Phoenix 2000 EPO

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
czpredseda

Phoenix 2000 EPO

#1 Příspěvek od czpredseda »

Dnes mi přišel Phoenix 2000 z Hobbykingu. Tohle vlákno už tady někde bylo, ale chci to pojmout trochu jako recenzi a průvodce stavbou verze kit, ne jako rozhodování koupit/nekoupit atd. Budu tady fotit a popisovat stavbu, použitý díly do kitu, až po zálet a lítání, vč. zkušeností s nastavením, vše z pohledu zručnějšího začátečníka :-)

Objednal jsem to 15. 8. z německého skladu a přišlo to dnes, celková cena s dopravou 78$

Prvních několik zjištění po rozbalení:

1. Je super !!! - kvalita výlisků je o třídu lepší než u Bety - všechny díly z EPO jsou tvrdší a pevnější a mají pololesklý povrch. I ve verzi kit je již z výroby vše vyztuženo uhlíkovýma trubičkama - na fotkách z HK to není vidět. Vzhledem k té ceně jsem čekal, že to bude horší.

2. Trup je z tvrdého, ale pružného plastu a i u verze kit je slepený (zřejmě nějakým vysokofrekvenčním svařováním, protože to vypadá jako z jednoho kusu - fakt pěkné) a osazený překližkovýma dílama a táhly S+V. Čekal jsem, že to nebude zkompletované, možná bude trochu problém tam dát motor, je tam horší přístup. Přijde mi to celkově o dost lepší, než kdyby byl trup z EPP - minimálně tam půjde inteligentně dát kabeláž atd.

3. Trup vpředu v motorovém prostoru je dost prostorný na osazení motoru až do průměru cca 35 mm - lámal jsem si hlavu, jakej tam dám motor, protože jsem nikde nenašel jak je to rozměrově. Rozteč otvorů je 16 mm. Průměr kužele je 43mm, dodaná sklopka má průměr 26 cm - teď mě napadá, jak se měří průměr sklopky - i s kuželem?. Byl u toho ještě jeden kužel s pr. 45mm na klasickou vrtuli, možná omylem?
Každopádně to nahradím později duralovým turbokuželem, nebo vylepším stávající větrací otvory, s chlazením problém nebude.

4. Žádné samolepky nejsou nalepené - takže hurá na vlastní design. Každopádně jsou i dodané polepy o dost vkusnější než dělá Pelikán na tuhle třídu.

5. Slisované závěsy řídících ploch jsou dost tuhé a po rozhýbání budou asi praskat, takže všude přijdou panty.

6. Kit obsahuje kabely k servům křidýlek i klapek + k obojemu V kabely a veškerou bižuterii - šroubky, táhla s vidličkami, páky, plechový a překližkové díly na montáž motoru.

Později sem dám nějaký fotky detailů, a rozmyslím a objednám elektriku, takže počítám, že začnu tak za měsíc, až to přijde. Samotná stavba bude na pár večerů.
Naposledy upravil(a) czpredseda dne stř 05.09.2012 20:48, celkem upraveno 1 x.
medik16

Re: Phoenix 2000 EPO

#2 Příspěvek od medik16 »

Mám ho taky a minulý týden jsem ho zalétával.Za ty peníze fakt paráda.Lítá super a letové časy v poho 30-40min.Motor jsem dával NTM 3536/970kv a listy 10x6 Aeronaut,turbokužel.Regl radši 50A se spínanym Becem.Serva na klapky jsem zatim nezapojoval.Co jsem hned předělal byly pofiderní plastové vidličky na konci táhel.Evidentně by stejně časem praskly takže všude Mpjet.Polep origo jsem nedával každý má svoji inspiraci.Pěkné a hodné letadlo.Stavbě a letu zdar 8) 8)
Slim LS model,Ion Pro+,Skyfighter,Funjet,Aurora9
czpredseda

#3 Příspěvek od czpredseda »

Zde jsou fotky obsahu balení a pár detailů.

