou, jsou většinou na nějaké specifické vybavení - převládají malé třístovkové modely s převodovkou a modely na stříďáky.

Na 480 by šla určitě i dvoumetrovka(jenom by to nebyl žádný vrtulník-ale k čemu pak u heliny křídla?), to je výkonu dost... ...kolik vlastně?
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od Abu »

woro píše:Na 480 by šla určitě i dvoumetrovka(jenom by to nebyl žádný vrtulník-ale k čemu pak u heliny křídla?), to je výkonu dost... ...kolik vlastně?

Rekl bych, ze ze 480 se da vymacknout az 100W, pri setrnejsim pristupu kolem 80W. S rozumnym prevodem a vetsi vrtuli + lehky ero 1.8m uplne vpohode.
Ja planuju 1.7m vetrone na S400, budu ji trapit na 80W, snad vydrzi par hodin provozu.
woro
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od woro »

sorry za prutahy, kleknul mi modem-ted to pisu z notebooku s vytacenym pripojenim. nosnik mam spocitany, text napsany, smerovku vyresenou a fotky 3d modelu na johnnyho strankach, ale tent ext mam na jinem pocitaci, takze zalezi na stesti jestli se tady objevi-mozna dneska, mozna az teprve bude fungovat modem.
woro
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od woro »

Tak se mi to podařilo protlačit "skrz telefon", ještě že jsem vyhrabal svoji flashku-LAN kabel prožralo morče :roll:

Nosník se skládá z horní a dolní pásnice shodného průřezu a balzové stojiny. Pro elektroverzi, která gumicuk ani vlečnou šňůru nikdy neuvidí, stačí z tvrdší nebo i střední balzy.
Pásnice mají průřez 2*3, což se může zdát málo, ale se stojinou je tento nosník opravdu neuvěřitelně pevný - jako kdyby byl z masivní balzy 3*14 nebo jako dvě pásnice ze smrku 3*3, ale neohýbá se při běžném zatížení ani trochu. Proto jsou nosníky bez stojiny zbytečně těžké a neúčinné - jedinou výhodu bych viděl v tom, že se před zlomením dost ohnou, čímž poskytují dobré varování.
Stojina stačí z balzy 1 s vlákny svisle (kolmo na směr nosníku) přilepená na pásnice zboku z obou stran. V případě 5cm rozestupů mezi žebry to vychází na půl šířky prkénka, výška 14mm, takže celková spotřeba je asi 23cm z délky prkénka.
V místě lomení je vhodné nosník omotat nití prosycenou lepidlem, to kvůli minimalizaci šance na odtržení pásnice a stojiny. V elektroverzi stačí spoj "uší" a středu provést nějakým epoxidem, možná by postačil i desetiminutový, pro větroň (s patřičně dimenzovaným nosníkem) by možná bylo vhodné použít v místě lomení dělěné žebro (viz příspěvek o křídle) a místo balzové stojiny z obou stran dát překližku. Případně dát tlustší překližku mezi pásnice. Pak zabrousit ostré hrany a místo důkladně přemotat nití, to samé v případě děleného křídla v místě dělení.
SOP pro větší vzepětí by měla mít rozměry: kořen 12cm, konec 8cm, výška 15cm, ale kdyby se to při letu zdálo málo, můžeš nahoru na kormidlo přilepit asi 2cm široký pásek balzy jako rohové odlehčení, ne kvůli servu ale kvůli zvětšení plochy celkové i kormidla. Spirálové stabilitě to neublíží, i tak jí bude dost. Ale takhle bez úpravy by to mělo fungovat bez problémů, to jenom kdybys chtěl zatáčky "jako na kolejích".
Zvětšená SOP ale může mít jednodušší uchycení náběžky - tím, že je před náběžkou VOP, nepotřebuje pomocnou lištu pro zakotvení v trupu. Do trupu půjde jenom náběžka, pochopitelně dostatečně prodloužená. Otvor pro její průchod do trupu není tedy ve stabilizátoru, ale rovnou v horním potahu trupu. Ten může být podle chuti zesílen, ale nemusí to být. Navís se tím zvětšuje šance náběžky na přežití při případné havárii - je možné, že se místo zlomení náběžky jen otlačí okraje otvoru nebo se vytrhne i s kusem balzy z potahu. Těžko říct, navíc havárie, při nichž se něco stane klasicky umístěné SOP, bývají dosti těžké a v takovém případě by se asi spíš rozlomil celý trup někde mezi křídlem a ocasními plochami a zlomená SOP by byla spíše druhořadou záležitostí.

Obrázky 3D modelu se 15° úhlem lomení a větší směrovkou v mém oblíbeném zbarvení:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Náčtrtek nového stabilizátoru SOP (není v měřítku, ale pro pochopení změny snad postačí)
Obrázek
Ještě názorný obrázek stavby "výpletu" stabilizátorů ocasních ploch, který jsem někde vyhrabal:
Obrázek
Pro SOP je nutné použít druhý typ, u VOP to není nutné, nicméně doporučuji druhý způsob u obou - je o dost pevnější a váží téměř stejně.

