Minicorado

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zamčeno
Zpráva
Autor
Luboslav
Kontaktovat uživatele:

Re: Minicorado

#241 Příspěvek od Luboslav »

coro píše:Ale ale... s mixom motora do výškovky hádam budú mnohí nesúhlasiť.

Nesúhlasiť môžu, ale to je tak asi všetko. Takmer každý elektrovetroň, ktorý má svižnejší motor, bude mať vyosený motor smerom dole a to aj pri nastavení k neutrálnemu bodu. Skús si omotorovať F3K aleb RCEK alebo svahák. Aj pri uhle zoradenia blízkemu 0° to vychádze dosť dole a niekedy až tak že to vyzera dosť otrasne ako keby "vylomené" lože motora. A pokiaľ mám motor len ako výťah hore, čo pri elektrovetroni mám, tak miesto toho aby som mal velké potlačenie motora (viac ako 2°) tak radšej mixnem do motora výškovku, inak po zapnutí model začne stúpať prudko hore.
Samozrejme bavíme sa o modeloch kde je motor len "výťah" a motorový čas je podružný voči plachteniu.
Dokončil som omotorovaného svaháka (1,5m) uhol zoradenia 1° motor potlačený voči VOP o 2° a aj tak sa pri zapnutí motora na 100% trhá za motorom. Pomôže viacbodový mix motora a výškovky.
Ľuboslav Nagy
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#242 Příspěvek od Milan Nes »

nesouhlas je jednoduchej, zalezi na jakej ucel ero mas, pokud pod motorem stoupa konstatnte vetron je to OK
neni to akrobat aby musel porad litat jak podle pravitka i kdyz to ja usobne preferuju a i trupy ktere maji minimum mista (Optima - Slim ... omotorovane F3K ...) mi to vzdy umoznily

pokud mas mix u era typu RCE kde stejne litas na tripolohovym a mas to nejak odladeny je to OK

ale az u nejakeho sviznejsiho vetrone pudes na pristani a najednou budes potrebovat dat plnej a zapichne se ti ero do zeme tak zjistis ze pro tuhle aplikaci to nebylo nejlepsi.

ovsem tento problem resi spozdeni nastupu mixu, pokud to tvoje vysilacka umi ... nebo se s tim naucit pocitat ...

jen zasadni je vedet toto nekdy fatalni uskali
neni to vyctene z netu, je to osobni zkusenost, ze zacatku sem to taky resil temahle mixama az do doby nez se mi to na vlastni pazoury stalo :) nastesti to nebyla totalka ale jenom lepeni a od te doby to nemam v zadnem letadlu
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
milost
Kontaktovat uživatele:

#243 Příspěvek od milost »

Casove zpozdeni mixu problem s rozbehem motoru resi.
Jeste lepsi je podle me dead-zone mixu, potom vetsinou staci i jednoduchy linearni prubeh.

Pouzivam u vsech elektrovetronu vcetne mini-corada naprosto bez problemu. To jen aby ses nenechal zbytecne zastrasit.
Kdo je bez miny, ať hodí kamenem.
coro

#244 Příspěvek od coro »

uhol zoradenia či nastavenia nula, to je ešte stále nejasný pojem (alebo príliš jasný ale nesprávne použitý), vzťahujúci sa na tetivu profilu - lebo pri uhle nábehu nula má mnoho profilov ešte stále seriózny vztlak.
Pri ťažisku v neutrálnom bode by model mal letieť s výškovkou bez vyvodzovania vztlaku či už kladného či negatívneho (či ako sa nazve že tlačí chvost dolu), a na zmeny rýchlosti prakticky nereagovať - od svišťania na plnej rýchlosti zvislo dolu (často výrazne prevyšuje maximálku so spusteným motorom čiže pitch speed vrtule) po minimálku a stall.. V tomto stave je trošku problém udržať rýchlosť napr. v termike, ale to by som sa už opakoval..
Je okolo toho dosť detailov hlavne preto že profil krídla zďaleka nie je súmerný, ani nie sú všetky modely na tom rovnako, ale princíp by mal byť jasný..
Ide to aj cez mix len nesmie napríklad nejakou nešťastnou zhodou okolností vypnúť regl..
Ide to ale aj inak.
Luboslav
Kontaktovat uživatele:

Minicorado

#245 Příspěvek od Luboslav »

coro píše:uhol zoradenia či nastavenia nula, to je ešte...

