Epoxy chs 1200
Re: Epoxy 1200 - rozsah davkovani tvrdidla pro ruzne vlastno
jo trochu gumove to teda je
myslel jsem ze sem to spatne odmeril, nebo ze to jeste za 2-3 dny dotvrdne. Tak priste az to budu myslet vazne koupim ten Letoxit.
Teda nevím co se vám na Epoxy 1200 nezdá. Já ho používám přes 25 let k plné spokojenosti a to mnohdy tužidlo odkapu jen tak odhadem. Netvrdím, že neexistují jiná lepidla, ale je potřeba si uvědomit co od toho očekávám a jak dobře s tim umim pracovat. Stejně tak používám starý dobrý Herkules a nestěžuju si. Nakonec když někde něco praskne, tak je to stejně mimo lepený spoj a pak už to prostě není problém lepidla. Je pravda, že ho používám k lepení obyčejných konstrukčních modelů, např. http://aero1000.rajce.idnes.cz/L-13_Blanik/ a laminuju jen minimálně sem tam něco, nebo k laminování komplet trupu lodičky http://aero1000.rajce.idnes.cz/WS-14/ . Myslím, že s Epoxy 1200 si nemohl udělat nějakou zásadní chybu.
Variace na Motorspatz (2,3m), VSO-10 (3m-Fara), Aeronca -10ccm, Symfonik -V2 (3m), VT-116 (3m-Fara),L-13 Blaník - výstavba a další..
http://aero1000.rajce.idnes.cz/
http://aero1000.rajce.idnes.cz/
K souboji 1200 vs L285, donedávna jsem si myslel jak není epoxy 1200 výborný materiál potom jsem zkusmo na rady zde na fóru pořídil L285ku a od té doby jsem na 1200 na laminování ani nešáh. Podle mně má L 285 dvě hlavní výhody: jednoduchost přípravy (2:1 objemově zvládne snad i cvičený jezevčík) a smáčivost tkaniny.
On to dle mě ani není souboj - zastánci 1200ky asi nic lepšího v rukou neměli -jinak by na ni už nesáhli. Laminace s ní v dnešní době s ní je totální nesmysl - o lepení ....no budiž - ale když jsou na trhu sice krapet dražší ale parametry a třeba i poměrem míchání daleko lepší pryskyřice pak nevidím důvod ji používat. Mám jí doma asi 5kilo a leží dobrých 15 let aniž bych si na ni vzpoměl. Na běžné lepení mám řadu rychleji tvrdoucích epoxy a když potřebuji aby to "echt" drželo pak dám UHU 300 Endfest. Radek
ICQ 638556901
Pánové, nepleťte si pojmy s dojmy. Bylo to již milonkráte napsáno, možná i zde, chs 1200 nebyla nikdy, ani v době svého uvedení na trh, laminační pryskyřicí, vždy se vydávala za lepící epoxid, tuto úlohu splňuje na výbornou i dnes.
Dnešní "dvanáctistovka" je asi lepší, byla modifikována a její současné označení je Epoxy 324, ten původní název zůstává zachován, zřejmě z důvodu komerce. Kdejaký blb, neustále řeší poměr tužidla P11, vzhledem k této pryskyřici, aniž by vzal na vědomí fakt, že již delší dobu je možno tuto živici tužit asi dalšími pěti tužidly
Současná "dvanáctistovka" je stále vynikajícím epoxidovým lepidlem a za svou cenu, vlastně ani nemá konkurenci, ale vždy se najde vůl, co neumí číst, co neumí používat vlastní mozek, vlastně to ani nikdy nezkoušel, on to jen četl někde na netu a tak to určitě bude pravda

Dnešní "dvanáctistovka" je asi lepší, byla modifikována a její současné označení je Epoxy 324, ten původní název zůstává zachován, zřejmě z důvodu komerce. Kdejaký blb, neustále řeší poměr tužidla P11, vzhledem k této pryskyřici, aniž by vzal na vědomí fakt, že již delší dobu je možno tuto živici tužit asi dalšími pěti tužidly
Současná "dvanáctistovka" je stále vynikajícím epoxidovým lepidlem a za svou cenu, vlastně ani nemá konkurenci, ale vždy se najde vůl, co neumí číst, co neumí používat vlastní mozek, vlastně to ani nikdy nezkoušel, on to jen četl někde na netu a tak to určitě bude pravda
Kdejaký blb, neustále řeší poměr tužidla P11, vzhledem k této pryskyřici, aniž by vzal na vědomí fakt, že již delší dobu je možno tuto živici tužit asi dalšími pěti tužidly
To je asi tim ze se to s tim P11 prodava, a o zadnem jinem se v navodu na obalu nepise.
