Turnigy 9x hardware, opensource TX (pokračování 2)

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zamčeno
Zpráva
Autor
tomashr

Re: Turnigy 9x hardware, opensource TX (pokračování 2)

#451 Příspěvek od tomashr »

jyrry píše:Zatim jsem se nesetkal s reglem bez moznosti aktivovat brzdu.

Tak to já jo - nějaký stejnosměrný 15A BlueArrow z HK. Docela mě to tehdy vyzuřilo - koupil jsem dva na RCEJ a byly úplně k prdu :-( Nakonec to dopadlo dobře, skončil v lodičce na S400 a druhý využil podobně kamarád, ale každopádně už od té doby brzdu jako samozřejmost neberu ..
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#452 Příspěvek od RiMr »

T9x zcela vyjímečně (po druhé) skladem v Německu!!!
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html

#453 Příspěvek od madbull »

ahojte pratele,
jiz nejakou dobu toto vlakno pouze ctu a pomalu ale jiste se ztracim ve vasich upravach.koukam,ze uz i kompletne menite streva vysilacu a to uz si nedam.
proto se na mne nezlobte ze se optam na vec ktera se tu resila uz davno ale ja ji dodnes nerozumim a moc se v tom nevyznam.chci si koupit frsky modul a je jich na webu tolik,ze si nejsem jist jakej spravnej vybrat.v podstate ani nejsem rozhodnut jestli ten modul dovnitr a nebo ten venkovni.rozhodne nechci prehravat soft ve vysilaci,to si nedam a hlavne jsem se v nem i trochu naucil,a za dalsi nechci pouzivat obrazovku ve vysilaci jako zobrazovace dat z telemetrie a to z toho duvodu,ze mam velkej pupek a tak se chci radeji podivat na obrazovku kterou umistim na antenu.
protoze chci kupovat na goodluckybuy.com a tam toho je pro frsky prestavbu mnoho,mohli by jste mi nekdo doporucit co odtamtud koupit?jestli je vestaveny diy modul nutne pouze umistit a pripajet ti kable to mozna dam,ale nevim jestli k nemu jde nasledne pripojit externi display a jaky...z duvodu pouziteho umisteni anteny se mi tato varianta libi.
pokud vsak je mozne display pouzit jen na rimrem zvanou hloupou telemetrii tak jakou zakoupit?vysilac mam klasiku co vsichni tady a mam v ni releas asi r.433
prosim najdete si na mne nekdo chvilku cas a zkouknete mi co poridit vcetne tech programovacich kabelu k vf modulu?.dekujia omlouvam se ze otravuju s takovou prkotinou.
p.s. na goodlucky buy je i u nekterych telemetrickych modulu napsano neco jako 2way a nebo 2way comunication a to vubec nevim co je a jakej teda prijimac k tomu...mam v tom maglajz :?:
nerušit...bastlím :-)
Drondys

#454 Příspěvek od Drondys »

madbull píše:ahojte pratele,
jiz nejakou dobu toto vlakno pouze ctu a pomalu ale jiste se ztracim ve vasich upravach.koukam,ze uz i kompletne menite streva vysilacu a to uz si nedam.

Proto se na mne nezlobte ze se optam na vec ktera se tu resila uz davno ale ja ji dodnes nerozumim a moc se v tom nevyznam.chci si koupit frsky modul a je jich na webu tolik,ze si nejsem jist jakej spravnej vybrat.v podstate ani nejsem rozhodnut jestli ten modul dovnitr a nebo ten venkovni.rozhodne nechci prehravat soft ve vysilaci,to si nedam a hlavne jsem se v nem i trochu naucil,a za dalsi nechci pouzivat obrazovku ve vysilaci jako zobrazovace dat z telemetrie a to z toho duvodu,ze mam velkej pupek a tak se chci radeji podivat na obrazovku kterou umistim na antenu.

Protoze chci kupovat na goodluckybuy.com a tam toho je pro frsky prestavbu mnoho,mohli by jste mi nekdo doporucit co odtamtud koupit?jestli je vestaveny diy modul nutne pouze umistit a pripajet ti kable to mozna dam,ale nevim jestli k nemu jde nasledne pripojit externi display a jaky...z duvodu pouziteho umisteni anteny se mi tato varianta libi.