Padla tu otazka na vyosenie motora, moja rada je vyosit 1-2 stupne dole 1stupen vpravo, je to taky vycitany zaklad pre elektrovetrona. Avsak fakt je ten ze pri silnejsej motorizacii sa to aj pri takomto vyoseni taha za motorom a to aj pri nastaveni idealneho taziska k neutralnemu bodu (inak kazdy preferuje nieco ine a pre niekoho to moze byt uz nestabilne). A potom nastava problem, bud vyosit viac alebo pouzit mix. Pri uzkych trupoch niekedy ani nieje mozne vyosit viac nakolko je problem s priestorom v trupe a vtedy odporucam pouzit mix. Pokial sa to da vyriesit vyosenim, super a pokial nie tak spravne nastaveny viacbodovy mix so spomalenym rozbehom problem riesi.
Ja mam pri nastaveni svojich modelov jasno. Podla motorizacie volim vyosenie, zalepim prepazku na zaciatok tak akurat. Pri zalete a nastaveni zistim ci je vyosenie ako tak rozumne, ak ano dolepim prepazku poriadne az moc (pre istotu). Ak by bolo vyosenie moc mimo prepazku odfrezujem a zvolim vacsie (este som nerobil). Po presnom nastaveni modelu ak zistim ze sa taha za motorm pouzijem mix.
Nikomu to nevnucujem.
Ľuboslav Nagy
creagel

#246 Příspěvek od creagel »

Tak uz se doma zacinaji hromadit veci na osazeni meho minicorada. V porovnani s vybavenim do Maxiona jsou to miniatury :D Hlavne co se tyka pohonu - ten hyperion gs 2218-10 je opravdu malinky (s fotek to neni tak markantni). Jak je to ale s kabelama - muzu je zakratit? Napr. Kira motory to maji v manualu zakazane. Nechavate ten motor propojeny s reglem na konektorech co jiz jsou na motoru, nebo to pajite primo bez konektoru?

Jinak serva hyperion DS-09 amd, co budou v kridle, jsou naprosto bez vuli a stred drzi pekne. Muj pokus s 15cm pakou:

http://www.youtube.com/watch?v=RMywPGgdnBI&hd=1

Ted jeste kuzel, serva do motyla a pohonnou aku a mam doma vse na osazeni. Pak uz jen to corado :)

btw: Ta aeronautka 10x7 me prekvapila ostrou hranou a "pruznosti". Doufam ze to bude ok a nebude se to moc lamat.
Luboslav
Kontaktovat uživatele:

Minicorado

#247 Příspěvek od Luboslav »

creagel píše:hyperion gs 2218-10 je opravdu malinky (s fotek to neni tak markantni). Jak je to ale s kabelama - muzu je zakratit?...

Ja som ich na mojom skracoval, pre moje usporiadanie v trupe boli priliz dlhe. Nechal som ich dlhe asi 3cm tesne za zadne celo motoru a regulator som naletoval napevno. Pozor kable su vlastne draty vinutia takze pre pajanim poriadne kazdy jeden oskrabat od laku alebo pouzit vodicku na odstranenie lakovania. Ja som ich skrabal. Na spojenie s reglom som pouzil dutinku 2mm konektoru do ktorej som pozdlz narezal drasku 1mm, do dutinky vlozil z jednej aj druhej strany kabel a cez drazku zaletoval. Je to kvalitny a elegantny spoj a prierez kablu sa v mieste spoju ani nezvacsi.
Ľuboslav Nagy
Luboslav
Kontaktovat uživatele:

Minicorado

#248 Příspěvek od Luboslav »

Aeonautka je v pohode, ja mam osadenu 10x6, bateri 3s2200 25-35C a regl 40A, vsetko v uzkom trupe, chladim len cez turbokuzel a vsetko v pohode, motor pracuje v max 4s a potom plachtim.
Ľuboslav Nagy
Abu
Kontaktovat uživatele:

#249 Příspěvek od Abu »