Jake jake jsou ty jine tuzidla (jake maji vlastnosti/misici pomery) a hlavne kde se daji koupit a za kolik?
jinak jeste kdyz tu psal arda1 o UHU 300 Endfest - dival jsem se na jeho stranku
http://www.uhu.cz/dvouslozkova-lepidla_ ... est-300-kg
Zaujala me ta teplota vytvrzovani. Jestli to spravne chapu tak maximalni pevnosti (vic nez 2x vyzsi nez normalne) se dosahne jedine pokud je to vytvrzovano za zvysene teploty (a to dost hodne 180° to bych musel dat do trouby nebo tak?
Naposledy upravil(a) asiJa dne čtv 21.06.2012 0:28, celkem upraveno 1 x.
Jirka M píše:... aniž by vzal na vědomí fakt, že již delší dobu je možno tuto živici tužit asi dalšími pěti tužidly ....
Souhlasím s tím, že CHS 1200 má výborný poměr kvality k ceně. Rád bych věděl jakými tužidly jde tužit. Myslím že by to zajímal i další.
Doplněno
Trošku jsem Googloval a vyplavalo mi toto
Pryskyřice CHS-EPOXY 324 (Epoxy 1200) se používá na lepení kovu, skla, keramiky, porcelánu, eternitu, polystyrenu, výrobku ze syntetických pryskyřic a jiných materiálů. Dále k přípravě stěrkových hmot a tmelů. Použití kovového prášku jako plniva způsobuje vodivost kompozice. Lze probarvovat pastami Eprotint. Souprava (110 g) obsahuje tvrdidlo P 11, odmašťovač, kapátko, tyčinku a odměrku.
Příklad použití: lepení všech materiálů s výjimkou plastu, gumy a papíru.
Vzhled nažloutlá vysoce viskózní kapalina
Tvrdidlo:
P 11 (100 : 7 hm. dílům)
T 0563: (100 : 19 hm. dílům)
T 60: (100 : 20 hm. dílům)
T 0492: (100 : 16 hm. dílům)
AN 2609: (100 : 24 hm. dílům)
Balení: 10 kg, 30 kg, 50 kg, souprava 110 g, set 268 g, set 535 g, set 1,07 kg
VOC: 0 g/l
Tvrdidla pro Epoxy 1200 (Epoxy 324)
P 11 standartní tvrdidlo běžně dodávané.
Použití: Tvrdidlo P 11 se používá k vytvrzování epoxidových pryskyřic a Eprosinů zejména pro oblast stavebnictví, dále při výrobě kompozitů a pro výrobu lepidel. Vytvrzené kompozici dodává velmi dobré mechanické vlastnosti a výbornou chemickou odolnost. Vytvrzuje i za pokojové teploty.
Vyznačuje se krátkou dobou zpracovatelnosti natužené směsi (cca 1-2 hodiny) a větším vývinem tepla při vytvrzování. Doba zpracovatelnosti se s rostoucím množství natužené směsi zkracuje.
Tvrdidlo P 11 se vyznačuje dolepem na povrchu po vytvrzení. Dolep lze odstranit omytím vodounebo 3 % roztokem kyseliny citronové. Při přetírání kompozic vytvrzených P 11 rozpouštědlovými náterovými hmotami doporučujeme omýt povrch vodou, případně lehce zbrousit a teprve po dostatečném vyschnutí aplikovat nátěrovou hmotu.
Příklady mísících poměrů - hmotnostní poměry
Tvrdidlo P 11 : CHS-Epoxy 324 (Epoxy 1200) 7 : 100
Balení: plastové obaly 10g, 15g, 45g, 55g, 70g, 200g, 500g, 700g, 1kg, 4kg
Cena 40Kč za 70g
T 0492 pomalé tvrdidlo, nezbarvuje pryskyřici
Tvrdidlo T 0492 se používá k vytvrzování epoxidových pryskyřic a systémů především při výrobě kompozitů, dále pro oblast stavebnictví a pro výrobu lepidel. Vytvrzené kompozici dodává velmi dobré mechanické vlastnosti a výbornou houževnatost. Zlepšuje smáčení povrchu výztuží i plniv. Vytvrzuje i za pokojové teploty. • Vyznačuje se střední dobou zpracovatelnosti natužené směsi (cca 1-2 hodiny) a nižším vývinem tepla při vytvrzování. Doba zpracovatelnosti se s rostoucím množstvím natužené směsi zkracuje.
