T9x a FrSky (s telemetrií) prakticky

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
rcfrant!k
Kontaktovat uživatele:

#751 Příspěvek od rcfrant!k »

mhotar píše:
rcfrant!k píše:http://rcfrantik.rajce.idnes.cz/Turnigy_9x_-_FrSky_telemetrie#

Ano je to tak. Bez diody se radio obcas nezaplo napoprve. Jinak prevodnik pouzivam s externim modulem, nechtelo se mi do nej vrtat a pajet tak to mam zapojene venkem pres kabel.

Nenaběhlo hlavně proto že máš ten převodník naopak.

Jak to myslis naopak? :) naopak by asi nefungoval vubec, ne?
http://rcfrantik.rajce.idnes.cz | www.youtube.com/user/fajnweb
mhotar

Re: T9x a FrSky (s telemetrií) prakticky

#752 Příspěvek od mhotar »

Naopak ten převodník opravdu nefunguje, do procesoru se dostává větší napětí, ale ořeže ho ochranná dioda na vstupu čipu směrem k napájecímu napětí , takže telemetrie sice funguje, ale při zapnutí ovlivňuje velikost napájecího napětí a proto atmega občas nenaběhne. To právě řešíš tou přidanou diodou, ale to není to pravé řešení.

Takto to má být:
frsky.jpg
www.opentx.cz
mijou

#753 Příspěvek od mijou »

Chalapi,

tie male piny su TTL level a velke RS232 level, takze ano, takto je to spravne.
TTL urovne na procesor a RS232 na DHT, napajanie z DHT.
rcfrant!k
Kontaktovat uživatele:

#754 Příspěvek od rcfrant!k »

Takze si uz trictvrte roku vesele litam s prevodnikem naopak :):)
http://rcfrantik.rajce.idnes.cz | www.youtube.com/user/fajnweb
mhotar

#755 Příspěvek od mhotar »

Ano a nejsi sám, ty špatné návody, kolují po netu. Na 9xforums to taky měli špatně ve wiki, nedávno se to tam řešilo, proto si to pamatuju.

Zem z telemetrie DHT už nepropojujte se zemí převodníku ani vysílačky,už je propojená přes napájení a udělali byste zemní smyčku (zbytečné problémy), do TX modulu jen TX a RX. Prostě přesně tak jak je to na obrázku.
www.opentx.cz
biomaster

#756 Příspěvek od biomaster »

Ahoj ,jak jsem psal v předchozích příspěvkách ,zapojil jsem převodník z hobbykingu samozřejmě s diodou na vstupu napájení a opačně.
Po přečtení včerejších příspěvků jsem se rozhodl pro radikální řez a ejhle,.... přišel jsem na jednu postatnou věc :

- v zapojení opačně a s diodou na vstupu napájení ukazuje převodník hodnoty TX a RX cca o 10 - 15 jednotek menší oproti zapojení bez převodníku . netvrdím ,že je to nějak závažné ,ale mne to hned po montáži zmátlo ,viz můj dotaz na hodnoty.

Dnes po zapojení bez převodníku vše O.K.

Pro případné zájemce o montáž bez převodníku následující postup ke stažení :

http://www.ulozto.cz/xWczav2/navod-pro-upravu-bez-prevodniku-doc

Jinak jeden malý dotaz ,jde připojit přímo do tel. přijímače výškoměr ,nebo budu potřebovat Frsky HUB ??? Díky,...
S pozdravem letu zdar ! Biomaster.
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#757 Příspěvek od RCStudio »

pouze pres hub ted to studuji, do RX jde pouze voltmetr s jinym konektorem nez ma HUB, ostatni pro HUB maji ty male bile protoze to jsou digitalni senzory (I2C) a ne analogove.
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
biomaster

#758 Příspěvek od biomaster »

