Náběžná a odtoková hrana konstrukčního křídla

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Navezna a odtokova hrana konstrukcniho kridla

#46 Příspěvek od VTjr »

Decca píše:VTjr: ...já bych to s tim laserem neviděl tak černě...:wink: ...pracuju s komponenty většinou řezaných laserem a uplně bez potíží, pokud se nejedná o nějaká tlustá prkna balsy...
...ve vliesu je kevlar??

No, já přímo pracuji s laserovými technologiemi 25 let. Co dělá laserový paprsek se dřevem vím naprosto přesně, ale přiznám se, že balsu jsem řezat nezkoušel. U balsy by to asi až takový průser nebyl. Ale tvrdá dřeva mají v tom řezu opravdu dehtový nános, který se ale dá umýt lihem, nebo nitroředidlem. Ale u mnohých čínských ARF modelů mám však pocit, že to křídlo drží pohromadě jen ten potah. Ale třeba je to jen nekvalitními levnými lepidly.
:lol:

To s tím kevlarem si nejsem jist. :oops: To mi říkali jiní modeláři a já tomu prostě věřil. :(
Ale jak koukám na stránky prodejců, tak se tam o jeho složení opravdu nic nepíše. Asi budu pátrat po webu a pokusím se to zjistit. Vzhledem k té velké pevnosti by tam ale něco takového být mohlo.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#47 Příspěvek od VTjr »

Decca píše:
...ve vliesu je kevlar??

Pátral jsem an webu. Máš pravdu, ty naše modelářské VLIES archy asi nebudou z kevlaru, to bychom se nedopatili. Ale zas ty modely by asi byli takřka nezničitelné.
:lol:
Ale odkazů na složení je minimum, resp. přímo na stránkách prodejců jsem nic nenašel a výrobci jsou mi neznámí (ale nejspíš to bude nejaký gigant jako DuPont, nebo jiný, který to ale vyrábí k zcela jiným účelům a za zlomek ceny než za které se to proleze modelářskou obchodnou sítí mezi koncové zákazníky).
Jen v jednom návodu na webu je sprostědkovaná zmínka, že by se mohlo jednat o polyesterová vlákna. Tak tomu bych asi věřil. Viz.http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?sho ... nky&idc=70
I když kevlarová nit se používá i v modelářství tam, kde by se sleněná nebo uhlíková vlákna lámala.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od veka1 »

.. chlapi, zas to s tou zázračností tím Vlesu nepřehánějte :)

Jde to obyčejný netkaný polyester a žádný kevlar v něm není.

Je to celkem dobrý potahový materiál ,ale nehodí se na všechno.
Lze ho vypnout teplem, při překročení teploty se v něm však hnusně otevřou mikropory ( je z něj cedník)a dál se již nevypíná. Výhodou tepelného vypínání je, že za určitých podmínek se potah dá natvarovat na sférické plochy z jednoho kusu bez varhánků,( eliptické uši křídel , oblé trupy....) . U některých papíru to jde taky ( Mikelanta, Modelspan...), ale je nutno použít mokrý způsob potahování.
Vlies pužívám především na historických a retro modelech .
Jeho výhodou je značná pružnost a houževnatost ( v porovnání s relativně křehkým papírem) takže nepraská při každém nešetrném dotyku ruky, či stébla trávy. Tvrdé uschlé trsy jej však v pohodě prorazí :(, ale k opravě stačí často pouze "sešití " Kanagomem.

Jeho pružnost je však i určitým neduhem (už trochu inklinuje k vlastnostem "gumových" folii ),proto se vyplatí se navrhnout konstrukci nosné plochy víc tužší na krut ,než by to bylo nutné pro klasický papírový potah.
Další problém je, že se sice vyrábí ve více gramážích ,ale Ivan Hořejší nabízí prakticky pouze tu těžší .
Potahování s nim není problém,... na dostatečně vylakovanou a vybroušenou kostru ho lepím acetonem a v kritických místech ( spodní plochy hodně klenutých a 1mm tlustých překližkových žeber,...) používám Basalock a žehličku. Občas ,hlavně na hranách ,dobře poslouží i rozředěný Kanagom.

oprava trhliny potahu _vlies001.jpg

oprava trhliny potahu _vlies002.jpg

oprava trhliny potahu _vlies003.jpg

V okamžiku kdy je však potřeba docílit hladkého potahu ( místa přesahů ...) přesto, že se se povrch vylakuje cca 6 vrstvami laku , broušení ,jak jej známe z papírových potahů ,je dost problematické ... je to jednoduše igelit. Pomáha pouze tmel, ale ten zbytečně zvyšuje hmotnost.
Obcházim to tak, že přesahy dělám na co nejméně viditelných místech.
Pozn. u volných modelů ,chlapi na potahy křídel s úspěchem používají polyesterové tkaniny např. Ikarex a na VOP mylarovou stříbrnou folii.
Oba materiály v porovnání s papírem ,nebo Vliesem docela bezproblémově snášejí přistání do neupraveného terénu( pole ,keře ,kamení ... ), přitom dostatečně vyztužují konstrukci , na rozdíl od klasických potahových folíí typu Oracover,Solarfilm ... .

veka1
Naposledy upravil(a) veka1 dne pon 23.07.2012 14:02, celkem upraveno 1 x.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Náběžná a odtoková hrana konstrukčního křídla

#49 Příspěvek od jyrry »

chlapi, koukam ze mate dost zkusenosti (a casu...) - co kdyby jste to sepsali do samostatneho vlakna s vhodne zvolenym nazvem? Takhle se to dost tomu aktualnimu nazvu vzdaluje a malokdo by v tom hledal jinak cenne rady a zkusenosti...
jyrry.webnode.cz
veka1
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od veka1 »

jyrry píše:chlapi, koukam ze mate dost zkusenosti (a casu...) - co kdyby jste to sepsali do samostatneho vlakna s vhodne zvolenym nazvem? Takhle se to dost tomu aktualnimu nazvu vzdaluje a malokdo by v tom hledal jinak cenne rady a zkusenosti...

... no jo , ty píšeš když ti mašina řachá za zády, ja zase, když uteču od ponku a dávam nohám a zádům lehkou pauzičku :)
Název ... ten byl ujetej od prvního okamžiku zveřejnění a dlouho se nikdo neměl k jeho nápravě. :(
Tož můžete podumat na vhodnějším a ve spolupráci se zakladatelem vlákna jej předělejte. Myslím, že to bude jednodušší ,než ty texty někam stěhovat. :wink:

veka1
Decca
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od Decca »

...tak a teď sme ho uplně vyplašili:-)
b3hcz

#52 Příspěvek od b3hcz »

Koho? ;) Me? nee ...
Frsky X9 Lite S
VTjr

#53 Příspěvek od VTjr »

b3hcz píše:Koho? ;) Me? nee ...

Tak to je dobře
:D
Odpovědět

Zpět na „Dílna“