skladování modelů

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
JBP

skladování modelů

#1 Příspěvek od JBP »

Zdravím,
jak skladujete modely. Mám garáž, ale trochu se obácám případného vlchka, hlavně v zimě. Ač je to garáž u novostvaby, vlhkost zde bude. Nemuže potom docházet k narušení, kroucení modelů ?
Díky
simonic80

Re: skladování modelů

#2 Příspěvek od simonic80 »

Toto aj mna zaujima.
Bucker131
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Bucker131 »

no ja uz 5 roku skladuji rc modely v kotelně u stropu. Tam je sucho, jelikož je tam kotel na palivové dříví. V garáži taky skladuji u stropu a zatím mi elektronika po zimě neselhala a nic se nezkroutilo - a to mluvim samozřejmě o dřevěných konstrucích.

Na stropu mám zavěšené 9kg letadlo - mám udělaný sendavací držák na hlavní rouru na křídlo a uchycení mám posunuté na těžiště samotného letadla. Celé letadlo s drřákem nasunuji na takouvou kolejničku z Jackelu přivařenou na stropní traverzu :D

S tou kotelnou je problémek, že nám jeden čas při každém zapálení plynového kotle vylítl z kotle obrovský obrovský plamen a žehl mi folii, kterou jsem pak musel znova napnout :lol: . Po revizi kotle to už je bezpečné :)
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Milan Nes »

ja skladuju doma na skrinich :lol: a v mezerach mezi skrinema ... nejvetsi 3 metrovku :lol:
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Jiri

#5 Příspěvek od Jiri »

Pro mne je základem rozumná rozložitelnost každého modelu, tj. dělená demontovatelná křídla (s výjimkou minimodelů do 1m), oddělitelná VOP apod. Na každý díl vyrábím na míru jednoduchý futrál (pytlík) z bublinkové fólie - snadno se svaří přežehlením přes papír na hraně desky. Fólie se prodávají v rolích o metrové šířce, metr stojí cca 15 (Řempo) až 25 Kč. Fólie chrání nejen proti vlhku, ale hlavně při přepravě. A optimální je, když pak lze vše naskládat do krabice.
Ve vlhčím prostředí by pak ještě bylo možno celou krabici dát do igelitového pytle (klidně taky z bublinek). Nijak dokonale to těsnit nemusí, spíš je důležité, aby to bylo naskládáno rovně a bez velkých vůlí. Když je třeba, do krabice lze přilepit podložku z polystyrenu nebo EPP).
EPP vzdušnou vlhkost nesaje, balsa (zejména při potahu fólií) též zanedbatelně - spíš hrozí třeba zareznutí lanovodu tomu lze předcházet velmi jemným namazáním. Uložení v bublinkové fólii funguje trochu i jako tepelná izolace, tj. výrazně zpomaluje změny teplot, čímž omezuje třeba riziko orosení při změně teplot. A jak jsem psal, oceníte ho při přepravě. Není náhoda, že většina modelů ve stavebnicích je pro přepravu balená právě takto.

Update: Příklady skladování v bublinkových futrálech a krabicích jsem tady už ukazoval:
viewtopic.php?f=118&t=45117&start=15#p756139
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
amj8x

#6 Příspěvek od amj8x »

JBP píše:Zdravím,
jak skladujete modely. Mám garáž...

Nevím jak modely z různých materiálů zrovna v garáži ale tohoto bych příznivcem zrovna nebyl. Výpary všeho možného uskladněné právě v těchto prostorách by mohly poškodit... dosaďte si každý sám.
Stát se nemusí nic, samozřejmě.
Pro mne je garáž a horo výbava takové ustálené slovní spojení...
mnov

#7 Příspěvek od mnov »

Už jsem to sem někdy dával. Modely skladuji v garáži. Udělal jsem polici u stropu, aby to co nejméně překáželo.

Obrázek
robotmz

#8 Příspěvek od robotmz »

ale tá garáž vypadá lepšie ako väčšina obytných miestností :lol: :lol: :lol:
Peca
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Peca »

Já jsem to vyřešil takto.Zbytek je po skříních a mezi nima :lol:
Přílohy
IMG_5202.JPG
IMG_5201.JPG
Futaba T8FG
Taranis X9D
Duo Discus,Discus,Pilatus B4,Fox,Proxima II,Long Shot 3,Ka-6e,L-13 Blaník
jio

#10 Příspěvek od jio »

Já to řeším tak, že jsem přestal stavět. Nestačím totiž rozbíjet a pak to není kam dávat. :-)
bitovod

#11 Příspěvek od bitovod »

Já to řeším tak, že krátkodobě je skladuju tak nějak rozložené po dílně, dlouhodobé skladování jsem zatím vždycky řešil zkomprimováním do domovního odpadu :)
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
jio

#12 Příspěvek od jio »

jio píše:Já to řeším tak, že jsem přestal stavět. Nestačím totiž rozbíjet a pak to není kam dávat. :-)

Člověk se nemá rouhat.

Protože byla na dnešek byla dobrá předpověď, nadělil jsem si volno. Ráno jsem vše nabalil do auta a když jsem přijel na místo, tak anemometr ukazoval ve špičkách přes 9 m/s. Lehké modely do půl kila tak zůstaly v autě a do vzduchu šel jen větší z EPP. Při jednom poryvu ruce nestačily a byl sražen čumákem rovnou do země a vytvořil slušný důlek. Jen jsem stačil stáhnout plyn. A tak je místo na další model nebo minimálně výrobu nového trupu.

Nechápu jak na soutěžích v akrobacii mohou soutěžit až do 8 m/s.
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Jindra_S »

Tak s nákupem 2m Katany dolehl problém s uskladněním i na mne. Mohu skladovat v garáži, na stěně - představa je na tyčkách-držácích mířících ze stěny. Vzhledem k fluktuaci modelů bych nerad vrtal každý držák do zdi na hmoždinky, ale raději použil nějaký univerzální stojan - něco jako lištu, do které se budou zavěšovat L-ka, na které se pak bude pokládat letadlo, křídlo apod.
Nemáte někdo nějaký tip na něco ověřeného? Mám dojem, že se to tady i probíralo na fóru, ale nemohu to najít.
-
LittleFalco

#14 Příspěvek od LittleFalco »

Ja pouzivam drzak - konzole, zasunute do list, prisroubovanych nad dvere v detskem pokoji. Nad dvere se moc lidi nekouka a stejne to tam porad vypada jak po vybuchu :roll:
Horni stranu konzoli a predni stranu list (doraz) jsem "zmekcil" polepenim mirelonem. System je variabilni, v Bauhauzu k dostani za 500,-. Skladuji v nem kridla, trupy pouze na vetrone. Trupy motoraku (jsou vysoke a tezke) mam pres leto v kolne, jinak kvuli vlhkosti zazimovane na skrini (ale tech kecu :?)

Ted resim, jak skladovat era v malem panelakovem byte (trucovna na horach :D) Vymyslel jsem, ze vyrobim falesny strop v predsini-takove podbiti s dvirky. Je to vyuziti jinak jaloveho prostoru, nic nebude videt a vejde se mi tam i dvoumetrovka :mrgreen:
Zpátky doma, v kopcích :-)
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od pikus 1 »

Jindra_S píše: Nemáte někdo nějaký tip na něco ověřeného? Mám dojem, že se to tady i probíralo na fóru, ale nemohu to najít.

Používám ten to systém. Možná je to ten co myslíš..
Obrázek
Mají ho v "Element system" (pošlou ho poštou)
nebo v Hornbachu a tak podobně. Variabilita je slušná...
[album]1970[/album] [album]1969[/album]
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“