Foťák/kamera pro modeláře

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
PiNa
Kontaktovat uživatele:

Re: Foťák/kamera pro modeláře

#16 Příspěvek od PiNa »

Vigo píše:Jo, to vypadá super. Mě ještě víc zaujala nová LX7 http://www.digimanie.cz/art_doc-9C27EE2 ... 6C2B0.html

Mám LX3 a až na absenci rozumného zoomu je to super foťák. Kompaktů jsem měl několik a tenhle je nej. Ultrazoom je ale na modely samozřejmě lepší. Škoda jen těch rozměrů.

2Hunger: Nebudu začínat flame, ale tvoje tvrzení je v dnešní době už nepravdivé a pro 99,9% populace je digitál výhodnější. Zbylá desetina procenta pak fotí na film za jízdy na parním válci :-D (prosím tohle neber nijak vážně, ale ta představa...)

To s LX3 můžu potvrdit a na modely mám Nikona ;-) Pokukoval jsem po LX5 a nakonec ji nechal být. Teď to vypadá, že budu pokukovat po LX7, ale asi to taky nedopadne. Přeci jenom je to "jenom" kompakt, takový obrazový záznamník. Když chci pořádnou fotku, tak si k ruce vezmu zrcadlovku s dobrým objektivem. Video jde mimo mě, maximálně si s LX3 natočím minutový klip ... ale žádné stříhání, postprodukce atd. Bohatě mi to stačí u fotek a lidi jako třeba RiMra nebo Klobouka obdivuju, že na to mají jak talent tak i trpělivost.

2Hunger: Pokud to nebyl klasický trolling, tak je to smutný ;-)
Martin 'PiNa' Pilný
http://www.PiNa.cz
jandy

#17 Příspěvek od jandy »

Nieje to síce zrkadlovka, ale ako kamera ma veľmi oslovila. Rozhodoval som sa pre kúpu GoPro Hero 2, ale keď som zbadal toto, je to jasná voľba! JVC Adixxion http://dolekop.com/clanek/3066-jvc-a-sony-jdou-do-akcnich-kamer prípadne http://www.ride4stars.cz/ostatni/kamery-a-doplnky/5733-mini-kamera-jvc-gc-xa1-adixxion-action-camera/ .

Cenovo provnateľné s GoPro 2, akurát ma v sebe WiFi a display (čo je u GoPro ďalšia položka cca 230Eur).

Videjko tu http://www.youtube.com/watch?v=T_pihbU1dqE

Už len počkať keď príde na trh a idem do toho :-)
Naposledy upravil(a) jandy dne čtv 19.07.2012 15:11, celkem upraveno 1 x.
Kovboj

#18 Příspěvek od Kovboj »

RiMr píše:Hele, vy majstři ověšení těly a objektivy :)
píšu "takřka ideální nezrcadlovka" :wink:

Já myslel že jsi psal ideání foťák pro modeláře ;-) Neber to jako šťourání a hádání se za každou cenu. Ten foťák vypadá dobře a vůbec to nerozporuju, ale jen je otázkou to zaměření. Označil bych ho spíš za špičkovou mašinu pro někoho kdo chce "skoro zrcadlovku" ale chtěl by mít ten foťák trošku menší a nechce výměnné objektivy.

Široké ohnisko je super, ale při focení modelů na letišti většinou k ničemu.

O maximálním ohnisku se nemá cenu bavit, oba asi víme že to je spíš tahák pro lidi ale na focení bez stativu většinou k ničemu.

Velká světelnost je super třeba v interiéru za šera, ale létá se spíš za světla takže jestli bude mít 2,8 nebo 3,4 není reálně moc poznat. Navíc pokud by mi šlo o tohle tak nový Lumix LX7 má světelnost dokonce 1,4 - 2,3, a váží třetinu (takže se hodí klidně i na model) a vejde se mi do kapsy.

A když už se létá pořádně rychle, tak je správné zaostření a správné kompozice obrazu na podobném digitálu spíš věcí náhody, na to je už potřeba rychlý objektiv a optický hledáček. Na to se nechytá v podstatě žádné focení přes LCD, i když někdy dokáže pomoci funkce typu záznam fotek PŘED stiskem spouště.

