Phoenix 2000 EPO

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
czpredseda

Re: Phoenix 2000 EPO

#16 Příspěvek od czpredseda »

Dík za tip, ale dělat ho nebudu, když se bude moc hřát, tak dodělám na otvory na bocích nasávací kapsy a budou chladit náporově z boku, dotane se tam víc vzduchu než kolem kužele. Mám tam duralovej kužel a ten to podle mýho přes osu motoru taky trochu ochladí, rozhodně víc, než origo plastovej. On totiž ten předek trupu je dost tenkej a nechce se mi ještě ubírat materiál. Navíc by to šlo dost blbě vybrousit - všechny ty vrstvy, aby to sedělo a ten polyprolylén jde brousit úplně blbě - líp se to dá řezat špičatým skalpelem.
czpredseda

#17 Příspěvek od czpredseda »

Úprava vidliček:

Místo pofidérních setových vidliček jsem objednal tyto: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=8416
Jsou super, ale ouha - průměr otvoru pro táhlo je skoro 2 mm, ale průměr táhel na šroubovací straně je jen 1,5 mm - co s tím?
Původně jsem zkusil tam nakapat lepidlo nechat zatvrdnout a odvrtat - chyba, nedrží, tak jsem to zkusil jinak.
Řešení:
Odvrtal jsem 2mm vrtákem otvor na kousíček přes 2mm - stačí s tím trochu zakvedlat. Dál jsem tam nasucho nalisoval vodítko na drátové táhlo o vnějším průměru 2mm a vnitřním něco přes 1. Jde to dost ztuha, tak se nemusí ani lepit. Pokud už to nejde dál zasunout nebo nakroutit, stačí odříznout kousek nad koncem vidličky, doklepnout kladívkem a zbytek odříznout. Při zasouvání si lze pomoct do vodítka zasunutým ocelovým drátem - tolik se to pak nesnaží ohnout.
No a nakonec odvrtat dírku 1,5 mm vrtákem a táhlo tam drží jak přibitý.
Přílohy
_MG_9368.JPG
czpredseda

#18 Příspěvek od czpredseda »

Výroba levného startboxu:

Už jsem ho vyrobil dřív pro Betu a Phoenix do něj půjde usadit taky.
Materiálem jsou 5 a 10 mm tlusté PVC desky Forex, plastové rohy na sádrokarton, 4 bednové kovové rohy, dřevěná tyčka, pár kovových úhelníků, pěnová samolepící páska 3M a nějaké vruty. Nosné bočnice a dno jsou z 10 mm desek, všechno ostatní z 5mm. Stačí orýsovat, vyřezat řezákem a přímočarou pilou, vyvrtat a vybrousit otvory na držadlo, poslepovat chemoprenem a tavným lepidlem, pojistit vrutama a je to. Do bočních kapes se vejde rádio a lahev na vodu, dovnitř všechno ostatní. Do držáků letadla se při transportu krásně uloží i malá skládací židlička. Jako bonus je tam šuplík na zasunutí organizéru na drobnosti, spodní hrana je o kousek vyšší než dno, takže organizér nevypadne. Celkové náklady cca 150,-
Přílohy
_MG_9370.JPG
czpredseda

#19 Příspěvek od czpredseda »

Servo a nastavení výškovky:

Místo Z ohybu jsem použil variabilní koncovky. Bohužel aby se vešly bez úprav, musel bych je dát cca do 3 očka na táhle a výchylky byly velice malé. Musel jsem proto vyříznout kus lemu trupu a vejde se pak pohodlně. Táhlo je dost dlouhé, tak jsem Z ohyb mohl uštípnout.
Vzadu je vidlička vložena do nejbližší dírky s nejdelším chodem. S tímhle nastavením jsou výchylky OK. Závit na variabilních koncovkách je nutné potřít lepidlem na šrouby, zadní vidličku zalepit napevno. Hardvarově se bude neutrál nastavovat koncovkami vpředu. Pro nastavování je velice vhodné používat servotester, mám obyčejný z HK a funguje OK.
Přílohy
P1060144.JPG
Naposledy upravil(a) czpredseda dne čtv 06.09.2012 22:57, celkem upraveno 1 x.
czpredseda

#20 Příspěvek od czpredseda »

Servo a nastavení směrovky:

U směrovky je to stejné - vyříznout kus lemu trupu a pátá dírka od středu na páce serva. Na páce směrovky jsem dal vidličku do třetí dírky, výchylka se zdá dostatečná, uvidíme ve vzduchu. Pokud by byla v první dírce, už by se táhlo ohýbalo, dřelo o trup a šlo ztuha.
Přílohy
P1060148.JPG
czpredseda