Pokud vsak je mozne display pouzit jen na rimrem zvanou hloupou telemetrii tak jakou zakoupit?vysilac mam klasiku co vsichni tady a mam v ni releas asi r.433
prosim najdete si na mne nekdo chvilku cas a zkouknete mi co poridit vcetne tech programovacich kabelu k vf modulu?.dekujia omlouvam se ze otravuju s takovou prkotinou.

p.s. na goodlucky buy je i u nekterych telemetrickych modulu napsano neco jako 2way a nebo 2way comunication a to vubec nevim co je a jakej teda prijimac k tomu...mam v tom maglajz :?:

Pokud chceš zobrazovat telemetrická data na externím displeji pak jako nejlepší doporučuji "vlajkovou loď FrSky mezi moduly" a tím je VF modul DHT-U, který má integrován vlastní displej a jako jediný mezi produkty FrSky obsahuje i slot na SD karty s podporou pro ukládání telemetrických dat pro pozdější vyhodnocení na PC apod. VF modul DHT-U se montuje vně vysílačky např. na anténu jak zmiňuješ a propojuje se jen pro účel přivedení + napájení, GND a PPM signálu na příslušné piny ze slotu na VF moduly T9X/FS-TH9X. VF modul DHT-U umí zobrazovat data nejen základní, ale i rozšířené telemetrie FrSky.

Na goodluckbuy je modul DHT-U viz tento odkaz.

Jen pro info na Hobbykingu mají DHT-U i s poštovným podstatně levněji viz tento odkaz (+ cca $7 poštovné z Hobbykingu) což vyjde z Hobbykingu levněji o cca $15 a pokud využiješ do zítřka platnou Buddy slevu HK tak dokonce až o cca $20 levněji a k těm cca $20 co ušetříš přidáš pár dolarů navíc a máš telemetrický osmikanálový přijímač FrSky D8R-II PLUS viz tento odkaz. Pokud budeš kupovat DHT-U + D8R-II PLUS najednou tak tě to vyjde o cca $30 levněji z Hobbykingu než z goodluckbuy, ale samozřejmě můžeš mít své důvody a raději to koupíš z goodluckybuy. Volba je jen na tobě.

Ohledně případných rad co se týče čidel a případných dalších komponent pro telemetrii FrSky by to chtělo, abys popsal co všechno budeš v rámci telemetrie chtít.
madbull

#455 Příspěvek od madbull »

ja mnohokrat dekuji za rychlou odpoved,taky jsem o teto externi krabicce s displayem uvazoval,ale nevedel jak moc se tam dodelavaj ty kable a ani u rimra jsem to nikde necetl.
rad bych pouzival u telemetrie asi to nejdulezitejsi a to je dosah a sila signalu a kapacita baterky popripade voltaz na jednotlivych clancich coz jsem koukal se da udelat samodomo dle rady a popisu zapojeni u kluku z rcmodely.cevaro.sk.ten modul bych rad hlavne proto abych se nemusel bat o stabilitu ovladani jaka muze nastat u modulu originalniho.zatim ale z financnich duvodu vse ozelim a jde mi jen o to abych ho mel plus jeden osmikanal prijimac a pozdeji sestikanal.prijimace a senzory bych dokupoval az pristi rok.zatim teda jen vf modul asi tedy tento doporucovany a jeden osmikanal rx.zatim bych ho prehazoval z modelu do modelu.mam jen dva tak by to muselo vydrzet.bohuzel ale nemam paypal a tak jsem zavislej na kamaradoi co mi vse kupuje.klidne si teda i pockam na HK.nespecham.nikde jsem se ale nedocetl o te sd karte ale to pro mne bude dulezite asi jen v pripade padu modelu a pouziti nejakeho gps modulu ale jestli to jiz obsahuje tak jedine dobre...na hk maj i hezky napsano jake prijimace k tomu jdou tak asi vemu odtamtud no...
a ty tri kable teda pouze nacvaknout na ty piny co zustanou po vysunutem origo modulu jo?snad v tom bude alespon navod kam :-)
jeste jednou dekuji.popisu pak jak jsem dopadl
Drondys

#456 Příspěvek od Drondys »

madbull píše:rad bych pouzival u telemetrie asi to nejdulezitejsi a to je dosah a sila signalu

Dosah si můžeš změřit leda ručně tím, že ti někdo půjde s modelem od tebe a ty budeš zkoušet dokud to ještě půjde ovládat přičemž se budete domlouvat třeba přes mobil.

