Gumicuk

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
Kiwira
Kontaktovat uživatele:

Re: start s gumicukem

#16 Příspěvek od Kiwira »

zdekar píše:
Kiwira píše:Málo natažený gumycuk bych raději nezkoušel to proto , že eroplánu dojde energie dodávaná gumycukem ve chvíli , kdy ji nejvíce potřebuje a potom následuje nebezpečné zhoupnutí modelu .

Příliš natažený gumicuk také není to pravé. Záleží taky na tom na jakou váhu je ten gumicuk stavěný. Zkoušel jsem vystřelit F3K s gumicukem pro letadla do 1kg, pořádně napnul, vystřelil a zklaply se mi křídla. No nebylo to na takovou sílu stavěné. Takže s rozumem natahovat... ani málo, ani moc. :) Používal jsem modrý gumicuk z HobbyKingu. Pak jsem křídla slepil, vyztužil další vrstvou skla, natahoval míň a už to bylo ok.

Tak to není , musí se také volit průřez gumy vzhledem k velikosti a hlavně konstrukci modelu. Nemohu střílet větroně co má křídla jako volňásek A2 gumou 5 x 5 mm , ale 3 x 3 jinak je samozřejmě " sklopím " - 3 x 3 guma méně táhne , ale na začátku střílení je její prodloužení stejné jako u té 5 x 5. ( Gumou 5 x 5 , nebo 3 x 3 mám na mysli leteckou gumu, která se dříve běžně prodávala v modelářské prodejně , ale u současně používaných gum to bude obdobné )
Mirek
Hrom do vrtule !!
kocour
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od kocour »

První pokusy s gumicukem jsem dělal v r. 1970. Tehdy na 1kanál asi 2,15 m, asi 1 kg, se silně prohnutým profilem (Jedelský) to byla guma 5x5 mm. Na zradiovanou Advojku guma 3x3, Později na 3,4 m 2,5 kg 4kanál 2 gumy 5x5mm. To šlo jen za větru. Taky jsme tím tahali Ibise 3,7m, asi 2,9 kg. Později jsme přešli na chirurgické hadice ze Zdravotnických potřeb (asi 10mm, síla stěny tak 2mm) 2 - kusy paralelně. Ty táhly krásně, ale dost se odíraly. Potom ještě opředená guma , ale ta šla jen málo natáhnout. Pak jsem se na to vzhledem k rostoucím cenám vykašlal a přešel na elektrolet, ruční hod na svahu a aerovlek. Dnes má podle mne smysl gumicuk jen u malých modelů do 0,5 - 1 kg, jinak zaplatíte za gumy za 1-2 roky víc než za kompletní vybavení pro elektrolet.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Libor
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Libor »

kocour píše:Dnes má podle mne smysl gumicuk jen u malých modelů do 0,5 - 1 kg, jinak zaplatíte za gumy za 1-2 roky víc než za kompletní vybavení pro elektrolet.

Souhlas. Podle mě to je 1.5 kg s gumicukem Maxi. A ten vydrží roky.
Alesmodelar
Kontaktovat uživatele:

Gumicuk

#19 Příspěvek od Alesmodelar »

zdravím, mám dotaz, potřeboval bych udělat nebo koupit gumicuk na větroně ( rozpětí 157cm, hmotnost 578g )... jde o komplet předělanou sky lady
našel jsem tento.. tak bych se chtěl zeptat jestli by šel použít.. http://www.sczmodelshop.cz/modely-letad ... -standard/ ,předem díky za odpovědi
spetrs

Re: Gumicuk

#20 Příspěvek od spetrs »

Mne by ještě zajímalo jakou silou to napnout, pro uvedený model?
MEK
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od MEK »

Kup si gumicuk mini, ten ti na to stačí.
Alesmodelar
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Alesmodelar »

ok díky... aspoň to bude levnější :D
blesk
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od blesk »

a nebo silikonovou hadici z HK, tahám tím 2m SG-38 :-)
oplu
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od oplu »

Ať nezakládám další téma, mám otázku:
Jde místo silonu použít textilní kord s udávanou pevností v tahu 70kg? Průměr cca 0,5mm.
MEK
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od MEK »

Textilní kord nevím, ale asi by to udrželo, vždy jsem tam měl vlasec a to ještě zkrácený na polovic 50m + 20m guma, protože tak velká louka nebyla k mání a pořád ti přes to běhají lidi a psi. :) Tady něco málo videa z lítání.
http://www.youtube.com/watch?v=47ok9riB ... ature=plcp
oplu
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od oplu »

já se jen ptám, mojich 90kg to nezvládlo, ale přítelkyně má 55kg a bez problému na té nitce vysela :-) já jen, že brzo dojde V2 (3m) a tak kdyby se stalo neco se silonem tak jestli to půjde nahradit :-) Toho kordu doma mám x stovek metrů :-)
MEK
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od MEK »

No tak jestli toho máš hafo, tak to tam namotej a je na 100 let a letů pořešeno. :) Vlasec je drahej a za pokus nic nedáš, ale pozor aby ti to neruplo a neletěl na tebe ze země upevňovací kolík.
Tu sílu napětí jsem nijak neměřil, tak opatrně postupně přidávat natažení.
Kiwira
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Kiwira »

blesk píše:a nebo silikonovou hadici z HK, tahám tím 2m SG-38 :-)

Dá se taková hadice koupit i někde v prodejně v ČR ?
Dříve to prodávaly Zdravotnické potřeby. Ale teď ???
Mirek
Hrom do vrtule !!
jardah62

#29 Příspěvek od jardah62 »

oplu píše:Ať nezakládám další téma, mám otázku:
Jde místo silonu použít textilní kord s udávanou pevností v tahu 70kg? Průměr cca 0,5mm.

Pokud je to ekvivalent rybářšké pletené šňůry (Spiderwire - při průměru 0,35mm nosnost 52kg), tak při této aplikaci (gumicuk) bych vnímal jako nevýhodu, že to nepruží. Jinde (upoutané modely) je to zase požadovaná vlastnost. Tím neříkám nepoužít. Zkusit to. Ale v každém případě doporučuji na kousku otestovat na tah uvázání. Spiderwire se buď v uzlu napřehýbá tak, že prasne při cca 10 kg (cca 20% pevnosti volné šňůry) nebo se prostě i z napohled komplikovaného uzlu vyvlékne.
Jardah
Dolfi

#30 Příspěvek od Dolfi »

Brácha pořídil 50timetrový gumicuk za hubičku.
Opletená gumošňůra na výrobu gumicajků se dá sehnat buď o průměru 7 či 5mm normálně u šroubka a ten také prodává takové předené nítě...barevné..něco jako lanka pro horolezce.
Jak říkám...koupil asi 30m gumy a 2x 30m tý nitě a má gumicajk..jedna radost
Na vše mám SPEKTRUM :)
Jenom na manželku nefunguje :(((( :)))))
Odpovědět

Zpět na „Větroně“