Aeronautka vydrzi dost, mel jsem nekolik sezon 10x6 a 10x7 na Optime, 600W Mega, nezlomila se ani pri cenichovce (zlomeny trup).
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Luboslav
Kontaktovat uživatele:

Minicorado

#250 Příspěvek od Luboslav »

Inak na tie konektory co su na motore od vyroby pozor. Na meriacom stande som to mal docasne cez tie goldy pripojene. Po par zapojeniach a rozpojeniach jeden gold vyzeral podozrivo a nakoniec mi ostal v ruke. Ked som tie kable skracoval pozrel som zvysne konktory a kvalita spajania veru ziadna slava. Pozeral som aj vinutie a tak isto je to tam halabala, ale motorcek to je svizny a slape dobre.
Ľuboslav Nagy
creagel

#251 Příspěvek od creagel »

Premyslim, jakou konkretni aku poridit pro moje corado. Kapacita i pocet clanku je dany - 3S a 2200mAh. Ale kdyz jsem spocital turnigy z nemeckyho skladu, tak by to s postovny bylo drazsi, nez napr. PowerHD od Kostky. Baterku ani regl nebudu zvolenym pohonem nijak pretezovat, myslite ze by se nechala pouzit i nejaka jina osvedcena levnejsi aku dostupna v CR?
baui

#252 Příspěvek od baui »

Ideálně Hyperion, případně Gens Ace. Na pořízení kapku dražší, ale cyklů na ní dáš násobek obou jmenovaných a ve srovnání na cenu cyklu vyjde levněji.
Jinak jsem se chtěl zeptat...jsi si určitě jistý těmi servy v motýlu k takhle lehkému pohonu?
Tom
creagel

#253 Příspěvek od creagel »

baui píše:Ideálně Hyperion, případně Gens Ace. Na pořízení kapku dražší, ale cyklů na ní dáš násobek obou jmenovaných a ve srovnání na cenu cyklu vyjde levněji.
Jinak jsem se chtěl zeptat...jsi si určitě jistý těmi servy v motýlu k takhle lehkému pohonu?

Konzultoval jsem to s m.v. a melo by to vyjit ;) Jeste uvazuju, ze bych tam pripadne dal 2650mAh a pak by to melo vyjit urcite.
baui

#254 Příspěvek od baui »

creagel píše:Konzultoval jsem to s m.v. a melo by to vyjit ;) Jeste uvazuju, ze bych tam pripadne dal 2650mAh a pak by to melo vyjit urcite.

Tak v tom pripade bych se vyrazne nebal tam supnout klidne tezsi baterku, ani za tu 2650mAh bych se nestydel.
Tom
timi

#255 Příspěvek od timi »

Chtěl bych se zeptat ohledně letových režimů. Již dlouho používám pro klapkové větroně v podstatě jen 2 režimy - jeden na přistání a jeden pro létání zjednodušeně rečeno.
Mám tedy režim Landing, ve kterém je na páce kniplu brzda. A tři další režimy, které byly do teď nastaveny stejně a je v nich na kniplu motoru motor. Prostě tak jak mi to nejvíc vyhovuje a vím kam sáhnout, když se něco děje.
Jelikož chci zkusit i něco víc tak z těch tří stejných dělám Termika, Normal, a Speed.
Už třetí den pípám a pípám a už rádio dělá co chci já a né opačně. A mám vlastně nanečisto hotovo. Nastavuji to pro modely MiniCorado, Lynx, Ion pro, (a Slim Termik, ale tam to nemá příliš význam).
Narazil jsem na pár drobností na co bych se chtěl zeptat:

- má význam se snažit přimixovat do křidélek nějakým způsobem klapky? Aby chodily alespoň v jednom směru s nimi?
- má význam pro nějaký z těch modelů přimixovat do výškovky zakřivení odtokové hrany? Tuším, že se tomu říká Snap Flap.

Také jsem si do klapek, kromě režimu rychlost, přimíchal směrovku. Zatím jsem jí vždy u modelů co jí mají při točení používal ručně. Tak jsem zvědavej.

Rádio mám MPX royal Pro 9 a asi sem nějkej natvrdlej, páč je pořád chytřejší jak já...
Zamčeno

Zpět na „Elektrovětroně“