#21 Příspěvek od czpredseda »

Ještě jsem neletěl a už lepim :x :

Šachta na serva klapek je na každém křídle udělaná na opačnou stranu, přitom u křidélek jsou souměrně! To by ani tak nevadilo, kdybych tohle poslední servo před zalepením vyzkoušel jako všechny ostatní. Ne, já ho tam rovnou nalepil stejně jako na druhém křídle a vůbec jsem si nevšimnul, že je mimo osu páky! Vyndat tedy šlo pěkně blbě, zalepený tavným lepidlem, ale celé to přelepím bílou fólií, tak to bude OK.
Dvakrát měř, jednou lep a nebudeš muset řezat.
Přílohy
P1060149.JPG
czpredseda

#22 Příspěvek od czpredseda »

Připojení kabelů od serv v křídle:

Nejprve jsem chtěl udělat nějakou konektorovou zásuvkovou destičku vzadu tohoto otvoru mezi táhly tam jak jsou v překližce ty 2 obdélníkové otvory. Nakonec ale proč to dělat složitě, když mám tak dobře danej přijímač, tak to připojuju rovnou. Křídlo si položím rovnoběžně s trupem, napíchám kabely, křídlo otočím, nasadím a je to, dráty nikde nepřekáží. Pokud nevymyslim, jak to převážet s namontovaným křídlem tak asi ještě slepím dohromady ty 4 konektory a budu je moct zapojovat najednou - jsou mezi nima malé mezírky, ty vyplním nějakýma plastovýma destičkama, aby to mělo správné rozestupy. Páky serv jsem zakryl vzadu přilepeným kouskem 2x ohnutýho čirýho acetátu, kabely se tak nedostanou do dráhy pák serv S + V. Acetát je hladkej, takže pod ním páky nedrhnou
Kanály mám při pohledu z pozice pilota ve směru letu takto: Levé křidýlko 1 pravé 2 levá klapka 3 pravá 4 motor 5 směrovka 6 a výškovka 7 - očíslování takto mi zjednoduší kopírování mixů v Er9x, než kdyby byly kanály na křídle zleva doprava - potom bych musel při úpravách moc listovat nahoru a dolu.

Křídlo vypadá zespodu na fotce dost hrozně, ale v reálu je to o dost lepší.
Přílohy
P1060153.JPG
czpredseda

#23 Příspěvek od czpredseda »

Hotovo:

Nakonec jsem ještě olepil náběžky samolepící laminovací fólií na podlahovou grafiku (je čirá, skoro není vidět, lehká a ohebná i celkem pevná s tvrdým povrchem, spolehlivě ochrání náběžku před tvrdým plevelem atd.) a je to hotový, jestli se mi dneska podaří napípat rádio, jdu zítra na zálet.
Je tady někdo, kdo s tim už lítá a je něco na co si dát pozor?
Chtěl jsem do toho dát 2200 baterku ale je dost těžká, bude třeba dovážit vzadu, tak budu zalítávat s 1300 - v prostoru baterky jsou v překližce udělané takové výřezy, ještě si do toho udělám zarážky, takže tam baterka půjde vždycky přesně.
Přílohy
P1060156.JPG
jag42

#24 Příspěvek od jag42 »

Máš to moc pěkný a dals sis záležet.
Držím palce na zálet. :wink:
cilek

#25 Příspěvek od cilek »

czpredseda píše:Šachta na serva klapek je na každém křídle udělaná na opačnou stranu, přitom u křidélek jsou souměrně!

Což má samozřejmě logiku, protože se dají použít Y kabely a třeba jen pětikanálové rádio. A to bez úpravy nebo speciálního serva.
czpredseda

#26 Příspěvek od czpredseda »

No vidíš, to mě vůbec nenapadlo, zas jsem o něco chytřejší, díky.
Joza

#27 Příspěvek od Joza »

Moc pekny predsedo, povrchovka se povedla. S tema sachtama serv jsem se taky priucil! Uz se tesim na komentare ze zaletu. Podivej co to umi: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... TLcjdhgp8#!
czpredseda

#28 Příspěvek od czpredseda »

Díky za pochvaly, tak pokračuju.