Příště (časem,modem jenom tak fungovat nebude a vytáčené připojení je drahé, navíc potřeba to stejně bude nejdříve za dva týdny kdyby ERGO teď zasedl do dílny a pokusil se tohle stvořit) bude vyvážení a seřízení.
Johnny
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od Johnny »

čeče woro nechceš to sepsat do lepšiho formátu- opravit nějaky pravopisny chyby, psat velky pismena , nepsat osloveni... a pak mi to poslat? udelal bych z toho přehlednöu stránku i s obrázkama- ty už jsou stejne u mě.. pak bych to hodil na net... ted už mužes už sem doma a tak bych se do toho pustil..
Don't drink and drive, smoke and fly.
Robertek
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od Robertek »

Člověče když tak koukám na ten 3D obrázek tak se mi vybavil můj první model: TRACY :D od svoru
To je celkem naše univerzální klubové letadlo pro začínající rc-modeláře a piloty. Člověk se na tom dobře naučí jak má takovej bezkřidýlkatej větroň přibližně vypadat a na učení létání je skvělej. Ta konstrukce je sice trochu předpotopně jednoduchá a design taky ale pro začátek do rcček a lítání je to vděčnej model... Ta elektro verze už je slabší ale i tak sem jich pár viděl.
woro
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od woro »

Robertek píše:Člověče když tak koukám na ten 3D obrázek tak se mi vybavil můj první model: TRACY :D od svoru
To je celkem naše univerzální klubové letadlo pro začínající rc-modeláře a piloty. Člověk se na tom dobře naučí jak má takovej bezkřidýlkatej větroň přibližně vypadat a na učení létání je skvělej. Ta konstrukce je sice trochu předpotopně jednoduchá a design taky ale pro začátek do rcček a lítání je to vděčnej model... Ta elektro verze už je slabší ale i tak sem jich pár viděl.

Jojo, to jsem si taky říkal, když jsem ten 3D model před týdnem jenom tak skouknul při hrabání na disku. Taky Tracy není nic zrovna vyladěného, ale možná by byla sranda udělat si Tracy AG (profily od Drely) nebo Tracy eliptickou :wink: ale to by jí ubralo na její osobité kráse :wink: - tím myslím že je to správně jednoduchý větroň pro začátečníky. Tracy jsem nekopíroval úmyslně, ale jinak asi věc na tyhle účely vypadat nemůže. 2 ERGO: Kdyby ses rozhodl to postavit radši ze stavebnice, Tracy je dobrá volba. Na elektroverzi jsem ale také neslyšel úplně nejlepší ohlasy, ale moc na výbě není - všechno v téhle kategorii je zhruba stejné.
2 Johnny: Možná to časem nějak smatlám, kde ale vydíš chibi? :evil:
Jo a nesnažte se prosím moc to tady zaplňovat příspěvky určenými mně, tohle píšu od kámoše v presu.
Johnny
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od Johnny »

woro píše:2 Johnny: Možná to časem nějak smatlám, kde ale vydíš chibi? :evil:

ne tak co třeba kdyby tam nejaky byli.. ja sem tam teda jako žádný nevidel.. ale pak to zkus treba nejak upravit do formatu navodu a ulož to tam a ja si s tim už pohraju;)
Don't drink and drive, smoke and fly.
woro
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od woro »

Hej, ERGO, stavíš? :wink:
ERGO

#57 Příspěvek od ERGO »

Jo jasně, po večerech to dávám do kupy. Nemám až tolik času, kolik bych si přál ale stavím. :wink:

woro
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od woro »

Kdyžtak tady založ Build Log jako na RcGroups, ať se koukneme na fotky. Vyvážení a seřízení bude, jenom budu muset mít minimálně jeden večer čas - to je zrovna oblast kde bych radši hodil odkaz na diskusi kde jsme to řešili, ale Johnny tohle chce jako článek tak bych měl něco sesmolit bez ohledu na to, jestli ti to k něčemu bude. Co už máš postaveno? Jde to? Já taky nemám moc čas stavět a tak ho beru kde se dá, ale výsledek za to vždycky stojí. Navíc balzový model, ještě navíc od základu postavený vlastníma rukama je daleko více osobní než nějaká laminátová třímetrovka s klouzavostí 40. I když to není takové dělo, je to hezčí to vidět letět, zvlášť když si vzpomeneš jak jsi to stavěl po večerech, ničil si plíce výpary ze vteřiňáku a vztekal se při potahování a konečně vidíš, že se to ladně pohybuje vzduchem (větroň to jinak než ladně neumí :wink: ) a skoro to zapomeneš řídit. No a v tom okamžiku je to lepší než jakýkoliv akrobat - tolik adrenalinu ti akrobat prostě nedá, ani kdybys ho stavěl sám :D
ERGO

#59 Příspěvek od ERGO »

Zatím mám hrubou kostru křídla. Fakt najednou není moc času. Začal jsem chodit do práce tak toho mám vždycky večer až po dekl. Ale jak to jde tak kb tomu sednu. Jen jsem chtěl abych měl celej ten plán (návod) pohromadě. Těžko se dělá když to musím číst po útržcích.

_George_
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od _George_ »

ako pozerám táto téma sa dosť rozrástla a pripomína mi to popis stavby guppyho na rc groups- http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=539755

woro píše:Jiná rada (Guppy je sice kráska, ale je s tím dost $raní)

to už záleží od toho či ťa stavba baví :wink:
http://www.galerie.rcserver.cz/index.php?sum=122
Odpovědět

Zpět na „Dílna“