Tvrdidlo T 0492 zachovává po vytvrzení transparentnost a čirost pryskyřice, povrch kompozice jebez dolepu.
Příklady mísících poměrů: hmotnostní poměr
Tvrdidlo T 0492 – CHS-EPOXY 324 (Epoxy 1200) 16:100
Balení: 270 g, 2,3 kg.
Cena 146Kč za 270g
T 0563 pomalé tvrdidlo, zbarvuje do žluta
Tvrdidlo T 0563 se používá k vytvrzování epoxidových pryskyřic a Eprosinů zejména pro oblast stavebnictví, dále při výrobě kompozitů a pro výrobu lepidel. Vytvrzené kompozici dodává velmi dobré mechanické vlastnosti a výbornou houževnatost. Zlepšuje smáčení povrchu výztuží i plniv. Vytvrzuje i za pokojové teploty. Vyznačuje se střední dobou zpracovatelnosti natužené směsi (cca 1-2 hodiny) a nižším vývinem tepla při vytvrzování. Doba zpracovatelnosti se s rostoucím množstvím natužené směsi zkracuje. Transparentní pryskyřice zbarvuje do žluta.
Tvrdidlo T 0563 – CHS-EPOXY 324 (Epoxy 1200) 18:100
Balení: 150 g, 1 kg, 1,5 kg plastové obaly.
Cena 60Kč za 150g
AN 2609 Středně rychlé tvrdidlo, větší vývin tepla
Tvrdidlo AN 2609 se používá k vytvrzování epoxidových pryskyřic a bezrozpouštědlových nátěrových hmot zejména pro oblast stavebnictví. Vytvrzené kompozici dodává velmi dobré mechanické vlastnosti a výbornou houževnatost. Vytvrzuje i za pokojové teploty. Zpracovatelnosti natužené směsi cca 15 – 40 minut při teplotě25 °C a 150 g natužené směsi a vyšší vývin tepla při vytvrzování. Doba zpracovatelnosti se s rostoucímmnožstvím natužené směsi zkracuje. Tvrdidlo AN 2609 zachovává po vytvrzení transparentnost a čirost pryskyřice, povrch kompozice je bez dolepu.
Příklady mísících poměrů - hmotnostní poměr
Tvrdidlo AN 2609 – CHS-EPOXY 324 (Epoxy 1200) 24 : 100
Balení: Obaly 200 g, 1,6 kg, 2,5 kg, 3,5 kg, 4 kg.
Cena 175Kč za 400g
T 60 - rychlé tvrdidlo, pro sníženou teplotu
Tvrdidlo T 60 se používá k vytvrzování epoxidových pryskyřic a Eprosinů za snížené teploty (do 3 °C). Vzhledem ke své zvýšené reaktivitě není vhodné pro vytvrzování čistých pryskyřic ve větším množství. Není vhodný pro aplikace, kde dochází k přímému styku s potravinami a pitnou vodou
Příklady mísících poměrů - hmotnostně
Tvrdidlo T 60 – CHS-EPOXY 324 (Epoxy 1200) 20:100
Balení: 400 g, 1,2 kg a 3 kg
Cena 135Kč za 400g
Info je čerpáno z webu http://www.sincolor.cz/
P 11 standartní tvrdidlo běžně dodávané.
Použití: Tvrdidlo P 11 se používá k vytvrzování epoxidových pryskyřic a Eprosinů zejména pro oblast stavebnictví, dále při výrobě kompozitů a pro výrobu lepidel. Vytvrzené kompozici dodává velmi dobré mechanické vlastnosti a výbornou chemickou odolnost. Vytvrzuje i za pokojové teploty.
Vyznačuje se krátkou dobou zpracovatelnosti natužené směsi (cca 1-2 hodiny) a větším vývinem tepla při vytvrzování. Doba zpracovatelnosti se s rostoucím množství natužené směsi zkracuje.
Tvrdidlo P 11 se vyznačuje dolepem na povrchu po vytvrzení. Dolep lze odstranit omytím vodounebo 3 % roztokem kyseliny citronové. Při přetírání kompozic vytvrzených P 11 rozpouštědlovými náterovými hmotami doporučujeme omýt povrch vodou, případně lehce zbrousit a teprve po dostatečném vyschnutí aplikovat nátěrovou hmotu.
