já tam ty starty z gumy sleduji už třetí rok a myslím,že ačkoli to vypadá jakkoli šíleně,asi vědí proč to tam takto provozují.letos jsem viděl poprvé opravdu zásadně nepovedený start-----
http://pepin65.rajce.idnes.cz/seiser_20 ... ser090.jpgvíceméně ho ale jen uspěchal,nepřizval si žádného pomocníka,startoval i si model řídil sám a bohužel škrtnul při startu křídlem o trávu,model se pomalinku přetočil na záda a dopadlo to jak dopadlo,startuji v podstatě na dva zpusoby,ty klasické velkorozpětové modely střílejí a startují jak dědek s babkou když tahá řepu--ocas musí být na zemi,jinak jak to pustí ,bouchne okamžitě do země--dost často se stane,že model vybočí a guma ho táhne po zemi šejdrem,dokud pne--někdy to znamená vytržený podvozek,nebo ty menší především akrobatické modely--třeba stingray právě tím pohupováním za směrovku--z toho jsem nikdy ránu neviděl,ačkoli to vypadá šíleně.
základ určitě je,natáhnout tu gumu při jakémkoli typu startu co nejvíc natvrdo,aby model byl co nejdřív od země---o dosažení co největší výšky po výstřelu tady určitě zase až tak nejde,těch pár metru rozdílu ledva překonáš hranu nad kilometrovým udolim v termice vubec žádnou roli nehraje.
V našich řadách probíhal start mimo jediného 15kg modelu vždy jen z ruky a musím říct,že to je povětšinou docela problém,on tam skoro vubec nefouká protivítr,pokud už fouká,tak kolmo nahoru,nebo dost často i do zad--z boku a tak chaoticky poruznu,takže uběhnout větší maketu je vcelku problém.já jsem si zvyknul modely házet sám a nějaké nabídce--já ti to tam hodim se bráním,naučil jsem se počkat třeba 20minut,než přijde ten správný závan,ale systém hod mi to tam,je vždy spojený s jediným--ted hned

Jednoho zdatného běžce jsme tam měli ,ale stejně to bylo dost často opravdu na hraně,kdy je ten model vubec trošku schopný po odhodu řiditelnosti a vždy,když jsem se na ten rozběh díval,měl jsem pocit,že našeho vrhače vidíme naposled páč padne za modelem dolu do udolí
Určitě ale asi pár modelu zařve,než se s tím střílením každý žije.
ty starty tam jsou určitě problém,ale za to co se děle potom ta chvilka nervu stojí