Dík za info ,nemám problém koupit hub + výškoměr ,ale místo není,... nenapadá někoho nějaké jiné řešení jak sledovat výšku letu ? ideálně on-line na display,....
Ferdasek

#759 Příspěvek od Ferdasek »

No vždyť už jsem to tady psal - výškoměr HHRT plus přijímač FRSKY s datovým vstupem, a vysílač T9X upravený s modulem FRSky s firmware T9X nebo open 9X. Tohle by stačilo k zobrazení výšky. Výškoměr je přesnější než ten od FRSKY s hubem - mám oba tak můžu srovnávat. Testoval jsem je v modelu...
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#760 Příspěvek od RiMr »

Jenom takový blbý dotaz - nešlo by "nějak" připojit vario od JETI? Používám ho a přijde mi že je oproti tomu od FrSky podstatně přesnější - resp. je použitelné...

#761 Příspěvek od biomaster »

To Ferdasek - máš prosím nějaký odkaz kde koupit ,objednat ? Díky,..
Ferdasek

#762 Příspěvek od Ferdasek »

Odkaz je tady tady. Tu jsem si ho objednal a za cca 14 dní byl doma... je to krásně malý a funguje to...
Ještě to chce k tomu FrSky kabel (viz odkaz)...
biomaster

#763 Příspěvek od biomaster »

Díky moc ,....
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#764 Příspěvek od RCStudio »

To je zajmavy protoze FrSky tam dava Bosch Sensortec BMP085 a to neni vubec spatny senzor
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#765 Příspěvek od mihlit »

janekx píše:To je zajmavy protoze FrSky tam dava Bosch Sensortec BMP085 a to neni vubec spatny senzor
Samotným sensorem to není. Ten je v pohodě. Problém je ve dvou věcech.
1) není to udělané odolně proti rušení, takže může hodnota skákat sem a tam. Napájení z něčeho jiného, než je spínaný bec, blokovací kondík a větší vzdálenost od antén pomáhá.
2) data se zpracovávají až v zobrazovací jednotce. Takže (kvůli datovému toku) je frekvence čtení dat z čidla uboze nízká a to pak je ještě potřeba tyto data filtrovat. Takže se buď filtruje málo a data jsou nepřesná nebo se filtruje akorát a data jsou použitelně přesná, ale s nepoužitelně dlouhou obnovovací dobou.

Správné řešení je mnohem vyšší frekvence čtení dat a filtrování ještě před přenosem. To by znamenalo nový firmware pro frsky hub (nevím na kolik je aktuálně vytížen) nebo použití procesoru přímo u čidla. FrSky prý chystá nové čidlo (informace z konce května), ale to se mi nepodařilo potvrdit ani vyvrátit. Naštěstí má frsky popsané protokoly, takže teď vyvíjím vlastní vario s procesorem, které snad bude použitelnější. Plán je, aby šlo použít přes hub i rovnou samostatně do datového portu. Času je ale na všechno málo, jako obvykle :)

RiMr: Všechno jde, když se chce :) Nevím teda jak jsi to myslel. Ty používáš jeti duplex, takže myslíš podporu jeti vario+jeti duplex+open9x? To si asi počkáš, protože nikdo z vývojářů open9x tuším jeti nepoužívá. Pokud jsi myslel použít jeti vario ve frsky přijímači, tak i to by šlo. Někteří "šílenci" si dělají vlastní frsky hub nebo jen převodník z (ještě jiného) varia, který se připojuje do napěťového portu (v nule má poloviční napětí a podle rychlosti stoupání/klesání je napětí o tolik nižší/vyšší než polovina). Nevím ale jestli se do toho někdo bude chtít pouštět. Opět příčinou,že jeti moc lidí asi nemá. Navíc jsou i jiná o dost levnější (a fungující) varia, než to od jeti. Jinak tě ale chápu. To frsky vario je nepoužitelné, používám ho akorát tak jako výškoměr, proto právě si chci udělat vlastní.
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“