Vyvážení:

CG je podle manuálu 70 +-5 mm od hrany náběžky, což sedí, je to i označené samolepkama. Toto však platí pro setovou vrtuli a setový motor + 1800 baterku - to si dovedu představit, že to bude přesně. Dal jsem lepší motor a duralový kužel, takže to bylo těžší na předek i s 1300 baterkou. Dovážil jsem to na zadku 10g olůvkem, který jsem provrtal a připevnil vrutem mezi šrouby, kterými jsou přišroubovány ocasní plochy - vyfoceno - funguje to jako brzda na trávě a chytá to bordel, tak až bude čas tak přes to udělám nějakou bublinu z tenkýho plastu. Výhoda je, že se tam pak nechá připevnit i další olůvko, kdyby to nestačilo. S 1300 baterkou je to přesně, s 2200 trochu padá na čumák, tak uvidíme.
Update:
S 10g závažím na zadku je to ok s 2200 baterkou, s 1300 se při klouzání vzpínal, takže zůstanu u 2200.
Přílohy
P1060176.JPG
Naposledy upravil(a) czpredseda dne pon 10.09.2012 20:38, celkem upraveno 1 x.
czpredseda

#29 Příspěvek od czpredseda »

První let:

Dneska se zrovna zvednul JV vítr cca kolem 5m/s možná víc, tak jsem musel čekat až do sedmi a uklidnil se. Pro první let jsem radši vyjel na kopec, kdyby se tomu třeba nechtělo stoupat, aby s tím šlo něco dělat, absolutně jsem netušil, jak se to bude chovat, už proto, že je to dost těžké (ještě zvážím). Bohužel tam foukalo i večer, když byl všude okolo klid. Stálej vítr kolem 3-5 metrů a tak od 20 metrů docela poryvy, slušně to s tim házelo, takže na zálet naprd.
Nicméně letěl jsem a letělo to super. Zatím jsem nepoužíval klapky, výchylky křidýlek 80% nahoru, 60 dolů výškovka 80 a směrovka taky a je to hodně živé - asi uberu.
Stoupání naprosto famózní, na plnej plyn stoupá skoro kolmo a neztrácí dech, za pár vteřin je ve stejný výšce, kam se Beta plazí dvě minuty. Zatím jsem to radši moc nepokoušel už kvůli nárazům větru. Karbonová vrtule a duralovej kužel je dobrá volba - i zvuk je dost lepší než má Hobbyking na promo videu se setovou výbavou.
Klouzavost je úžasná, vůbec se tomu nechtělo dolů, poprvý jsem přistál cca 150 metrů daleko, jednoduše jsem z toho měl vítr :-) tak jsem to nepokoušel a pořád to plachtilo - motýlek bude na přistání nutnost. Na 45 sekund motorovýho letu jsem byl ve vzduchu tak 10 minut, pak už byla tma.
Ve srovnání s Betou je to něco naprosto jinýho, ve vzduchu vypadá majestátně, svist při průletu bez motoru málem jak u skutečnýho větroně. Beta je proti tomu taková trochu hračka.

Co bude následovat: Při příštím letu to pořádně zaletím a vytrimuju za bezvětří (i když moc do trimů sahat nebude třeba), už vím, že stoupavost je perfektní, takže není třeba házet ze svahu. Pořádně to vyvážím na 2200 baterku, se kterou chci zatím standardně lítat, než koupím 1800 - 2200 je zbytečně těžká - a později napípam na rádio letový režimy atd. Takže práce a hlavně zábavy dost a dost, samozřejmě budu pokračovat i v psaní zkušeností a dodám i lepší fotky a videa. Jednoznačně tohle letadlo doporučuju!
Přílohy
P1060172.JPG
P1060166.JPG
P1060160.JPG
czpredseda

#30 Příspěvek od czpredseda »

Zálet pokračování:

dneska jsem byl dopoledne od 9 a paráda, bezvětří i nějaký stoupáky byly. Všechno jsem vytrimoval, jak jsem předpokládal nebylo moc co, chová se krásně, takže nastavení na 4 kanálové ovládání je hotové, stáhnul jsem výchylky na 70 - 55% a jsou OK, kdo se bojí může i míň - samozřejmě záleží na nastavení pák a rádiu, toto je nastavení ER9x a napákování podle příspěvků nahoře. Polítání bylo parádní z křesla, vždycky za 15 sekund vytáhnout do tak do 100 - 200 metrů a pěkných pár minut ve vzduchu. Letadlo je fakt rychlý a k tomu poměrně štíhlá silueta takže je třeba fakt dávat pozor, aby se neztratilo z dohledu.

No, ale pak nastaly problémy ....
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“