V telemetrii je k dispozici kvalita signálu, a to samostatně pro stranu Rx a Tx i s možností nastavení alarmu samostatně pro každou ze stran (pro obojí doporučuji nastavit alarm někde v rozmezí okolo hodnoty 40 až 45) což by mělo stačit k tomu, aby to pokrylo naprostou většinu případů s tím, že se alarm ozve jen výjimečně když už opravdu bude signál dost výrazně slabý případně zarušený, ale přesto ještě bude možné model ovládat. Měření kvality signálu je integrováno jednak v modulu a jednak v telemetrických přijímačích tj. pro tento účel se nepoužívá žádné externí čidlo.

madbull píše:a kapacita baterky popripade voltaz na jednotlivych clancich coz jsem koukal se da udelat samodomo dle rady a popisu zapojeni u kluku z rcmodely.cevaro.sk

Některé samodomo produkty zejména co se týče třeba odebrané kapacity jsou dost nepřesné třeba i s chybou přes 20%, a to už je dost znát. FrSky k tomu dělá toto:

čidlo odběru proudu do 100A a spotřebovaného náboje v mAh
Na goodluckbuy
Na Hobbykingu

+ k němu lze zapojit

čidlo pro sledování napětí lipo packu včetně jednotlivých článků
Na goodluckbuy
Na Hobbykingu

madbull píše:Nikde jsem se ale nedocetl o te sd karte ale to pro mne bude dulezite asi jen v pripade padu modelu a pouziti nejakeho gps modulu ale jestli to jiz obsahuje tak jedine dobre.

A ty tri kable teda pouze nacvaknout na ty piny co zustanou po vysunutem origo modulu jo? Snad v tom bude alespon navod kam. :-)

Jestli k tomu aktuálně posílají nějaký spešl tištěný podrobný návod to nevím. Na webu FrSky je nyní k volnému stažení aktualizovaný návod pro modul DHT-U ze srpna 2012 viz tento odkaz kde najdeš na straně 3 popis pinů konektoru modulu DHT-U v daném případě PPM, V+ a GND, který se na druhé straně připojuje na příslušné piny v prázdném slotu ve vysílačce a na straně 7 jsou obrázky s umístěním a popisem pinů ve slotu u různých typů vysílaček. Pro Turnigy 9X i FS-TH9X platí ten obrázek co je pod ním uveden popis JR/Spetrum (783, PCM10, 8103, J9303, 9X, etc). V tom návodu je dále mimo jiné i zmínka o podpoře ukládání na SD karty v sekci V2.3 data logger firmware is available.

Jen pro informaci původně byl DHT-U modul bez SD slotu, ale už více než rok se dodává s SD slotem a cca půl roku už je k tomu i podpora v interním firmware modulu.

Nicméně budeš si muset zvyknout na to, že FrSky je v řadě případů obecně dost chudý co se týče dokumentací a návodů k jeho produktům tj. některé věci nenajdeš ani v manuálech a popisech přímo na jeho webu a budeš je muset získat z různých diskusí. Nejvíc info bývá na rcgroups.com kde se dokonce diskusí občas účastní i člověk z FrSky (Chase Wu), který tam jednak z části supluje některé nedostatečné informace v manuálech FrSky obecně a z části tam informuje i o přicházejících novinkách a taktéž sleduje i zpětnou odezvu uživatelů produktů FrSky.

Pro případnou aktualizaci firmware a tím nemám na mysli firmware v T9X, ale firmware přímo v modulu DHT-U a také firmware v přijímačích FrSky doporučuji koupit i kabel, který je k mání na HobbyKingu viz tento odkaz nebo na goodluckbuy viz tento odkaz.
madbull

#457 Příspěvek od madbull »

Já mnohokrát děkuji za rady a pomoc.
Konečně jsem se tak trochu ujistil,že bude asi nejlepší přímo ten modul na vysílačku přímo s displayem.
Maj tam i hezky popsané jaké přijímače se k tomu hodí a to i tele i netelemetrické..
S tim signálem jsem to myslel přesně tak jak jsi napsal..akorát jsem se asi špatně vyjádřil..když jsem si před rokem bral od rimra přehrátou vysílačku tak byl zrovna lítat a když letěl tak mu začala vysílačka pípata on řiká:vidíš tam už je horší signál:-)Tak přesně to jsem měl na mysli..
Toho přehrávání softu ať už v modulu nebo rx se zatim zdržim a popřípadě budu otravovat rimra osobně nebo někoho kdo by byl blíž Jablonci, ale myslím, že budu úspěšně používat obsah balíku kterej mi přijde:-)
Pomalu teda sepisuju co budu kupovat a jdu si to objednat směr kamarád paypalák:-)
Drondys každopádně vela děkuju a jsem dlužníkem :wink:
Už jsem se bál, že mi kluci začnou promlouvat do duše ať taky vyměním střeva vysílače a začnu uvažovat o lepší pájce a vysokém učeí elektrotechnickém :mrgreen:
miror

#458 Příspěvek od miror »

RiMr píše:No ale jestli tam budeš mít režimy, tak použij letové režimy z Open9x, je to prudce elegantní :)

Videonávod na Open9x mám hotový, jen ho dokončit. A další jsou na cestě, jenže néni času...

chcel by som sa spytat kedy to hodis na net teda ak to mas hotove ,moc by mi to pomohlo.