Jako osazení jsem vybral:

6x 9g servo HXT900
regulátor Hobbyking BlueSeries 40A
SBEC Turnigy 5A (asi není nutný, ale nic nezkazí)
Motor Turnigy 2836-1000
Kužel 43mm http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=17624
a karbonovou vrtuli 10x6 http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=17884
Původně jsem chtěl turbokužel Pohodalet a vrtuli Aeronaut, ale prodražilo by to dost poštovný, tak jsem to vzal všechno v jednom.
Tx Turnigy Er9x + Rx 8Ch
+ nové vidličky

Teď pár týdnů čekání, mezitím připravím design, dám panty, olepím náběžky, ještě uvažuju o tom, že bych tam dal kolečko a lyžiny na křídla, no uvidíme.

Každopádně tohle už vůbec není letadlo na padání, první rána a asi bude na odpis, vzhledem ke způsobu namontování křídel a materiálu trupu, takže s Phoenixem (snad) padat nebudem.
Přílohy
Kompletní obsah krabice
Kompletní obsah krabice
detaily.jpg
czpredseda

#4 Příspěvek od czpredseda »

Tak jsem trochu pokročil - natřel jsem winglety a ovládací plochy - zkoušel jsem na to 2 druhy akrylových sprejů, ale na EPO nedrží, musel by se stříkat nějakej plnič na plasty a to je zbytečná práce navíc. Tak mě napadlo zkusit fasádní barvu, kterou natíráme styrodurový 3D nápisy na fasády a drží fakt dobře. Stejně tak bude určitě fungovat i dulux vinyl nebo tónovací pasty do malířských barev. Stačily naválečkovat 3 tenký vrstvy, nakonec jsem to přebrousil houbičkou pod vodou a natřel tenkou vstvou akrylovýho laku - matná barva se zatáhla a je pěkně hladká jako původní povrch. Ovládací plochy jsem odřezal a přilepil na panty 20x36 mm, celkem 20 kusů. Ještě jsem vyztužil klapky uhlíkovou trubičkou, bohužel jsem je nepochopitelným omylem nalepil na horní stranu když jsem si nezkontroloval polohu po odříznutí - chybama se člověk učí, už nešly vyndat, tak jsem to přelepil proužkem samolepící fólie a stejně zakreju všechny ostatní výztuhy, serva atd. No a dneska jsem dodělal marking, udělal jsem si i nový logo, to původní se mi nelíbilo. Na trup jsem neriskoval řádnou divočinu, na tom polypropylénu nebo co to je to nedrží úplně 100%. Ještě zvažuju, že na horní stranu vnitřních polovin křídel nalepim nějaký rozlišovací pruhy, který by šly sundat. Celkově jsem spokojenej, nicméně příště nechám minimálně klapky bílý, že už to bude trochu moc červený mi došlo, až když jsem na ně hrábnul barvou a to už bylo pozdě :-)
Přílohy
PIC-00001.jpg
Joza

#5 Příspěvek od Joza »

Diky za update! Tesim se na pokracovani. Nakonec ho mam objednany taky KIT, spousty veci se mi vali doma tak to do nej dam (AXI 2217/16, lipo 3S 1.4Ah, serva do kridylek dam Corona 929MG s vetsim tahem HXT me pripada ve vetsich rychlostech ze nestihaj, na klapky a smerovku stacej, regl nejakej Hobbyking tady vidim 30A, kuzel 44mm, vrtule karbon 10x6 a 11x6 vyzkousim ale bude na Axika asi moc, proste levna cina pro zabavu) , Radian Pro uz v rodine jeden je tak zkusim konkurenci. Na Rcgroups se resilo uchyceni motoru, ve stock montazi nekomu dokonce tak zahral tu predni umelinu, ze byla vlacna, tak se dava preklizka a jeste hlinik, jak to mas vymyslene ty prosim? Nekdo i laminuje http://static.rcgroups.net/forums/attac ... C00569.jpg
czpredseda

#6 Příspěvek od czpredseda »

To zatím nevim, motor mi přijde příští týden, tak se podívám jak to tam s tim bude. Asi vyříznu přepážku z tlustší překližky nebo sendvičovýho dibondu, to je pro mě nejjednodušší, nicméně nejdřív to osadím setovýma věcma a vyzkouším, problémy budu řešit až se vyskytnou :-)
czpredseda

#7 Příspěvek od czpredseda »