Nikde v recenzích třeba není uváděno jak natáčí video - zda dokáže průběžně ostřit a měnit ohnisko. Ani maximální délka jednoho záznamu. Oboje pro podobné doporučení dost důležitá věc.

Další problém je ta váha, hodně lidí hledá "foto/kamery" právě proto aby je dala do modelu a tohle už je dost velká kráva se zbytečným (pro tohle použití) zoomem. S tím bude mít problém i většina běžných copterů.

Rychlé sekvence jsou fajn, i kompakty za polovinu umí 30fps nebo nahrávání videa s vysokou frekvencí (moje maximum je dokonce 1000fps, ale to už je šílenost s omezeným rozlišením ;-) Většinou je ale při takovém focení potřeba počítat s kácením svislic, takže na focení letadla na pozadí lesa nebo stožárů se to taky moc nehodí.
Kovboj

#19 Příspěvek od Kovboj »

jandy píše:Už len počkať keď príde na trh a idem do toho :-)

No kdyby do toho Sony dalo tuhle stabilizaci http://www.digilidi.cz/recenze-kamery-s ... vely-obraz tak by to byla absolutní bomba, ale to je těžko pravděpodobné :wink:
Kovboj

#20 Příspěvek od Kovboj »

TomasC píše:Zrcadlovka je super, ale když jedeš na dovolenou a chceš aby tě někdo vyfotil, tak spousta lidí má problém fotit pod kolena, natož s hledáčkem. Aktuální zkušenost.

Nikdy jsem s tím problém neměl, je potřeba si "vzpomenout" že hledáčky mají foťáky skoro sto let, velký LCD jen pár let. Takže bych z toho nedělal vědu. Navíc dnešní zrcadlovky už běžně umožňují i to focení na displej ;-)
HonzaS

#21 Příspěvek od HonzaS »

Já nevím, dokud to nebudu mít v ruce a nezkusím si to, tak tomu neuvěřím. Stejná velikost a "megapixeláž" CMOS čipu je v Canonu SX1 a není to žádná výhra.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
Kissman
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Kissman »

hrom a blesky na lidi, co se ani k hledacku neohnou :lol: dodnes (a to uz je nejakej fotografickej patek) jsem nenarazil na displej, ktery by mi nahradil hledacek (a tim nemyslim ten elektronicky) ;) stejne tak bych do ruky nevzal fotak s rozsahem 26-600mm at ma svetelnost jakou chce :roll: no a nakonec jsem shlednul fotku z onoho fotaku... ano, pro konzumenta obsahu je to super stroj, ktery bude delat pekne fotky a hezka videa za nehorazne penize (i tak bych radeji doporucil zrcadlo), ale pro cloveka co vidi - to je bida :(

Takovehle tiskove zpravy nemaji ani zadny vyznam :) pockejte si na testy odbornych webu ;) Kazdy vzdycky dopredu rika, jak ten jeho fotak bude super a nejlepsi :D
Jeti DC-16 | „Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora“
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od RiMr »

Ježiš to jsou zase fousaté kydy... :lol: :lol:

Tady hodím link na foťák pro běžné smrtelníky a okamžitě se tu vyrojí milión kázajících mudrců, kteří si prostě nemůžou odpustit kafrání o tom jak to dřív bývalo všechno lepčí, jak oni jsou světový a háj sosájety elita co vidí, kdežto "ti ostatní" jsou jen "konzumenti obsahu" atd atd...

Nějaký konstruktivní přístup s návrhem nějakého lepšího řešení ani náhodou - (i když - samozřejmě - požadavky neslučující se s jejich viděním světa jsou podřadné a nehodné jejich aristokratického malíčku, tedy ani řešení není správné jiné, než to co oni mají ve skříni).

Už tady toho nekonečného přehlíživého a nafoukaného nekamarádského přístupu vyskytujícího se zde v jakýchkoliv fórech mám nějak dost.

Já si pánové dávám od tohoto ryze českého světapupkoznalství na nějaký čas oraz, akorát mě to vždycky otráví.