Edit:
Tak ty to mas uz na svojich strankach ,to som bol asi slepy.
kope
Kontaktovat uživatele:

TG9x+Open9x stopky

#459 Příspěvek od kope »

Mám T9x s nahraným Open9x. Při lítání používám dvoje stopky - jedny mám nastavené "proporcionálně" na knipl plynu - těmi měřím motorový čas, abych věděl, kolik mi +- zbývá "šťávy" v baterce, druhé mám na spínač - těmi měřím bezmotorový let. Navíc mám motor na bezpečnostní spínač. Takže let vypadá takhle - zapnu bezpečnostní spínač, plyn na 100%, nastoupám, "motorové" stopky běží. Po dosažení výšky vypínám motor bezpečnostním spínačem a zapínám druhé stopky. ALE - když po vypnutí motorového spínače zapomenu stáhnout páku plynu do nuly (a to zpomínám dost často :oops: ), tak mi "motorové" stopky pořád běží - a to nechci - ztrácím potom přehled, kolik už jsem z baterky vylítal. Je možné nějak nastavit, aby se motorové stopky zastavily (ne vynulovaly!) po vypnutí bezp. spínačem, ale přitom při zapnutém bezp. spínači pořád byly "proporcionálně" navázané na knipl plynu? Snad jsem srozumitelně popsal, o co mi jde...
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
coro

#460 Příspěvek od coro »

Nezafunguje náhodou na to, ak nastavíš T-trace nie na knipel plynu ale na ten výstupný kanál kde máš regulátor? Akože napr. CH4. ?
ČKALOV
Kontaktovat uživatele:

#461 Příspěvek od ČKALOV »

Já sem si dal druhé stopky na vyp. THR protože v open9x se bohužel na rozdíl od er9x rozeběhnou už při zapnutí se zapnutým plynem a následným stažením na upozornění že není plyn na nule. Ale já je nemám procentuálně závislé na plynu. Stav baterie hlídá telemetrie.
kope
Kontaktovat uživatele:

#462 Příspěvek od kope »

coro píše:Nezafunguje náhodou na to, ak nastavíš T-trace nie na knipel plynu ale na ten výstupný kanál kde máš regulátor? Akože napr. CH4. ?

To vyzkouším. Jen nevím - bude pak fungovat to, že "rychlost času" bude podle toho, jak budu mít polohu plynové páky - tj. 50% plynu, poloviční "rychlost" stopek atd.?
kope
Kontaktovat uživatele:

#463 Příspěvek od kope »

Tak jsem to zkoušel nastavit podle tohoto tématu:
viewtopic.php?f=43&t=50546

Mám tedy v menu NASTAVENÍ nastaveno stopky1 TH% a stopaPlyn CH3 (mám plyn na kanále 3)

Ale asi dělám něco špatně - v případě, že vyresetuju stopky ve chvíli, kdy je bezp.spínač zapnutý (tj je možné spustit motor) a plyn je 0%, tak to funguje normálně - tj čas se odečítá různou rychlostí podle polohy páky plynu. Ale v okamžiku, kdy bezp. spínač přepnu do off (tj. motor nejede) tak se stopky rozjedou a odečítají ať mám polohu přepínače a polohu páky plynu kdekoli - i když mám plyn úplně stažený. A navíc - když pak bezp. spínač zase zapnu (je možné spustit motor), tak stopky odečítají standardní rychlostí - tj. poloha páky plynu nemá vliv na rychlost odečítání času. :(
mhotar

#464 Příspěvek od mhotar »

Tak jsem to vyzkoušel, a zdá se že to funguje jak má, nebo mám něco jinak než ty. Můžeš sem postnout tvoji EEPROM, rád se na to podívám.
www.opentx.cz
kope
Kontaktovat uživatele:

#465 Příspěvek od kope »

mhotar píše:Tak jsem to vyzkoušel, a zdá se že to funguje jak má, nebo mám něco jinak než ty. Můžeš sem postnout tvoji EEPROM, rád se na to podívám.

Dík za nabídku, já jsem bohužel pouze "poučený" uživatel, nemám ani v rádiu natrvalo napájený kabel pro připojení k počítači, takže EEPROM asi stáhnout nepůjde :oops:
Ale pokud říkáš, že to funguje, tak budu zkoušet dál-přece na to musím přijít!
Zamčeno

Zpět na „Turnigy T9x“