Depron Cup - 22.7.2012 Dívčí hrady

Byli jste na nějaké akci a chcete ji zhodnotit nebo se podělit o dojmy? Tady můžete.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Abu
Kontaktovat uživatele:

Re: Depron Cup - 22.7.2012 Dívčí hrady

#91 Příspěvek od Abu »

BOSS8 píše:Dneska jsem pohovořil s Pepinem na téma "budoucnost " VDC . Ve finále jsme se shodli na tom že by se mělo povolit sklo a podobné matroše - obecně lamináty a kompozity - samozřejmě domácí samovýroby.
......
Což tedy znovu rozpoutat debatu o povolení těchto materiálů ?
......
V povolení bych tedy viděl jednoznačný přínos . co vy na to ?

Jedine pod podminkou, ze mi nekdo pujci na par dni pres zimu kompresor a udela mi kratke zaskoleni jak ho pouzit.
Praci se sklem, uhlim a L285 mam rad.... :wink:

Jen pak musime doufat, ze si treba z Valmezu neprijede zasoutezit pan Bilek se svym "doma uplacanym" modelem (Daidalos).
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
kope
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od kope »

A nestane se potom z VDC v podstatě RCEN/RCEK, kde jedinými rozdíly bude, že na VDC není potřeba mod.licence a může přijít člověk "z ulice" a to, že se nehraje na přesnost přistání ?

Jinak je mi samozřejmě jané, že "pokrok nezastavíš", ale ze zcela sobeckého pohledu to vidím tak, že můj nováčkovský odstup od starých mazáků ještě naroste (ne tedy, že by moje tristní výkony v dosavadních kolech VDC byly lepší, kdybych měl kompozitové křídlo - ten problém je jinde :) ). A když už jsme u těch technologií - pokoušet se laminovat křídlo bez krompresoru je asi čirá utopie a nesmysl, že?

Mimochodem, jak to vidíte s dalším kolem? Už dávám dohromady model, do konce týdne bych to mohl splácat. Sice ještě nevím, čím ho omotoruju, protože nový motor ještě nemám a zrovna v tuhle chvíli jsem tak finančně vyčerpanej, že musím počkat do výplaty, ale kdyžtak tam dám ještě na jedno kolo Emaxe.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#93 Příspěvek od Genagen »

Za me je to zabiti VDC. To uz si radsi pojdme zalitat autonomy. tam se vleze jak papirak tak kompozit.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od Abu »

Autonomy - v tom pripade mate posledni moznost 15.zari v Manusicich, protoze Honza Kubica uz to bohuzel poradat nebude (jednak ne moc velky zajem pilotu - lita nas to pravidelne jeste min nez VDC, vetsinou 5 lidi, jen vyjimecne vic, a navic se nepodarilo prosadit pravidla na svazu modelaru, aby z toho byla aspon tuzemska kategorie jako RCEJ... bafunari jsou holt trosku zkostnateli).
:(
kope
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od kope »

BOSS8 píše:Nikdo nikomu nenařizuje aby se od příště začalo létat jen s kompozitem , pokud je někomu libo klidně může dál matlat papírové modely, ohýbat depronové desky apod. . Pochopil jsem že pro Pepina je to neúnosně vééélký krok zpět a já osobně bych taky rád zkusil něco nového . Materiálové limity VDC mi brání vytvořit éro pro soutěžení ve VDC a zároveň běžné rekreační použití , případně i pro jiné kategorie soutěží (RCEN a pod.)

Můj argument je za a): VDC by měl podpořit rozvoj konstruktérských myšlenek . b): cena a dostupnost kompozitů je dnes už příznivější, než je tomu u papírových lepenek. c): původní materiály nejsou zatraceny - pouze se rozšíří možnosti z čeho tvořit. d): možná by to přivedlo nové lidi do soutěže - ne každý má chuť schánět drahý depron a exotickou lepenku.

V povolení bych tedy viděl jednoznačný přínos . co vy na to ?