#24 Příspěvek od Kovboj »

RiMr píše:Tady hodím link na foťák pro běžné smrtelníky a okamžitě se tu vyrojí milión kázajících mudrců, kteří si prostě nemůžou odpustit kafrání o tom jak to dřív bývalo všechno lepčí, jak oni jsou světový a háj sosájety elita co vidí, kdežto "ti ostatní" jsou jen "konzumenti obsahu" atd atd...

Promiň, ale foťák s podobnými funkcemi za 15 tisíc podle mě právě "háj sosájety" je, "obyčejný smrtelník" si vystačí s přístrojem za čtvrtinu až polovinu ceny a na výsledných fotkách ten rozdíl většinou nebude poznat :)
Kissman
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Kissman »

Kydy to mozna jsou, ale jsou to taky fakta a muj nazor... souhlasit s nim nemusis, o to te neprosim. A ne ze driv bylo neco lepsi, opticky hledacek je porad lepsi :D

a) za 15 000,- neni fotak pro bezne smrtelniky, jsou mnohem levnejsi a postacujici fotaky
b) fotak jeste neni ani na trhu, poradne ho nemel nikdo ani v ruce...

Hawk
Naposledy upravil(a) Kissman dne čtv 19.07.2012 16:35, celkem upraveno 1 x.
HonzaS

#26 Příspěvek od HonzaS »

RiMr: Já to nemyslel nijak zle... Jen že přesně takovej "zázrak" jsem čekal v 2008 od té SX1. Ano, vypadlo z ní pár hezkých fotek, a videa točí skvělý (pro běžné a mírně lepší modelářské použití). Ale když jsem si půjčil (ted co to bylo? nějaké levnější zdrcadlo od nikonu se setovým sklem) ... tak jsem se divil jaký je to rozdíl :-( Ale je pravda, že neuměla full HD
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
chastra
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od chastra »

Rimre: dik za inspiraci!

Ostatní s Nikonama: Ano fotí nádherně, Full HD také zvládne (bez hledáčku) přiznejte kolik jste do nich vrazili? Pokud vim oběktiv 70-200 f2.8 vyjde bratru na 50tkč. Tak tady dělejte tlaky s něčim co má stejné parametry a cenu :-D

Na to normální domácí pofocení a potočení to vypadá fakt hustě. Počkáme na recenze a pak se uvidí.
Kissman
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Kissman »

vzhledem k tomu, ze 70-200/2,8 od Nikonu bude nekolikanasobne lepsi nez 25-600/2,8 tady v tom :D tak to jsi dal zrovna hodne blbe srovnani :lol:

ps. vsechna tela a skla mam od Pentaxu ;)
robotmz

#29 Příspěvek od robotmz »

ja stále tvrdím že výrobok je natoľko dobrý, koľko stojí.....
- žiadam prispievateľov, aby ste ho porovnávali s foťákmi za 15 000 Czk, pretože niekto tu napíše že je to sračka oproti foťáku za 150 000 Czk a hneď je nedorozumenie na svete....
Kovboj

#30 Příspěvek od Kovboj »

chastra píše:Ostatní s Nikonama: Ano fotí nádherně, Full HD také zvládne (bez hledáčku) přiznejte kolik jste do nich vrazili? Pokud vim oběktiv 70-200 f2.8 vyjde bratru na 50tkč.

Né na všechno je potřeba clona 2.8, svou práci udělá i "horší" seťák. Navíc si stejně nemůžeš moc hrát s hloubkou ostrosti. Nevím z hlavy jestli nejnižší Nikony (do 15 tisíc včetně objektivu) zvládají HD video, ale sety kolem 20-25 bez problémů. A i když nebudou mít objektiv 70-200 f2.8 tak ti díky většímu čipu a minimálnímu šumu (a nesrovnatelně lepší obsluze ;-) dokáží udělat lepší fotku - i když nejdůležitější je tam stejně vždy fotograf. Navíc na jednu baterku bez problémů udělají 1000 fotek (což na akci není prblém), tenhle Panasonic papírově kolem 500.

PS: já tady zrcadlovky neobhajuju (i když shodou okolností zrovna Nikona mám), naopak říkám že stejnou službu dokáže udělat i řada dalších strojů. Proto podle mě "ideální foťák na RC" (pokud bych připustil že něco takovýho existuje :lol: ) prostě podle mě vypadá jinak.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“