Vše mám pohromadě, tak začínáme. Předem omluvte kvalitu fotek z mobilu. Nejdřív jsem naletoval všechny konektory na reg a motor - 3,5 mm goldy a TDEANy Pro napájení SBEC použiju redukci http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=18870
Vyndal jsem překližkové díly z trupu a zespodu na ně namontoval nové díly z odvrtaného 2mm dibondu - kvůli snížení hmotnosti. Díry jsem odvrtal jen narychlo, příště to udělám pečlivěji. Vepředu je destička 2x zahnutá a v ohybech jsou ještě probroušený drážky na protažení sucháče na aku, vzadu jen rovná deska. Nalepeno vteřiňákem a tavným lepidlem. Na tyhle díly pak zespodu přidělam elektrikářskou bindapáskou regulátor dopředu a SBEC dozadu. Vepředu to umožní lepší chlazení regu, kterej je hned pod baterkou - vznikne tam 5mm mezera a vzadu uspoří místo. Samozřejmě by šlo to tam jen nalepit někam na sucháč, ale tohle je lepší řešení a bude se hodit i na příští stavby.

Druhým zjištěním je, že serva pro S a V se musí namontovat zespodu, protože jinak není dost místa na páky pod lemem otvoru. Při zkouškách je vhodné stáhnout lanovody páskou, jde to pak líp zasouvat.
Přílohy
PIC-00003.jpg
PIC-00001.jpg
czpredseda

#8 Příspěvek od czpredseda »

Jak naprogramovat regulátor s odpojeným BECem:

Vyrobil jsem si propojku se dvěma JST konektorama. Jeden přijde do odbočky baterie, kterou se napájí SBEC a druhý do programovací karty. Regulátor se připojí na druhý konektor prog. karty. Pozor na polaritu. Samozřejmě jde napájet třeba přijímačovým aku. Po zapojení se chvíli nic neděje, pak to pípne a je hotovo.
Přílohy
_MG_9365.JPG
czpredseda

#9 Příspěvek od czpredseda »

Zapojení pohonné a ovládací soustavy:

Regulátor zde řídí pouze otáčky motoru a jeho funkce (brzda atd.) a je nutné odpojit - přestřihnout a zaizolovat prostřední čevený +vodič na kabelu do přijímače. Také je možné použít regulátor bez BECu, např. Hobbyking SS series, ty jsou však většinou 40A a více. Napájení serv zajišťuje SBEC, který je připojený odbočkou z aku JST konektorem. Do přijímače je SBEC připojený prvním konektorem shora označeným nepochopitelně BIND. Při párování přijímače se propojka vkládá do konektoru BAT. (prohození BIND/BAT platí pouze pro tento typ přijímače, u jiných je většinou označení správně)
SBEC je použitý pro případ přehřátí a výpadku regulátoru, kdy zůstanou serva funkční. V tomto případě to není nezbytně nutné, protože to je celé dostatečně dimenzované, takže přehřátí nehrozí, ale chci si to vyzkoušet pro použití v jiných modelech.
Celý řešení s SBECem je možné také obejít použitím 5V přijímačové baterie, která se připojí přímo do pozice BIND na přijímače.
Regulátor a motor je zapojený do přijímače na libovolném kanále, obvykle 3, serva potom do dalších kanálů, každé servo budu mít na jednom kanále, na křidélka a klapky je možné použít V kabel pro křidélka resp. rozdvojku pro klapky, podle toho jestli mají stejné nebo opačné výchylky. Toto řešení se mi však neosvědčilo, protože nejdou nastavovat diferenciace a subtrimy pro každé servo zvlášť, proto je ideální mít každé servo na vlastním kanálu.

Pokud plácám nějaké nesmysly, tak mě prosím opravte, koncipuju to jako návod pro začátečníky od začátečníka a zároveň si psaním opakuju, co jsem se naučil :-)

Na závěr dotaz pro zkušenější: i po naprogramování rozsahu plynu a jeho postupném přidávání motor cca v 10% najednou cukne - při přidávání i ubírání potom běží normálně - nevíte co s tím či je to normální? Nastavení je vidět na programovací kartě v předchozím příspěvku.
Přílohy
_MG_9366.JPG
czpredseda

#10 Příspěvek od czpredseda »

Cvičná montáž motoru:

Zkusil jsem, jak namontovat motor - vzhledem k prostoru v trupu to půjde dost blbě, tak jsem to zkusil nejdřív venku - otvory na ložích byly všechny s roztečí 16 mm, proto je třeba 2 propilovat na 19. Pořadí vrstev od kužele je - kovová - tenká překližka - trup (znázorněný 1mm deskou), překližková tlustší (je třeba vyvrtat díry) a cuprexitová kvůli tepelné izolaci. Nejdřív to naostro osadím bez úprav a lepení, při zátěži zkusim, co to dělá, a kdyby se to nějak přehřívalo tak to začnu řešit.
Přílohy
PIC-00002.jpg
czpredseda

#11 Příspěvek od czpredseda »

Montáž regulátoru a SBECu

Jak jsem psal výše - namontoval jsem tam dibondové destičky, na které je to přidělané bindapáskou. Pod SBEC - (vystupuje tam kondenzátor, tak se to páskou srovná - je cca 3mm tlustá) a na obě součástky jsem ještě nalepil 3M jednostraně lepící pěnovou pásku, pevně se to pak stáhne, ale nepoškodí se součástky.
Přílohy
PIC-00003.jpg
czpredseda

#12 Příspěvek od czpredseda »

Montáž motoru:

Motor je na místě a jde tam opravdu blbě. Je dobré si pomoct přilepením kabelů k rotačnímu plášti papírovou páskou - oblepením, to pak jde sundat pinzetou, potom jde otáčet i přední částí motoru při držení za rotační část. Nejprve jsem si natočil správně díry, pak jsem si pomohl dvěma dlouhým M3 šroubama - tím jsem to zajistil proti otáčení, následně zašrouboval napevno 2 šrouby s 16 mm roztečí, vyšrouboval dlouhé Mtrojky a zašrouboval místo nich zbývající dva. vystupující osa je dlouhá dostatečně, je tam ještě rezerva 1-2 mm. Jak je vidět, místa je tam dost i na větší motor.
Přílohy
PIC-00005.jpg
PIC-00004.jpg
czpredseda

#13 Příspěvek od czpredseda »

Umístění přijímače:

Přijímač dám do přední části zadního otvoru - mezi regulátor a SBEC. Do otvoru v překližkové desce jsem zalepil kus STADURU - to je 10mm tlustá deska ze dvou vrstev 1mm plastu uvnitř s vypěněným jádrem (viz detail) - je lehká a přiměřeně pevná - výška od dospodu nalepeného dibondu k hornímu okraji překližky je akorát 11 mm, takže ideální - 1mm rezerva na pěnovou lepenku. Přijímač tam bude napevno - vleze se tam akorát natěsno a zároveň budou po sundání křídla přístupné kontakty. Krásný řešení, žádný suchý zipy, anténa bude napevno směřovat dopředu, k boku trupu ji přichytim tímto, stejně jako kabely v trupu: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 10pc_.html. Přijímač bude pod šrouby ucycení křídla, takže je třeba zkontrolovat délku šroubů, aby ho nějak nezmáčkly.

Znovu omlouvte fotky z mobilu.
Přílohy
PIC-00001.jpg
czpredseda

#14 Příspěvek od czpredseda »

Přijímač je na místě, vejde se tam úplně perfektně. Vzadu jsou dobře přístupné konektory i označení kanálů. Anténa je uchycená - přes smršťovačku jsem dal ještě kousky 4mm a 5mm - drží akorát, není to přilepená, takže snadno demontovatelná, zároveň nebude v blízkosti žádných kabelů. Dole je pod destičkou vidět připevněný SBEC.
Přílohy
PIC-00008.jpg
martin z

#15 Příspěvek od martin z »

nevím jestli to tady někde v příspěvcích nepíšeš, ale díry v kovové motorové přepážce přímo vyzývají použít ji coby šablonu a větrací díry do motoru udělat. já to na phoenixu evolution udělal hned asi po prvním lítání a pohmatem skrz boční díru trupu ověřil, že motor je opravdu po letu méně teplý než před úpravou (nevím jak malý phoenix 2000, ale já mám mezi origo červeným kuželem a přepážkou 2mm nevzhlednou škvíru, tak ať to aspoň větrá). když už se s tím modelem tak tuníš, tak to stojí za to udělat (zřejmě máš ale asi už dávno uděláno).
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“