Ještě jsem o tom trochu přemýšlel...

Je mi jasné, že pro vás "staré, zkušené psy" :wink: , jsou asi technologie povolené ve VDC modelářským krokem zpět, ale zase na druhou stranu - VDC se svými omezeními (a možná právě díky těm omezením) je skvělým mezistupněm mezi poletováním na louce a třeba právě soutěžemi typu RCEN/RCEK/RCEJ nebo z jiného úhlu pohledu krokem a příležitostí, která může někoho přivést od kupovaných EPP setů k vlastní stavbě. Trochu bych nesouhlasil s tím, že uvolnění pravidel přitáhne nové lidi, možná spíš naopak - technologii ohýbání depronu zvládne i v podmínkách panelákové kuchyně nebo studentského pokoje snad každý, ale s výrobou kompozitu bych si tak jistý nebyl. Aby to nedopadlo spíš tak, že se potencionální zájemce naopak odradí - řekne si, se svým "lepeňákem" nebudu mít proti kompozitům šanci, tak co bych tam lezl.
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#96 Příspěvek od BOSS8 »

Kompozit - vtip je v tom , že v tom slově je víc magie než je reálné , pokud někdo v domácích podmínkách uplácá relativně lehké kompozitové křídlo , není na tom pevnostně o mnoho lépe než konkurent s papírovým křídlem , klidně vám přinesu ukázat profi křídla z Ambrozie (kevlarový kompozit) - hned pochopíte proč je mám zabalený doma a šetřím si je pro nějakou velkou příležitost ( :P ) . Na kompozitu vznikají otlaky mnohem snáze než na lepence. Ale výrobně mi to přijde bližší , u laminátu je daleko víc možností jak ho zpracovat - dokonce se ani nebráním myšlence zkombinovat laminát s papírem.
Já osobně bych šel cestou laminování bez vakua (zkusil jsem na VOP), vzniklý povrch mi přijde přijatelný , ba i výhodnější pro pomalé větroně. Ale to by asi ukázalo srovnání v soutěži.

To: Abu , kompresor ti klidně půjčím - bohužel bez školení , moje vědomosti o technologických možnostech vakuování , rozhodně nejsou větší než ty tvoje. V tom vidím právě tu novou zábavu - hledání něčeho nového.

To : Kope . "se svým "lepeňákem" nebudu mít proti kompozitům šanci, tak co bych tam lezl." To je nesmysl, to že je někdo horký favorit v soutěži není způsobeno jen nejlepším letadlem , je to souhrn okolností : Dobrý pilot , dobrý pohon , správně zvolená koncepce letadla , taktika létání , a samozřejmě kopec zkušeností.

Dobrým příkladem je Hawk - díval se , ptal se , selektoval myšlenky . Výsledek je dobré éro a zpravidla dobré umístění - přestože větroňářem se nazývá asi jen jeden rok. Je vidět že mu ještě chybí trochu zkušeností a promyšlená taktika letu - ale až si dá tohle dohromady , bude prostě bojovat o první místa .
Není to jen v letadle .
Rádio a nabíječ = základ modeláře .
kope
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od kope »

BOSS8 píše:...Já osobně bych šel cestou laminování bez vakua (zkusil jsem na VOP)...

A to mne teda hodně zajímá - to, co mi od téhle technologie zatím odrazovalo byla právě nutnost pořídit kompresor a hlavně ho někde skladovat - přeci jen, ten prostor v bytě a komoře není nafukovací...
Platí tedy, že bez "vakua" se dá uplácat i křídlo ?
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od Genagen »

BOSS8 píše:Není to jen v letadle .

Ale bez letadla to nejde :-)

Jinak moje nazory jsou konzistentni a prezentoval jsem je kdyz se tu resilo pepinovo laminovane kridlo - takze je necitim potrebu opakovat.

Kdyz bude nejhur, prijdu si poletat alespon s nesouteznim letadlem :-)
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#99 Příspěvek od BOSS8 »

kope píše:Platí tedy, že bez "vakua" se dá uplácat i křídlo ?