Příklady mísících poměrů - hmotnostní poměry
Tvrdidlo P 11 : CHS-Epoxy 324 (Epoxy 1200) 7 : 100
Balení: plastové obaly 10g, 15g, 45g, 55g, 70g, 200g, 500g, 700g, 1kg, 4kg
Cena 40Kč za 70g
T 0492 pomalé tvrdidlo, nezbarvuje pryskyřici
Tvrdidlo T 0492 se používá k vytvrzování epoxidových pryskyřic a systémů především při výrobě kompozitů, dále pro oblast stavebnictví a pro výrobu lepidel. Vytvrzené kompozici dodává velmi dobré mechanické vlastnosti a výbornou houževnatost. Zlepšuje smáčení povrchu výztuží i plniv. Vytvrzuje i za pokojové teploty. • Vyznačuje se střední dobou zpracovatelnosti natužené směsi (cca 1-2 hodiny) a nižším vývinem tepla při vytvrzování. Doba zpracovatelnosti se s rostoucím množstvím natužené směsi zkracuje.
Tvrdidlo T 0492 zachovává po vytvrzení transparentnost a čirost pryskyřice, povrch kompozice jebez dolepu.
Tvrdidlo T 0492 – CHS-EPOXY 324 (Epoxy 1200) 16:100
Balení: 270 g, 2,3 kg.
Cena 146Kč za 270g
T 0563 pomalé tvrdidlo, zbarvuje do žluta
Tvrdidlo T 0563 se používá k vytvrzování epoxidových pryskyřic a Eprosinů zejména pro oblast stavebnictví, dále při výrobě kompozitů a pro výrobu lepidel. Vytvrzené kompozici dodává velmi dobré mechanické vlastnosti a výbornou houževnatost. Zlepšuje smáčení povrchu výztuží i plniv. Vytvrzuje i za pokojové teploty. Vyznačuje se střední dobou zpracovatelnosti natužené směsi (cca 1-2 hodiny) a nižším vývinem tepla při vytvrzování. Doba zpracovatelnosti se s rostoucím množstvím natužené směsi zkracuje. Transparentní pryskyřice zbarvuje do žluta.
Tvrdidlo T 0563 – CHS-EPOXY 324 (Epoxy 1200) 18:100
Balení: 150 g, 1 kg, 1,5 kg plastové obaly.
Cena 60Kč za 150g
AN 2609 Středně rychlé tvrdidlo, větší vývin tepla
Tvrdidlo AN 2609 se používá k vytvrzování epoxidových pryskyřic a bezrozpouštědlových nátěrových hmot zejména pro oblast stavebnictví. Vytvrzené kompozici dodává velmi dobré mechanické vlastnosti a výbornou houževnatost. Vytvrzuje i za pokojové teploty. Zpracovatelnosti natužené směsi cca 15 – 40 minut při teplotě25 °C a 150 g natužené směsi a vyšší vývin tepla při vytvrzování. Doba zpracovatelnosti se s rostoucímmnožstvím natužené směsi zkracuje. Tvrdidlo AN 2609 zachovává po vytvrzení transparentnost a čirost pryskyřice, povrch kompozice je bez dolepu.
Příklady mísících poměrů - hmotnostní poměr
Tvrdidlo AN 2609 – CHS-EPOXY 324 (Epoxy 1200) 24 : 100
Balení: Obaly 200 g, 1,6 kg, 2,5 kg, 3,5 kg, 4 kg.
Cena 175Kč za 400g
T 60 - rychlé tvrdidlo, pro sníženou teplotu
Tvrdidlo T 60 se používá k vytvrzování epoxidových pryskyřic a Eprosinů za snížené teploty (do 3 °C). Vzhledem ke své zvýšené reaktivitě není vhodné pro vytvrzování čistých pryskyřic ve větším množství. Není vhodný pro aplikace, kde dochází k přímému styku s potravinami a pitnou vodou
Příklady mísících poměrů - hmotnostně
Tvrdidlo T 60 – CHS-EPOXY 324 (Epoxy 1200) 20:100
Balení: 400 g, 1,2 kg a 3 kg
Cena 135Kč za 400g
Info je čerpáno z webu http://www.sincolor.cz/
Havel dodává tvrdidlo H20 které je náhradou P11 pro Epoxy 1200. Neuvolňuje škodlivé výpary.
[url]http://www.havel-composites.com/shop/69-TUŽIDLA-HAVEL/85-Tuzidlo-H-20-nahrada-tuzidla-P-11.html?pls=0[/url]
[url]http://www.havel-composites.com/shop/69-TUŽIDLA-HAVEL/85-Tuzidlo-H-20-nahrada-tuzidla-P-11.html?pls=0[/url]
Já dodnes používám k lepení dřevěných dílů konstrukce ( motorové přepážky, lože motorů, středy a uši křídel atd..., které jsou silně namáhány, EPOXY CHS 1200 jsem s ním max. spokojen. 