Jestli smysluplné křídlo - to zatím nevím - není praktická zkušenost. Ale VOP co jsem jen vybrousil z Depronu , obtáhl rovingem a připlácl jsem na to sklo , dělá na mě dobrý dojem ( možná se ale pletu ) . Tkanina mi udělala takový povrch o kterým se domnívám že by mohl na termickém větroni dobře fungovat , je to relativně tvrdé, jemně hrubé , hrubost je menší než u holého EPP , ale větší než u čistého papíru.
Přílohy
P1160402.JPG
P1160400.JPG
P1160399.JPG
Abu
Kontaktovat uživatele:

#100 Příspěvek od Abu »

Bez vakua to bude vzdy vic vazit (nevytlacis vsechnu prebytecnou pryskyrici) a neudelas hladky povrch (rovnou z pytle, budes muset brousit).
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od BOSS8 »

To co vidíš je tkanina nasycená na igelitu a připlácnutá na depron . Toť vše, povrch není broušený. Oboustraně laminováno + uhlíková pásnice + roving.Celková hmotnost je 17 gr. rozměr dám jen co najdu metr :wink:

EDIT : 480 x 85 mm .
Přílohy
P1160403.JPG
DAF
Kontaktovat uživatele:

#102 Příspěvek od DAF »

Na rovinu nehodlám dělat sudího. Faktem, že původní koncepce soutěže byly šuplíkové díly a velmi jednoduchá konstrukce a technologie. Pravdou ale také je, že na výsledek má vliv prakticky všechno, tedy jak model a jeho koncepce, včetně vhodně zvoleného pohonu, tak pilotní umění. Pilotní umění, se vším, co k tomu patří, má myslím velký vliv. Např. můj stroj nepatří k nejvýkonějším, ale také dokáže zalétat maximum. Věřím, že kdyby ho řídil někdo, kdo umí létat lépe, uumisťoval by se v ejtýpí na vyšších stupních žebříčku.
A kdy tedy hodíme další kolo? V nejbližších cca 14 dnech nebudu zřejmě k použití, ruplo mi v zádech.
Hitec Aurora 9X
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#103 Příspěvek od BOSS8 »

Abu píše:Jen pak musime doufat, ze si treba z Valmezu neprijede zasoutezit pan Bilek se svym "doma uplacanym" modelem (Daidalos).

Ani nevíš jak rád bych Martina Bílka poznal osobně. Jeho Daidalos je famozní , Ambrozie se k nám přistěhovala jen díky sponzorství RCGuru, sám bych na ni nedosáhl. Ale druhá varianta byla když nám to sponzor nekoupí , jdeme do Daidala.
kope
Kontaktovat uživatele:

#104 Příspěvek od kope »

Chlapi, poraďte neznalci - poprvé budu potahovat fólií (transparentní Oracover). Potahují se i místa, kde se bude později lepit? Jde mi konkrétně o VOP/SOP - potáhnu i střed VOP, kam přijde nalepit SOP nebo tam nechám proužek holé balsy? A pokud se to potahuje všude, tak čím se potom lepí? Čekal bych, že disperze nebo Kanagom na fólii moc držet nebude...
Abu
Kontaktovat uživatele:

#105 Příspěvek od Abu »

BOSS8 píše:Ani nevíš jak rád bych Martina Bílka poznal osobně. Jeho Daidalos je famozní

No bodejt by nebyl, kdyz aerodynamiku navrhoval a testoval pan Lnenicka 8)

Kope - nejsem zadnej expert na klasickou stavku, ale vetsinou jsem nejdriv lepil a potahoval az nakonec. Pokud bylo nutno prilepit neco az po potahovani, tak jsem si nechaval diru v potahu a lepil to na balzu. Nebo pri opravach - rozriznout potah a az pak lepit na drevo.
Zamčeno

Zpět na „Minulé“