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
Množství epoxy CHS1200
Kdysi jsem tu někde četl doporučené množství epoxydu na jeden dm2 při potahování balzou PS výřezu, nemůžu to najít.
FX-30
condor magic evo4, slipso 400 - stavi se, čmelák na 60ccm - ve stavbě
condor magic evo4, slipso 400 - stavi se, čmelák na 60ccm - ve stavbě
Re: Množství epoxy CHS1200
...možná, kdybys přišel na konzultaci, by ses nemusel potýkat s takovouhle patálií...Na takto položenou otázku nejspíš neexistuje kloudná odpověď.
Napíšu jen to, jak to dělám já -a před chvílí jsem zaklopil směrovku ( ale ani mě nenapadlo zvážit množství E1200 na dm )
Takže- balsa napustím přiměřeně zředěným nitrolakem, po vyschnutí vybrousím , používám zapon a přibarvuji, abych věděl co jsem již natřel. Přes noc nechám vyvětrat, znovu mírně polovlhkým hadrem odstraním všechen prach. Na balsu si nalaminuji potřebné výztuhy laminovací pryskyřicí ( L285 ) - používám moherový váleček, stačí i molitanový(ale ten je na jedno použití). Na zbylá místa, kde není nalaminováno sklo, nanesu stěrkou minimální vrstvu neředěného E 1200. Utvoří se jemňoučký film, okem lehce zkontrolovatelný. Na okraje - náběžka atd, přidám trochu E1200 navíc.
Zaklopím, zatížím zasvorkuji, čekám 24 hodin a vyndám hotový díl...
Dřív jsme to ještě dělali tak, že jsme E 1200 válečkovali ( váleček z tvrdé gumy ) na polystyrenové jádro - opět neředěné. Muselo se to dělat ale strašně opatrně, vytrhávaly se kuličky.
Pro obě verze platí, že i jádro musí být dokonale zbaveno prachu po vybroušení - základ pevnosti spojení potah- jádro
Napíšu jen to, jak to dělám já -a před chvílí jsem zaklopil směrovku ( ale ani mě nenapadlo zvážit množství E1200 na dm )
Takže- balsa napustím přiměřeně zředěným nitrolakem, po vyschnutí vybrousím , používám zapon a přibarvuji, abych věděl co jsem již natřel. Přes noc nechám vyvětrat, znovu mírně polovlhkým hadrem odstraním všechen prach. Na balsu si nalaminuji potřebné výztuhy laminovací pryskyřicí ( L285 ) - používám moherový váleček, stačí i molitanový(ale ten je na jedno použití). Na zbylá místa, kde není nalaminováno sklo, nanesu stěrkou minimální vrstvu neředěného E 1200. Utvoří se jemňoučký film, okem lehce zkontrolovatelný. Na okraje - náběžka atd, přidám trochu E1200 navíc.
Zaklopím, zatížím zasvorkuji, čekám 24 hodin a vyndám hotový díl...
Dřív jsme to ještě dělali tak, že jsme E 1200 válečkovali ( váleček z tvrdé gumy ) na polystyrenové jádro - opět neředěné. Muselo se to dělat ale strašně opatrně, vytrhávaly se kuličky.
Pro obě verze platí, že i jádro musí být dokonale zbaveno prachu po vybroušení - základ pevnosti spojení potah- jádro
Zdravím:nechci zakládat nové téma a hledám asi špatně,chtěl bych se zeptat,zda neví někdo o něčem dostupným,čím zabarvit epoxid.Potřebuju odlít nějaké blbůstky a potřebuju aby byly barevné.
http://www.sincolor.cz/Naterove-hmoty/L ... ova-pasta/
Můžeš se vyřádit dle libosti.....
Můžeš se vyřádit dle libosti.....
pdp7 píše:Kdysi jsem tu někde četl doporučené množství epoxydu na jeden dm2 při potahování balzou PS výřezu, nemůžu to najít.
v ziadnom pripade nie CHS1200 - treba pouzit laminovaci epoxid - napr. LR100 od Havla, L285, Letoxit.
Balzove plachty nalakovat 1x a potom rozotriet minimalne mnozstvo epoxidu, rozotriet stierkou az do sucha... toho epoxidu tam skutocne ostane tolko kolko treba. Na jednu plachtu (lichobeznik s dzlkou 750mm, dlhsia strana 270, kratsia 195mm) ja som pouzil 3,5 gramu epoxidu - co je 0,2g na dm^2. Samozrejme rozrobit treba trochu viac a potom to stiahnut.